Bijela kuća prijeti i opet uvodi “crvenu liniju” za Damask

72 komentara

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su potvrdile “kako imaju saznanja da sirijski predsjednik Bashar Al-Assad planira novi kemijski napad”.

U priopćenju se navodi “kako Assadov režim priprema novi napad, sličan onome kojeg je, prema njihovom mišljenju, proveo 4. travnja ove godine”, nakon čega je uslijedila “osveta” i  bombardiranje sirijske zračne luke Al-Shayrat u istočnom Homsu.

Bijela kuća ističe “kako u slučaju novog napada sirijska vlada će platiti visoku cijenu“.

Uz proturječne izjave američkih dužnosnika, Washington opet Siriji prijeti upotrebom sile, bez ikakvih dokaza navodeći “kako imaju saznanja da sirijske vlasti pripremaju kemijski napad protiv pobunjenika”.

Izjava je kontroverzna zbog činjenice da su se sirijska vojska i saveznici proteklih tjedana uglavnom fokusirali na borbu protiv terorista “Islamske države” i na nekoliko fronti drže linije obrane. Jedine borbe koje vode protiv takozvane “umjerene oporbe” je područje Quneitre, tako da nema nikakvog razloga za posezanjem za kemijskim oružjem, pod pretpostavkom da ga Assadova vojska uopće ima, obzirom da je OPCW potvrdio da je Sirija uništila sve zalihe ovog arsenala još nakon sporazuma Lavrov-Kerry 2013.

Međutim, priopćenje o saznanjima o predstojećem kemijskom napadu i prijetnji Damasku je potpisao glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer, a objavljeno je u ponedjeljak navečer.

“Sjedinjene Države su otkrile potencijalne pripreme za sljedeći napad s kemijskim oružjem od strane režima Bashara Al-Assada, što može dovesti do ogromnih civilnih žrtava, uključujući i nevinu djecu”, naveo je Spicer.

Međutim, dokaze, kao i obično, dokument ne sadržava. Spicer se samo ograničio na izjavu kako aktivnosti sirijske države podsjećaju na način prije provedbe kemijskog napada 4. travnja 2017. godine”.

“Kao što smo naveli, svrha Sjedinjenih Država je uništiti ISIL. Međutim, ako Assad provede još jedan masakr kemijskim oružjem, on i njegove vojne snage će platiti visoku cijenu”, naglašava američka administracija.

Politički analitičar Aleksej Petrov je rekao “kako će se, sve dok se u Siriji ništa ne dogodi, SAD ograničiti na ovakvu retoriku, što je za njih normalno.

“Glavna stvar je da nitko nije poduzima nikakve aktivne korake”, dodao je Petrov i dodao kako odnosi Sirije i Sjedinjenih Država nisu savršeni, ali da ih ne treba pogoršavati  teškim riječima, jer to neće poboljšati situaciju na Bliskom istoku.

“Ljudi tamo ionako žive kao na buretu baruta“, rekao je Petrov, ali je svjestan činjenica da su SAD već napale sirijske snage, uvijek pod lažnim izgovorom, pa čak pod optužbama da je Assad koristio kemijsko oružje, iako se u gotovo svim slučajevima razotkrilo da se radilo o insceniranim napadima ili onima koje su pripremili ranije Turska, kasnije turski MIT i CIA zajedno, te ostali akteri u sukobi koji od 2011. rade na svrgavanju Assadove vlade.

Takvih akcija je već bilo i moguće je da bi se mogle ponoviti, tvrdi Petrov, što otprilike znači da uskoro možemo očekivati kemijski napad kojeg će provesti sirijska vojska, a svi političari i vojni dužnosnici će se, uz svesrdnu pomoć medija, potruditi da kazne “tiranina koji otrovom ubija malu nevinu djecu”, kako je to rekao Sean Spicer.

Za Petrova je ključno da sve ostane na retorici, te da SAD s oštre retorike ne prijeđu na djela i ostvare svoje prijetnje Assadu.

No, sjetimo se 4. travnja, kada su američki mediji i nevladine organizacije na temelju ničega izvijestili o korištenju toksičnih tvari u Khan Shaykunu u sirijskoj pokrajini Idlib. Nije bilo nikakvih dokaza, ali je retorika o nevinoj dječici bila dovoljna za napad na Assadove snage.

Unatoč činjenici da su službena Damask i Moskva, koja nadzire primirje u Idlibu i šire, odbili američku verziju događaja i pozvali sve zainteresirane strane da se istraži incident, američki predsjednik Trump je sve ove pozive ignorirao. On je donio odluku da su u pravu Rami Abdel Rahman i SOHR, razne nevladine udruge i mediji, za koje tvrdi da im ništa ne vjeruje, te dao zeleno svjetlo za napad krstarećim projektilima na sirijsku zrakoplovnu bazu u Homsu.

Napad je proveden 7. travnja i bio je prvi priznati američki napad na sirijsku vojsku od 2011. Onaj ranije, na strateški važnu uzvisinu u blizini baze Deir Ez-Zor, iako je i to laž, službeno je bila “greška u procjeni” i američko piloti su, navodno, “bili uvjereni da napadaju ISIL”. No, teroristi “kalifata”, koji je čekali na odaljenosti kilometar do dva, zauzeli su brdo odmah po završetku američkih udara.

Kasnije je Seymour Hersh napisao članak u kojem navodi kako je Donald Trump znao da je sirijska vlada nije koristila kemijsko oružje u Khan Shaykunu, ali se svejedno odlučio za raketni napad na sirijsku bazu u Homsu.

Prema Seymouru Hershu, Trump je dao zapovijed vojsci bez uzimanja u obzir mišljenja stručnjaka, a kasnije se njegova administracija potrudila da u medijima stvori lažnu sliku u događaju. Osim toga, Washington je unaprijed znao o cilju sirijskog zrakoplova u udaru Khan Shaykunu, te da će to biti skladište oružja Al-Nusra Fronta, jer je američko zapovjedništvo bilo obaviješteno od strane ruske vojske u Hmeymimu.

Seymouru Hershu piše da je cilj zračnog udara u Khan Shaykunu bila zgrada u kojoj su na prvom katu pregovarali razni zapovjednici terorista, dok je u suterenu bilo skladište streljiva, hrane i kemikalija.

Američki predsjednik je tada patetično govorio o “namjernom ubojstvu civila i nevine djece” i dao zapovijed za napad Siriju.

“Kasnije je potvrđeno kako nema dokaza napadu kemijskom oružjem od strane sirijske vojske”, podsjeća kaže Hersh.

Nakon udara na bazu Al-Shayrat je bilo slučajeva uporabe sile od strane američke vojske NATO saveznika protiv sirijske vojske ili provladinih milicija. 18. svibnja je američka koalicija provela zračni udar na provladine milicije u istočnoj Siriji. Zatim su saveznički zrakoplovi ispalili projektile na konvoj, koji je, kako je izvijestio Pentagon, ušao u “zabranjenu zonu u gdje kojoj su oporbene i američke snage”. Još jedan incident se dogodio 6. lipnja, kada su  koalicijske snage svoj napad okarakterizirali kao “čin samoobrane”. U tom su napadu uništene dvije jedinice artiljerije, jedno protuzračno oružje i oštećen je jedan tenk. Prema nekim medijima, ubijena su dva sirijska vojnika

Jedan od novijih incidenata visokog profila se dogodio 18. lipnja, kada je američki F/A-18E oborio sirijski Su-22 u blizini grada Raqqe. U tom slučaju su Sjedinjene Države agresiju objasnile zaštitom svojih kurdskih saveznika, koje su, navodno, “napale sirijske snage”.

Za kraj, priopćenje glasnogovornika Bijele kuće zvuči kao ponovno uspostavljanje crvenih linija za Assada, ali danas situacija ni približno nije slična onoj iz 2013. godine, kada je Obama odgovorom na inscenirani napad u Istočnoj Gouti mogao poslati manji kontingent američke vojske i veću pomoć u teškom oružju teroristima, što mu je bilo dovoljno da zauzme Damask i Aleppu u roku od nekoliko dana. No, danas je situacija posve drugačija, što opet ne isključuje mogućnost američkog jednostranog napada na Siriju, jer se Washington nikako ne može pomiriti s porazom politike u toj zemlji, a svako bombardiranje ili raketni napad mu ujedno pružaju mogućnost brisanja tragova vlastitih zločina, tako da napad na određeni cilj nije isključen ni u tu svrhu.

No ipak, za pesimiste, kao podsjetnik pogledamo karte i područja koja je sirijska vojska držala 2013. i 2016. godine, dok su 2017. vladine snage uspostavile nadzor nad velikim područjima središnje i istočne Sirije i čini se da je Trumpu, ako misli poduzimati bilo kakve akcije, ostalo malo prostora za manevar, osim ako izuzmemo otvorenu agresiju.

FOTO – Aleppo, Damask i Latakija 2013. i 2016.

Sirija - karta za pesimiste
Sirija – karta za pesimiste
Prijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Ishod rata kontrolira onaj tko ga je započeo a ne oni koji su napadnuti niti oni koji su im kao došli pomoći, to je usud svih velikih ratova.

Antonio
6 godine prije

Sigurno je vec snimljen dokumentarac o napadu koji se jos nije desio. Razni statisti su mrtvi, po koji put?
Novinari CNN vec znaju i mesto i broj zrtve…
Ali moze sve to i da se ne objavi… ako ima kontramere… a sigurno Rusija, Iran i Sirija ne sede skrstenih ruku…

bato
6 godine prije

do sada su sva njihova “saznanja” pokazala kao jako loša i promašena, pa je tako i ovog puta, moraju nešto smisliti kako bi pomogli ISIL-u u Siriji i Iraku, pa to znamo več +6 godina,…… crkli dabogda

fisherman
6 godine prije

ne znam jel istina ali……UPDATE 11:46 PM EDT —

Reports are now coming in that a United States Air Force EQ-4 “Global Hawk” drone was shot down over the Mediterranean Sea off the coast of Syria, by a Russian S-300 surface-to-air missile fired from the Russian Base at Tartus, Syria.

Sovoranola
6 godine prije

Kada se događaji promatraju na dnevnoj bazi, to može izgledati svakako,a kada je moguće usporediti “prije” i “sada” zaključci su realniji, što u ovom slučaju razlog za zadovoljstvo ali ne i opuštanje.

Tomica
6 godine prije

Mene još uvijek brine raspored HIMARS raketa u Al-Tanfu, iako su SADisti potvrdili da su izigrani i da je ta baza izolirana. U blizini Damaska su idealne za odmazdu Assadu nakon što se najave kemijskog napada “pokažu tačne”. Mogu da povjerujem da SAD neće prezati ni od fizičke likvidacije Assada da bi ostvarili svoje ciljeve u Siriji.

subaru
6 godine prije

Baš me interesira koji maestralni scenarij koristi redatelj preko glumaca kauboja za ovaj budući ivent? Rusi isto glume zadate uloge, nema šanse da postanu scenaristi a kamoli redatelji, zna se tko je piun a tko kraljica.

Brane
6 godine prije

Proxy igre završavaju, pravi igrači izlaze na scenu. Sad ćemo vidjeti da li Rusi blefiraju i jesu li zaista spremni na konfrontaciju, odnosno isto to za zionaciste.

subaru
6 godine prije

Tko je započeo rat na Balkanu i tko je znao ishod prije samog kraja? Netko će reći Milošević, nije, on je samo glavni glumac negativac, ima tu još dvije uloge, stvoritelj i žrtva. Ishoda rata nije odlučivao ni negativac (on je kreiran da na kraju bude žrtva samo to idiot nije znao) ni stvoritelj (kojem bi sudili u Hagu za zločinački pothvat da ga nisu ubili ko i Čaveza) ni žrtva koja je mislila da redatelj pokolja brani žrtvu a ona slijepa ne vidi da je redatelj negativac par exelance. Svi ratovi su kreirani po ovom obrazcu, tako će biti i u Siriji.

Zagor
6 godine prije

U US zračnom napadu na Isilov zatvor ubijeno (za sada) 57 ljudi; u Kijevu eksplodirala autobomba, ubijen visoki obavještajni dužnosnik; Nastavlja se deratizacija od T3 prema Humaymah, kasnije mapa ako je dozvole; U Iraku na oslobođenim djelovima Niniveh pokrajine, IS obitelji dobile ultimatum da isele do 15.07.;
Koliko god se trudio nemogu pronaći informaciju koju je dao @fisherman, inače ima nevjerojatnih snimaka pustinjskog ratovanja, čak i utrke T90.

gostgost
6 godine prije

oni koji pojedine dogadjaje posmatraju pojedinacno vrlo rjetko mogu razumjeti sto se dogadja naivno je ocekivati da snage zla nakon izgubljene bitke nece nastaviti ratove to je njihov nacin zivota i zivljenja tzv zapadna civilizacija je ustvari necivilizacija koja napada i porobljuje sve oko sebe i to tisucama godina jos od rimskog carstva koje je laznom povjescu prikazano kao stup kulture tog doba a ustvari su bili agresivni osvajaci koji su porobljavali neke vrlo napredne narode oko sebe lazno ih prikazavsi hordama koje napadaju rim ista situacija je i danas

USA exceptional
6 godine prije

Engleski ministar obrane Sir Michael Fallon je izjavio da podrzava USrane da se udari na Siriju povodom najavljenog kemijskog udara na civile od strane sirijskog rezima, javljaju engleske novine.
Danas, Anglo-Saxonske novine i Google su pune fotografija o buducem kemijskom napadaju na civile.

žrec
6 godine prije

…a u isto vrijeme, polako jenjavaju napadi na Trumpa, dakle potpisao je potpunu kapitulaciju pred neoconsima.

Mesa
6 godine prije

VJEROVATNO CE NEKAD, OPET KADA BUDE KASNO, ISTO KAO NEKAD COLIN POWELL U SLUCAJU IRAKA, I SEAN SPICER PRIZNATI DA JE POGRIJESIO.
NARAVNO, ZA NJEGA OSOBNO BEZ IKAKVIH KONZEKVENCI.

Zagor
6 godine prije

Evo Rusi reagirali i rekli da nemaju pojma o čemu Ameri pričaju, a potonji dodali da će se napad pokrenuti iz iste baze iz koje je bio i prethodni napad.

subaru
6 godine prije

A rusi ništa crvena crta, gdje je ona, kad uđu u Moskvu? Koje kazalište.

Ulica V.V.P.
6 godine prije

Trump Tweeting CNN Fake News je uhvacen u lazi. A sto je gledu NBC, CBS&ABC, The New York Yimes, The Washington Post. Svi su oni fake news. Kraj Tweeta americkog predsjednika Trumpa. Americki predsjednik osobno zove americka medija fake news. Blakanci iz bivse Jugoslavije su palili na ovakva medija. Zvali su ih dekadama prestizna. Prije par godina su se palili u Siriji na ova medija. Medju pobunjenicima ima svih profila ratnika a medju njima ima i velika grupa ljudi koja je iz samog sirijskog naroda koja se lovila na americko-izraelski mamac “demokracija” , doduse ti Sirijci o kojima ja govorim su podrazumjevali pod “demokracija” bolji i veci zivotni standard. Dans je Sirija razrusena, skoro 1/3 Sirije je Staljingrad, narod otisao u izbjeglice, ranjen ili pobijen. Bez domova, bez skole, bez posla. Ovo nek bude pouka svakom proleteru da se kroz rat ne moze dignuti ekonomija i veci i bolji zivotni… Čitaj više »

dalmata
6 godine prije

Normalno da svi(koji ovo pratu)imaju svoj stav.OK.Bitno je samo pitanje stav Rusije.Kad bi USrA,EU i NATO zlotvori znali sta Rus kuva,virujte,plesali bi na drugu svirku.Sumnjam da ce Rusija dozvolit bilo koji propust u Siriji.Jedna od najvaznijih razloga za Rusku ulogu je jedna recenica(mislim sjor Putina) nakon Gruzije,koja je bila(otprilike)proslo je vrime kad smo se branili u nasoj zemlji,sad cemo se braniti na terenu neprijatelja,koristeci i A oruzje,kad ocjenimo da je to potrebno.Potrebo je.I zato je Rus(uz postovanje Rusko Siriskog vojnog ugovora) u Siriji.Sirija je predgrade Moskve,koje se mora obranit da Moskva ne bude unistena.kome pravo kome krivo,ko zeli ili ne zeli priznat,Rusi su sekund do isteka vrimena za zivot u slobodi,stali(u Siriji) u obranu ciloga slobodarskog svita i obranu ljudi od neljudi(koji se vodu ka USrA,EU,NATO)

MilanCZ
6 godine prije

Sve su to samo igre za naivce,izmisljene price za zabavljanja javnosti tim gluparijama oko napada Asada kemijskim oruzjem.Puno gora stvar se događa u međuvremenu a ta informacija ima ulogu da javnost zabavlja time,da mediji pisu o tome da naivni vjeruju tim gluparijama.
Ide o slijedece:Sada ce svi mediji evrope svijeta o tome pisati,navodnom novom napadu Asada kemijskim oruzjem a sa druge strane dolazi miljune izbjeglica do evrope.
Da se o tome nepise,puste se takve informacije da se odvuce paznja od puno vecih stvari a to masovni dolazak izbjeglica..Osim izbjeglica,mora se odvuci paznja od borbe americke drzavne elite sa globalnom elitom u americi,odvlacenje paznje o unutarnjem sukobu unutar amerike koji se pomalu blizi kraju.Ne nasjedajte odmah na prvu,poneke bum vijesti imaju sasvim drugaciju ulogu od kljucnih vijesti..To je globalna politika,sve je to
velika.. igra..

ivo
6 godine prije

mene su slovenci i italijani redovno samarali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI