Biden kaže da NEMA plana za skoro povlačenje preostalih trupa u Afganistanu, unatoč ranijim izvješćima

Joe Biden
14 komentara

Nakon više izvještaja koja ukazuju na to da predstoji potpuno povlačenje američkih trupa iz Afganistana, predsjednik Joe Biden rekao je da ne postoji neposredni plan za odlazak preostalih trupa, ali inzistirao je da su planovi “na pravom putu”.

Glavne vijesti izvijestile su ranije u petak da će nakon što vojnici koji napuštaju zrakoplovnu bazu Bagram, jedno od najvećih vojnih mjesta u Afganistanu, nakon nekoliko dana uslijediti potpuno povlačenje.

Međutim, Biden je odbacio ta izvješća dok je razgovarao s novinarima u Bijeloj kući. Upitan događa li se potpuno povlačenje u sljedećih nekoliko dana, predsjednik je rekao “ne”.

“Na putu smo točno gdje želimo biti”, rekao je, misleći na plan kao na “racionalno povlačenje”.

Bivši predsjednik Donald Trump prethodno je dogovorio napuštanje Afganistana do svibnja, iako je taj rok odmaknula administracija Bidena koja je postavila cilj da postrojbe odu do rujna.

Dok su ga novinari proganjali s pitanjima o Afganistanu, Biden je postajao vidno frustriran, navodeći “praznični vikend” kao svoj razlog zbog toga što se nije želio usredotočiti na “negativne” priče.

“Neću više odgovarati na pitanja o Afganistanu”, rekao je Biden novinarima, bacivši ruke uvis. “Gledajte, četvrti je srpanj … brine me što mi postavljate pitanja na koja ću odgovoriti sljedeći tjedan.”

Unatoč tome što je inzistirao da želi razgovarati o “sretnim stvarima”, Biden je pružio uvid u svoju perspektivu povlačenja Afganistana.

Što se tiče zabrinutosti koju su izrazili aktivisti i vojni dužnosnici da bi odlazak SAD-a mogao stvoriti vakuum koji će pobunjenici brzo popuniti, Biden je rekao kako je uvjeren da vlada u Kabulu “ima kapacitet da održi vladu na putu”.

Prema izvještajima ranije u petak, Pentagon je planirao povlačenje koje se moglo dogoditi baš u vrijeme proslave Četvrtog srpnja.

11. rujna ove godine, Bidenov prijedlog za povlačenje obilježit će 20. godišnjicu terorističkih napada 11. rujna, koji su pokrenuli dug sukob od dva desetljeća.

Rat je doveo do smrtnog stradanja više od 2300 američkih vojnika i više od 20.000 ranjenih. Ovo je među procijenjenim desecima tisuća drugih smrtnih slučajeva i žrtava povezanih s ratom, uključujući oko 1.000 smrtnih slučajeva vojnika među ostalim NATO snagama.

Izvještaj Ministarstva obrane za 2020. procjenjuje da su troškovi ratovanja premašili 815 milijardi dolara. Projekt Troškovi rata na Sveučilištu Brown procjenjuje da su SAD potrošile ukupno više od 2,2 bilijuna dolara na sukob.

Afganistanjoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nikakva vlada u Kabulu ne postoji.to je ispostava USA Vlade i cim se zadnji Yankee povuče,talibani preuzimaju.nikakvih velikih sukoba u biti i nema jer se kvazi afganistanska vojska masovno predaje bez borbe.video materijala ko u priči.a Sha prica ova dementa lopovcina biden nije ni bitno.covjek si ni pelene ne moze sam promijeniti.za ostanak amera u Afganistanu bi se,ipak,trebali zalagati trgovci drogom,dileri i njihove musterije.cijena heroina bi mogla letjeti u nebo ako se ovi povuku.hvala.

nekoime
2 godine prije

Ima plana, ali ga je zagubil.

Max
2 godine prije

SAD ne žele otići iz Afganistana

Драгогост 屋
2 godine prije

Rusi talibanima plaćaju po glavi NATO vojnika, NATO vojnici talibanima plaćaju da ih ne bi napadali, Kinezi talibanima plaćaju za zaštitu objekata u izgradnji. Tri stuba ekonomskog razvoja.

2 godine prije zadnji put uredio Гавран
Kažun
2 godine prije

“A gdje su moje pelene i puding ?”.

Toni
2 godine prije

Pa bježanija se nikada ni ne planira, zar ne?!

iunuzbzttrderderdzer
2 godine prije

Hahaha, samo dalebu su vjerovale da će se povući uscioarmi……………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI