Ankara: Ako budu s Kurdima, američki vojnici mogu biti “slučajna meta” naše vojske

İlnur Çevik prijeti Americi u Siriji
21 komentar

Savjetnik turskog predsjednika İlnur Çevik je rekao da bi američki specijalci, koji se nalaze na teritoriju pod kontrolom sirijskih Kurda, mogli postati meta turskih projektila, prenosi američki časopis Foreign Policy, koji je ovu izjavu opisao kao “prikrivenu prijetnju” Ankare u riskantnom i kompleksom poslu Washingtona u intervenciji u sirijskom ratu.

Viši savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, İlnur Çevik, dao je naslutiti da bi američki komandosi u sjevernoj Siriji mogli postati meta turskih projektila, ako i dalje budu radili s kurdskim militantima. Njegove izjave dolaze samo kao dan nakon razgovora turskog čelnika s Vladimirom Putinom o planu uspostave sigurnih zona u Siriji kako bi se tamo zaustavilo krvoproliće i dva tjedna prije puta u Erdogana u SAD, gdje se turski vođa treba sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

U razgovoru za jednu tursku radio postaju, Çevik je rekao “kako turska strana, ako Amerikanci i dalje budu radili s Kurdima, neće uzeti u obzir činjenicu da su tamo američka oklopna vozila i oni slučajno mogu biti pogođeni granatama li projektilima”.

“Ova prikrivena prijetnja svom NATO savezniku naglašava koliko je rizična i zamršena američka intervencija u sirijskom građanskom ratu. Osim toga, ova prijetnja dodatno može pogoršati odnose između Washingtona i Ankare, koji su postali prilično napeti nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj”, piše Foreign Policy.

Već nekoliko tjedana su američki specijalci jasno prisutni na kurdskom području na sjeveru Sirije, nastavlja američki časopis. Oni su se prvi put pojavili u Manbiju, kada su proturski islamistički militanti zaprijetili da će zauzeti grad. Nedavno su američke snage primjećene i fotografirane kada su prolazile kroz grad Qamishli na sirijskoj granici s Turskom. Prošli tjedan je Turska u zračnim udarima u blizini mjesta gdje su raspoređene američke snage ubile 18 kurdskih boraca.

Foreign Policy piše kako je pokazivanje američkih snaga jasan podsjetnik na američku podršku sirijskim Kurdima koji čine okosnicu takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, koja prema procjenama Paula McLearya broje 50 000 boraca i bore se protiv terorista “Islamske države” u području Raqqe.

Američko vojno zapovjedništvo je priopćilo “kako su Kurdi u Siriji jedina ozbiljna vojna sila koja se bori protiv ISIL-a”.

U članku se objašnjava kako Ankara sumnja da će se američki odnosi s YPG snagama pretvoriti u dugoročnu suradnju, a turske vlasti ove snage smatraju terorističkima, zaključuje Foreign Policy.

S druge strane, İlnur Çevik uopće nije spomenuo ruske i sirijske snage koje su raspoređene ranije zapadno od Manbija, a dan uoči susreta Putina i Erdogana u Sočiju u kantonu Afrin, gdje su na nekim mjestima čak skinute kurdske zastave YPG snaga i podignute ruske i službene zastave Sirijske Arapske Republike.

američki vojniciİlnur ÇevikPrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Postovani autori portala logicno, u posljednje vrijeme sam neugodno iznenadjen pravopisnim greskama u vasim tekstovima , ne znam sto je uzrok , medjutim morate poraditi na tome , procitajte si jos jednom naslovnicu?

elijah magnier
6 godine prije

Nije li na današnji dan prije 37 god, umro drug TITO?

Jupiter
6 godine prije

Američka logika: Ako Turci nisu sa nama ondasu nam neprijatelji , a ko su Turcima neprijatelji(Kurdi) biće prijatelji Amerike. Jednostavno ,toliko puta primenjeno do sad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI