Assange uhvaćen na kameri kako napušta sud u Velikoj Britaniji u zatvorskom kombiju nakon saslušanja o SAD-u

Julian Assange
4 komentara

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange snimljen je dok je napuštao sudca na Westminster Magistratu u policijskom kombiju nakon kratkog preliminarnog saslušanja u ponedjeljak, što je dio njegove nagodbe da se ne suoči s izručenjem SAD-u gdje bi mu se sudilo za optužbe špijunaže.

48-godišnji Australac – kojeg je SAD-u optužio za sudjelovanje u uroti zbog upada u računalo, radeći s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning kako bi pristupili državnim tajnama Ministarstva obrane- napustio je sud nakon 12 – minutnog saslušanja u Londonu.

Uhvaćen je na kameri dok su ga odvodili u policijski kombi, blijedog lica i s naočalama. Na snimcima se nalazi glas navijača koji potiču novinara, a koje i on priznaje klimanjem glave.

Novinara je podržalo desetak pristaša tijekom sudskog postupka. Govorio je samo da potvrdi svoje ime, datum rođenja i da je ukratko izjavljen da ne razumije element sudskog posla.

Prvobitno zaključan zbog manjeg djela preskakanja jamčevina, Assange je zadržan u zloglasnom zatvoru maksimalne sigurnosti Belmarsh. Za zatvorske kategorije A – najviša razina kaznenog sustava u Velikoj Britaniji – namijenjena „vrlo opasnim“ osuđenima i onima koji će vjerojatno pokušati pobjeći, tipično pogodni za ubojice i teroriste.

Čitavo saslušavanje osnivača WikiLeaksa bit će saslušano u Sudu Belmarsh Magistrata 24. veljače, a očekuje se da će trajati do četiri tjedna. Potom će se pojaviti 23. siječnja pojavit će se u Westminsteru putem video veze HMP Belmarsh.

Wikileaks
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
banana
4 godine prije

analitičarka ?????? sa bananom.. hahahaha

zoran
4 godine prije

Toliko o slobodi.. Jednom davno rekao Voltaire – da bi saznao tko tobom vlada, zapitaj se koga nesmijes kritizirati.

jbg
4 godine prije

Mene brine činjenica, da novinari svijeta nisu pokrenuli ama baš kakvu globalnu kampanju, koja bi podržala Assanga.
Čega se boje?

I drugo:
Odkad je pokazivanje na kriminal kriminalan čin? Zapravo, dali se može kriminal opravdati sa kriminalom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI