fbpx

Balkanski gambit – Mogherini i Johnson protiv Rusije

Federica Mogherini - Boris Johnson

Balkan je europska regija kojoj sudbina baš i nije bila naklonjena. Toliko puta je bio osvajan, mijenjane su granice, politike, pa čak i demografska struktura ovih područja. Najteže je bilo XX stoljeće, ali se ni u XXI stoljeću ništa nije promijenilo.

Prvo je Zapad uništio napore koji su ulagani za opstanak ili barem mirnu transformaciju Jugoslavije u labavu konfederaciju ili zajednicu nezavisnih država. Rata je moralo biti i koliko god se neki trudili da ga opišu kao “neminovni sukob vječno suprotstavljenih balkanskih plemena”, što je apsolutna laž, on je odlučen izvan naših granica.

Sada se Balkan pokušava prisiliti da pleše po muzici Bruxellesa. No, postoji jedna novost. Ranije je za nestabilnosti na Balkanu Rusija optuživala Zapad, a sad je obrnuti i Zapad za sve optužuje Rusiju.

Federica Mogherini, specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku, zabrinuta zbog situacije na zapadnom Balkanu, kao i britanski ministar vanjskih poslova, Boris Johnson, optužuju Moskvu da spletkari i stvara napetosti. Prilično je čudno čuti ovakve izjave, pogotovo ako se sjetimo da su za etničke napetosti i političke nestabilnosti na Balkanu prije svega zaslužne velike sile Zapada, koje su financirale i surađivale sa svim skupinama koja su na kraju bivšu državu podijelili “ognjem i mačem“. Bilo je ustavnih mehanizama za mirno razdruživanje, ali bi proces trajao godinama i ne bi se s uspjehom stvorila dimna zavjesa za maestralno provedenu “pretvorbu i privatizaciju“.

“Da budem jasan, Rusija na planira ništa dobro. Osim što provodi kibernetičke napade, Moskva podriva stabilnost na Balkanu, upliće se u izbore u Crnoj Gori, što podsjeća na situaciju u Ukrajini”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Iako nitko ne tvrdi da Moskva ne želi ojačati utjecaj na ovim prostorima, dokaze o učincima ruskog uplitanja nitko ne može predočiti. Međutim, Zapad se miješao u unutarnje poslove balkanskih država, izazivao sukobe, sijao smrt, kršio suverenitete i iza sebe ostavio gomilu neriješenih teritorijalnih i svih drugih mogućih sporova.

Kako bi riješio nacionalne sukobe u multinacionalnoj državi, odlučeno je da se ona mora raspasti. Što prije, tim bolje. Mrtvi i raseljeni? Kao da je važno. 100 ili 200 000 “kolateralnih žrtava” i “milijunčić- dva raseljenih” baš i nisu pitanje koja bi zadavala glavobolje State Departmentu i Bruxellesu. I na kraju? Podijelili su i Srbiju i Kosovo. No, je li problem riješen? Nipošto, jer rat u Makedoniji, zamrznut Ohridskim sporazumom 2001. godine, tek treba “dovršiti”.

Sada Federica Mogherini licemjerno plače “kako regija može postati šahovska ploča na kojoj će se velike države igrati malima”. Ovu je izjavu dala u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica EU. Izravno je optužila Rusiju, a nakon nje je to učinio Boris Johnson.

Njih dvoje Rusiju i “nevidljivu ruku Kremlja” vide posvuda. Ono što smeta mnogima je što Federica Mogherini sabi uzima za pravo da određuje neminovnost europske perspektive zapadnog Balkana. Slično su činili s Jugoslavijom i znamo kako je završilo.

U Makedoniji je na pomolu novi etnički sukob, Kosovo je sve samo ne mirno, a u Republici Srpskoj u BiH otvoreno iskazuju statusom tog entiteta u zemlji. Zapad jest razbio Balkana zbog vlastitih interesa. Kakva nas budućnost čeka?

Prije svega treba u svim segmentima protjerati Rusiju iz balkanske regije. To je željeni cilj NATO pakta, ali ni EU ne zaostaje u projektima u njegovom ostvarenju. Najveći problem za Bruxelles je riješiti se otpora u Srbiji i Republici Srpskoj.

Krajem prošle godine ministar vanjskih poslova Srbije zamjerio Zapadu što od Beograda traži da uvede sankcije Rusiji. Ove godine je Banja Luka poručila da vlasti EU sada vrše pritisak na njih, zahtijevajući da se pridruže sankcijama. Balkan i dalje ostaje u fokusu Zapada. Problem je što narodi nemaju slobodu izbora, nego slijepo moraju slijediti politiku EU, i to je ono što to znači “europska perspektiva Balkana“.

Osim u vanjskopolitičkim pitanjima, Balkan prolazi kroz teška vremena u gospodarstvu. Tako je, prema stručnjaku berlinske “Zaklade za znanost i politiku” Dušanu Reljiću, stanje gospodarstava Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Crne Gore jednostavno katastrofalno. Po njegovom mišljenju, ove zemlje samostalno ne mogu postići značajan gospodarski rast.

Uzimajući u obzir ovaj faktor u Europskoj uniji, nudi li se balkanskim zemljama da slijede svijetli primjer Bruxellesa?

Problem u ekonomiji svake od ovih zemalja je situacija u samoj zemlji, odnosno političke nestabilnosti i vjerojatni rast društvenih napetosti.

To je jedini i glavni problem koji oči gospodarski rast, što pametni ljudi razumiju, a Mogherini i Johnson su iznimka. Dakle, želja da se Moskva okrivi za probleme na Balkanu je prevladala nad zdravim razumom?

Jednom prilikom mi je poznanik ispričao šalu o Afganistanu. Kako su tamo trenutno na vlasti nesposobni političari u Kabulu, talibani i američke trupe, Afganistancima je jedna svjetska sila ponudila “kako će ih ona osloboditi”.

Nemojte nas više oslobađati, molimo Vas!

Ranije im je “pomagao” Zapad, pa su ih “oslobodili” Sovjeti, pa ih je opet “oslobodio” Zapad, pa su ih od zapadnih vrijednosti “oslobodili” talibani. Onda ih je još jednom “oslobodio” Zapad, pa im se sada, uvjetno rečeno, nudi pomoć da se “oslobode” i Amerikanca i talibana i vlade u Kabulu. Nakon stotina tisuća, možda i milijuna žrtava u nekoliko posljednjih ratova, odgovor Afganistanaca je bio: “Nemojte nas više oslobađati, molimo Vas!

Možda bi isto trebalo reći Federici Mogherini i Borisu Johnsonu, ali i svima onima koji podmuklo i isključivo u ostvarivanju vlastitih interesa siju razdor na ovom nesretnom Balkanu.

“Nemojte nam više pomagati, niti brinuti o nama, molimo Vas!”

Jednom kada nas ostave na miru i kada sami budemo rješavali pitanja važna za našu budućnosti, sigurno će biti bolje. Puno bolje…

NYT: Podjele na Balkanu – ruka Kremlja ugrožava krhki mir kojeg nam jamči NATO

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Mogherini i Johnson, predstavljaju neke prijatelje. Pored ovakvih prijatelja, šta će ti neprijatelji.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Bravo, slažem se, definitivno …

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije

Nema tu molbi. Neće nas prestati oslobađati i uvoditi demokraciu, dok ih ne spriječimo! Mi. Najprirodnija moguća tvorevina. buduća Jugoslavija!
Uostalom, ovaj Boro je spadalo. Klaunovsko odijelo bi mu bolje pristajalo

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije
Reply to  PanSlaven

je li usa prirodnija tvorevina? je li kina sa ujgurima, rusija sa čečenima, tatarima i čuvašima i sto sibirskih naroda? A belika vritanija? A njemačka sa pola slavenskog stanovništva? pokažite mi prirodniju tvorevinu od buduće Jugoslavije, multietničke , da: Naši, Naši potalijančeni, Naši poalbančeni, Albanci, Naši pomađareni, Rusini, Česi oko Daruvara, Cigani tojest Romi i naravno Židovi

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  PanSlaven

I da se svrstamo medju nesvrstane Opet. Amen

Evropska Unija
Gost
Evropska Unija
3 godine prije

Srbi! Čuvajte se sebe! Da li zvuči poznato? Jednom vam je to rekao jedan dobronamerni i pametan lekar koji vas je dobro upoznao i živa je istina, vi ste sebi najveća opasnost, veće nema. Završićete u Ruskom zagrljaju u Ruskoj guberniji, ali ne onako kako se vi romantično nadate, na nekom pijedestalu kao ravnopravna braća, već tamo gde i zaslužujete svojim radom, na dnu i to na Ruskom dnu – ima li šta gore? Ko će vam tada biti kriv? Opet Evropska Unija što je dopustila da odete Rusima? Što vas nije sačuvala od Nikolića i Vučića i od vas samih? Hoćete stan, hoćete kola, životni standard, je li? Kako bi bilo da se ovde u Srbiji organizujete na osnovi rada, a ne na osnovi kriminala, pa da prionete da ostvarite takav život, a ne da vam je stalno neko drugi kriv, jer i taj drugi radi pa ima i ne traži krivca u trećem. E, tada bi bili pravi kandidat za EU i mogli bi da uđete odmah. Ovakvi kakvi ste sada – NE! Dobri ste samo za Ruse, da vama, kao sa lopticom, igraju ping-pong.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Evropska Unija

Potpuno si u pravu Unija – nikako mi nije jasno kako Srbi jednom ne shvate da bi im u nemačkom zagrljaju bilo mnogo bolje. Pa zar nismo vekovni prijatelji 😉

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Pa trenutno, ponavljam trenutno Njemačka i te kako politički pomaze Srbiji…. a i sto se tiče ulaganja , u prvim je redovima…i nekako već 50 godina Srbima nije mrsko odlaziti raditi u Njemačku…

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  Ivo

Naravno da pomaže, ne samo Srbiji nego i Makedoniji, Bosni, Hrvatskoj, svima nama…da se što prije začne još jedan krvavi rat na Balkanu. Ove dvije nakaze na slici imaju samo jedan zadatak, a to je da nas sve unište, rasele i opljačkaju do gole kože. U tom kontekstu njih treba gledati. Dosta je više bilo staklenih perlica, treba reći popu – pop, a bobu – bob.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Evropska Unija

@ Deda , a vidim vi u savezu s Rusima ne znate sto ce od silnog novca koji vam dolazi iz Moskve …. Kada je vaša skupština izglasala da se pridružite savezu Rusije i Bjelorusije, odbili su vas jednoglasno……Putin vam dao par rabljenih migova i to debelo naplatio, a Hrvatska od Rusa dobila vise od pola svog naoružanja dok je bio embargo na oružje…. Nisam zaljubljen u EU, ali biti u savezu sa državama poput Austrije, Češke, Španjolske ili nekom azijskom sa Tadzikstanom i Rusima, nemam dvojbe, iako cijenim rusku kulturu i narod….

Evropska Unija
Gost
Evropska Unija
3 godine prije

Rusija takođe širi svoj uticaj na političku debatu, organizuje antizapadnu i antievropsku propagandu, naročito u medijima na srpskom jeziku, gde se promoviše pogled na svet koji promoviše Kremlj, uz neizbežne teorije zavere i srpski ultranacionalizam”, ističe Mekalister.

Ovo je sve tacno.
Generalno sam misljenja da ruski uticaj lose utice na Srbiju. Mislim da defintivino moramo da se oslibodimo demona proslosti i da krenemo da stvaramo jednu vrednu, radnu, uredjenu Srbiju sa svim onim zakonima koji manje-vise vladaju u EU. Odlaze nam sposobni ljudi rade kao top menadzeri preko a mi imamo ministre kao sto su Dacic, Vulin, Gasic ( bivsi ), Stefanovic sa sve predsednikom Nikolicem. Ruse mozes da volis ovako privatno ili na kulturoloskom nivou, ne mozes politicki voleti nekog ko ima geo-strateske interese i nece prezati ni od cega da svoje ciljeve ostvari. Neko ce kazati, pa tako i Ameri sa EU. Jeste, ali to je citavo kolo uredjenijih drzava. Uostalom, kada se geo popiticka ravnoteza promeni uvek mozes da pravis kompromise. Sta ja sad treba da se razmisliam dal je Rusima u interesu mozda da razmeste antiraketne stitove po Srbiji kao saveznici u nekoj bliskoj budcnosti a mi okruzeni NATO drzavama npr. Druga stvar je sto ce kriza oko sankcija i cene nafte potrajati i ne vidim da ce Rusi imati vise toliko elana da i svoje drustvo odrzavaju na zdravim osnovama, a o nama da ne pricam.

Evropska Unija
Gost
Evropska Unija
3 godine prije

Jao, srpski ultranacionalizam… kamo lepe srece da tako nesto postoji, drugacija i pravednija prica bi se danas pricala. Ruski uticaj negativan, zato ste nam vi od pada Berlinskog zida doneli mir, demokratiju, prosperitet. Uzivamo od devedesetih pod vasom dominacijom, bas ste suzbijali ovde nacionalizam svjakoliki… i hrvatski nacizam, i islamski fundamentalizam i albanski sovinizam, terorizam i kriminal, hvala vam za vjekove vjekova…

Evropska Unija
Gost
Evropska Unija
3 godine prije

Meni je žao što nisu rekli: “uvodite sankcije Rusiji u četvrtak, a već u petak ste punopravni član EU i Šengenske zone”. Tako bi moglo. Ovako, ovako je… licemjerno…
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Banjalučanin, 8. mart 2017 13:04) # Link komentara
Preporučujem (+196)Ne preporučujem (-29)

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije

Nije nikakvo trolanje ili dezinformacije – jednostavno docaravam sta ljudi zaista misle o odnosima EU – RF u Srbiji! Ovo su komentare obicnih ljudi!

Moravsky
Gost
Moravsky
3 godine prije

” Rata je moralo biti i koliko god se neki trudili da ga opišu kao “neminovni sukob vječno suprotstavljenih balkanskih plemena”, što je apsolutna laž, on je odlučen izvan naših granica.”-upravo tako…Zapad je želeo rat ovde….želeo je zlu krv među narodima od koje evo i 20 i kusur godina nismo došli k sebi..stara ona “zavadi pa vladaj” izreka…pa dovoljno je setiti se Lisabonskog sporazuma iz 1993.god…i potpisa svih troje i na mig Cimermana Izetbegoviću ovaj povlači potpis…i eto ti još 2.god rata…naravno da Rusi gledaju svoj interes na Balkanu..uvek su ga i imali i videćemo..prvenstveno u Makedoniji kako će stvari krenuti…jer svi znamo ko je i šta je pravo zlo na Balkanu..i zato Makedonci svim srcem smo uz vas..običan,normalan čovek sa ovih prostora je na vašoj strani..ako ništa drugo..bar će te biti moralni pobednici…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Moravsky

Lakse je reci Zapad je kriv za rat nego počistiti u svom u dvorištu ….Milosevic i plan velike Srbije najveći je, iako ne i jedini pokretač rata na teritoriju ex Yu…. SLO i HRV su rekli amo se uz dogovor , mirno razići….Onda su počeli “mitinzi istine”, rušenje balvana, mitomanija, a onda se počelo buncati svi Srbi u jednoj državi… Pa Zapad je konkretno Ameri (Baker državni tajnik) u 6 mj. 1991 godine ponavljao da za njih postoji samo Jugoslavija, a cak i Njemačka i Kohl su tijekom proljeća 1991 Tudjmanu govorili da su oni za Jugoslaviju, ali bez komunizma…Medjutim Srbi su željeli slušati Raškovića, Martića, Seselja, pa umjesto plodne Slavonije i mora u Zadru i Šibeniku uživaju u Pazovi, Pančevu ili na sjeveru Kosova, ali ispunila im se želja da su jednoj državi sa braćom s onu strane Drine…Ostali Srbi koji su sačuvali razum i nisu pohitali po oružja , zive kao i ostali gradjani RH….Neko bolje, neko gore, kao i u Srbiji ili svugdje na svijetu

glaro
Gost
glaro
3 godine prije

Berlusconi i Evropska Unija je jedan te isti nato-vski troll.

Berlusconi
Gost
Berlusconi
3 godine prije
Reply to  glaro

Pa fino sam napisao da su komentari moji ( Berlusconi) i da su to samo vidjenja Srba u odnosu EU-RF ( a ne moje licno mislenje ) A sta da ti radim kada moras da trolas za budjav sendvic , a nisi ni procitao

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Ok, zavadi pa vladaj nije ideja od jucer i nije neko novo otkrice amerike , od pamtivjeka to je formula koju burzuji koriste da vladaju i manipuliraju glupanima pa cak i citavim narodima , niske razine obrazovanja i inteligencije , kulture i stanja svijesti …….

Medjutim, ne moze me nitko uvjeriti da nam se netko drugi posrao po antifasistickoj borbi i partizanima. Ne moze me nitko uvjeriti da je zapad kriv sto su danas u srbiji , narodni heroji draza i nedic a u hrvatskoj pavelic , ne moze me nitko uvjeriti da je konkretno u hrvatskoj CIA ili MI 5 srusila 3000 spomenika borcima i poginulima NOB-a.

Nas najveci neporijatelj je sluganski – kvislinski gen u jednom dijelu populacije balkana , cak se usudim reci da on i nije tako rasprostranjen , osim toga cinjenica da 4 % stanovnika jedne drzave jest sasvim dovoljno da pripremi i pokrene oruzani sukob unutar jedne zemlje jest sam po sebi fasinantan, jer se automatizmom namece pitanje a gdje je onih 96% koji ne zele rat?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Kao stanovnik Hrvatske mogu ti reci da 98% Hrvata ne smatra Pavelica nikakvim herojem, nego ratnim zločincem sto je i bio. I nitko ga nikad nece rehabilitirati… Najdesnija stranka HSP ne moze primirisati Saboru, podrška ima oko 1%, dok i Srbiji imamo Šešeljev SRS i Dveri….Prošli vikend neke budale održale neki profasisticki marš, bilo ih je 20….Ima idiota od 15 godina koji crtaju slova U,ali ponavljam Pavelica se ne smatra herojem, za razliku od Draže koji ispao najveći antifašista svijeta jer spasio par američkih pilota

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

kratko i jasno LAZES .

Sara
Gost
Sara
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Da li ti misliš da su svi Hrvati ustaše? Ili većina?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ustastvo je u temeljima danasnje RH , argumentirati necu , jer tko to do sada nije vidio niti nece .

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

A Pavelice ne smatraju herojem ne zbog toga sto je bio nazi-fasista , vec zato sto nije obranio ndhaziju .

zig
Gost
zig
3 godine prije
Reply to  Ivo

Niste u pravu, Ivo. Vežete ustaštvo za grafite i Pavelića. ne znate vi o cemu pricate

Konstantin
Gost
Konstantin
3 godine prije

1 slika = 1 RECENICA: GLUPACA i DEBIL !!!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik