I tako kreće ponovo: Mediji recikliraju laži o Avganistanskom ratu

Rat u Avganistanu
46 komentara

U danima nakon očajničke evakuacije američkih trupa iz Avganistana, korporativna štampa pokrenula je međunarodnu propagandnu kampanju izražavajući zabrinutost za „ljudska prava“ stanovnika centralnoazijske zemlje.

U posljednjih 20 godina, korporativni mediji i imperijalističke sile svijeta nisu imale primjedbi kad su Sjedinjene Američke Države ubile preko 100.000 ljudi, postavile mučionice na tajnim lokacijama, izvršile ubistva bespilotnim letjelicama i opljačkale resurse zemlje. Velike imperijalističke sile pridružile su se SAD u invaziji i okupaciji. Korporativna štampa olakšala je izvršenje užasnih zločina promovišući rat kao „pravedan uzrok“, neophodan odgovor na 11. septembar 2001. Oni koji su razotkrili pravi karakter rata u Avganistanu – uključujući Juliana Assangea, Chelsea Manning i Daniel Halea – bačeni su u zatvor.

Ali sada se oživljavaju svi tropovi koje su korporativni mediji koristili da „prodaju“ invazije i okupacije Avganistana 2001. godine svjetskom javnom mnjenju, bez obzira na to koliko su ih moljci pojeli i istrošili.

Ovo služi u dvije svrhe: da analizira ratne zločine koje su SAD izvršile u prošlosti i da pripremi javno mnjenje za pojačavanje imperijalističkog pritiska na ratom razoreno stanovništvo.

Izvještaji o suzbijanju nekolicine malih protesta protiv nove vlade daju nekoliko detalja o prirodi te “opozicije”, uključujući i to da li oni koji su uključeni u proteste djeluju kao podstrek hiljadama agenata CIA i “plaćenika” koji su ostali u Avganistanu od strane američke vlade.

Medijska kampanja zbog represije je, međutim, potpuno cinična i dvolična. Ništa što je ove nedelje učinjeno u Jalalabadu ili Kabulu nije ni blizu masovnom pokolju koje su SAD vršile nedeljno u posljednjih 20 godina.

Mediji nemaju oružje protiv egipatskog vojnog diktatora Abdela Fataha el-Sisija, čije su trupe i policija ubile više od hiljadu demonstranata na jednim demonstracijama protiv vlade održanoj nakon vojnog udara 2013. godine. El-Sisi, sa desetinama hiljada zatvorenih, hiljade njih sa smrtnim presudama, sada je jedan od stubova američke spoljne politike na Bliskom istoku.

Demokratske i republikanske stranke i čitavi korporativni mediji prepuni su pobožnih osuda tretmana prema Avganistankama. Ovaj isti politički establišment nije obraćao pažnju dok su desetine hiljada Avganistanaca ubijeni od strane američkih vojnika u napadima američkih bespilotnih letjelica ili razornom društvenom kolapsu izazvanom invazijom i okupacijom.

New York Times, glasnogovornik Demokratske stranke i politike identiteta, preuzeo je vođstvo po ovom pitanju, objavivši op–ed članak Malale Yousefzai, nekadašnje tinejdžerke koja se zalaže za obrazovanje djevojčica i preživjela je pokušaj ubistva pakistanskih talibana. Ona poziva Amerikance da „slušaju glasove afganistanskih žena i djevojaka. Traže zaštitu, obrazovanje, slobodu i budućnost koja im je obećana … ”

Ali opet, dvostruki standard medija je zapanjujuće licemjeran. U Saudijskoj Arabiji, vodećem savezniku SAD među arapskim nacijama, žene ne mogu voziti, glasati niti se pojavljivati u javnosti osim pod pratnjom muškog rođaka. Preljuba je zločin koji se kažnjava smrću, dok su šiiti angažovani u političkoj suprotnosti sa sunitskom monarhijom glavne žrtve masovnih odrubljivanja glava koje se redovno dešavaju.

Nijedna od ovih varvarskih praksi nije ugrozila blisku saradnju Pentagona koja omogućava tekući saudijski rat u Jemenu, koji koristi masovno izgladnjivanje kao glavno oružje, potpomognut pomorskom blokadom i vazdušnim napadima vođenim američkom satelitskom navigacijom.

Mediji i vojno-politički establišment takođe ponavljaju zabrinutost da će Avganistan postati „sigurno utočište“ za Al Kaidu. Ovo smo već čuli. Ovo je, na kraju krajeva, bio glavni izgovor za američku invaziju u oktobru 2001, mjesec dana nakon terorističkih napada 11. septembra.

Odavno je poznato da je Al Kaida prvi put osnovana pod vođstvom Osame bin Ladena 1980-ih, u sklopu gerilskog rata islamskih fundamentalista, koje su podržale SAD, protiv vlade Avganistana koju je podržala Sovjetska Republika. Ali nakon intervala žestokog neprijateljstva koji je uključivao terorističke napade 2001. godine, Al Kaida se vratila svojim korjenima kao instrument američkog imperijalizma u Libiji i Siriji.

U Libiji je komandant NATO bombardovanja opisao svoju ulogu kao „vazduhoplovstvo Al Kaide“, budući da su islamisti vodili kopneni rat protiv režima Moamera Gadafija. U Siriji su i Al Kaeda i njen izdanak ISIS dobili podršku američkih saveznika poput Saudijske Arabije i Katara, kao i direktnu podršku CIA.

U međuvremenu, napori ISIS da stekne uporište u Afganistanu eskalirali su u nasilnim sukobima s talibanima i njihovom savezničkom milicijom, poput mreže Haqqani. Oni koji predstavljaju navodnu opasnost od ponovnog antiameričkog terorizma koji potiče iz Afganistana nisu uspjeli identifikovati nijednog stvarnog teroristu koji bi bio osnažen novim režimom u Kabulu.

Biden je učinio značajan ustupak pritisku da preokrene svoju politiku kada je u intervjuu za ABC News koji je emitovan u četvrtak ujutru izjavio da je rok do 31. avgusta za završetak američkih operacija evakuacije sa aerodroma fleksibilan. „Ako ostane još američkih građana, ostat ćemo da ih sve izvučemo“, rekao je on.

Ova formulacija je toliko elastična da bi mogla poslužiti za opravdanje gotovo neograničenog produženja američke okupacije aerodroma u Kabulu, pa čak i obnove američke vojne agresije na tu zemlju.

Temeljnija prepreka obnovi američke agresije na Avganistan, međutim, nije u toj izmučenoj zemlji. To je opozicija unutar samih Sjedinjenih Država. Anketa koju je sproveo Associated Press tokom posljednje nedelje sloma afganistanskog marionetskog režima pokazala je da skoro dvije trećine ispitanih smatra da rat u Avganistanu nije vrijedan borbe.

Američki narod odlučno se protivi daljoj intervenciji u Avganistanu. To je jedan od razloga za sve histeričniji karakter medijske kampanje za rat. Vladajuća elita u SAD to osjeća i preko svojih medija izražava bojazan da gubi politički uticaj nad većinom američkog stanovništva. Američki narod, a prije svega američka radnička klasa, dolazi do vlastitih zaključaka o vitalnim pitanjima rata i mira i dovodi u pitanje društvene, ekonomske i političke strukture američkog kapitalizma.

Autor: Patrick Martin

AvganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
x---da
2 godine prije

Siritelji lazi i propagande o ratu u Afganistanu su englesko-americka medija.
Ostal copy&paste

Debeli đ uro
2 godine prije

Eto sada k muđahediniima i ostalih bombaša samoubojica svih vjera i usmjerenja !!!

Čudan lik
2 godine prije

I tako kreće ponovo: Novi dan i novih bezbroj članaka o Afganistanu.
SRAMOTA!!!
Od toliko članaka o Afganistanu i talibanima a nijedan o njihovim prehrambenim navikama???

Pero Pirker
2 godine prije

Dakle cijeli tekst se može sažeti u sljedeće:

  • Talibane je stvorila CIA i Mossad kao odgovor na invaziju Rusije
  • Afganistan je največi prouizvođač sirovog opijuma
  • CIA koristi taj opijum za prodaju i financiranje državnih prevrta, obojenih revolucija, kontrarevolicija i svih bolesnih sra**
  • CIA i poglavito Mossad žele uradi još jedan izbjeglički val u europu i za to su “dopustili” talibanima da rade šta žele, zar bi jednoj sili kao amerika bio problem šaćica talibana

Dakle kao šta vidite sve je izrežirana farsa, također morate znati da vanjsku politiku amerike određuje jevrejski lobij u americe, dakle sada znate tko je u pozadini svega, jevreji.
Koliko je izbjeglica općenito ptimio Izrael? NIULA.
A Ursula von der Leye kaže ako ne primite izbjeglice iz Afganistana nema novaca.
Zašto to ne kaže u izraelu? Razmislite malo.

Legendarni Grk
2 godine prije

Zašto su 11.09.2001. uništene zgrade WTC (Svjetski Trgovački Centar) u NewYorku: Ivona Živković: „Zavera dalje otkriva, da je napad na rublju izvršen i 1991. za šta su bili zaduženi Soroš, grupa bankara oko porodice Buš, Alan Grinspen tadašnji sekretar FED-a, i Leo Wanta kao finansijski operativac. Tako je 11. septembra 1991. po nalogu Buša starijeg navodno tajno emitovano 240 milijardi dolara državnih obveznica koje su bile čist falsifikat. Izdate su na 10 godina i stizale su na naplatu 12. septembra 2001. Njima su preko tajkuna kupovana po Rusiji naftna i gasna postrojenja. Dve brokerske firme su bile njihovi zastupnici: Kantor Ficdžerald i Eurobrokers. Sve njihove transakcije su inače bile pod stalnim nadzorom Obaveštajne pomorske službe (Office of Naval Intelligence). Pošto naplate nije moglo da bude, stotine milijardi dolara falsifikovanih državnih vrednosnih papira moralo je da bude uništeno kako bi se ne stvorio haos na tržištu vrednosnih papira. Rušenje kula STC-a… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Brinu za one koje su ubijali hipokrizija kaja Afganistansko puku ne treba

Alen
2 godine prije

Sad mogu da laju do sutra , dzaba im…

Any
2 godine prije

Več nam je iz svega viđenog poznato da su mediji korumpirani i u službi politike se služe lažima i manipulacijama skrivajući istinu da bi narod ostao vjeran politikama na vlasti.

piždro
2 godine prije

zapadni poznavici napuklina vide u afganistanu samo domino efekt.. I sve što sljedi..

burt
2 godine prije

iz ovih događaja zadnja dva tjedna jasno je da je cijela priča namještena, talibani su nabrzinu zauzeli cijeli Afganistan a deseci tisuća vojnika tadžičkih, uzbečkih i turkmenskih milicija su bez otpora predali cijeli sjever Afganistana, tko zna tko sada upravlja i kakve se igraju igre jer logički mnoge stvari ne funkcioniraju

POLITICKI NEKOREKTAN
2 godine prije

..to ti je tako kada ne nose maske, ne drze distancu, nisu cijepljeni, guraju se u gomile i covjeku puk”o film…sa naglaskom na puk”o

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

”Hrvatska se brani u Afganistanu!” – reče Kolinda onoga puta.
Šta ćemo sad, jadna nam torba…

Još da je izaberu i za glavnu tajnicu NATO-a.
Pa da krene premještat ured po zemljama članicama.
I usput prigodno zapjeva…
Nekog po kiši izljubi.
Dok se Jakov u lososu davi…
Mogli bi se ovi u NATO razbježat.
I vikat: ”Jakove izdrži!”

Legendarni Grk
2 godine prije

Montague Keen:   Naravno, oni mogu projicirati filmove na nebu da bi uplašili neznalice. Sjetite se aviona koji 11.09.2001. udaraju u zgrade blizanaca. ONI SU BILI TAKOĐER PROJICIRANI. Oni su projicirali zrakoplove na tornjeve blizance u New Yorku, kako bi stvorili iluziju napada.   Na zemlji je ostao samo prah i uopće nije bilo velikih komada betona, koji su misteriozno „isparili“. Najjača je fora kada BBC novinarka čak 20 minuta ranije izvještava da se nakon eksplozije srušila zgrada 7, a ta zgrada se jasno vidi iza njenog lijevog ramena! xttps://www.youtube.com/watch?v=f0HPqd8dPeE BBC je tako uništio cijelu predstavu tih obmanjivača i ratnih kriminalaca i zauvijek pokopao svoj kredibilitet. Kada su shvatili kakvu grešku su napravili, prekinuli su prijenos, ali je bilo kasno. Izvješće o krahu WTC zgrade sedam se dogodilo prije raspada lažnih novosti u vezi kolapsa WTC zgrade sedam. Najgrotesknija laž odnosi se na BBC i CNN objave u popodnevnim satima… Čitaj više »

Red Dog
2 godine prije

Hvala bogu za Bidenovu starost.
Vicu razne neamericke pahuljice.
Evropa je umislila da je dama u nuzdi i da je USA vitez koji ce joj ispuniti sve zelje.
On zna da nema novog mandata za njega, pa nema potrebe za izbornim taktiziranjem. Odluka je donesena i on ostaje pri tome. Inace ce biti jos gore posto se ponovo predomislja.
Ako pahuljice imaju problema, neka idu one tamo.

Samo iskren
2 godine prije

Pogrešno za El Sisija. Oslobodilac je i jedan od glavnih vodja Osovine otpora.

Martin
2 godine prije

KORONA
tps://www.bitchute.com/video/0k8XVh5dPvXC/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI