fbpx

”Bitka za Raqqu neće biti gotova još dva mjeseca”

Kurdi - YPG - Sirija

Bitka za Raqqu, koju protiv terorista ”Islamske države” vode kurdske snage u Siriji, trebala bi završiti u roku od dva mjeseca, za Reuters je izjavila glavna kurdska zapovjednica ženskog ogranka YPJ snaga. Rekla je i kako očekuje intenziviranje borbi.

Nowruz Ahmed je i članica vojnog vijeća takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), te jedna od najviših zapovjednika u ofenzivi na Raqqu.

”Islamska država” je izgubila većinu teritorija u Siriji i Iraku, uključujući irački grad Mosul. U Siriji borbu protiv terorista ”kalifata” odvojeno vode koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država i združene snage Sirije, Rusije, Irana i Hezbollaha

“Ne možemo odrediti vremensko razdoblje u kojem će bitka za Raqqu biti gotova, zato što rat ima svoje uvjete. Ali ne očekujemo da će trajati dugo i prema našim planovima borbe neće trajati dulje od dva mjeseca”, rekla je Ahmed.

SDF je navodno savez kurdskih i arapskih milicija koje se bore za središte grada Raqqe, a pomaže im američko zrakoplovstvo. Kampanja za zauzimanje grada je pokrenuta u lipnju i nekoliko mjeseci se vode borbe za grad u okruženju.

Nowruz Ahmed je rekla kako su SDF snage sada usredotočene na Raqqu i još nema planova za pokretanje napada u pokrajini Deir Ez-Zor, dalje od Eufrata prema Iraku u koju s juga i zapad prodiru sirijske vladine snage.

Procjenjuje se da je u Raqqi, uglavnom u središtu grada, preostalo između 700 i 1000 terorista. SDF snage su do saga zauzele oko 60 posto grada.

Kurdska zapovjednica se žali kako prisutnost od oko 5 000 do 10 000 civila opkoljenih u Raqqi, uključujući i obitelji boraca terorista izvan grada, otežavaju napredak u kampanji.

“Tijekom naših napada mi pokušavamo otvoriti sigurne koridore za njih, kako ne bi bili meta naših napada, ali ima i mnogo mjesta na kojima su stradali civili”,  rekla je.

”Islamska država će se boriti do kraja, a mnogi od preostalih militanata u Raqqi su strani borci koji će na kraju izvršiti samoubilačke napade”, rekla je Ahmed.

Nowruz Ahmed je izjavila kako SDF snage nemaju planove ostati u Raqqi nakon oslobođenja, osim ako se to od njih ne bude tražilo.

Ona je rekla kako 60 posto od 50 000 boraca SDF snaga čine Kurdi, 30 posto su Arapi, a 10 posto druge etničke skupine.

Glasnogovornik koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koje podupiru SDF snage, ranije ovog mjeseca je rekao  kako u koaliciji ima 24 000 Arapa i 31 000 Kurda.

Prošlog tjedna je čelnik vojnog vijeća SDF snaga za Deir El-Zor rekao kako će uskoro započeti ofenziva za zauzimanje ove istočne pokrajine i protjerivanje militanata ”kalifata”

Međutim, Nowruz Ahmed je rekla kako SDF nema planova za borbe u toj pokrajini, zbog fokusiranja na Raqqu, ali i da kampanja za Deir Ez-Zor nije bila tema rasprave s američkom koalicijom.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dvoglavi jahač apokalipse
Gost
Dvoglavi jahač apokalipse
3 godine prije

Ako im ovoliko treba da oslobode grad, koji se nalazi u potpunom okruženju, onda ne trebaju ni pomišljati na ofanzivu prema Deir Ez-Zoru.
Inače, ovo su jako dobre vijesti jer se smanjuje vremenski pritisak na ofanzivu, koju sprovodi SAA.

Chico
Gost
Chico
3 godine prije

Bolje im je da ne diraju D`Zor jer bi se u tom slučaju njihovi planovi preklopili

sa planovima SAA,Iranaca i vjerovatno Rusa.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Ažuriranje stanja u Siriji na dan 30.08.17.
Staviti ću samo karte. Sve će biti jasno.
http://imgur.com/a/pViXD

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Koalicija predvođena izuzetnima je odbila poziv UN-a na humanitarnu pauzu u Raki.
Sjetite se Istočnog Alepa i kad je “brutalni režim” dozvoljavao te iste pauze.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

problem ce biti kad u siriji zakazu referendum kao u iraku .da li ce asad krenuti jer avijacija rusije nece ici na amerikance ostaje da se vidi . mislim da je podjela sirije dogovorena

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Nije ništa dogovoreno jer se sa SAD nije moguće ništa dogovoriti.Oni imaju nekoliko politika i uvijek jedna na kraju ispliva a to je ona destruktivne prirode.Mislim da to više ovisi o Kurdima i njihovoj prgmatičnosti kako će procijeniti podršku SAD.Jer ne zaboravimo da Turci samo čekaju,a SAD ih neće moći štititi od njih dugo.Zato je za Kurde najvažnije da nađu zajednički jezik sa Assadom iako se bojim da će to teško ići.Naime Ameri računaju na naftne i plinske resurse koje Kurdi osvajaju kao svoje buduće prihode,a sa druge strane ,radi Izraela njima odgovara trajno stanje rata.Čak štoviše,Izrael će na svaki način pokušati minirati bilo kakav dogovor u Siriji i Iraku sa Kurdima radi svojih interesa te će gurati SAD kao svog glavnog operativca da radi kaos i zbrku.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Sirijske Kurde se ne smije podcijeniti, njihovo partnerstvo sa SAD-om je takticke naravi. Sluzi im za obranu od Turaka i vodstvo YPG-a nema iluzije o savezu s Amerima. Ako Asad s njima odigra razumno, biti ce mu najodaniji saveznici.

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Gospodari kaosa će lako to stanje pogoršati i Kurde usmjeriti protiv SAA,čak i ako je to na njihovu štetu.SAD uvijek ima spremne petokolonaše da unesu potreban kaos.Nadam se da nitko u to ne sumnja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik