Belgija je saučesnik u ubistvu popularnog afričkog lidera, tvrdi knjiga

Louis Rwagasor
7 komentara

Novi dokazi pokazuju da je Belgija zatvorila oči dok su njeni zvaničnici planirali ubistvo premijera Burundija princa Louisa Rwagasora 1961.

Belgija ima „ogromnu odgovornost“ za ubistvo princa Louisa Rwagasora, popularnog burundijskog lidera koji je nastojao da ujedini etničke grupe u zemlji kad je stekla slobodu od kolonijalne sile, pokazuju novi dokazi.

Nekoliko nedjelja nakon što je izabran za premijera, Rwagasore, 29-godišnji sin bivšeg kralja, ubijen je u oktobru 1961. Vladajuća belgijska elita je organizovala ubistvo dok je Brisel zatvarao oči, prema arhivskim zapisima koje je otkrio Flamanski sociolog Ludo De Witte.

Iako su ubica, grčki državljanin i pet saučesnika pogubljeni, De Witte je rekao da su istrage belgijskog kolonijalnog suda, vlade nezavisnog Burundija i UN zanemarile ulogu Belgije u ubistvu, što je dovelo do decenija rata, etničkih tenzija i nestabilnosti.

Objavljujući svoje nalaze u knjizi pod naslovom „Ubistvo u Burundiju“, De Witte je primijetio da je tadašnji belgijski guverner Roberto Regnier rekao na postizbornom kriznom sastanku visokih belgijskih zvaničnika i saveznika u Demohrišćanskoj partiji koja je naklonjena Belgiji (CDC) da „Rwagasore mora biti ubijen.”

Prema riječima autora, CDC je njegove riječi doživio kao poziv. Regnierove primjedbe su očigledno potvrdile četiri osobe na tom sastanku u istrazi tužilaca u Briselu iz 1962. Ali taj izvještaj nije objavljen sve dok ga De Witte nije iskopao tokom petogodišnje istrage ubistva.

Takođe se čini da je Velika Britanija barem bila svjesna opasnosti s kojom se suočava Rwagasore, a tadašnji britanski ambasador James Murray napisao je u depeši iz 1962. da su uticajni Belgijanci imali „gotovo patološku mržnju“ prema harizmatičnom vođi, za koga su vjerovali da bi naškodio belgijsko Burundijskim odnosima. Murray je primijetio da Regnierove „riječi idu veoma daleko u pravcu podsticanja na ubistvo“, kaže De Witte.

Knjiga takođe optužuje tadašnjeg belgijskog ministra inostranih poslova Paul-Henri Spaaka – koji se danas slavi kao osnivač EU – da ignoriše Regniera i druge zavjerenike „ratnih odnosa“ sa Rwagasoreom. Takođe pronalazi krivicu za kralja Boduena, koji je „pomjerio nebo i zemlju“ da bi zamijenio smrtnu kaznu atentatoru doživotnom robijom.

Prošlog oktobra, specijalna komisija za kolonijalnu prošlost Belgije priznala je da je posvetila „ograničenu pažnju“ Burundiju i ubistvu Rwagasora. De Witte je ovo pripisao „uzdržanosti“ među elitom u zemlji da se „suoče sa realnošću“ kolonizacije.

U međuvremenu, portparol belgijskog ministarstva spoljnih poslova nije odgovorio na optužbe iz knjige, ali je za Guardian rekao da vlada čeka preporuke parlamenta prije nego što usvoji politički stav.

BelgijaLouisa Rwagasora
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

Ah, ta dobra stara, staronormalna vremena…
Sjećate li se i vi vremena kada su vladari ubijali potajno druge vladare???
U novije vrijeme gledamo na TV-u, skoro uživo, ubijanje “neposlušnih” vladara. Sjeća li se tko Sadama Huseina ili pukovnika Gadafija???
Sjeća li se netko da su to bili legalni i legitimni vladari u svojim državama?
Sjeća li se netko pola milijuna NAMJERNO ubijene Iračke djece?
Postoji li negdje muzej kao podsjetnik na ubojstvo pola milijuna djece?
Sjećate li se da je Libija pod Gadafijevom vlašću bila raj na Zemlji a danas je pakao???
Jeste li razmišljali zašto nam mediji NIKADA ne pokazuju kako se danas živi u državama gdje je “narod oslobođen od tirana i uvedena demokracija”???

nepoželjni
2 godine prije

Gadafi je također želio ujediniti Libiju, Egipat i Siriju u jednu državu a također ujediniti sve islamske države u Africi. …naravno, za to nije pitao osnivače NATO-a koji su mu došli glave.
Sa ove distance jasno je da nije mogao uspjeti, kao ni mladi premjer Burundija prije 60 godina, jer ni jedan ni drugi nisu svoje želje i aktivnosti uskladili sa planovima gospodara planeta koji su sve jači i bezobzirniji.

Max
2 godine prije

Belgija je zloglasna kolonijalna sila poznata po ubojstvima eničkom čišćenju i nastranostima koje je činila po Africi.

DEDA
2 godine prije

MAAAAA NIJE.

DEDA
2 godine prije

ČUDAN LIK JE LEPO SVE OPISAL.TAK JE PALA I YUGA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI