Atomski san Poljske – Varšava kreće s nuklearnim programom, ali u „civilne svrhe“

Jarosław Kaczyński - nuklearna elektrana
20 komentara

Nakon nedavno održanih izbora u Poljskoj, konzervativna stranka je s manjim saveznicima osvojila apsolutnu većinu u Sejmu i može računati na nesmetano donošenje svih željenih rezultata. Međutim, stranka Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog, osim izbornog programa za razvoj Poljske, na vanjskopolitičkom planu će jačati osovinu sa Sjedinjenim Državama u antinjemačkom i antiruskom ključu.

O unutarnjoj politici ćemo nešto kasnije, jer moramo naglasiti kako Pravo i pravda Jarosława Kaczyńskog i manje ekstremno desne stranke nisu imale nikakvih problema pobijediti poljske liberale i proeuropske stranke koje je vodio ultraliberalni političar Robert Biedron, preimenovan u “poljskog Macrona”.

Njegova stranka “Proljeće”, koja se u duboko konzervativnoj i religioznoj zemlji, kockala s programom temeljnim na proširenju prava na pobačaja, legalizaciji homoseksualnih brakova, uvođenju rodnih studija i seksualnog obrazovanja u školama, dekarbonizaciji ekonomije i o potpunom razdvajanju države i crkve prema francuskom modelu. Ovaj je program u Poljskoj pretrpio pravi debakl i koalicija ovih stranaka, Građanska platforma, koja je ne tako davno vladala zemljom, jedva je dobila 27,2% glasova.

Iako je ojačalo konzervativno i euroskeptičku prirodu Višegradske skupine i ojačala temelje populističkoj revoluciji koja potresa euroatlantsku zajednicu, s druge strane poljsko je društvo doživjelo rastuću polarizaciju, dijeleći se na dva bijesno ideološki suprotstavljena bloka, jedan liberalni, sekularni i europski, a drugi konzervativni, kojeg podržavaju poljski katolici i nacionalisti, ali i poljski šovinisti, koji su također uspjeli ući u poljski Sejm.

Kaczyński i crkvena hijerarhija uvjereni su da Poljsku, shvaćenu kao katoličku, slavensku i konzervativnu utvrdu, napadaju neprijateljske snage, koje su ideološke, poput liberalizma, multikulturalizma i zagovornika rodne ideologije, ali i teritorijalne, poput Njemačke i Rusije, iako su proglašavanjem Rusije za „neprijatelja“ isključuje „sveslavenski duh poljske nacije“. No, ovom fenomenu treba posvetiti posebnu analizu.

Ovogodišnje glasanje u Poljskoj smatrano je presudnim za rješavanje ishoda ovog unutarnjeg ideološkog sukoba, a očigledno je na isti način izbore interpretiralo više od 50% Poljaka koji su nagradili retoriku „napada na poljsku tradiciju i nacije u opasnosti“.

Tako je novi saziv već počeo pisati novo poglavlje povijesti Poljske u kojem će zemlja opet postati važna regionalna sila i možda će steći status hegemona među zemljama bivšeg Varšavskog pakta, što će pogoršati ionako teške odnose s Rusijom.

Ne treba zaboraviti i da druge zemlje Višegradske skupine drže do svog suverenitete, možda više od Poljske, jer se usude proturječiti i Sjedinjenim Državama i Bruxellesu, dok je Varšava „drska“ samo kada je u pitanju EU, a suverenitet zemlje doslovno daje u ruke američke administracije, uz napomenu da SAD ne moraju plaćati ništa i sve se osigurava iz poljskog proračuna.

Nuklearni san

San sive eminence Jarosława Kaczyńskog o stvaranju ekonomski jake, vojno sigurne, socijalno kohezivne i energetski neovisne nacije bliži je no ikad ostvarenju, ali se proširuje za vrlo opasnu komponentu „nuklearne sile“.

Poljska nema nuklearne elektrane. Tijekom ’80-ih je u izgradnji bila nuklearna elektrana Zarnowiec, ali je napuštena 4. rujna 1990. Nuklearna energija je do danas u Poljskoj kontroverzna tema. Oko 95% električne energije u zemlji trenutno se dobiva iz ugljena, kojeg Poljska ima najveće rezerve u EU, ali s potrebom da se smanji emisija ugljičnog dioksida je 2006. godine opet razmotrena nuklearna opcija. Nakon raznih studija i prijedloga je 2018. godine Poljska vlada još uvijek je razmišljala o tome treba li uopće graditi prvu nuklearnu elektranu, ali je nakon poteškoća s financiranjem u svibnju 2018. državna PGE Polska Grupa Energetyczna odlučila da će umjesto toga ulagati u vjetroelektrane na moru.

No, novi program stranke Pravo i pravda kreće u napornu misiju okretanja zemlje prema zelenoj tranziciji i energetskoj neovisnosti do prve polovice 2020-ih. Prije svega je cilj osloboditi se potrošnje ruskog plina, ali ne i tranzita, što vidimo u pokušaju očuvanja plinovoda Jamal iz Rusije do Njemačke. Varšava želi da se oslobodi od ovisnosti o ruskom plinu i da djeluje kao malo energetsko čvorište koje će plinom i električnom energijom opskrbljivati Višegradsku skupinu, sve do Ukrajine.

Posao s Ukrajinom je već zaključen i američki LNG koji se bude iskrcavao u poljske terminale će kupovati Ukrajinci, što je neshvatljiv luksuz kojeg su ne bi priuštili ni Luksemburg ili Švicarska, a za poljsku plinsku kompaniju PGNiG je doslovno bio „sjekira u med“.

Rad na ostvarenju tog cilja je u punom jeku i do danas je doveo do masovnog povećanja ulaganja u razvoj obnovljivih izvora energije, unapređenja prihvata i distribucije ukapljenog prirodnog plina uvezenog iz inozemstva i izgradnje Baltičkog plinovoda od Poljske do Norveške.

Ipak, do danas je Poljska još uvijek daleko od postizanja energetske sigurnosti i ostaje jedna od europskih zemalja koje su najviše ovisne o ugljenu. To traje desetljećima, takoreći od kraja Drugog svjetskog rata. Neki tvrde da je to bio najjeftiniji i najbrži način da se nakon 1945. zemlja obnovi elektrificira i industrijalizira, a neki za ovo teško nasljeđe krive komuniste, iako je i Zapadna Njemačka, posebno u području Ruhra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, iz istih razloga u isto vrijeme bila primjer ekološke katastrofe.

Ni „komunisti“ ni „buržoazija“ nisu glavni krivci, već teška industrija koja je hranila i obnovila poslijeratnu Njemačku i Poljsku. Nijemci su bili prednosti jer su ili izmjestili ili modernizirali svoje teške industrije i tako obnovili ekosustav u pogođenim regijama, dok se Poljskoj transformacija tijekom godina pokazala izuzetno teškom i skupom.

Unatoč pokušajima dekarbonizacije energetskog sektora, 80% električne energije se u Poljskoj i dalje se proizvodi iz ugljena, što je neznatno smanjenje u odnosu na impresivnih 98% ranih ’90-ih.

Nuklearna energija bi mogla biti rješenje problema ovisnosti o ugljenu, te funkcionalna u programu tranzicije energije, zbog čega se Poljska posljednjih mjeseci počela ozbiljno zanimati to pitanje, što su otkrila dva događaja.

Prvi se odnosi na Varšavsko tehnološko sveučilište koje je u srpnju potpisalo sporazum o suradnji s Framatomeom za obuku profesionalaca u nuklearnom sektoru putem znanstvenih projekata, posebnih tečajeva i stažiranja.

Drugi se odnosi na utjecajni provladin istraživački centar Varšavski institut koji je uoči izbora u analitičkom izvješću izložio potrebu razvoja nuklearne energije u civilne svrhe, postavljajući kao cilj pokretanje prvih elektrana do 2040. godine. U istom dokumentu je istaknuto da su vladini dužnosnici obrađivali temu s Trumpovom administracijom, dobivši memorandum o razumijevanju od Washingtona.

Ovo otvara druga pitanja, na primjer, kako je Poljskoj s takvom lakoćom dano zeleno svjetlo Washingtona za isti posao zbog kojeg Iran trpi sankcije. Naime, jednom kada se pokrene nuklearni program, on može i ne mora biti u civilne svrhe, što je mantra koju o Iranu slušamo godinama. Zbog čega bi trebali vjerovati poljskim vlastima, posebno Jarosławu Kaczyńskom u njegovim najbližim suradnicima, kojima je više od svega stalo da od Poljske stvore „regionalnu supersilu“.

Pitanja rodne ideologije, homoseksualnih brakova i apsolutnog odvajanja crkve od države religije su ionako stvari koje u Poljskoj neće proći, barem ne srednjoročno, tako da su ove teme bile lajtmotiv za mobilizaciju birača. Pravi ciljevi su uvijek interesi, a interes Poljske i Washingtona je da zemlja bude „bedem“, čak i nuklearni, između Njemačke i Rusije, posebno od kada su zahladili odnosi između Washingtona i Berlina.

Ranije ovog mjeseca kemijska tvrtka Synthos s kompanijom GE Hitachi potpisala memorandum o razvoju mini nuklearnog reaktora koji će, nakon što bude dovršen, imati kapacitet od 300 megavata. Ovo je smiješna brojka i količina energije će biti dovoljna za napajanje cijele tvornice tvrtke Synthos na jugu zemlje, ali će poslužiti kao odskočna daska za nove eksperimente i iščekivanju da Varšava stekne potrebna znanja za vlastiti nuklearni program na makro skali. Otprilike ista shema koja je korištena u Izraelu kada je ’50-ih godina prošlog stoljeća Francuska počela pomagati Izraelcima u nuklearnom kompleksu Dimona, da bi cionistički entitet nakon nekoliko desetljeća postao regionalna nuklearna sila.

Glavna prepreka vladajućoj stranci Poljske u nuklearnoj agendi je ograničen proračun, što objašnjava razlog intenzivnog lobiranja u Washingtonu posljednjih mjeseci za sklapanje sporazuma o suradnji koji nadilazi tehničku sferu i dotiče se financijske.

Ali eksperiment Synthos-Hitachi je možda Kaczyńskom pokazao put koju strategiju slijediti da se mora oslanjati na privatne ulagače.

Sada je ideja stranke Pravo i pravda delegirati velike nedržavne aktere u industriji i za energetski razvoj mnoštva manjih postrojenja koja bi, sva zajedno, mogla dostići korisne i upotrebljive kapacitete za ostvarenje nacionalnog cilja. GE Hitachi tvrdi da je ovo isplativa strategija, jer je izgradnja mini reaktora općenito 60% jeftinija od uobičajenih, a osigurani kapaciteti su konkurentni, što bi uistinu mogao biti idealan put za zemlju.

Dio koji se odnosi na pozicioniranje Poljske kao regionalne supersile, iz nuklearni san Jarosława Kaczyńskog, čak i uz jamstva Varšave da se sve gradi u „civilne svrhe“, bez sumnje će biti tema rasprava utjecajnih ljudi u sektoru nacionalne sigurnosti ne samo Moskve i Berlina, već i zemalja Višegradske skupine, koje su se s Poljskom dogovorile oko suradnje u odbacivanju bilo čije hegemonije i diktata, uključujući SAD, što s Poljskom nije slučaj. Sljedećih mjeseci, vjerojatno i godina, pozorno treba pratiti razvoj događaja, iako je nuklearni san Poljske u ovom trenutku u embrionalnoj fazi.

Nuklearna energijaPravo i pravdaSejm
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Duh Marije Sklodowske lebdi nad Poljskom.

tihobl
4 godine prije

Srbija u tisini pokrene nuklearni program i jos javno potpise ugovore sa Rusijom pa niko ne obrati paznju. A poljaci se raskvocali ko kokos kad snese jaje pa hoce da cijelo selo zna.

Kvisko
4 godine prije

Zasto bi recimo Iran trebao imati nuklearno naoruzanje a Poljaci ne?Obje drzave vode vjerski fanatici.
Ako se vec nesto mjeri,onda to valja mjeriti istim arsinom.

Mölltaler
4 godine prije

Mogla bi i Venezuela krenuti sa nuklearnim programom.

Miki
4 godine prije

“iako su proglašavanjem Rusije za „neprijatelja“ isključuje „sveslavenski duh poljske nacije“
Pitanje koliko su Rusi zapravo slaveni? Ne ponašaju se baš bratski, gledano istorijski. Više su se bratili sa onima koji su ih prezirali – Nemcima (Katarina Velika), nego sa ostalim slavenima.

Ivo
4 godine prije

Neke zemlje ipak ne smiju imati nuklearno oružje, nije ovo civilizirani Iran koji nikog ne napada stoljećima, već poljski kompleksaši koji sanjaju juriš na Moskvu svake noći.
Sačekati da završe 80% radova pa preventivno poravnati sva postrojenja Kalibrima, bez opomene. Još samo treba da ti pacijenti dođu u posjed nuklearki. Da je Rusija kao ameri, potaracali bi ih zračnim udarima za samu ovu izjavu. Igraju na rusko strpljenje kao i uvijek, samo bi se mogli i preračunati jednom.

Ha ha
4 godine prije

švabe će se neobično puno radovati

sldvkmasfjvnasjfgvjdsfvjsfvsjdfvs
4 godine prije

Pošto je Moskva paljena pet puta od strane poljaka podržavam ruse da preventivno djeluju, nek imitiraju one sa ozirakom, time bi dokazali da nisu pod njihovim utjecajem, to jest brader Nosferatu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI