Američki TOW projektili desetkovali tursku vojsku u Al-Babu

Turski tenk uništen TOWom
38 komentara

Martin Berger, novinar i geopolitički analitičar, za New Eastern Outlook piše “kako je bilo veliko iznenađenje čuti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako optužuje pripadnike američke koalicije i naziva ih izdajnicima i pristašama terorista”.

Ova izjava dolazi u vrijeme nakon što su se raspali planovi Ankare u spašavanju islamističkih militanata u istočnom Aleppu i kada se turska vojska fokusirala na zauzimanje sirijskog grada Al-Bab, čime želi osujetiti pokušaje ujedinjenja “kurdskih” područja na sjeveru Sirije. Međutim, kampanja “Štit Eufrata” je zapela baš kod Al-Baba, gdje turska vojska i proturske islamističke milicije nikako ne mogu slomiti otpor terorista “Islamske države”, što uvelike frustrira Erdogana i turske vojne dužnosnike.

Prema turskom predsjedniku, za ovakav razvoj događaja je kriva američka koalicija, koja podržava razne terorističke skupine, kao što su ISIL, YPG i PYD, za što Ankara, navodno, ima materijalne dokaze.

TOW
TOW- @ USA News Service

No, što je to toliko pogodilo Ankaru? U posljednjih nekoliko dana Turska trpi izuzetno bolne poraze od takozvane “Islamske države” u sirijskom gradu Al-Babu. Prije toga su vojnici koji su uključeni u kampanju “Štit Eufrata” zauzeli zapadnu periferiju Al-Baba i mislili su zauzeti uzvisine s pogledom na grad. Međutim, prije desetak dana je ISIL pokrenuo veliki napad na turske snage i proturske islamističke milicije, nanoseći im teške gubitke. Teroristi “kalifata” su na društvenim mrežama izvijestili da su u jednom napadu ubili 70 vojnika turske koalicije i uništili im 3 nova tenka. Odmah nakon objave su se na internetu pojavile snimke uništenih turskih oklopnih vozila. Turski Glavni stožer je potvrdio gubitak 14 vojnika, 10 tenkova Leopard njemačke proizvodnje, jednog tenka M-60, nekoliko vozila za prijevoz trupa i jednog oklopnog vozila Cobra. Slike koje su objavljene na internetu pokazuju turska oklopna vozila teško oštećena projektilima TOW, koji su se u posljednjih nekoliko godina “iznenada” pojavili u rukama terorista “Islamske države”.

Nitko se ne bi trebao iznenaditi zbog ove činjenice, jer su turski mediji krajem prosinca priopćili da je Washington pojačao isporuke oružja teroristima u Siriji, najviše u pokrajini Hasaka. Američki veleposlanik u Ankari, John Bass, pokušavao je uvjeriti turske novinare kako Washington iz zračne baze u sirijskom gradu Rumaylan ne podržava teroriste, iako tamo stiže sve više i više američkih transportnih zrakoplova. Teret koji ostavljaju na malom bivšem poljoprivrednom aerodromu u Rumaylanu, proširenom za potrebe američke vojske, odmah se prebacivao američkim helikopterima u različite dijelove zemlje. Prema turskim novinarima, posljednja velika pošiljka oružja je u bazu u Siriji stigla u noći 27. prosinca.

Također je uočeno da se oružje u Siriju sa stotinama teretnih kamiona doprema iz iračkog grada Erbila, odakle se isporučuje u područja pod kontrolom sirijskih Kurda. Nekoliko komentatora tvrdi “kako pod izgovorom vojne pomoći iračkim Peshmergama snagama Obamina administracija aktivno pomaže razne ekstremističke skupine u Siriji i potajno ih opskrbljuje svim vrstama oružja, samo kako bi se učinkovitije borile protiv sirijske vojske”. Nakon oslobođenja Aleppa sirijski vojnici nisu slučajno otkrili zalihe oružja i eksploziva proizvedenog u Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Bugarskoj, uključujući i velike količine protuoklopnih projektila.

Iako je operacija u Aleppu bila prekretnica u sukobu u Siriji, Bijela kuća još uvijek daje maksimalnu potporu takozvanoj “umjerenoj opoziciji” u Siriji. No, sada je jasno da Washington pomaže i ISIL. U prosincu prošle godine su turski blogeri upozorili na prolazak tri velika teretna broda kroz Bospor, koji su prevozili oružje teroristima u Siriji. Konkretno, sredinom prosinca je teretni brod “Karina Danica” napustio Bugarsku u smjeru luke Džeda, u Saudijskoj Arabiji, a prema više izvora je prenosio oružje za Siriju. Plovidbu je potvrdio i specijalizirani portal za praćenje pomorskog prometa Marine Traffic.

Karina Danica
Karina Danica – @ Aleksi Lindström 2015

Poznato je da je teretnjak “Karina Danica” danski brod u najmu američke tvrtke Charming, službenog dobavljača oružja za nestandardne NATO i američke “saveznike” u Iraku, Siriji i Afganistanu.

Možda i nije neobično da je 2016.  bugarska tvornica VMZ, prodajući oružje tvrtki Charming, povećala prodaju 12 puta i zaradila oko 170 milijuna dolara.

Ono što je neugodno u ovoj priči je skandal koji je izbio 2015. godine. Naime, tada je predsjednik Odbora za obranu i sigurnost iračkog parlamenta, Haqim Zamili, zatražio od premijera Haydara Al-Abadia da odmah intervenira i zaustavi posao od 300 milijuna dolara s Rumunjskom, jer je imao saznanja da će streljivo i oružje biti isporučeni izravno “Islamskoj državi” u susjednoj Siriji, a sve će platiti “jedna zemlja u regiji”.

2016. direktor britanske organizacije za praćenje trgovine oružjem “Conflict Armament Research“, James Bevan, izjavljuje kako je oružje iz istočne Europe, koje je službeno bilo namijenjeno takozvanoj “umjerenoj opoziciji”, završilo u rukama ekstremista. Odluku da se protuvladinim snagama u Siriji isporuče sve vrste naoružanja, uključujući jednostavnije modele prijenosnih protuzrakoplovnih sustava (MANPADS), predsjednik Barack Obama je donio 23. prosinca, čime je u odlasku uzrokovao daljnju eskalaciju sirijskog sukoba i nove žrtve.

Ne ulazeći u raspravu o opravdanosti turske kampanje u Siriji, postoji više nego dovoljno razloga za ogorčenost Ankare prema Obaminoj administraciji, koja je neposredno odgovorna za svakog turskog vojnika ubijenog od strane terorista “kalifata”. Bude li većih sukoba između turske vojske i kurdskih YPG snaga u Siriji, te gubitaka na turskoj strani, za očekivati je da će se odnosi Ankare i Washingtona dodatno pogoršati.

Conflict Armament ResearchISILPYDtowYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majkl Đordan
7 godine prije

Tko s Vragom tikve sadi…

nisam robot
7 godine prije

Zao mi je, ali u borbi Turske i ISILa nekako momentalno ne navijam za Turke.

mars
7 godine prije

@ nisam robot – da slučajno i ti i ISIL nemate iste gazde?

Helena
7 godine prije

Najodgovorniji za smrt turskih vojnika je Erdogan i sami Turci koji su znali da Turska godinama finansira teroriste, a cutali. Sad kad su poceli zobati plodove svojih zlodela, sad “jao, kuku-lele, majko”. Trebali su majki da se sete pre, a i majke su na same sebe misliti trebale. Sta smo, kada za nista odgovorni nismo? Konji, ovce, simpanze ili ljudi? Ok, jeste Amerika najveci zlotvor, ali niko od nas nije bez krivice za sve sto se u svetu desava. Ne bi ni ta Amerika danas, ni bilo koja druga kroz istoriju mogla silovati bilo koga da joj se to ne dozvoljava. Nije zlocin samo u zlo-delovanju, vec i nedelovanju, cutanju, okretanju glave, zatvaranju ociju i usiju. Svako iz svog sebicnog razloga. “Samo neka se mene prodje”. E, pa nece moci, jer pre ili kasnije i do tebe dodje. Na ovaj ili onaj nacin. Cutala je i Evropa, trcala za poslom… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Mislim da je očito da u USA postoje paralelni i paradržavni politički, obavještajni i vojni sistemi. Meni ta situacija u USA sve više sliči na ono “ne zna se ko pije a ko plaća”.

subaru
7 godine prije

I Leopard 2 ode, dobre te tow rakete.

bok123
7 godine prije

nisam na isilovoj strani, ali da su borci, bogami jesu, niti mosul pada niti al bab

max
7 godine prije

Većina ratne tehnike koju koriste turci je zastarjela, doduše to ne umanjuje ubojitost. Gledao sam slike raspoređenih turskih tenkova uz sirijsku granicu(kobane) i prvo što mi je palo na pamet je da su u rangu T55. Što se tiče leoparda bez sumnje su i dalje vrlo učinkoviti i kvalitetni (ipak je to njemačka tehnologija), i u usporedbi sa nekim drugim tenkovima iste godine proizvodnje će vjerujem odnijeti pobjedu. Međutim u sukobu sa protuoklopnim sustavima nemaju šanse jer zaostaju za generaciju ili dvije. U takvom srazu su izloženi kao glineni golubovi. Netko je komentirao sposobnos ISIL-ovih boraca i njihovu učinkovitost (nadam se da za njih istinski ne navija nitko na ovom portalu). Po meni nema tu neke posebno velike mudrosti: -vjerski fanatizam -droga (izuzetno važan faktor) -automobili/kamioni samoubojice -zapadna tehnologija na raspolaganju S druge strane su obični/normalni vojnici koji ne koriste droge koje im ubiju osjećaj straha i neka druge osjetila,… Čitaj više »

Georgij Žukov
7 godine prije

Kurdi nisu vjerski fanatici , ne zanima ih religija , kurdi su stovatelji zarathustre i koriste se zdravim razumom i logikom kako u zivotu tako i u borbama kada su na njih prisiljeni , upravo zbog toga su na meti nacionalinih drzava i vjerskih plemena , kurdi jednostavno ne odgovorajau manipulatorima i ne uklapaju se u niihove interese , tesko da ce ikada uspjeti nastaniti komad zemlje na kojemu ce moci mirno i spokojno zivjeti .

Georgij Žukov
7 godine prije

Kurdska religija moze se sazeti u jednu recenicu “Dobre misli, dobre riječi, dobra djela”

čitatelj portala
7 godine prije

Je li to Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, odobrio slanje oružja u Siriju?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI