”Bitka za Raqqu neće biti gotova još dva mjeseca”

Kurdi - YPG - Sirija
8 komentara

Bitka za Raqqu, koju protiv terorista ”Islamske države” vode kurdske snage u Siriji, trebala bi završiti u roku od dva mjeseca, za Reuters je izjavila glavna kurdska zapovjednica ženskog ogranka YPJ snaga. Rekla je i kako očekuje intenziviranje borbi.

Nowruz Ahmed je i članica vojnog vijeća takozvanih Sirijskih demokratskih snaga (SDF), te jedna od najviših zapovjednika u ofenzivi na Raqqu.

”Islamska država” je izgubila većinu teritorija u Siriji i Iraku, uključujući irački grad Mosul. U Siriji borbu protiv terorista ”kalifata” odvojeno vode koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država i združene snage Sirije, Rusije, Irana i Hezbollaha

“Ne možemo odrediti vremensko razdoblje u kojem će bitka za Raqqu biti gotova, zato što rat ima svoje uvjete. Ali ne očekujemo da će trajati dugo i prema našim planovima borbe neće trajati dulje od dva mjeseca”, rekla je Ahmed.

SDF je navodno savez kurdskih i arapskih milicija koje se bore za središte grada Raqqe, a pomaže im američko zrakoplovstvo. Kampanja za zauzimanje grada je pokrenuta u lipnju i nekoliko mjeseci se vode borbe za grad u okruženju.

Nowruz Ahmed je rekla kako su SDF snage sada usredotočene na Raqqu i još nema planova za pokretanje napada u pokrajini Deir Ez-Zor, dalje od Eufrata prema Iraku u koju s juga i zapad prodiru sirijske vladine snage.

Procjenjuje se da je u Raqqi, uglavnom u središtu grada, preostalo između 700 i 1000 terorista. SDF snage su do saga zauzele oko 60 posto grada.

Kurdska zapovjednica se žali kako prisutnost od oko 5 000 do 10 000 civila opkoljenih u Raqqi, uključujući i obitelji boraca terorista izvan grada, otežavaju napredak u kampanji.

“Tijekom naših napada mi pokušavamo otvoriti sigurne koridore za njih, kako ne bi bili meta naših napada, ali ima i mnogo mjesta na kojima su stradali civili”,  rekla je.

”Islamska država će se boriti do kraja, a mnogi od preostalih militanata u Raqqi su strani borci koji će na kraju izvršiti samoubilačke napade”, rekla je Ahmed.

Nowruz Ahmed je izjavila kako SDF snage nemaju planove ostati u Raqqi nakon oslobođenja, osim ako se to od njih ne bude tražilo.

Ona je rekla kako 60 posto od 50 000 boraca SDF snaga čine Kurdi, 30 posto su Arapi, a 10 posto druge etničke skupine.

Glasnogovornik koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, koje podupiru SDF snage, ranije ovog mjeseca je rekao  kako u koaliciji ima 24 000 Arapa i 31 000 Kurda.

Prošlog tjedna je čelnik vojnog vijeća SDF snaga za Deir El-Zor rekao kako će uskoro započeti ofenziva za zauzimanje ove istočne pokrajine i protjerivanje militanata ”kalifata”

Međutim, Nowruz Ahmed je rekla kako SDF nema planova za borbe u toj pokrajini, zbog fokusiranja na Raqqu, ali i da kampanja za Deir Ez-Zor nije bila tema rasprave s američkom koalicijom.

 

ISILIslamska državaKalifatSDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dvoglavi jahač apokalipse
6 godine prije

Ako im ovoliko treba da oslobode grad, koji se nalazi u potpunom okruženju, onda ne trebaju ni pomišljati na ofanzivu prema Deir Ez-Zoru.
Inače, ovo su jako dobre vijesti jer se smanjuje vremenski pritisak na ofanzivu, koju sprovodi SAA.

Chico
6 godine prije

Bolje im je da ne diraju D`Zor jer bi se u tom slučaju njihovi planovi preklopili

sa planovima SAA,Iranaca i vjerovatno Rusa.

Zagor
6 godine prije

Ažuriranje stanja u Siriji na dan 30.08.17.
Staviti ću samo karte. Sve će biti jasno.
http://imgur.com/a/pViXD

Zagor
6 godine prije

Koalicija predvođena izuzetnima je odbila poziv UN-a na humanitarnu pauzu u Raki.
Sjetite se Istočnog Alepa i kad je “brutalni režim” dozvoljavao te iste pauze.

17 novembar
6 godine prije

problem ce biti kad u siriji zakazu referendum kao u iraku .da li ce asad krenuti jer avijacija rusije nece ici na amerikance ostaje da se vidi . mislim da je podjela sirije dogovorena

Koča Popović
6 godine prije

Sirijske Kurde se ne smije podcijeniti, njihovo partnerstvo sa SAD-om je takticke naravi. Sluzi im za obranu od Turaka i vodstvo YPG-a nema iluzije o savezu s Amerima. Ako Asad s njima odigra razumno, biti ce mu najodaniji saveznici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI