Brazil: Inicijator opoziva predsjednice Rousseff osuđen na 15 godina zatvora

Eduardo Cunha
5 komentara

Eduardo Cunha, glavni pokretač opoziva protiv bivše predsjednice Dilme Rousseff, bio je drugi u nizu da je zamijeni u uredu, a sada je osuđen na 15 godina zatvora

Brazilski sud je predsjednika Donjeg doma parlamenta zemlje, Eduarda Cunhu, osudio na 15 godina zatvora za više kaznenih djela korupcije, prenosi list Globo.

Predsjednik brazilskog Zastupničkog doma je osuđen za primanje mita prilikom sklapanja ugovora u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras, a tri točke optužnice se odnose na pranje novca i skrivanje prijevare.

“Osuđenik se protuzakonito koristio ovlastima u vršenju mandata saveznog poslanika 2011. Odgovornost saveznog parlamentarca je ogromna i prema tome snosi posebnu krivicu za ove zločine. Ne može biti ozbiljnijeg zločina nego izdati zastupnički mandat i sveto povjerenje ljudi za osobnu korist”, izjavio je savezni sudac Sergio Moro, dok je čitao presudu.

Eduardo Cunha je optužen i za “nedostatak parlamentarne pristojnosti”, zbog toga što je parlamentarnom istražnom povjerenstvu rekao kako nije imao bankovne račune u inozemstvu, a prema dokumentima švicarskog pravosuđa je Cunha u toj zemlji imao račune u vrijednosti od 5 milijuna dolara, na koje je navodno preusmjeravao sredstva iz korupcijske afere u Petrobrasu.

U svibnju 2016. godine je Vrhovni sud Brazila suspendirao mandat Eduardu Cunhi, koji je kasnije podnio ostavku na mjesto predsjednika Zastupničkog doma, ali ne i na mjesto zastupnika. Međutim, u listopadu prošle godine je maknut i s tog mjesta, a mjesec dana kasnije je uhićen.

Podsjetimo da je Eduardo Cunha proces opoziva bivše predsjednice Dilme Rousseff pokrenuo na temelju korupcijske afere u kompaniji Petrobras. Opoziv je uspješno priveden kraju, predsjednica je smijenjena, iako je povjerenstvo utvrdilo da ona osobno nije bila umiješana u korupciju koju su činili članovi njene stranke u Nadzornom odboru kompanije. Nakon toga se izmislila prilično neobjašnjiva optužba, prema kojoj je bivša predsjednica Rousseff proračunska sredstva samoinicijativno preusmjeravala u socijalne projekte.

Nakon institucionalnog državnog udara kojeg je pokrenuo Eduardo Cunha, kazna od 15 godina zatvora protiv njega je ipak mala satisfakcija svrgnutoj predsjednici Dilmi Rousseff.

dilma rousseffEduardo Cunhapresuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
7 godine prije

Ovako treba i kod nas da budu osudjeni i naravno na prisilni rad i uzeti im sve sto su pokrali…

Bobi
7 godine prije

Dovesti suca Moroa na balkan

Michael Collins
7 godine prije

Baš brige Soroša puno za ovog korisnog idiota – cilj je postignut, državni udar je uspio. Nitko se više niti ne obazire na neutemeljenost optužbi protiv bivše predsjednice.
Ovo je sve ista stvar kao i sa Dominique Strauss Kahnom – iako je Židov, iako je mason, oteo se kontroli dok je bio na čelu MMF-a, pa su mu smjestili lažnu optužbu za silovanje sobarice. I iako je dokazano da je ta kurvica lagala, cilj je ostvaren.

subaru
7 godine prije

Koji blag pogled anđeoski pravi reptilski

zlatan
7 godine prije

Pamtim kako su državni mediji ili oni koji drže zna se koju stranu, likovali kada je smjenjena bivša brazilska predsjednica. Pitanje glasi: a kako će na ovo reagirati? Hoće li uopće objaviti i ako objave, hoće li biti analize u vezi ovoga slučaja? Hm, moš mislit !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI