Azerbajdžan nije zatražio pomoć oko Nagorno-Karabaha, ali ako zatraži, Turska će pomoći

Azerbejdžan - vojska
42 komentara

Baku nije zatražio nikakvu pomoć od Ankare u tekućem sukobu s Armenijom oko sporne regije Nagorno-Karabah, rekao je turski ministar vanjskih poslova. Unatoč tome, Turska “ne bi oklijevala” pružiti podršku, ako Baku to zatraži.

Ankara nije primila nijedan službeni zahtjev za pomoć od Azerbajdžana, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima na zajedničkoj konferenciji za tisak, održanoj s najvišim talijanskim diplomatom Luigijem di Maiom. Baku je trenutno u oružanom sukobu s Erevanom, koji je nastao nakon rasplamsavanja dugotrajnih trzavica koje traju između ta dva susjeda.

Ankara, koja je ranije obećala vojnu i diplomatsku potporu Azerbajdžanu u odbijanju onoga što je nazvao “armenskom agresijom”, još uvijek drži da je Baku sposoban osigurati svoje interese sam. Međutim, Cavusoglu je također rekao da “ako se situacija ne riješi”, a Azerbajdžan zatraži pomoć, Turska “ne bi oklijevala” pružiti je, “bez obzira na to što drugi kažu”.

Turski ministar vanjskih poslova također je rekao da su Turci i Azerbajdžanci “jedan narod” koji živi u dvije države. Također je izjavio da je “povlačenje” Armenije s onoga što je nazvao “okupiranim teritorijima” jedino rješenje za sukob i nužni preduvjet da Azerbajdžan pristane na prekid vatre.

Ako međunarodna zajednica želi “nešto poduzeti”, mora potaknuti Erevan na povlačenje svojih snaga iz Nagorno-Karabaha, rekao je ministar u svom prekoravanju OESS-ove skupine iz Minska, koja uključuje Rusiju, SAD i Francusku, zbog “pasivnosti” u vezi s rješavanjem razmirica, koje između ove dvije države traju već više od jednog desetljeća.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio zajednički poziv na mir Moskve, Washingtona i Pariza kao neprihvatljiv i rekao da je došlo “vrijeme za djelovanje”.

Do izbijanja nasilja došlo je prošle nedjelje. Od tada obje strane sudjeluju aktivno u razmjeni vatre. Armenija je više puta optužila Tursku za pomaganje azerbajdžanskim vojnim snagama, pogotovo oko koordiniranja putem zraka; Erevan je optužio Ankaru za raspoređivanje svojih borbenih aviona u blizini sukoba. Ankara je negirala optužbe i tvrdila da njezine snage ne sudjeluju u sukobu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u međuvremenu je rekao da Francuska ima “vjerodostojne” informacije koje ukazuju na to da su sirijski militanti u Nagorno-Karabah stigli preko Turske. Ranije je i Rusija izrazila slične zabrinutosti.

AzerbajdžanNagorno-Karabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Angela
3 godine prije

Turci lazu, istorijski lazovi! Prvo, Turska je dovukla 4.000 dzihadista iz Sirije i Libije u Nagorno-Karabah, pa tako to nije njihova vojska, nisu turci, ali to su njihovi placeni (i drogirani!) psi rata sakupljeni iz muslimanskih zemalja. Drugo, 24.septembra dva vojna azerbejdzanska transportna aviona, su stigla u Ovda aerodrom (Izrael) iz Baku i vratila se u njihove vojne baze posle utovaranja oruzja. Dalje, 30.septembra, opet avion Iljusin IL-76TD (Reg.AZQ4611) koji pripada Azerbejdzanskoj drzavnoj kompaniji Silk WayAirlines, sleteo je takodje na isti izraelski aerodrom iz Baku i posle nekoliko sati se vratio nazad. Svedski podatci.

Spacevoodoo
3 godine prije

Nije ni Hrvatska tražila pomoć za Oluju, ali nakon što je Hrvatska pristala dati što su “demokracija” i “slobodno tržište” tražili, pomoć je stigla, i politička i obaviještajna i logistička i financijska 😊😊😊

Faust
3 godine prije

Izbacite Tursku iz Kršćaneke Europe.Vratite Konstantinopolis Grčkoj.

hiber
3 godine prije

Kakvi sad đihadisti i Kurdi? To je bacanje prašine u oči. Ne radi se tu o pustinji nego o, nakon linije u Koreji, najmilitariziranijoj crti razdvajanja u svijetu. Tu nitko ne prolazi, barem ne živ. Barem je tako bilo do prošle nedjelje. Status quo su promijenili izraelci, a zasluge uzimaju Turci. S obzirom da Rusija ne može aktivirati na tom području protuzračnu obranu u punom opsegu, za očekivati je da će dronovi skršiti armence. Đihadisti eventualno mogu završiti posao kroz “humano” preseljavanje. Azeri su trenutno preuzeli dobar dio ključnih točaka i to nakon što su armenci vratili u protunapadu. Dakle armenci su u velikom problemu jer kada se linija probije na nekoliko mjesta, azerima ništa ne stoji na putu.

Zoran
3 godine prije

Armenci gube, Turska otvoreno podržava Azere a naravno hrabra rusija šuti.
Jasno da Azeri neće stati dok ne ostvare što Turci kažu. Za mene osobno rusi velike seronje kao i u Siriji kada je trebao biti oslobođen Idlib.

Max
3 godine prije

Da Turska Pomaže Azere nije tajna ne bi ni krenuli u napad .. Tome u prilog govori i količina Turskog oružja u Azerskoj vojsci i vijest koju je sinoć objavio topwar.ru da su Azeri srušili most kioji je jedina kopnena veza Gorskog Karbaha i Armenije i Koristivši Izraelske projektile Lora I Turske SOM 1B

Kajzer Soze
3 godine prije

Ja stvarno ne znam koji je moj ovim Turcima (mislim Erdoanu jer narod se po običaju ništa ne pita ) ali stvarno sad već baš kao da traže da od nekoga dobiju po pičci !

gigi pinna
3 godine prije

Pa naravno da Erdo nije baš toliko lud da javno traži od Nosatog Hazara iz Bakua “pomoć” – ona je već stigla preko Gruzije, i Azeri, koji su vojnici u rangu Arapa i Talijana – znači nikakvi, su tu samo prašinari. Odgovor na droniranje nemaju Armenci, i to ćeš ih i koštati svega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI