Assange “može umrijeti u zatvoru”, kaže otac osnivača

Julian-Assange
17 komentara

John Shipton, otac utemeljitelja platforme za prijavu zviždača WikiLeaks, Julian Assange, koji je trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji, rekao je da je posjetio svog sina i kako je “suočen s gorkom istinom” da bi mogao umrijeti u zatvoru.

“Julian može umrijeti u zatvoru zbog devetogodišnjeg progona zbog otkrivanja istine ratnih zločina … Ovo nije gorko razočaranje oca, to je jednostavno činjenica”, rekao je Shipton novinarima u Ženevi u petak, koje citira Daily Mail, dodavši kako je prije dva dana posjetio Assangea u zatvoru.

Nakon sastanka sa sinom u zatvoru u kolovozu, Shipton je rekao da je Assange smršavio, pati od tjeskobe i kako je bio izložen “svim vrstama mučenja”.

Razni stručnjaci rekli su da se u zatvoru pogoršalo Assangeovo zdravlje.

U svibnju je neovisni stručnjak za ljudska prava Nils Melzer osudio “namjerno i usklađeno zlostavljanje” koje su Assangeu godinama nanosile vlade SAD-a, Velike Britanije i Švedske. Stručnjak je rekao kako je Assangea sustavno progonjen, a njegovo zdravlje se pogoršalo kao rezultat dugotrajne izloženosti stresu i psihološkoj traumi.

U rujnu je Assangeov odvjetnik Carlos Poveda rekao da je osnivač WikiLeaksa izoliran u zatvoru i suočen s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ranije u studenom, Melzer je izdao drugo izvješće, rekavši kako London nije uspio osigurati da pritvor Assangea bude u skladu s međunarodnim pravom. Stručnjak je primijetio da se Assangeovo zdravlje i dalje pogoršava i naglasio kako mu je život ugrožen.

Assange je uhićen i zatvoren u travnju nakon što su ga izvukli iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je živio godinama. Od tada, utemeljitelj WikiLeaksa zadržan je u pritvoru dok čeka saslušanja o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama, čemu se usprotivio.

Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Verovatno će ga otrovati Rusi .

Hogar
4 godine prije

Asanž i treba da umre u zatrvoru, poput Džefrija Epštajna, kao nauk svima koji pomisle da progovore protiv trenutnog stanja stvari i uticaja “duboke države” na život svih nas.

Da li još neko vidi ironiju u činjenici da je Snouden našao utočište u Rusiji?

Zapad je nekad bio utočište disidentima, simbol slobode i zaštite od proganjanja a SSSR je bio simbol državne represije i ugnjetavanja tih istih “disidenata”.

Asanž je pokušao da pobegne u Rusiju pre ekvadorske avanture ali ga nisu hteli – nisu želeli da se zamere Amerikancima.

Koliko god ja cenio Putina (a cenim ga mnogo) i ono što radi za Rusiju, ovaj budući pokojnik leži na njegovoj savesti, i na ruskoj paranoji.

Ovo je Putin fulao.

Marlov
4 godine prije

I ja mislim da će to Putin lično napravit

eva maras
4 godine prije

To se zove demokracija, Libija, Sirija, Irak su bile diktature, a da ne pričam o diktaturi iz željezne zavjese u kojoj ni jogurta u freižideru nije bilo, ako ga nisi kupio.

Busola
4 godine prije

“Sloboda i demokracija” bljuje mi se od tih riječi kada ih čujem!

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Vazno! Zelite li pomoci Assangeu, najmanje sto mozete uciniti je poslati mu (papirnato) pismo. Njegova adresa u zatvoru je:

Mr. Julian Assange
Prisoner # A9379AY
HMP Belmarsh
Western Way
London SE28 0EB UK

Vasilij Zajcev
4 godine prije
Vasilij Zajcev
4 godine prije

Govor Johna Shiptona, Julianovog oca: https://www.youtube.com/watch?v=4f0-ci6tlJQ&feature=share

Zorule
4 godine prije

Pitanje sa admine, jel mozete poduzeti nesto u vezi ove iritantne poruke glede slanja vijesti na mail? Ta poruka mi iskace non stop kad god otvorim portal (android, yandex browser), a ne zelim nikakve mailove.

Max
4 godine prije

Pa oni i hoće da umre previše on zna.

Janko
4 godine prije

Zapadnu demokraciju nazvati jednostavno Assanag.Nedostatak solidarnosti i javne potpore Asanazu,posebno medija govori koliko je medijsk8 prostor interesno podijeljen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI