„Crnu Goru destabilizira Beograd i ometa vodeću državu u euroatlantskim integracijama“

Milo Đukanović

Ranije smo pojasnili što znači usvajanje novog zakona o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori, koji je samo nastavak unošenja razdora u „pravoslavnu civilizaciju“, koji je Samuel Huntington u svom poznatom djelu „Sukob civilizacija“ označio kao jednu od neprijateljskih zapadnoj civilizaciji i predvidio neminovni sukob ne samo ove dvije, već svih civilizacija navedenih u svom „remek djelu“ iz 1996.

No, čini se da zaista ima onih koji vjeruju kako je Đukanovićev zakon o „vjerskim slobodama“ donesen kako bi se Crna Gora „još više emancipirala i potvrdila svoj suverenitet, koji je ugrožen od strane Beograda“.

Ipak, koliko je poznato, referendum o osamostaljenju Crne Gore je održan bez ikakve opstrukcije i nije bilo posebnih napetosti u razdvajanju posljednje dvije države koje su ostaje u savezu nakon raspada SFRJ. Stoga nije jasno zašto bi Beograd sada ponovno pokrenuo proces „okupacije Crne Gore“?

Za sada je SPC u Crnoj Gori, kojoj prijeti oduzimanje imovine za koju ne može potvrditi da je bila u njenom posjedu prije 1918., na zakon odgovorila molitvenim bdjenjima ispred hramova i crkava u zemlji.

Diljem Crne Gore od petka, kada je usvojen spomenuti zakon, održavaju se molitve nakon kojih se organiziraju prosvjedne šetnje građana. Za sada nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti, ali ovakav način prosvjeda smeta Milu Đukanoviću i njegovim mentorima u NATO paktu.

“Pozivam svećenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrati u crkve i hramove, da pozovu vjernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon”, kazao je premijer Duško Marković iz Đukanovićeve stranke,  istaknuvši da se u crkvama planiraju neredi, napadi na policijske službenike, građane i imovinu. Dokaze za ove tvrdnje nije iznio, što očito nije ni potrebno.

No, ovdje ćemo krenuti obrnutim smjerom i prenijet ćemo zajedničku izjavu  oko osamdeset političara, intelektualaca, članova nevladinih udruga i drugih javnih osoba iz regije, koji su optužili su službeni Beograd za „pokušaj nasilne destabilizacije Crne Gore“. Oni su otvoreno pismo dostavili podgoričkom Radiju Antena M i tvrde kako je u Crnoj Gori „ugrožen mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica, kao i euroatlantski put Crne Gore“.

Pismo je naslovljeno “Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regiji od strane Beograda”, a među potpisnicima su Sonja Biserko, Stjepan Mesić, Latinka Perović, Milan Kučan, Azem Vlasi, Ivo Goldstein, Svetislav Basara, Filip David, Nenad Čanak, Čedomir Jovanović, i drugi.

U pismu se kaže da “zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u euroatlantskim integracijama u jugoistočnoj Europi europske institucije i vlade demokratskih zemalja ne smiju biti pasivne u osudi destabilizacije Crne Gore koja se provodi na principima politike Slobodana Miloševića“. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti i podsjećamo čitatelje da su ga među prvima objavili mediji i portali kao što je Peščanik, čije sponzore možete vidjeti u dnu članka i na temelju toga ocijeniti krije li se iza ovog procesa fragmentacija zapadu neprijateljske pravoslavne civilizacije, po scenariju Samuela Huntingtona, ili je ovo pokušaj destabilizacije rusko-srpske osovine, kako tvrde javne osobe, potpisnici ovog pisma, kojeg prenosimo u izvornom obliku.

„Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regiji od strane Beograda“

„Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.

Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države. Svoju državnu nezavisnost, ukinutu nakon srpske okupacije 1918. godine, Crna Gora je obnovila na referendumu 21. maja 2006. godine. Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora menja zakon donet pre pola veka. Istovremeno, ovim se poništava Dekret regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i u potpunosti zaokružuje državno-pravni okvir Crne Gore. Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na Zakon o vjerskim zajednicama, koji je i povod za novi pokušaj državnog udara.

Oktobra 2016. Crna Gora je uspela da se odbrani od rusko-srpskog udara. Uspe li novi pokušaj destabilizacije Crne Gore, njegove direktne posledice biće oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja.

Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke. I ovoga puta srpske elite konsensualno od vlasti u Srbiji zahtevaju radikalnu reakciju.

Upozoravamo da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog veka. I njihov cilj je isti: zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji je način očuvanja ideje velike Srbije. „Spomenici“ takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Crna Gora je od strane zvaničnog Beograda i njegovih saveznika odabrana kao žrtva regenirisane politike Slobodana Miloševića prema susednim državama pored ostalog i zbog svog beskompromisnog opredeljenja za građansko društvo, za evro-atlantske integracije, zaštitu manjina i najbolje odnose sa susedima.

Iako je srpski nacionalizam izgubio gotovo sve poluge moći, verujemo da je važno upozoriti na pogubne posledice ovakve politike zvaničnog Beograda. Regionalna solidarnost imperativ je za sve balkanske narode, koji moraju pokazati odgovornost i spremnost za predstojeće izazove.

Zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi, smatramo nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića. Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banja Luci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu.

Iz navedenih razloga pozivamo sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd.

Potpisnici:

 1. Latinka Perović, istoričarka
 2. Stjepan Mesić, predsednik Predsedništva SFRJ i predsednik Hrvatske
 3. Milan Kučan, predsednik Slovenije
 4. Budimir Lončar, ministar spoljnih poslova SFRJ
 5. Bogić Bogićević, član Predsedništva SFRJ
 6. Raif Dizdarević, predsednik Predsedništva SFRJ
 7. Haris Silajdžić, predsedavajući Predsjedništva BiH
 8. Azem Vllasi, advokat
 9. Veljko Bulajić, reditelj
 10. Bogdan Tanjević, košarkaški trener
 11. Šerbo Rastoder, istoričar
 12. Ivo Goldstein, istoričar
 13. Husnija Kamberović, istoričarka
 14. Milivoj Bešlin, istoričar
 15. Momir Samardžić, istoričar
 16. Nikola Samardžić, istoričar
 17. Živko Andrijašević, istoričar
 18. Dragan Markovina, istoričar
 19. Edin Omerčić, istoričar
 20. Adnan Prekić, istoričar
 21. Ivo Vajgl, diplomata, član EP
 22. Žarko Papić, direktor IBHI
 23. Dimitrije Popović, slikar
 24. Senad Pećanin, advokat
 25. Tamara Nikčević, novinarka
 26. Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
 27. Jelena Višnjić, sociološkinja
 28. Milorad Popović, pisac
 29. Boris A. Novak, pisac
 30. Mirjana Miočinović, dramaturškinja
 31. Vladimir Arsenijević, pisac
 32. David Filip, pisac
 33. Svetislav Basara, pisac
 34. Nenad Prokić, dramaturg
 35. Veton Surroi, pisac i publicista
 36. Andrej Nikolaidis, pisac
 37. Shkelzen Maliqi, filozof
 38. Biljana Srbljanović, dramaturškinja
 39. Vladimir Milčin, reditelj
 40. Dino Mustafić, reditelj
 41. Radmila Vojvodić, rediteljka
 42. Emir Hadžihafizbegović, glumac
 43. Nataša Mićić, poslanica u Skupštini Srbije (LDP)
 44. Čedomir Jovanović, narodni poslanik, predsednik LDP
 45. Nenad Čanak, narodni poslanik, predsednik LSV
 46. Bojan Kostreš, političar (LSV)
 47. Aleksandar Olenik, advokat, predsednik Građanskog demokratskog foruma
 48. Tanja Petovar, advokatica
 49. Aleksandar Sekulović, Savez antifašista Srbije
 50. Sinan Alić, novinar
 51. Nerzuk Ćurak, politikolog
 52. Edina Bećirević, profesorka univerziteta
 53. Gjyleta Mushkolaj, profesorka univerziteta
 54. Slobodan Backović, akademik CANU
 55. Slavo Kukić, sociolog
 56. Esad Duraković, filolog
 57. Branka Dragović Savić, novinarka
 58. Dinko Gruhonjić, novinar
 59. Slobodan Sadžakov, filozof
 60. Tomislav Marković, pisac i kolumnista
 61. Belul Beqaj, novinar
 62. Lula Mikijelj, aktivistkinja
 63. Srdjan Šušnica, pravnik i kulturolog
 64. Izabela Kisić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
 65. Reuf Bajrović, političar
 66. Agon Bajrami
 67. Slaviša Lekić, novinar
 68. Boris Varga, politikolog i novinar
 69. Zlatko Dizdarević, novinar
 70. Boško Jakšić, novinar
 71. Dragan Banjac, novinar
 72. Mijat Lakićević, novinar
 73. Gordana Suša, novinarka
 74. Boro Kontić, novinar
 75. Dragan Bursać, novinar
 76. Emir Suljagić, novinar i pisac
 77. Miloš Ćirić, politikolog
 78. Nataša Govedarica, dramaturškinja
 79. Snežana Čongradin, novinarka
 80. Pavle Radić, kolumnista
 81. Bojan Tončić, novinar
 82. Andrej Nosov, reditelj
 83. Dušan Mijić, preduzetnik
 84. Ivo Komšić, političar
 85. Suzana Kadirić, novinarka
 86. Ćerim Bajrami, političar
 87. Esad Rastoder
 88. Rusmir Mahmutćehajić, Međunarodni forum Bosna
 89. Ferid Muhić, filozof
 90. Senadin Lavić
 91. Rasim Gačinović
 92. Mustafa Cerić
 93. Dženana Karup Druško, novinarka
 94. Jovanka Babić, pravnica
 95. Vesna Cvejić, univerzitetska profesorka
 96. Hrvoje Klasić, istoričar
 97. Zoran Vuletić, preduzetnik
 98. Dragan Kapičić, sportski radnik
 99. Beba Zugic Kapičić, glumica
 100. Rajko Todorović Todor, slikar
 101. Aleksej Kišjuhas, sociolog
 102. Dušan Petričić, karikaturista
 103. Enis Imamović
 104. Mića Jovanović, novinar
 105. Dragan Veselinov, profesor
 106. Branka Latinović, Forum za međunarodne odnose
 107. Hajdana Nikčević Glomazić, andragoškinja
 108. Maja Obradović, preduzetnica
 109. Vladimir Obradović, preduzetnik
 110. Romano Bolković, novinar
 111. Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine
 112. Nevenka Tromp, profesorka
 113. Geoffrey Nice, advokat
 114. Edita Tahiri, političarka
 115. Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine
 116. Nedim Sejdinović, novinar
 117. Miroslav Ilić
 118. Aleksandra Đurić-Bosnić, kulturološkinja, Novi Sad
 119. Ljilja Spasić, aktivistkinja
 120. Olga Zirojević, istoričarka

Sponzori NVO u Srbiji i dalje

Sponzori Peščanika


Peščanik/Apel / Peščanik/Podržavaju

Crna Gora je u bahatosti uspjela nadmašiti Ukrajinu

Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

365
Ostavite komentar

avatar
10000
 
46 Grupirani komentari
319 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
296 Komentatori
RevniteljLj.GLj.GU prolazux@y Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
PeroTunguz
Gost
PeroTunguz

https://www.youtube.com/watch?v=wZVuLS3e6zQ

covjek je objasnio sve za 3 minuta

Srbislav
Gost
Srbislav

Cuj Miroslav Ilic? 😃 Ajd ovi ostali al odkud on?

Jozo
Gost
Jozo

Paon ne klepeće nanulama!!!!

kdk
Gost
kdk

Nedžad klepeće nanulama, Miroslav voli devojku iz graaadaaa 🙂

mmne
Gost
mmne

nije taj na koga mislis!

Siniša
Gost
Siniša

Kada je bio referendum svima CrnoGorcima koji nisu živjeli van Crnr Gore su oduzeli pravo glasa, glasali su samo rezidenti.
Usvojeni zakon nije u dogovoru sa Venecijanskom komisijom već je u sukobu sa preporukama i mišljenjem te komisije,sa mišljenjem Vatikna, sa mišljenjem Carigrada/Stambola.
Elem…fasciniran sam reakcijom naroda, apsolitno nemilitantno i uporno..
Zanimljiv video…ako vam se da jer traje…
https://youtu.be/gvQum0TAIYE

kdk
Gost
kdk

Siniša, jeboteled provjeri što pišeš, citat: “svima CrnoGorcima koji nisu živjeli van Crnr Gore su oduzeli pravo glasa…znam da je lapsus ali zbunjujuće je…

Siniša
Gost
Siniša

A šta ti je nejasno…kažu da smo Beograd ima više CrnoGoraca nego u što ih ima u Crnoj Gori;gradonačelnik Banja Luke je CrnoGorac.

kdk
Gost
kdk

a jbga nejasno mi je da svima koji NISU živjeli itd…dakle domicilnima su uzeli pravo glasa…ili ja nisam shvatio 😉

Siniša
Gost
Siniša

Glasali su samo oni koji su živjeli u Crnoj Gori, držžvljani Crne Gore koji ne žive u Crnoj Gori nisu imali pravo odlučivanja/glasa.

Mlata
Gost
Mlata

Jesi, zbunio si i mene malo! Znao sam šta si u stvari hteo reći ali ipak…To je jedna bitna činjenica kojom se malo ko bavi, niko u stvari. Masa crnogoraca nije imala pravo glasa a gle čuda, trećina im je muslimanske veroispovesti i naravno imali pravo glasa

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@Siniša
Iako ne volim da se mješam kdk ti skreće pažnju na nelogičnost rečenice ,,svima CrnoGorcima koji nisu živjeli van Crnr Gore su oduzeli pravo glasa” …. treba da glasi svima CG koji su živjeli van CG je oduzeto pravo glasa 🙂 ,ne zamjei brate ali vidim da se ne razumijete pa da malo pomognem 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Prihvatam kritiku, ne zamjerajte…sklon sam evolutivnoj pozitivi…

Mlata
Gost
Mlata

Ja shvatio al nisam hteo ispravljati te! Podatak što si izneo je jako bitan, govori mnogo i svako ko ima malo objektivnosti mora se zamisliti

Sale
Gost
Sale

Dobro je da postoji (još) jedan ovakav spisak izgubljenih, a bez kompasa…

Siniša
Gost
Siniša

Šta je pamerno u ovom zakonu kada se radi o oduzimanju imovine SPC?

Konstantin
Gost
Konstantin

Lista sa ovim likovima (potpisnicima) …. samo im nedostaju jos Zoran Zaev, Bojko Borisov, Edi Rama, Kolindica (ali ovi zadnji 4 su aktuelnibpoliticari pa valjda dobili komandu “stoj”). Podrska narodu CRNE GORE … nadam se da je ovo pocetak kraja Milogorca Djukele. ;o)

Lj.G
Gost
Lj.G

Tek i Dragan Kapicic…otac mu bio najveci zlikovac Golog Otoka, a zivi u samom centru Bgda. Salonski Crnogorci…pa Siptari su za njih GOSPODA !

Alex
Gost
Alex

Podgrijani leševi dižu svoj glas 😂😂😂

Siniša
Gost
Siniša

Vratite mi Bajru!!!!!

kefir
Gost
kefir

Beogradska čaršija je uvijek tlačila male narode oko sebe.

Jozo
Gost
Jozo

Da još od pašaluka, 500 godina kompleksa i taslačenja. A šta ćeš nebeski narod bre.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Jozo.500 godina slave,i cuvanja vere Pravoslavne koju mnogi prodadose za veceru!

Mlata
Gost
Mlata

Ne smeš tako u lice…pa to je suština njegove mržnje, mi smo jedini svedoci ko je on i otuda iskonska, strastvena mržnja! Nema slađe krvi no brat na brata kad udari

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Mržnja dolazi do tebe Mlata@ sličnih tebi, od pokvarenosti i ljubomore.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Revnitelj@ ma malo morgen, što ste sačuvali , imate turcizama u srpskom govoru preko 50% , a da ne spomenem tradiciju i općenito kulturu, sve od turaka!

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Sta imas ti protiv Turaka? I njih je Bog stvorio.Sa njima su Istorijski racuni izmireni.Na sablji su dobili Srbiju,na sablji su pobedjeni od Srbije.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Nemam apsolutno ništa, ali opet kažem, ne postoji 100% čistokrvna rasa , a ljudi naivno nasjedaju jer su im možda 2-3 pokoljenja kvazi čistokrvna ….

Meni je to sve presmiješno.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

kefir.Ma kako da ne,Srbi su tlacitelji okolnih naroda,Srbi ovo Srbi ono…Srbi su zrtve bivsih Srba! Ja,i nijedan Srbin ne zaboravlja sta ste u Jasenovcu radili.Hrvatsko,grobovi preklanih Srpskih vratova te tuze,Hrvatsko na kostima moga naroda kucu gradis.Kazem ti Hrvatsko srusices se,i niko te zaliti nece.Od suda pobeci neces,od ljudskog i mozes ali od Bozijeg nikada!

Pero
Gost
Pero

Revnitelj 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

AJeTo
Gost
AJeTo

Jeste tako je revnitelju. Srbi su stvorili Boga, onda je Bog stvorio vasionu. Cak je i faraon Keopsije bio Srbin. Svi koji su protiv velike Srbije gorece u paklu. Ta ista velika Srbija spremna je izginuti do poslednjeg Srbina da bi mogli ziveti u miru. Po tome ispada mrtvi Srbi mirna Bosna. Sjeti se igre koju u ime Izraelaca igra kapital, pogledaj ima li slicnosti i razmisli o krajnjem rezultatu. P.S. Srbi nemaju atomsko oruzje.

Siniša
Gost
Siniša

I ne treba nam.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

AJeTo.Koristim se cinjenicama i ne uzvisujem svoj narod iznad drugih naroda.Ne postoji termin Velika Srbija vec Srbija u prirodnim granicama.Nakon prvog svetsko rata kraljevina Srbija je obuhvatala danasnju Severnu Makedoniju i Crnu Goru.Trebalo je da uzmemo i deo Bosne i Jadranskog Primorja.Ali na pritisak velikih sila i usled dobre zelje da oslobodimo Slovence i Hrvate od Austrougarskog carstva stvorena je Jugoslavija.Hrvatska nam je za taj cin zahvalila pokoljem koji je vrazija divizija cinila po macvi u sklopu Svapske vojske a onda i Jasenovcom,pa onda devedesetih ste cinili zlocine.Suma sumarum.Odgovaracete pred Bogom za svaku kap nevine srpske krvi.Ako hocete da okajete grehove proslosti,pokajte se kao prvo,a zatim primite Pravoslavnu veru i vratite se u srpski nacionalni korpus.Sve ostalo ce biti u buducnosti pogubno za vas.

Zanzo
Gost
Zanzo

Oslobodili Hrvate . Valjda okupirali hrvatska povijesni teritorij. Smece jedno

DažBog
Gost
DažBog

Ravnatelju, obrisat ce tebe svemoguci koLektor portalski jerbom se to oDJe ne smije pisati. Smije samo o traktorijadi

Ad astra
Gost
Ad astra

Revnitelj, ne smiju se zaboraviti ni turski zločini. Nabijali su Srbe na kolac, oduzimali djecu, spavali s mladenkama prvu noč. Nije vama lako.

Siniša
Gost
Siniša

Na protiv….nike loše kako bi neki želeli.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Ad astra.Zaista nije nama lako.Hrvati su nam popili vise krvi no Turci.Nije nama lako sto nas ubijaju oni koje smo oslobodili od tudjina.Zapravo nama je lako.Nije vama lako jer znate ko ste i sta ste,a ne mozete biti ono sto niste.

Pero
Gost
Pero

Revnitelj vidis kako Srbin laze?
Laz je Srbe spasila.
Lazes kao Srbin, poslovica.
Koga ste vi spasili? Pa vi jadni ne mozete ni sebe spasiti.
Kada su vas Turci poklali mi smo vas primili kao izbjeglice i kako ste nam vratili?

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Pero.ne lazem,laz je greh.

x@y
Gost
x@y

Revnitelj@ sada ga fakat pretjeruješ.. Srbija je bila preko 500 god. pod turcima i šta su svašta radili, znaš bolje ti kao srbin nego ja kao hrvat. I sa takvim razmišljanjem poput Vašeg naravno da je bilo teško održati bratstvo i jedinstvo u ex Yu ! Eto takvi poput Vas sada dolaze na vidjelo sa svojom vjerskom i nacionalnom mržnjom.

DažBog
Gost
DažBog

koordinatac, tada su i tvoji preDTci bili Srbi pa im dosadilo da ih nabijaju na kolje i pustaju niz Drinu i tada otisli da ih austougari nabijaju na … valjda zato od tada ceznete za Drinom kao granicom

x@y
Gost
x@y

DažBog@ meni dovoljno govori porijeklo Karađorđevića.. Ne čeznemo mi za ničim ,imamo svoja prekrasna brda i doline i kristalno plavo Jadransko more 😀 ..Bitii će prije da Vi čeznete za time!

A propos Karađorđevića;
“Karađorđe je porijeklom Kliment, dakle – katolički Albanac: Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka je porijeklom rimokatolički Albanac iz plemena Klimenti. Kako piše Rajko Veselinović (Istorija srpskog naroda, Četvrta knjiga, tom I, Srbi u XVIII veku, Beograd 1986, strana 160), 1739. godine je 300 katoličkih porodica iz Klimenata otišlo sa Kosova u zbijeg. Većina se odselila u Nikince i u Hrtkovce, u današnju Vojvodinu, ali su se neki naselili ispod planine Rudnik u Šumadiji, a među njima i Karađorđev đed. Akademik SANU Mita Kostić”

PA ISTRAŽI MALO haha

Mlata
Gost
Mlata

Jel August Šenoa Hrvat, jel Dario Srna Hrvat…Ruđer Bošković?

x@y
Gost
x@y

Mlata@ pa govorim o vašim precima, o vašoj kvazi plavoj krvi i vašim kraljevima…. na kojima ponosno zasnivate Vaše podrijetlo…
A propos hrvatskog pisca austrijskih,čeških i francuskih korijena,August Ivan Nepomuk Eduard Šenoa-e bolje to nego ta je bio tamo neki ATATURK MUSTAFA KEMAL 😀

Siniša
Gost
Siniša

Ataturk je bio o otišao a svi to koje si nabrojao su bili i vratili se.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

xay.Ne mrzim te.Koru Hleba bi sa tobom podelio da si gladan.U kucu bi te gostio tri dana.Pomogao bih ti da ti pomoc treba,svima ne samo tebi.Ali bole me rane roda moga,jer dobro cinismo svakome od ovih naroda,a oni nam seme zatrese u oba rata.Ako mi zacutimo,kamenje ce progovoriti.Ne mrzim nikoga,ne dao Bog,samo Istinu zborim.Zao mi je sto me ne razumete.Kreni ka Istini,Istina ce te osloboditi.

x@y
Gost
x@y

Revnitelj@ super licemjerno, dao bi kruh i zabio nož u leđa.. Tako mi zvuči taj tekst..
Eto vidiš ja bih pomogao i pustio u miru Božjem i u tome se razlikujemo drastično!

Revnitelj
Gost
Revnitelj

xay.Nije Srpski zabijati noz u ledja.Na megdanu u fer borbi,lomili smo kicmu Osmanlijana i Germanima.Savest mi je pred Bogom cista,nisam licemeran.Imas pravo na svoje misljenje.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Mržnja treba prestati. Svi to na Balkanu konačno moraju shvatiti.

DažBog
Gost
DažBog

AA, ne smije se zaboraviti ni Gubec njega su mazili oni koji su karali vase mladenke a razlika je samo u tome sto su kod turaka osuneceni a kod vasih austougara nisu. Sta je mladenkama vise pasovalo ostaje da (h)istorija kaze. Vama je zato lako a Srbima nije. Srbi se svojih okupatora rijesili a vi svojim jos dublje u dOOpe zavukli. Danke Deutschland

x@y
Gost
x@y

DažBog@ nisam čovjek koji ima govor mržnje uopće a kamoli poput Vašeg, ni u kojem smislu , ali užasno je žalosno da dan danas ima toliko zadojenih mržnjom i zavišću što se vidi po Vašem pisanju.
Nemam komentara, koliko nisko i podlo idete… to govori samo o Vama!

Riddick
Gost
Riddick

Ad astra
Genetska istraživanja su jasna po tim pitanjima:
http://balkans.aljazeera.net/blog/genetska-mapa-koja-je-uvela-pometnju-na-balkanu
Izdvojio bih: Nespremni za hladan tuš, balkanski nacionalisti su u pometnji. Najblaže rečeno, zbunjeni su.

Tačka na istraživanja nije stavljena, ali promocijom najnovijih otkrića genetika je ponudila konkretne dokaze koji brišu sve sumnje o poreklu Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Srba, Hrvata i Makedonaca. Konačno je dokazano da su narodne legende čisto praznoverje.

Tako su Srbima u biološkom bratstvu najbliži Hrvati, Bošnjaci, Mađari, Rumuni, Bugari, zatim u širem krugu Česi, Slovaci, Poljaci, Austrijanci, Grci, Italijani, Nemci, a vrlo udaljeni u evropskim okvirima Rusi i, recimo, Moldovljani.
Slično zvuči izjava “braća Hrvati”, koja se neretko čuje u Srbiji u pozitivnom, ali i u ironičnom kontekstu. Ali, ova izjava je potvrđena kao pravilo kad je reč o genetskom kodu dvaju naroda, što je jedan od rezimea šestogodišnjeg istraživanja DNK-profila nastradalih (žrtava) žitelja Balkana, koje je sproveo Institut za sudsku medicinu u Skoplju i po ko zna koji put dokazao genetsku sličnost balkanskih naroda.

“Analiza dobijenih podataka pokazala je da stanovnici Makedonije imaju najsličniji DNK-profil sa Bugarima i Srbima, Hrvati sa Bošnjacima i Srbima”, ponovio je dr Zlatko Jakovski s ovog Instituta, čiji se rezultati upotrebljavaju za sve krivične istrage o žrtvama s ovih prostora.

Miki
Gost
Miki

Evo i njega … argument po potrebi i to naravno studija koja odgovara njegovoj predrasudi. Kad je zgodno onda genetski argument kad treba onda povjesni, pa vjerski, pa jezikoslovni … Za šta ? Da bi se navodno dokazala neka supremacija Srba. Ma o čemu vi to ? Svi smo mi mali miševi, prema svjjetskim velesilama koje broje milijarde ljudi. Pojedu nas za doručak, dok vi tu lamentirate ko ima većega Srbi ili Hrvati. Dajte se više spustite u realne okvire i prestanite sami sebi utvarati neku posebnost nad drugima. Umjesto da pokušamo naći neki model suživota jedni s drugima, na obostranu korist i prosperitet, vi svi stalno potencirate razlike i generirate nove antagonizme, kao da niste ništa naučili iz nedavne prošlosti. Ovo zadnje vrijedi za sve strane, naravno.

Siniša
Gost
Siniša

Nađi drugu studinu ili šuti, koliko sam shvatio odgovor je orjentisan u pravcu sličnosti a ne u pravcu supremacije nečije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ajde pusti haplotipove, tako ti svega. Čovjek je ono što se osjeća da jest. August Šenoa, npr, je bio gorljivi Hrvat, mater Austrijanka, a ćaća Čeh. kakve to veze ima. Još i to da raspravljamo, možemo do prekosutra.

Mlata
Gost
Mlata

Ruđer Bošković, majka srpkinja otac talijan! No, katolik je i automatski Hrvat

x@y
Gost
x@y

Riddick@ pročitaj ti ovo bolje..
“Ruski institut za molekularnu genealogiju znanstvenim dokazima srušio srbske povijesne krivotvorine”

Na temelju obimne analize haplo grupe I2 a2, što u najvećoj mjeri pripada dinarskom tipu čovjeka, Rusi su ustvrdili da je to glavna genetička značajka ljudi cjelokupnog hrvatskog etničkog i povijesnog prostora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori. Ruski znanstvenik i stručnjak za oblast molekularne genealogije Vadim Verenič zaključuje kako izvorna je hrvatska haplo grupa I2 a2, osim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori kao apsolutno dominantna u sve tri države, prisutna još i u širokom pojasu Karpata, te u Poljskoj i Ukrajini.

Vadim Verenič je napravio usporednu analizu tablica haplo grupe R1a i I2 a2, te potom izveo i jedinstvenu kombinaciju dvije haplo grupe objedinjene u cjelinu. I tako na ljestvici grupe R1a rezultati izgledaju ovako:

Poljaci 57, Bjelorusi 50,9, Rusi 53,1, Ukrajinci 44, Česi 36,9, Slovaci 38, Mađari 25,6, Slovenci 38,7, Hrvati 41,7, zatim svi stanovnici Bosne i Hercegovine po ruskom kriteriju razvrstani u dvije skupine i to kao Bosanci 46,5, Hercegovci 66 i kraju još i Srbi 31 i Makedonci 29,1.

Iz toga je razvidno da Hrvatska ima koeficijent 71, te su joj najbliže po ukrštenoj haplo grupi Bjelorusija sa 67, Poljska sa 64 i Bosna i Hercegovina sa 63. U tom rangiranju je Srbija na temelju svestranog i dugogodišnjeg istraživanja ruskih znanstvenika genetski najbliža Rumunjskoj i Mađarskoj. Jer, Srbija ima drugu i odlučujuću kolonu kombiniranih haplo grupa s koeficijentom 49,5, Mađarska ima 47,5, a Rumunjska 44. Nema dvojbe da bi im u društvu bila i Bugarska da su je Rusi uopće analizirali, ali i ovako izvedeno istraživanje nedvosmisleno potvrđuje da su Srbi i genetskom strukturom posve drukčijeg sklopa od Hrvata, iako oni uporno, tvrdoglavo i bez ikakvog uporišta u znanstvenim dokazima već desetljećima unatrag pokušavaju uvjeriti cijelo čovječanstvo u svoje beskrajne laži, na kojima onda grade svoje dobro poznate povijesne krivotvorine svake vrste, kao i propale velikodržavne projekte.

A TO NARAVNO NIJE SVE!

x@y
Gost
x@y

NASTAVAK: “Srbima je svakako najbolnije to što ih u ranom srednjem vijeku ruski povjesničari gotovo nigdje i ne spominju, niti kao zasebno pleme, a kamoli narod. Srbi su mlada nacija, produkt druge polovice devetnaestog stoljeća i teško im je prihvatiti tu spoznaju kao jedinu i pravu istinu. Još im je najteže suočiti se sa činjenicom da njihovi voljeni uzori Rusi za hrvatsko ime i za hrvatski narod i državu znaju još i prije doseljenja Hrvata na današnje prostore u sedmom stoljeću. Jer, ruski povjesničari čuvaju u svojim arhivama i u Moskvi i drugdje po Rusiji da se ime naroda Hrvata javlja već u drugom stoljeću. U doba vladara Tanaisa živjeli su Hrvati sve do ušća Dona u Azovsko more. Ime Horvat ( Choroathou ) zabilježeno je još za vladavine Tanaisa Savromata Drugog ( 174 – 210 godine nove ere ), onda i u doba njegovoga nasljednika na tronu Riskuporida Trećeg ( Rescuporides ), koji je vladao od 210 – 228. godine, a nakon njega i vladara koji je vlastitim imenom Horvat bio nositelj vladarske titule i punim imenom i prezimenom bio je Horvat Sandarsiev (Choroathos Sandarsion). No, hrvatsko ime se i poslije toga pojavljuje, opet znatno prije velike seobe naroda Europe u sedmom stoljeću kad i Hrvati dolaze 626. najprije na obale Jadrana, onda i diljem kontinentalnih i prostranih područja od srednjeeuropskog panonskog podneblja, preko cijele današnje Bosne i Hercegovine i na krajnjem jugu Mediterana sve do ulaza u Otrant i krajnje točke hrvatskih južnih predjela kod grada Valone na samom jugu današnje Albanije. Ime Hrvata sačuvano je i u sarmatsko – alanskim zapisima u vrijeme pedesetogodišnjeg postojanja Bosporskoga carstva. I tako se za ime Hrvata znalo i u doba vladara Bosporskog carstva Teirana ( 275 – 279 ), Totursa ( 285 – 310 ) i Radamsada ( 309 – 322 ). I sve podrobnije o tome može se pronaći u djelu Totur – Basileus Bosporskog carstva. Još dodajmo kako ruski povjesničari ističu da je kod plemena Alana na Kavkazu bio običaj da nose srednje ime Horvat, a Rusi to dovode u vezu zajedničkih korijena s precima današnjeg iranskog naroda koji je i tada tamo obitavao. Hrvatsko ime ostalo je uklesano i sačuvano i u arheološkim kamenim iskopinama današnjeg Irana. To tvrde i ruski povjesničari. I u znamenitom djelu Konstantina Porfirogenita “De administrando imperio” ( “O upravljanju carstvom”) stoji jako bitna pojedinost, koju srpski povjesničari uvijek preskaču i prešućuju. No, eto, nije promaklo Rusima da u toj knjizi bizantskog slavnog povjesničara piše da se Hrvatska sastoji od četrdeset županija kojima upravlja ban i da je banska titula kao vladarska poznata samo u hrvatskom narodu i nigdje više. Srbima se onda ostaje upitati otkud utemeljitelju dinastije Nemanjića Stefanu Nemanji titula velikog župana i kako to da je Srbija puna lokaliteta s imenom župa, sve do današnjih dana. Primjerice, Župski Aleksandrovac s poznatim brendom vina znano kao Vino Župa Aleksandrovac u blizini Kruševca, već prema blagom zemljopisnom istoku Srbije. Srbi nemaju ni odgovora o podrijetlu naziva Mačvanske banovine i Beogradske banovine, već… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata

Kako ono reče Krleža ili ko već;-” Komad balege na putu točak istorije nešto presekao”…tako nešto. Nalupao si se prijatelju jako…našao zapise o Hrvatima u drugom veku n. e. Ne mogu te ceniti takvoga nikada, pada u vodu sve što si do sad izjavljivao

x@y
Gost
x@y

Pa nisam ja kriv što ne postoje apsolutno nikakvi zapisi o postojanju srpskih plemena u srednjem vijeku…
Uostalom prvi ste započeli tu temu, zašto bih ja negirao svoje korijene i zbog koga, zbog Vas ili nekog sličnog Vama?? Nikada.
Kao što rekoh vaša se plemena nigdje ne spominju, a naša da.. Dobili ste istinu koju ste tražili.

Usput,zahvalan sam na tome što Vam imponiraju hrvatski književnici 🙂

Mlata
Gost
Mlata

Pa ponovi šta je rekao taj tvoj književnik! Vi se uporno želite distancirati od Balkana, predstavljate se kao neki plave krvi, u zapadni svet pošto poto da se ugurate a oni vas sa gađenjem uporno odbijaju, stavljaju na mesto. Traje to već odavno, ostavlja posledice, frustrira…zajebano je

x@y
Gost
x@y

Ne frustrira Mlata nimalo, barem ne mene, i hvala Bogu ponosan sam na svoje korijene kao i Vi na svoje. A jednu stvar ću Vam reći što ovdje vidim skoro nitko ne uzima u obzir, a to je da ne postoji 100% čista krv kod nikoga i svi su izmiješani i po porodicama , tako da su to sve izmišljotine da je itko na ovoj planeti 100% čistokrvan! A tako vas je lako zavaditi i nije ni čudo da to zapadu uspijeva već niz godina..
Iza više od 80 zemalja na svijetu, stoji “uglavnom” zapad u svim predsjedničkim izborima i zavjerama..
Ja to ne naglašavam i sigurno imam svega među svojim precima kao i Vi u svojim…

Revnitelj
Gost
Revnitelj

xay.Navedi mi sva grobna mesta u kojima su sahranjeni svi Hrvatski kraljevi?

Siniša
Gost
Siniša

Stručnjak…može li ovako da formulišemo vašu histeriju…
“Izjava premijera Izraela, Benjamina Netanyahua, najveća je enigma za sve povjesničare, istraživače, publiciste i sve vas koji tražite istinu naše povijesti. Čak i nakon 4 godine od Netanyahuove izjave, nema odgovora na pitanje: gdje su Srbi koje je izraelski premijer spomenuo kao saveznici, prijatelji židovskog naroda, živjeli 500 godina prije Krista, a 1200 godina prije nego što nas službena povijest nauči postojati kao narod.”

Riddick
Gost
Riddick

X@y
Izvor: https://bdshr.hr/znanoscu-protiv-velikosrpske-mitologije-i-demagogije/
Braniteljsko domoljubna stranka, to je dokaz kao da sad ja citiram Seselja ili Jovana Deretica i njihova “istrazivanja” na stranu sve tekst je pun poluistina i lazi kojima nemam vremena da se bavim.
Neka svako veruje u sta hoce.
LP

x@y
Gost
x@y

Nisam ja kriv što su oni to stavili na svoju stranicu, niti sam ja poslao taj link već spomenuo što je sve poštovani ruski znanstvenik Vadim Verenič napisao a ja taj link apsolutno nikada nisam poslao niti to spomenuo… Imate i od Ive Goldstein-a ista tumačenja, tako da Verenič nije jedini.

Kao što rekoh taj link niti te bdshr nisam ni spomenuo, zato mi to ne pripisuj.. Inače , Šešelj je totalna čuka od čovjeka iako je ratni zločinac… Nije dobro ni jedno ni drugo, i nisam za mržnju, ali poslao sam tekst kad već tako provocirate.

Riddick
Gost
Riddick

x@y
A odakle si preuzeo ako nije tajna?
Sta ja provociram, i druga stvar ne postoji Hrvatska Haplo grupa ili bilo cija nacionalna haplo grupa, jer bi onda na osnovu nje moglo da se utvrdjuje procenat Hrvatstva u odnosu na prisutnost te grupe u DNA.
Mogao bi da uradis ispitivanje i da kazes ja sam Hrvat toliko i toliko posto, to naravno nije moguce….

x@y
Gost
x@y

Nije tajna uopće.. idite na stranicu..HOP Nezavisni News Portal “Ruski institut za molekularnu genealogiju znanstvenim dokazima srušio srbske povijesne krivotvorine” … iako sam poslao link, koji čeka na validaciju.

Riddick
Gost
Riddick

Slusaj nisam nikog isprovocirao ali postoji mnogo vise objektivnih i ozbiljnih istrazivanja po pitanju genetike koji govore da se radi o slicnom narodu u 4 drzave.
Naravno da postoje pojedinci koji su cak i visoko obrazovani pa napisu tako nesto ali to su pojedinci ima i pojedinaca isto jedan Americki naucnik Ruskog porekla koji kaze za Srbe slicne stvari ( https://www.google.com/amp/s/www.kurir.rs/amp/995721/americki-naucnik-od-srba-vode-poreklo-rusi-hrvati-i-arijevci) ali ma koliko mi imponiralo znam da nije istina.

x@y
Gost
x@y

Ok. Ali ja ne patim od toga da imam čiste korijene ,jer to ne postoji, a u to vjeruju samo naivci.
Rodovi, plemena ,nacije su se miješali stoljećima i stoljećima, i nema ni jedne čistokrvne rase..
To su priče za malu djecu.

Riddick
Gost
Riddick

x@y
Pa sta mi onda kacis ove tekstove da citam kako se genetski razlikujemo a slicni smo do te mere da isti jezik koristimo.

Mlata
Gost
Mlata

Rddick, pogubio se…moguće i da mu neko maznuo nick, ne znam ga takvog

x@y
Gost
x@y

Riddick@ jer si ti bio prvi zakačio da je postojanje hrvata čisto praznovjerje, barem je tako pisalo u tekstu, a link nisam ni htjeo pogledati.

Riddick
Gost
Riddick

Ne pise tako nesto ni u linku ni u tekstu komentara koji je izdvojen deo clanka sa linka …
Procitaj bolje.

x@y
Gost
x@y

Piše Riddick itekako, a sada ću ti to i dokazati…šta si poslao..
TKO TU LAŽE OPET SRBIN ILI HRVAT, ISTI SLUČAJ KAO SA LUCIJOM SRPKINJOM KOJA ŽIVI U HR U ZG..
Riddick
Ad astra
Genetska istraživanja su jasna po tim pitanjima:
http://balkans.aljazeera.net/blog/genetska-mapa-koja-je-uvela-pometnju-na-balkanu
Izdvojio bih: Nespremni za hladan tuš, balkanski nacionalisti su u pometnji. Najblaže rečeno, zbunjeni su.

Tačka na istraživanja nije stavljena, ali promocijom najnovijih otkrića genetika je ponudila konkretne dokaze koji brišu sve sumnje o poreklu Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Srba, Hrvata i Makedonaca. Konačno je dokazano da su narodne legende čisto praznoverje. “

Mlata
Gost
Mlata

Ima on sreće u Tita što nije dozvolio Rusima prolazak kroz Hrvatsku…ne bi mu na pamet za vek vekova palo da citira jednog “Rusa” koji je verovatno neki ukrainski nacista. Da je baćuška otvorio sremski front ne bi se ni dan danas povratio još

x@y
Gost
x@y

Mlata@ nemam ja ništa protiv Tita i odrastao sam u to vrijeme kao i Vi. Ali činjenica je, da bi kad tad došlo do odvajanja svih republika kako je i došlo nakon odlaska Tita, željeli smo neovisnost i dobili je, ali isto je činjenica da nije uopće trebalo doći do rata, kao što smo i mogli ostati zajedno u Jugoslaviji, ali puno njih željelo je živjeti u drugom režimu ,jer za primjer ću navesti da je tada jednom inženjeru građevine ili mašinstva plaća u Jugoslaviji bilo oko recimo oko 800-1 000 njemačkih maraka, a u Njemačkoj sigurno 3 puta više…Razlike u plaćama su bile ogromne. To je samo jedan od jako puno primjera. I onda su ljudi odlazili u inozemstvo kao i bez fakulteta, tako i sa fakultetom upravo iz razloga da imaju bolju kvalitetu života.

Mlata
Gost
Mlata

Bipolarna ličnost, šta drugo…pozdrav

x@y
Gost
x@y

Mlata@ Vi glumite normalnu osobu a onda perfidno manipuliratne dok ne dobijete odgovor kakav Vi želite čuti, a ako nije tako onda drugi nisu normalni. E sada ja mislim da ste Vi jedan ogroman perfdni bipolarni manipulator koji pametuje drugima. Prvo Vi dobro proanalizirajte samog sebe, a ne da tako kvarno vrijedjate druge. Sada mi je jasno i zašto mi je ona Lucija jednom rekla da manipulirate. Ovdje vidim stvarno ima punoi psihički poremećenih koji sebe smatraju normalnim, kao i Vi sebe. Lp

Lucija
Gost
Lucija

x@y
Đubre lažljivo. Nikad ja to za @mlatu nisam rekla.
A ono o haplogrupama je ne samo zastarjelo i zbog toga netočno, već prvenstveno potpuno pogrešno interpretirano.
Kreiraj si R.P. – trebat će ti.
Većina te skužila ovdje.

x@y
Gost
x@y

Lucija @ lažeš ti a ne ja!
A sad ću ti to i prikačiti da vidiš! Jedno dno dna koliko si dvolična.
Šta ti uopće imaš mene provizati kad si luda i zla. Poslat ću ja taj tvoj komentar gdje si se ti umješala i mene kao htjela isprovocirati na način kako taj Mlata manipulira. Ili možda nisi, ali dokaz ću ti priložit!! Ovdje vidim ima nekoliko opićenih i ugroženih mržnjom.

x@y
Gost
x@y

Evo tko se je kome bio i kada obratio i “tjerati” na kulturnom i književnom hrvatskom znači manipulirati, pa sad da vidimo tko laže ti dvospolno biće lažljivo Lucija ili netko drugi?
“Mlata
Samo reagovao na tvoju,- “Rusija spasila Evropu od okupacije”! Da se nadovežem oko Patton-a, ikone američke vojske. Pošto je podlegao povredama iz saobraćajke sahranjen je u Luxemburgu….i na to su mislili, nisu mu hteli grob na tlu USA , naprave još i mesto za hodočašće. Rat je bio gotov, dobio naređenje da iz kuća tera Nemce i tu da se nasele jevreji, odbio naravno. Bunio se i zbog toga i zbog očiglednog prepuštanja Rusima pola nemačke

10Odgovor02. 01. 2020. 17:38
Lucija
Gost
Lucija
x@y
“…potrebno gorivo i municiju preusmjerio generalu Montgomery-ju, pa je time Patton mislio da će se Njemci povući…”

??? Jao. Što te tjera na ovakve izjave?
Na ovom portalu je više članaka o početku 2. svj rata, pa prouči…”

TOLIKO SI ZLA I NEURAČUNLJIVA DA SVIH PRATIŠ NA OVOM PORTALU. DOKAŽI NEŠTO DA SAM JA LAGAO ILI KRIVO IZNIO? SRAMOTO ČOVJEČANSTVA.

Mlata
Gost
Mlata

Tebi je neko maznuo nick, jbš mi teču….ja sam mislio postavićeš ko zna šta a ti postavio ovo? Pa i jesi napisao glupost, šta ti je to značilo da je dotični mislio da će se švaba povući? Do sinoć si čini se normalan bio pa te nisam hteo pitati za pojašnjenje al da je nejasno, jeste. Sinoć si pogrešio….možeš menjati nick koliko hoćeš al ja te prepoznam u roku 12h

x@y
Gost
x@y

Mlata@ što god da me pitaš iskreno ću ti reči, a da li ćeš ti meni? Prvo preispitaj sebe,pa onda osuđuj druge.

Ja tu nikoga nisam prozivao za ništa dok nisam vidio koliko aludirate na velikosrpstvo, kao i ta Lucija koja mrzi hrvate ,jer tako proizlazi iz njezinih tekstova i mene konstantno bolesno psihoterorizira svojim otrovnim jezikom pljuvanja i vrijeđanja.
A toj Luciji će se kad tad obiti ta mržnja u glavu, jer je opsjednuta mržnjom.
Uostalom, šta bih ja sad trebao njoj reći da je đubre, govno isl.rječnikom prostačkim od neurotičnih narcisoidnih LGBT-evskih psihopata ,koristtti,kakvim se koristi ta Lucija?

Nema šanse, to samo govori o njezinom primitivizmu i maloumnosti, a ima još jedan tekst gdje tako prostački i neurotično vrijeđa!
Tako da najbolje takvoj osobi koja isto šalje umiljate smile-ye kada se ulizuje nekome pripišete tu bipolarnu terapiju. Po meni ona ima disocijativni poremećaj osobnosti, praćen sa antisocijalnim poremećajem i patološkom narcisoidnošću!

Inače; ne isključujem ni tu mogućnost da je vjerojatno netko iz zlobe uzeo moj nick.
Tako da ne bih isključio ni opciju ni da to možda čini ta ista što me stalno prati i još jedan..
Još jedna od poruka, koliko je taj dvospolac Lucija neurotičan i disocijativne osobnosti:
“Lucija
x@y
Bolesno go*vno. Za Novu godinu ti obećavam da ću odgovarati na svaki tvoj petparački komentar koji vidim. 😁

00Odgovor31. 12. 2019. 17:21

Mlata
Gost
Mlata

Ipak ti nisu ukrali nick, sad sam siguran

x@y
Gost
x@y

Ne znam ja više u šta si ti siguran i tko si..,,ali u jedno sam 100% siguran.

x@y
Gost
x@y

Mlata@ ma iskreno baš me briga,jer vidim da ovdje ima luđaka i velikosrpstva na sve strane, sve prepuno mržnjom i zlobom, nažalost.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

xay.Zar je iznosenje istine o genocidnosti Hrvatstva i hrvatske drzavotvornosti mrznja i velikosrpstvo?

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime

Vidim, spominješ Porfirogeneta, a nisi ga pročitao, očigledno..

Slavonac
Gost
Slavonac

Hvala prijatelju,stosa jos nesto procito ,sto neznam.Nesto sam procito,nesto nisam.Jadan je onaj Narod kome drugi pisu povjest,pa hoce poslje i buducnost.Tosu ti gadovi ,koji jos govore milijun pobijeni u Jasenovcu.

roki
Gost
roki

E neće da može posle 500 godina osmanlija ! Plus klanica= ćele kula ! a još tome dodamo da su na teritoriji R.S. živeli plemena koja su među sobom ratovala !……!

adapter93
Gost
adapter93

nepotrebno dižete tenzije

Zanzo
Gost
Zanzo

Ajde ne rise dalobu

Retro
Gost
Retro

Milan Kučan idol Slovenackih ljevičara potpisnik haha. Tu je i Mesić haha

Carlosan
Gost
Carlosan

“Diljem Crne Gore od petka, kada je usvojen spomenuti zakon, održavaju se molitve nakon kojih se organiziraju prosvjedne šetnje građana.”
POZNATO!
Sad zamislite da u CG ima neka jna kakve bi to bile prosvjedne setnje.

Šatro
Gost
Šatro

To bi bile “prosvjedne šetnje istine”

Carlosan
Gost
Carlosan

Pitanje za cijenjene citatelje i cijenjenog g, Babica:
Jesu li ili nisu 1918 oduzete bogomolje Cpc i predane Spc?
Ako jesu, u cemu je problem?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Koja je to CPC, de odi mi na Carigradsku patrijaršiju i njene veze s ostalim crkvama kroz povijest? Da nije onaj koji je pisao zakon prilično neupućen u vjerske stvari i blebne nešto,. onda to netko povjeruje i udri ko Mujo po tamburi. dakle, jedna je crkva – crkva ako je priznata, u povijesti od Crkvenog raskola je priznato 14 crkvi, a tkose proglasi, može se proglasiti tko hoće. Iz arhive Carigradske patrijaršije od raskola do danas, odnosno postojanja istočnih crkvi ima ih 14. više ne. : Izvor, arhiva Carigradska partirjaršije Encikopedija Britanica: Tu spadaju četrnaest autokefalnih crkava – Carigrada, Aleksandrije, Antiohije, Jeruzalema, Gruzije, Cipra, Bugarske, Srbije, Rusije, Grčke, Poljske, Rumunjske, Albanije, te Češke i Slovačke, koje su službeno pozvane na Panpravoslavni sabor iz 2016., Postoji i Pravoslavna crkva u Americi formirana 1970., te autokefalna pravoslavna crkva Ukrajine stvorena 2019. godine, kao i niz autonomnih crkava, ali nekanonskih (nepriznatih) Svaka crkva ima vladajućeg biskupa i svetu sinodu da upravlja svojom jurisdikcijom i vodi pravoslavnu crkvu u očuvanju i podučavanju apostolskih i patrističkih tradicija i crkvenih praksi. I bla bla bla bla bla . Kroz povijest su se neki popovi odvajali , proglašavali crkve, bilo je toga i bit će, ali te budalaštine o CPC, su kao UPC u Ukrajini ili u Hrvatska pravoslavna crkva, koju su htjeli ozakoniti, samo su u nas vlada i Hrvatska katolička biskupska konferencija i Kaptol bili brži čak i od SPC i rekli da to neće ni priznati, niti žele imati ikakve veze s tim “projektom”,.Ajde sada malo uči “knjige tsarostavne”, a ne da čitaš bilten stranke Mila Đukanovića, koji je bio komunist, na srpski nacionalist, pa nekakav pseudoliberal, pa crnogorski nacionalist, pa euroatlantist, jbt, gori je od Sakašvilija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Nisam ja ni vjernik nit išta, ako te zanima, ali sam otišao na arhiv da vidim što tamo kažu popovi i Atos i Cargradski patrijarsi i klinci i palci, Zašto bi ja vjerovao Đukanoviću i nekoliko popova što kažu. A tamo lijepo stoji da su kanonske i priznate crkve te i te i da drugih nije bilo, dodana je zadnja Ukrajinska PC, ali ni nju niko ne priznaje , osim Bartolomeja. E sad, ako je nema u knjižurinama u arhivima u Carigradu i na Svetoj Gori , kad je to postojala?

hiber
Gost
hiber

Krivo su to shvatio. I nije istina da nisi vjernik. Svi u nešto vjeruju. Što se tiče upisa, postoje dvije, odnosno tri UPC i sve su legalne. Prva Ukrajinska pravoslavna crkva moskovske patrijaršćije, te Ukrajinska pravoslavna crkva kijevske patrijaršćije. Kako ova prva postaje sve više crkva ruske manjine, a ova druga ukrajinaca tako je Bartalomej ukinuo tomos i ovu drugu za sada vratio sebi, tako da niko ne treba da je priznaje. Sve su to dugi procesi i bitno je da se vjera i vjernici sačuvaju. Na žalost, na našim prostorima vjera i kršćanstvo su zadnja rupa na svirali. Ili šta reče papa Frane, ne dozvolite da vas grijesi svećenika odvrate od Boga.

Siniša
Gost
Siniša

Šta je legalno, ko daje legat nekoj Pravoslavnoj crkvi….

Helena
Gost
Helena

Laki, ima izreka “nije sramota ne znati, sramota je ne hteti znati”. Svi koji žele istinu mogu je naći jednim klikom, ostali će nastaviti verovati šta oni žele i širiti svoju “istinu”. Trošiš se uzalud

mmne
Gost
mmne

ti si bas budala!!!

DažBog
Gost
DažBog

Ne nego je Srbija bila do ponize Splita

Siniša
Gost
Siniša

Odlično pitanje, mada niko još ne daje spisak koje su bogomolje otete i koje su pripdale “CPC”…..u međuvremenu sve se proglašava imovinom CPC odnosno Crne Gore sa pravom raspolaganja što daje pravo da se bogomolje i imovina daju kome im volja i pretvaraju u šta žele.

Mlata
Gost
Mlata

Jel istina da 70 % vernika ide u srpsku pravoslavnu crkvu? Ti stvarno ne znaš šta se krije iza cele priče?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa istina je i to, istina je da “oni drugi” nisu nikakvi Srbi, već isto Crnogorci, tako se izjašnjavaju, nešto kao Ukrajinci u istočnoj Ukrajini,..kad im vidiš dokumenta, barem od ovih poznatih, kod svih je bilo nacionalnost, Ukrajinac, do 2014. I Zaharčenko, i Mozgovoj i Givi, Motorola je bio Rus, Pavel Dremov .. svi su bili Ukrajinci, tako i u CG, oni mogu biti prosrpski opredjeljeni, ali sebe zovu Crnogorcima.

Tink
Gost
Tink

Laki slikovito i precizno opisano bez zadnjih namera

Mlata
Gost
Mlata

Teško brate crnogorac može opstati, opstaće samo ako se drži matice! Nemoj me terati po ko zna koji put da ti pominjem crnogorske kraljeve, najmudriju SRPSKU glavu Petra Petrovića Njegoša. Imali su pravo i na srpski presto u Bg no ti se time nećeš baviti, i ti si od onih koji srljaju u ambis. Skoro pola CG je muslimanska, samo da te podsetim

Siniša
Gost
Siniša

U prilog tebi…još sam više fasciniran CrnoGorcima i njihovom odličnom reakcijom.
“Građani Berana su sa litije u ovom gradu uputili poruku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “posluša oca Gojka”.
Oni su u porti manastira Đurđevi stupovi razvili transparent na kojem je pisala “Vučiću poslušaj oca Gojka”.
“Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe”, kazao je ranije crnogorskim medijima Rektor cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović”

eks
Gost
eks

Carlosan, ti nemaš pojma. Država Crna Gora je osnovana kao druga srpska država, a tako su se i stanovnici i vladari te države izjašnjavali. Kralj Nikola, Petar Petrović Njegoš, …

hiber
Gost
hiber

Prvo, nije osnovana kao druga, nego kao prva. Drugo, mogu se zvati kako hoce, pa i povijesno kao Crnogorci. I treće, sa današnjeg stajališta, obračun sa poturicama, odnosno sa stanovnicima koji su prešli na islam je danas zločin.

Siniša
Gost
Siniša

Valda smo evoluirali da je biti protiv nekoga po automatizmu kriminal ili zločin….

Koba
Gost
Koba

Zločin je cijela povijest, istraga Poturica je balkanska verzija francuske revolucije i bez nje Crne Gore danas ne bi bilo.

Slavonac
Gost
Slavonac

Eno i u Izrajelu rasprava,jeli Isus bijo Srbin.

Mlata
Gost
Mlata

Nije biJo Srbin. Nije to kao kod tebe, ko se god zatekao na tlu Hrvatske posle AU a katolik je vi ga odmah Hrvatom proglasili. Nikad da čujem šta ima Mađar na to reći, talijan, austrijanac, pokatoličeni Romi i Srbi kojima je dato da biraju, kama po vratu ili promena vere itd itd, bla bla bla

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Ne uzimaj uzalud Ime Gospoda Boga.I ne huli.

Tink
Gost
Tink

Carlson, kratko, nisu jer to cemu je trebalo da se preda nije postojalo, bez ikakve zelje da ista negiram, jednostavno cinjenica

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Dovoljno je pogledati imena sa spiska i prepoznati da se na njemu u 90% slučajeva nalaze imena ljudi koji su u vlastitim zemljama imaginarni stručnjaci koje ne jebe niko ni pod tačkom razno ili još jednostavnije dežurna potštapala za sve i svašta , svi ćemo prepoznati tip ovih osoba jer ih svako od nas ima u vlastitoj zemlji , to su oni stručnjaci koje ćete ako naveče gledate dnevnike na deset različitih kanala u barem osam njih vidjeti ove nebitne likove ali koji će davati ,,stručne” savjete na temema od rata u Siriji ili demonstracija u HK preko toga zašto je komšiji Miletu sa trećeg sprata pobjegla žena do načina na koji će se pošumljavati Mars , ovaj tip ljudi ćete uvjek naći pri nekim nevladinim organizacijama za presipanje iz šupljeg u prazno a koje rade po principu draže nam je američko govno nego ruska torta i to ne zato što vole amere a mrze ruse već zato što se to bolje isplati !
Što se tiče ljudi sa ovoga spiska JA DAJEM DESNU RUKU DA 99% NJIH NIJE NI PROČITALO SPORNI ZAKON I DA NEMAJU BLAGE VEZE O ČEMU SE RADI ALI DA IM JE BILO DOVOLJNO PROČITATI riječi Srbin , Srbija , nacionalizam i slične stvari koje se koriste kada neko hoće da piša po Srbima i eto ga potpis i bez pitanja o čemu se radi , ejjjjjjjjjj pa ljudi pišu opet o nekome Slobodanu Miloševiću aloooooooooo lik umro i istruno do sada a vi pričate i pozivate se na njega ! Inače oplakah ovu rečenicu ,,Zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi……….” 😂😂😂😂😂😂😂😂

roki
Gost
roki

Pitam te za tvoje mišljenje , šta misliš šta će se desiti sa Srbijom kad Putin ode sa vlasti ! Vučić psihofizički neće još dugo moći da vlada ! Srbija demografski ubrzano nestaje , država bez dece i mladih ljudi ne postoji a tu je ogroman problem sa migrantima ! Dakle ???

Siniša
Gost
Siniša

Kod vas je bolje riješeno pitanje odnosa u mortalitetu i natalitetu?

Mlata
Gost
Mlata

Siniša, na pitanje se ne odgovara pitanjem! Nemoj njihovim metodama, reci mu tvoje mišljenje, pitanje je na mestu.

Siniša
Gost
Siniša

Pitanja su glupa…mislim da Srbi jedva čekaju da se riješe Vučića, toliko je nesposoban i sveSrpski da ga ni Srbi i proSrbi u Crnoj Gori ne žele vidjeti…manijak se sam pozvao u posetu Srbima kada je najškakljivije i kad ti ljudi žele u miru da proslave i nađu rješenje.
Sa nestankom države smo svi u problemu, ne vidim razloga da to ne konstatntuje.

Mlata
Gost
Mlata

To oko njegovog pitanja u vezi Vučića i Putina je glupost, slažem se s tobom….ono ostalo što te pitao, mislio

Zsphere
Gost
Zsphere

@Kajzer

Lijepo napisao

@Roki

ne vlada ni Putin, nego njegov tim, kad on ode doci ce novi Putin jer imaju jak tim. A Vucic, nema nikakav dobar tim, ispod prosjeka kao i on sam ali je na pravom mjestu u pravo vrijeme samo treba slusati pametnije od sebe I mozak na livadu (doduse u ovakvim okolnostima i nema mnogo izbora kakav god da je tim) i jos ga zasipaju kesom od rusije preko Turske do Kine. Jeste da nisi mene pitao za misljenje ali malo da komentarisem uz kafu 😁😁

Revnitelj
Gost
Revnitelj

roki.Ne brini.Bog cuva Srbe i Srbiju.Da nije tako odavno bi nas unistili,odavno.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman

Citam, bog i Hrvati pa, sad bog i Srbi.
Bog napravio svijet od milijardi svijetlosnih godina, a ima samo Hrvate i Srbe na brizi.

Zsphere
Gost
Zsphere

@Rolling Bluesman brine on i o drugima samo oni to ne vide.

Jomla
Gost
Jomla

Bog i ovi, Bog i oni… tko je izabrani narod? (mala pomoć: zapisano u Bibliji…)
Toliko o Bogu i religiji!

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Jomla.Izabrani narod su Novi Izrailj,a to su Pravoslavni Hriscani.

Mali Pas
Gost
Mali Pas

momak krscanstvo je za sve a ne za odabrane

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@roki
Što šta će se desiti , zašto bi se nešto desilo ? Care Srbija je postojala i prije Putina i prije Vučića ! Nisu je ni Putin ni Vučić stvarali pa da bi ona ovisila o njima , poslije Putina doće Šojgu , poslije Šojgua neko novi ali Srbija će i dalje postojati , prošli su vjekovima carko moj Srbi i Srbija sito i rešeto pa je opet opstala ! I ja stvarno ne znam zašto svi povezujete toliko Vučića sa Putinom , pa njega nije Putin ni doveo na vlast već Zapad kao i sve ostale političare u regionu s tom razlikom što je Vučić imao dovoljno pameti i muda da ne pristane na izvršavanje svake gluposti koja je po pitanju Rusije dolazila iz Brisela , pogotovo što se tiče sankcija ! Lik je jednostavno razumio da su Rusija ,SNG I EAU ogromno tržište i da dobri odnosi sa njima donose otvaranje radnih mjesta koje će da otvore firme iz onih zemalja koje su uvele sankcije i koje ne mogu da idu na to tržište zbog gluposti njihovih vlada ! Ne znam zašto pitaš za ove druge stvari , jer to su problemi koje imaju i ostale države , hoćeš da kažeš da se iz Hrvatske,Bosne,Makedonije,CG ljudi manje iseljavaju a da svi imaju po desetoro djece,demografski nestaje,pa care Srbija ima 7 000 000 stanovnika dok je se iseli pola u drugim zemljama više neće biti ni jednog čovjeka !

roki
Gost
roki

U Srbiji jedva da ima pet miliona stanovnika , najači narko karteli su iz Srbije , Putin svoje geopolitičke strategije ostvaruje destabilizacijom balkana preko leđa Srbije a kad Putin ode Rusija će se raspasti kao Yuga Ruska istorija je zabeležila da su u Rusiji uvek bile revolucija i kontrarevolucija inače Šojgu je potpuno drugi tip ličnosti , Rusijom ne upravljaju timovi nego pohlepni oligarsi ! Dakle ovo što se dešava u Crnoj Gori je iz kuhinje Putin-Vučič ! Pitanje , kako je Srbija nastala i odakle joj ime Srbija ? Zar ti stvarno veruješ u postojanje Srpskog naroda (ma šta to značilo) posle 500 godina vladavine otomanskog carstva ? Ne zaboravi da turci nikad nisu porobili Crnu Goru!

Mlata
Gost
Mlata

…samo kapitulirali u WW1 te vas Srbi spasili čerupanja

SasaS
Gost
SasaS

Nalupeta se ti ovde i osta ziv…..navijacki i bez argumenata pises i popisavas sam sebe..narko karteli,manje od pet miliona,predvidjas raspad Rusije,a vidim i znas kako je nastalo ime Srbije…malo je reci Roki PROROK..BAS SI ME NASMEJAO…

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

@roki
Ako ti je prvi komentar bio na granici trolovanja ovaj je sad već to jeste a na takve stvari nemam namjeru da gubim vrijeme , odjebaus care ! !comment image

yarilo
Gost
yarilo

roko, roki, rusija i kad bi se raspala bila bi veća od cijele evrope. ali kao sada stvari stoje rusija se širi, a i srbija će malo porasti, izgleda. iz današnje perspektive najizgledniji je raspad ndehazije. uzdravlje

Lj.G
Gost
Lj.G

Nije bitno koliko ima Srba vec kakvi su…a Crna Gora nije “porobljena” vec nije postojala kakva je danas, ali je zato poturcena…Istraga poturica – Njegos

Ivo
Gost
Ivo

isto što i sa Hrvatskom, đeki. Ajmo, u kućicu!

Nenad
Gost
Nenad

Prijatelju kad Putin ode sa vlasti ovi tvoji sa zapada nece ni postojati. Pa Srbiju neve imati ko da maltretira.

Janko
Gost
Janko

Brini se o Hrvatskoj,a Srbiju prepusti Srbima

roki
Gost
roki

Ja sam iz Vojvodine za vas Srbe pređanin!

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

roki@ zašto srbi ne smatraju vojvođane pravim srbima? U više navrata sam to bio čuo. Ne provociram,nego me stvarno interesira zašto se radi takva razlika?

roki
Gost
roki

Vojvođani odnosno Ugari su oduvek bili školovani i napredni u odnosu na Srbe iz Srbije i zbog toga smo bili poštovani , Marija Terezija je pružila utočište i spas Srbima od potpunog istrebljenja od turaka i dok su Srbi to nazvali “velika seoba srba” u stvarnosti je to bila velika bežanija ! Dakle Srbi ” starosedeoci” u Vojvodini su pravi Srbi koji su živeli u skladu sa ostalim narodom ! Od dunava pa južnije može se reći i da nema pravih Srba otuda netrpeljivost severa i juga . Evo primera- turci isekli Srbe i od njihovih glava napravili “ćele kulu” koja se nalazi pored Niša i na taj način su istrebili Srbe kao i Jermene !Apsurd je što Albance krive za kosovo !Ukratko od dunava pa južnije žive Rumuni Vlasi Turci Egipćani Makedonci Albanci Cigani (čitaj Indijci)…..itd.Izvorni Srbi su došli iz Irana !

Tink
Gost
Tink

Auuu Roki

Siniša
Gost
Siniša

Refren od mene…

SasaS
Gost
SasaS

I ja sam iz Vojvodine i moji su sto bi rekli pravi mestani ali smo Srbi i prestani nas deliti ti i gospodin Canak..on to radi za pare a ti iz nekog predubedjenja….

Siniša
Gost
Siniša

On radi zato što je pakost njegov osobina.

Siniša
Gost
Siniša

Samo vas zezaji došlje…želiš reći da ste toliko napredni da ste i pored njihovog dolazka ostali ČISTI?

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Hvala. Čuo sam za tu “ćele kulu” , gadno tko god činio bilo kakvo ubijanje a kamoli genocid, A znam i za slučaj genocida nad Jermenima.
A što se tiče Vojvodine sada mi je i jasnije. Samo i ovdje u Hrvatskoj postoji netrpeljivost, oni južno isto sebe smatraju većim hrvatima od onih sjeverno.. Mislim, gluposti su to sve.

Siniša
Gost
Siniša

“čuo sam za ćele kulu….”..apsolutno gubiš autoritet.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Siništa ti kredibilitet, jer za razliku od tebe i tebi sličnih ,ovdje koliko vidim ima puno onih koji još uvijek zagovaraju velikosrpstvo za razliku od nas hrvata koji to ne činimo! Sramoto ,obiti će ti se ta tvoja karma kad tad u tu tvoju glavurinu praznu!
Rata nisi vidio i bolje šuti! Nitko od vas ovdje nije bio ni na jednom bojnom polju, osim u knjigama.

Helena
Gost
Helena

Nije da njih ne smatraju pravim Srbima, već se oni odriču svog srpstva. Ipak, postoje starosedeoci Srbi u Vojvodini koji su srpski patrioti, npr Milan Paroški. Srpstva se odriču uglavnom oni skorije naseljeni ili njihovi potomci, Titovi pioniri, tipa narkodiler i mafijaš Nenad Čanak i ostala boranija. To su perjanice ove nove nacije, zvane Vojvodžani. Mađari sebe i dalje smatraju Mađarima, Slovaci Slovacima, Hrvati Hrvatima, polutani polutanima, samo su pokondireni Srbi postali Vojvodžani. To što kod nas Srba ima to ćeš retko gde sresti.

SasaS
Gost
SasaS

I hvala bogu pokondirenih je sve manje……

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

SasaS@ tako i ja mislim, ali kažem ima i ovdje u HR još svega, ali ne toliko kao prije.. Tako da je i kod nas sve manje pokondirenih. I hvala bogu neka ih je sve manje. Ljudi nikako da shvate da nema ni jedne 100% čiste rase ili nacije, koliko god se to naglašavalo a pogotovo na području Balkana..
Narod mora postati pametniji i ne dozvoliti da nasjedaju na bilo kakve oblike mržnje i manipulacije,koje općenito prethode toj mržnji.

SasaS
Gost
SasaS

Slazem se ….buducnost je u komunikaciji i saradnji a ne u izolaciji…ne valja jedino sto svest naroda je na nivou navijaca,vise mrze suparnicki klub nego sto vole svoj…tako je i u politici…

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

SasaS@ upravo tako.

Siniša
Gost
Siniša

Helena….molim te nađi sebi više vremena da budeš aktivnija….

Helena
Gost
Helena

Čitam i javljam se kad god imam, ne vremena, koliko snage. Ali da dodam jednu. Mislim da Milo do kraja godine silazi sa scene. Ovako ili onako. 🙂

roki
Gost
roki

Za NATO geostrateški neprihvatljivo ,tada bi Rusi preko jadrana zašli duboko iza leđa NATO-u to jest u Srbiju te bi odande lako ugrozili vojne instalacije u Rumuniji i Poljskoj , pre če Vučić leteti !

Zvrk
Gost
Zvrk

Paroški patriot :DD
Pa taj lik je pola života glumio Šešeljevu sjenku, a drugih pola se vucarao po rijalitijima. Ako je to patriot, što su onda oni koji nisu patrioti?

Siniša
Gost
Siniša

Ne brabonjaj…isto kao što Kraišnik nije “isto” kao i PoSavac ili PoDrinjac…..

SasaS
Gost
SasaS

Hteo si verovatno da napises precanin a ne predjanin…ipak si mi sumnjiv trolu….

Dzordz petlić
Gost
Dzordz petlić

Дакле остаје да ти Србима поп…. док још имаш времена.

Zanzo
Gost
Zanzo

Eto tebi 25 minusa da znas da se takva pitanja ne postavljaju bre

Slavonac
Gost
Slavonac

Prijatelju,vidis i oni vasi obozavatelji Juge progledali.Prosla su vremena i pricanja,mi branimo Jugu.Jesili vidijo devedeseti,kako suse Cesi i Slovaci bratski rastali.

Mlata
Gost
Mlata

Pa to kod tebe ne bi imalo smisla;- “rat je naša životna potreba”…znaš dobro čije su to reči! Kakav je to tisućljetni san, neovisnost a u državi više od pola miliona Srba. Na čega bi vam ličila politika, izbori za predsednika, sabor? Dakle to sa “životnom potrebom” itekako ima smisla i logike. Ostavi se ti Čeha I Slovaka, to je nešto sasvim drugo

Slavonac
Gost
Slavonac

Zasto je drugo,jeli znas koliko je Ceha ostalo u Slovackoj i obratno.Dobro vam je vasa inteligencija isprala mozak.

Mlata
Gost
Mlata

Slovaci nemaju problem s Česima….ti Srbe mrziš iz dna duše te ti je rat bio “životna potreba”! Znaš li ko je to rekao, treći put te pitam?

Slavonac
Gost
Slavonac

Viste prosle godine imali istrazivanja o mrznji u Srbiji.Naj omrzeniji Hrvati sa 45%.,a Albanci 35%.Ja sam na Evropskim izborima biro Pedju Misica,normalnog i casnog Srbima.Ta vas propaganda vam je isprala mozak,i sa onim pametnim stoje devedeseti piso,Svi katolici i muslimani su isto Srbi.Covjece ,malo citaj i drugs sta govore,jer ces umrjet jednojumlj.

x@y
Gost
x@y

Mlata@ ti je manipulator velikosrpski.

Mlata
Gost
Mlata

…a ti si se otkrio sinoć…postavio si nešto iz žute nazzi štampe i očekuješ da te ozbiljno shvatim!

x@y
Gost
x@y

To što sam postavio nije nazzi nego je pisano od ruskog znanstvenika a postavio sam tek nakon onoga što je postavio Riddick, kao provokaciju, pa neka vidi kako je to provocirati, i još uz sve to ono što sam ja postavio je zero / nula u odnosu na što je postavio Riddick, u smislu da narod Hrvata je imaginarno, nikad postojalo kao narod. Je li Vama to u redu? Sram bilo svakog tko tako radi.

Zanzo
Gost
Zanzo

U malo se cega politicki sa Srbima slazem ali ovo sto si rekao stoji.Sve jugoslavencina do jugoslavencine.Barem ovi iz Hrvatske koji su navedeni.Jos im Tile viri iz gujice.

zoran
Gost
zoran

pa gospodo,ti sto su se potpisali su u ovoj prici nebitni.sustina ovoga zakona je da se sve bogomolje prebace u vlasnistvo drzave i da ih onda drzava izdaje za masne pare crkvi.prosto,jednostavno to je susutina.ah da ima jos jedna kvacica a to je da su DPS i njegovi puleni ovaj uslov o crkvama potpisali sa EU jos pre par godna jer je evropa to napetnula kao uslov.sve bi to bilo ok,da crkve i u evropi pripadaju drzavi.ne gospodo crkve su sustinski van drzavnog aparata ali su na teritorijama tih drzava pa kao takve se vode da su njihove.najveca stvar u svemu ovome je da mora da se razbije pravoslavlje u paramparcad na sitne komade da bi se lakse vladalo njome i da bi se vladalo crkvama.milo djukanovic nikada nije skrenuo sa titovog puta samo je malo krivudao!!

AJeTo
Gost
AJeTo

Milo nije djetesce iz carevog novog ruha, ali je rekao car je gol. SPC je terenski operativac za veliku Srbiju. Da li je Bogic Bogicevic naivni bogec ili je covjekoljub prije svega?

Pero
Gost
Pero

Jeste vi smjesni.
SPC je Crkva opasnih namjera.
Njima su svi srbi.

Pero
Gost
Pero

Kako mi dade negativnu ocjenu?
Sta sam slagao?
Crna Gora je imala drzavu, kralja i svoju Crkvu i to im ukinuse Srpski Opancari.
Irinej stalno prica o Srpskoj Dalmaciji, Srpskoj Lici, Srpskoj Banovini itd.
Sta je to??

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja

Pero , vecina posjetitelja ovog portala su prosrpski orijentisani ne obracaj paznju na minuse i pluseve , slobodno izkaži svoje misljenje . Srbima je od davnina najveci neprijatelj onaj ko im govori istinu .

Pero
Gost
Pero

Red-Ninja jesi li ti ikada cuo za Veliku Hrvatsku ili Veliku Crnu Goru ili slicno?
Ja nisam.
Ali zato smo svi culi za Veliku Serbiju, znamo kako je to proslo.

Ja sam cuo
Gost
Ja sam cuo

Pero
Imali smo veliku Hrvatsku (NDH) znamo kako je prosla.
Ja sam cuo za “povjesnu granicu na Drini” “Hrvatski Srem” “Hrvatski Zemun” da je Crna gora tzv “Crvena Hrvatska” o Bosnjacima kao “Hrvatskom cvijecu” HV podrsci HVO za vreme rata i podela Bosne (Milosevic Tudjman) vise nije tabu.

Pero
Gost
Pero

Ti si smjesan, kakva NDH?
To nije Velika Hrvatska.
Ali nema veze, zbog vase bahotosti ostali ste bez pola drzave.
Samo nastavite tako pa da ostanete i bez ovoga krljutka sto vam je ostao.

Ja sam cuo
Gost
Ja sam cuo

Da da da vi nemate veze sa Nezavisnom (cudo nije neovisna) Drzavom Hrvatskom to nije velika HR to je nesto drugo…
Krljutak i opet smo povrsinski veci od HR , kako li onda nazvati tvoju drzavu?
A ovo ostalo sto sam naveo imas li neki komentar

Pero
Gost
Pero

Ti si otisao u 890 godinu.

Ja sam cuo
Gost
Ja sam cuo

Sta lupetas, objasni mi sta si time hteo da kazes kakva 890
To je sve aktuelno kod vas.

Pero
Gost
Pero

Citas li ti sta pises ili samo lupetas?
Kada je bila Crvena i Bjela Hrvatska?
Ode ti do kralja Tvrtka.
😂😂😊😊

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja

Nisam nikad cuo . Takodje nikad nisam cuo nikog osim SPC-a i SANU da omalovazava druge nacije na takav nacin da negira postojanje necije drzavnosti i nacije . Po njima su svi na balkanu srbi i niko nema pravo na svoju nacionalnu opredjeljenost . SPC treba oduzeti i ono sto ima u Srbiji . Leglo pedera , pedofila i ratnih zlocinaca .

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Red- Ninja.Srbima su najveci neprijatellji oni koji ih zbog Istine gone i mrze.Al mi ne ocajavamo.Jer Gospoda Hrista gonise,pa gone i nas.

Pero
Gost
Pero

Revnitelj bas ste vi Srbi poznati po istini.
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

DažBog
Gost
DažBog

Pero sine smijala se vrana gavranu

Pero
Gost
Pero

DažBog slazem se, ista smo mi govna.

Tink
Gost
Tink

E Pero da se i sa tobom jednom slozim ista istacka

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Daz.Uzgred Gavran je plemenita ptica.Na ikoni Sv.proroka Ilije vidi se Gavran kako u kljunu nosi hleb velikom Proroku.Drugo,muzjak i zenka Gavrana zive ceo zivot zajedno,bez odvajanja.

x@y
Gost
x@y

…………..

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja

Jos kad bi Bosna i Hercegovina mogla izglasat isti zakon pa da se konacno stane na put Ideji Velike Srbije , i da onda svi zivimo u miru .

Siniša
Gost
Siniša

A šta ti to treba?
Nije vam dovoljno belaja pa opet čačkate tamo šta ne treba?
I onda krivi Srbi a vama đavo ne da mira pa stalno zapinjete za nas….sve su prilike da se nećete smiriti dok postoji i jedan jedini Srbin živ.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Nemoj sinisa…. Ostace vam samo beogradski pasaluk….. 😂

Red-Ninja
Gost
Red-Ninja

Kako sto mi to treba ?? Pa da zivimo svi u miru i medjusobnom postovanju . 1990 od kad je vaskrsla ideja velike srbije najvise stete je nanjela samoj srbiji pa tel onda ostalim republikama . Srbija je sve manja i sve siromasnija , Kosovo i Crna Gora su ojacale svoj suverinitet i Srbija ih vise ne moze maltretirat , jos jedino se mogu bahatit na ne mocnoj Bosni .

Siniša
Gost
Siniša

Dobra ti je formula mira….čak su u NDH imali humaniju formulu jer bi barem trećina Srba preživela a barem 3% u NDH.
Znači nema mira dok Srbin postoji i njegova Srpska pravoslavna crkva.

Mlata
Gost
Mlata

“Svesti Srbe na podnošljivih 3%”…ko li to reče, podseti me?

Ja sam cuo
Gost
Ja sam cuo
Siniša
Gost
Siniša

Da….ali mi se čini da to nisu njegove ideje već je samo bio sledbenik….

Mlata
Gost
Mlata

Nema pomirenja, katarze dok ne priznaju da su im Srbi ispunili “tisućljetni san”! Mada, kako vreme ide nisam baš siguran da su ovo tražili, očekivali…možda nas sad i zbog toga mrze, ko će ga znati

Pero
Gost
Pero

Sta ti tu nije jasno?
Normalno da vam treba smanjiti broj u Hrvatskoj kada ste bili teroristi.
Pogledaj sta se radi u svjetu sa teroristima.
Kada su vas Turci poklali mi smo vas primili kao izbjeglice, gladne i bose.
Kako ste nam vratili?
Tako da ste nam htjeli oteti pola drzave.
I kako se to vama vratilo?
Izgubili ste pola svoje drzave.

Terorizam
Gost
Terorizam

U toku projekcije filma u prepunom beogradskom kinu “Balkan” je 13. jula 1968. godine aktivirana eksplozivna naprava od čijeg dejstva je jedna osoba poginula, a više od 50 ranjeno. Eksplozivnu napravu je postavio i aktivirao Miljenko Hrkač, hrvatski terorista, porijeklom iz okoline Širokog Brijega.

07. aprila 1971. godine su trojica hrvatskih terorista Miro Barišić, Anđelko Brajković i Ante Stojanov, upali naoružani u ambasadu tadašnje Jugoslavije u Stokholmu, pucali u nenaoružanog ambasadora Vladimira Rolovića, a nakon toga ga, ranjenog, davili kaišem iz pantalona sve dok nije preminuo.

U septembru 1972. godine je grupa hrvatskih terorista otela švedski avion koji je letio na relaciji Geteborg – Stokholm. Tražili su od švedske vlade da se iz zatvora pusti Miro Barišić koji je zbog pomenutog terorističkog napada na ambasadu SFRJ u Stokholmu bio osuđen na doživotni zatvor. Pritisnuta ovom ucjenom švedska vlada je oslobodila Barišića koji je pobjegao u Paragvaj i živio tamo do početka balkanskih ratova kada dolazi u Hrvatsku i priključuje se takozvanim zengama. Nepunih mjesec dana nakon toga je ubijen pod nikad razjašnjenim okolnostima. Pričalo se da iza njegovog ubistva stoji hrvatska obavještajna služba na čijem čelu je tada bio upravo Miroslav Tuđman. Navodno je Barišić bio upoznat sa mnogim aferama samog Tuđmana Juniora i službe na čijem je čelu bio, pa je morao biti “ućutkan”.

U januaru 1972.godine je grupa hrvatskih terorista postavili eksplozivnu napravu u letjelicu aviokompanije “JAT” na relaciji Stokholm – Beograd. Eksplozivna naprava je detonirana na visini od 10.000 metara. Avion se, od detonacije, raspao i pao na zemlju. Osim stjuardese Vesne Vulović, koja je čudom preživjela, svi ostali su poginuli.

U ljeto 1972. godine je grupa od 19 hrvatskih terorista upala u BiH kod Bugojna.

U ljeto 1981. godine je grupa hrvatskih terorista otela avion kompanije “JAT” koji je letio na relaciji Beograd – Titograd.

Ps: kako je Al Kaida usla u Bosnu, preko cije teritorije.

Mlata
Gost
Mlata

Pitaj desetak Srba dupelizaca titovih zašto je to bilo

Slavonac
Gost
Slavonac

Stasi nabrstijo,dobro tije bilo u udbi.Tako i oni rade,dase prica o ratovima,a njihovi 45g se zaboravi.Ne prolazi vise to ni kod mene staroga,kamoli kod mladi.Jadan je onaj narod,kome ste vi pisali povjest.

x@y
Gost
x@y

Terorizam@ to ne znači da je cijela Hrvatska kriva za to..
To su zlodjela pojedinaca. I glupo da se sada vraćamo u nazad u razne teorije zavjere od ovih i onih i terorsitičkih napada, ratova, genocida i svega ostaloga, ako se misli ići u konačno pozitivnom smjeru za dobrobit svih.

Mlata
Gost
Mlata

Pero, ko ti MI? Marija Terezija je naseljavala posavinu i dalmatinski krš, Srbe kao proverene borce je s namerom zvala doći. Vi tu ne postojite, postojite tek padom AU carstva i koracima koje Vatikan poduzeo…spakovao vas Srbima u nekakvu kraljevinu da vas ne bi raščupali svi okolo. Sad se čujem većina želi odvojiti od Vatikana…e neće da može brate, nije ti to blesavi Srbin

Pero
Gost
Pero

Mlata mi smo u Zagrebu pili kavu a vi u Beogradu sluzili Turcima kafe.
Eto toliko.

Mlata
Gost
Mlata

To vas Starčević učio, tako se po njemu pravi identitet jedne “nacije”, svestan je bio da vam je to veeeliki problem…sramotiti i omalovažiti Srbe na svakom koraku, preoteti im sve što se može! Teško to prolazi brate, ne može se od istine daleko odmaći. Dok je Beograd imao električnu rasvetu 98% evrope je imalo gasne lampe na banderama…prve pruge, avionski letovi, tramvaji…treba još?

DažBog
Gost
DažBog

Pero sinko, to ti je podguzna kafa konjusarka

DažBog
Gost
DažBog

Pa nisu njih mogli da nasele u Krajinu – za njih su imali pametnija posla – da timare austrougarske konje.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Pero.Srbi nisu nista tudje otimali.To je teritorija Vojne Krajine osnovana odlukom Habzburske imperije sa zadatkom da Srbima naseljenoj na istoj stiti carevinui svu
Evropu od Turaka.Hrvati su prisvojili Srpsko a obratno kako ti rece.Hrvati ne postoje iseljeni su pod naletom Turaka u zemlje Srednje
Evrope,nisam siguran u 15 stolecu.Ovo danas su pokatoliceni Srbi.To su fakti,neoborivi.

Mlata
Gost
Mlata

Nemoj to raditi, padneš li mu šaka bude li cirkusa nekog bilo nećeš imati šanse živu glavu izvući

Pero
Gost
Pero

Revnitelju kako to da su vam oteli Kosovo a vi takvi hrabri borci?
Manastire i svete mosti vam Albanci pogazise?
Kako vam Njemci usetase u Beograd?
Jado jadni.
😂😂😂😂😂😂😂

Mlata
Gost
Mlata

Zavukle se gnjide u natovsko dupe i ne možeš im ništa! Imaš takve ljude, nikad svoju uniformu nisu imali, uvek pod stranom zastavom

x@y
Gost
x@y

Mlata@ ma stvarno odvratno i sramotno što govorite o hrvatima ,pa to samo govori o Vama!

Mlata
Gost
Mlata

Pera je pitao za Kosovo nešto, obraćam se kosovarima a ti ako si se pronašao žao mi je! Danas si se razotkrio, danas te upoznao. Nađi jedan moj komentar gde nisam objektivan, hajde

x@y
Gost
x@y

Ti se to meni Mlata obračaš? Gdje sam se ja pronašao? Kakvo Kosovo? Ja sam iz Hrvatske. Šta ću to skrivat. Hrvat a trenutno u Hr, a kada i ako budem opet bio u drugoj državi ili kontinentu mogu i to napisati.. Komentari ne idu baš nekim redom, pa vjerojatno zbog toga.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Pero.Ako se sladis time sto su moje svetinje osknavljene i narod poubijan,onda je to ono o cemu pricam.To je mrznja.

Slavonac
Gost
Slavonac

Ne kolega,mani se lazi.Mismo vas primili,pri naletu Turaka.Vasa historija i lazi su raskrkane.Samo se tjesite ,vrjeme prolazi a vi sve dublje u kaljuzi.

Mlata
Gost
Mlata

Kraišnici, ljuti ratnici bili na granicama AU carstva dok vi muzli krave i potkivali konje

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Slavonac.SAMO TI SINKO RADI SVOJ POSAO.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Slavonac.Jes ti Srbin ili Hrvat,ne mogu da pohvatam ove tvoje komentare,ozbiljno pitam? Naveo si u komentaru da ste primili Srbe pod naletom turaka,jes to mislio?

Slavonac
Gost
Slavonac

Ja sam prvo Covjek,onda vjernik,pa Hrvat.Sva zla totalitarni rezima sam mrzijo.Najvece zlo u moje vrjeme je bijo Komunizam.Nikad nisam ljude djelijo,a puno godinami trebalo da progledam i promjenim misljenje.Jer kazu,samo budala umre a ne promjeni misljenje prijatelju.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Slavonac.Moj ti je savet da jos za zivota primis Pravoslavnu veru uz prethodno pokajanje za licne grehe i grehe tvog naroda koje danas svaki Hrvat nosi na svojim plecima,a nosice ih i vasa deca sve dok se ne pokajete.

x@y
Gost
x@y

Revnitelj@ pravoslavna vjera se je odvojila od zapadnog kršćanstva a ne zapadno o istočnog.
Hrvatska država je željela biti neovisna, samostalna i biti u drugom režimu a ne u socijalizmu i hrvati nisu krenuli na srpske teritorije ili Vi mislite da je bilo obrnuto?

Revnitelj
Gost
Revnitelj

xay.Sasvim suprotno se dogodilo.Episkopi grada Rima su do momenta odvajanja od Saborne i Apostoloske Crkve bili pravoverni.Rec papas na grckom jeste otac.Zapadna crkva je otpala,ne priznajuci izvorno Hriscansko ucenje,a i izmedju ostalog zbog stava da je papa glava Crkve i zamenik Sina Bozijeg(pontifex maksimus) sto je strasno Bogohuljenje.Istocna Crkva koja sacuvala izvorno Hristovo i Apostolsko ucenje,morala je u tom trenutku da se nazove Pravoslavnom,da bi se razlikovala od iskrivljenih ucenja onih koji su otpali,a to nisu samo rimokatolicizam,vec i protenstatizam i osstale pseudocrkve i pseudoucenja.Cetiri su dokaza koji svedoce Istinitost Pravoslavlja.Prvo,Blagodatni oganj na veliku Subotu koji silazi samo na molitve Pravoslavnog Jerusalimskog Patrijarha.Drugo,Sveto Pricesce Telom i Krvlju Gospodnjom i ostale Svete Tajne koje ima samo Pravoslavna Crkva.Trece,Svete Mosti Pravoslavnih Svetitelja.Cetvrto,osvecena bogojavljenska voda kojase ne kvari za razliku od one koje osvestavaju katolicki svecenici i koja traje u vrh glave mesec dana i to zato sto se osvestava u srebrnoj posudi(joni srebra ubijaju bakterije),i uz soljenje te iste vode.Prema tome Duh Sveti je samo u Pravoslavnoj Crkvi i blagodat se daje samo u Pravoslavnoj Crkvi.Sve ostale vere,ukljucujuci i rimokatolicizam nemaju Blagodat Duha Svetog.Sto se tice drugog pitanja,Jugoslavija je najvise odgovarala Hrvatima,jer posle rata i genocidu nad Srbima,Hrvatska umesto da me postoji kao drzava,biva nagradjena celim Jadranskim Primorjem i zataskavanjem Jasenovca.Hrvatski darodavac Josip Broz Tito je Hrvatsku koja je bila fasisticka nagradio a Srbiju koja je bila antifasisticka kaznio.A ti u pamet i poslušaj moje reci,spasavaj dusu.

x@y
Gost
x@y

Slavonac@ i ja sam hrvat, i prošao rat, ali ne smatrama da je ono bio Komunizam, nego više socijalizam.
Ne opravdavam apsolutno ničije zločine i sve se moglo riješiti mirnim putem.

Mlata
Gost
Mlata

Nije moglo mirnim putem, utuvi to u glavu! Cilj je bio isterati Srbe a to bez krvoprolića nije moglo. Zaboravlja se činjenica da je JNA prvo “okupirala” Srbiju….ubistvom Stambolića sve je počelo. U zadnjih 150 godina svi atentatori su bili iz “egzotičnih krajeva Balkana” …ako ti trebam crtati onda mi je žao, ne mogu

Slavonac
Gost
Slavonac

Kartu Velike Srbije sam vec sedamdeseti vidijo.Stvarno ces umrjet kao b…..

Slavonac
Gost
Slavonac

Ako su mene oni sto suse jedino vratili u Hrvatsku,radi prezimene maltretirali.Sta mislis o Obitelji Sevo ubijeni u Italiji,curica 9g a poznavo .Prijatelju,moja djeca i unucad nece nikad nazad.Zasto je pola Hrvata iseljeno.Uzeli su nam i danas drzavu,ostao mi mamin grob i Domovina.

Mlata
Gost
Mlata

Pa da bre, on im je potomak

Slavonac
Gost
Slavonac

Ja mislim da i tebe Sava vodila uvozno.Reci Seselju daje 99%Seselja,Hrvati.Vidim dasu te postavili da provodi Srpske lazi,izgleda dasu te i komunjare oblikovale.

Trenutno necenzurirano ime
Gost
Trenutno necenzurirano ime

Dakle, perjanice neoliberalne ljudkopravaške misli na Balkanu otvoreno podržava autokratski režim u provedbi šovinističkih zakona, jer je to u interesu njihovih financijera.. Vrlo dobro da su ovako otvoreno ispuzali na čistinu u ovako velikom broju, tako da i najglupljem bude jasno kojeg je porijekla njihova zabrinutost za demokratske standarde kojom nas stalno obasipaju..

Slavonac
Gost
Slavonac

Kasno Marko na Kosovo stize.Disu ti pametni akademici bili dok se je pisala mem.sana1i2,gdjesu bili kad su u njihovom glavnom gradubacalo cvjece na tenkove prema Vukovaru,gdjesu bili kad suse karte crtale-Karlobag,Karlovac,Virovitica i.t.d.Svako zlo se mora na pocetku sprecavat.Samo istina Srbina spasava.

Siniša
Gost
Siniša

Mislav Horvat…
“Zabluda: Srbi u Beogradu bacali su cvijeće na tenkove koji su išli prema Vukovaru
Istina: Beograd je u to vrijeme imao više od 1,5 milijuna stanovnika, a tenkove je pratilo nekoliko stotina ljudi, što se može vidjeti na snimci. Protivratni prosvjedi održani su u Beogradu, za razliku od Zagreba i cijele Hrvatske, nije postojao niti jedan proturatni prosvjed. U Zagrebu je Tuđman tada prijetio da će Srbe smanjiti na 3,5 posto, hvaleći se kako je sretan što njegova supruga nije ni Srpkinja, niti Židovka, a hrvatsko ludilo otišlo je do te mjere da je komentator HRT-a bio njegov dolazak na Trg bana Jelačića prije opijenog mnoštva usporedio je s Isusovim ulaskom u Jeruzalem. Za razliku od Hrvatske, gdje je izlaznost za mobilizaciju bila 30 do 60 posto, u Beogradu je izlaznost bila od 2 do 10 posto, a oni koji su bili mobilizirani često su napuštali i odbijali sudjelovati u ratu.”

Slavonac
Gost
Slavonac

Cudno,pa u Srbiji jos biraju kao devedeseti.Prijatelji lazi vise ne prolaze,kao i oni cetrdeset zaklani beba u Vukovaru.Manite se drugi naroda,pozabavi tese SA sobom.Laz i vasa propaganda vise ne prolazi.

Siniša
Gost
Siniša

Predložio sam link ali nije prošao…možeš sam naći ako te interesuje…
“Mislav Horvat: Uništavanje zloglasnog “vukovarskog mita””

DažBog
Gost
DažBog

Kao i ona 52 učenika OŠ “Đura Jakšić” iz Šargovca koje je tvoj djed klao u WW2 i za to morao da se pokaje uz 2 ocenasa i 3 Marije

Siniša
Gost
Siniša

Stalno mi se vrti po glavi to 40 beba…zbilja neznam o čemu se radi.

Tink
Gost
Tink

E .ebiga Slavonac, koja god tema krene bila u vezi ili ne pojedini Hrvati ce se uhvatiti za Vukovar, a onda ce Srbin odgovoriti sa Jasenovcom a ovaj replicirati sa Stjepanom Radicem a ovaj njemo sa 1914 i Macvom i odosmo mi u tri lepe …

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Tink.Ti hoces Stjepana Radica da izjednacis sa milion poklanih Srba u NDH?.Ti pominjes Vukovar? Zalim svaku nevinu zrtvu mog i tudjeg naroda,ali ovo sto ti ispostavljas naspram srpskih zrtava jeste kap Hrvatske u moru Srpske krvi.

Pero
Gost
Pero

Revnitelj opet si smjesan.
Srbi su prvi rjesili židovsko pitanje i pohvalili se sa tim Berlinu.
Toliko o vama.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Pero.Srpski narod je stitio Jevreje i pomagao im tokom drugog svetskog.Ljubav prema Srbima je imao jedan covek koji se zvao Enriko Josif,Jevrejin.On je izrekao onu cuvenu:,, Srbi su nebeski narod”.Eto sta misli jedan prijatelj Srba.

DažBog
Gost
DažBog

Vama je lako, nasli ste jednu ‘rvaticu koja je spasla ciutavog jednog jevreja kada vam je trebalo priznanje od Izraela. Da su Srbi “rijesili” zidovsko pitanje ne bi ona qrva olbrajtova radila to sto radi

x@y
Gost
x@y

DažBog @ to očaj i mržnja i zloba i zavist govori iz Vas a ne istina.

Ad astra
Gost
Ad astra

Revnitelj, najviše Srba je nastradalo zbog loše srpske politike. Inicirali ste I svijetski rat i što se dogodilo. Koliko je Srba poginulo u tom ratu i zašto? Inicirali ste raspad Juge i što se dogodilo? Inicirali ste rat na Kosovu i što se dogodilo? Pokušali ste se petljati u Makedoniju i Crnu Goru i što se dogodilo? Sad neki srpski biseri prijete nemirima i možda čak i sukobima u CG. Onda će ponovo biti bombanje i eto plača. Ali sad je malo drugačije. Sad imate ponovo Mig- ove 29, a i Pantsir stiže. A lude politike.

Mlata
Gost
Mlata

Hhahahhhahha koliki značaj daješ Srbima jbt…odlučujemo čak i o svetskim ratovima! “Rat je naša životna poreba”…čije su to reči komšo?

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Ad astra.Opet greska u koracima.Prvi svetski rat inicirala je Austrougarska koja je puno volela Hrvate,sto se tokom rata i videlo u Macvi kada je Hrvatska vrazija divizija ubijala,al hvala Bogu Zivojin Misic im polomi zube.Drugi svetski su doneli Nemci,opet sa svojim Saveznicima Hrvatima koji klase,davise,u jame bacase,trudnim ženama iz utrobe decu na bajonet vadise,i Srbima sa satanskom zlobom unistavase po Jasenovcu i ostalim krajevima NDH.Voleo bih da su ovu Jugoslaviju srusili Srbi,ali nisu,to ste ucinili vi i Slovenija,hvala vam na tome.

Ad astra
Gost
Ad astra

Revnitelj, da nije bilo sarajevskog atentata pitanje bi li se dogodio I i II rat. Iniciranje je pojam kad pokreneš proces koji se nalazi u potencijalnom stanju. Bomba je opasna tek kad iniciraš eksploziju. Da nije bilo atentata pitanje je bi li došlo do ratova.

Mlata
Gost
Mlata

Tii dalje stojiš iza ovoga što napisao? Pohvalio sam te na drugoj temi tako da ne mogu verovati šta si napisao

ad astra
Gost
ad astra

Mlata, ne trebamo se slagati oko svega. To je prirodno. Ako se ne slažeš s mojim pisanjem, oponiraj mi. Što nisam točno napisao. Inicirali rat, dobili po tamburi, zbridsli preko Albanije i vratili se pri kraju rata da se priključe pobjednicima. Svi vaši saveznici popušili. Rusi, Francuzi, Britanci… Koliko žrtava da bi se obranila suluda politika Srbije. Danas kad Ameri ubiju iranskog generala, onda je to terorizam. A kad su Srbi ubili AU prijedstolonasljednika, e onda je to nešto pozitivno.

x@y
Gost
x@y

Pa u principu, bilo je ponuđeno da se sve riješi mirnodopskim putem, pa ni to nije “nekome” dolazilo u obzir, a činjenica je da je rati započeo na tlu Hrvatske a ne Srbije.
A da su sve to bile zakulisne igre zapada, jesu.

Ivo
Gost
Ivo

ad zasra, smećaro stara, opet širiš mržnju. Hajde sad malo i o Vukovaru i Srebrenici, i onim zločinima kojima si osobno prisustvovao. Mada nam nisi nikad rekao što si ti radio tom prilikom? Daj još taj podatak, hajde, pohvali se.

DažBog
Gost
DažBog

Ivo ne moze vise toliko o Srebrenici jer mu Englezi skratili lanac sa svojim objavama sta se zbivalo ’95-e

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

DažBog@ Ivo je izdajica hrvatskog naroda. To ti sve govori.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Revnitelj@ normalno da nije u redu to što je učinila nekadašnja NDH koja je opet imala pomoć od strane nacističke Njemačke i fašističke Italije, a zanemaruješ silne gubitke srpskog naroda nabijenih na kolac i odrubljenih glava od strane turaka u periodu od preko500god., koje danas braniš??
Ja ne branim ničiji genocid pa tako ni Č ni srpski ni U ni hrvatski ni nacistički ….

A da malo ohladite te svoje prazne glave od te mržnje???

Revnitelj
Gost
Revnitelj

wlld…Ne mrzim nikoga ne dao Bog.Samo Istinu zborim.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

I ja isto istinu zborim, ali nisam dvoličan, samo nažalost i poznati srpski akademik dr.Vladeta Jerotić je rekao da je srpski narod poznat po lažima.. Vjerojatno postoji razlog zašto je to rekao, možda se je srpski mentalitet pomiješao sa tim turskim, jer turskom mentalitetu i njima sličnima ne može se nikada vjerovati, da milijun puta tvrdi da govori istinu, to je vrlo gostoprimljiv narod a onda će zabiti nož u leđa, ima nešto u tome ,sigurno.

Slavonac
Gost
Slavonac

Ja sam procito knjigu ,koju je Srbin piso.Zove se mit o Jasenovcu,prije toga radni logor Jasenovac.Ako hoces ostavi adresu,pa da malo vidis sto Srbin novinar pise sa 40 000 listova iz vasi arhiva.Neke je moro kupovat na crnom trzistu.

Mlata
Gost
Mlata

Tebi je kad ti to odgovara svako Srbin…Srbin je i ubica Radića, po potrebi je i crnogorac,Srbin je po potrebi i Arkan a po potrebi crnogorac, Šešelja zoveš Srbinom a zna se šta je! Šta je taj pisac po tebi, vidim sad je Srbin, ako ti sutra odgovara bude i crnogorac, bosanac, albanac, hrvat

Tink
Gost
Tink

Slavonac moze ime toh Srbina

Slavonac
Gost
Slavonac

Igor Vukic,kome je djeda bijo u logoru.

Slavonac
Gost
Slavonac

Cudno,kod popisa stanovnistva od 1945g do 1955 ,600 000 Srba vise,Hrvata 500 000 manje.Prijatelju ,mani se vise lazi imilijun pobiti u Jasenovcu.Ne zaboravi,da Hrvati imaju isto svoje povjesnicare.Toliko drobis lazi na ovom portalu,dame je sram blizu koga sam se rodijo.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Slavonac@ šta si tako plitak da ne možeš razumijeti da nisam ja kriv što je postojala NDH i Jasenovac i što su mi preci radili???
Znači turcizam si bez problema prihvatio i pričas sa turskim izrazima, zadržao puno turskih običaja i oprostio 500 god .ropstva pod turcima i svojim obezglavljenim stotina tisućama srba od strane turaka i to sve danas meni pripisuješ??
Mislim stvarno, mozak teletabisa, sorry…

U prolazu
Gost
U prolazu

Komentari……Pa se čudimo što se SFRJ raspala. Trenutno vodi srpska opcija na portalu…..To se mora izbalansirati, inače će biti loše po SFRJ, pardon, logično.

Revnitelj
Gost
Revnitelj

U prolazu.Hvala Bogu da se Jugoslavija raspala.Jugoslavija je bila tamnica Srpskog.naroda,a cuvari tamnice su bili Hrvati i Albanci

Mlata
Gost
Mlata

Tako je prijatelju, krećemo opet od nule! Mada kako stoje stvari opet okolni narodi polako gube tlo pod nogama, osetili ih slabe pa čerupanje krenulo. Plašim se da ih neko opet ne poturi ludom Srbinu, poturi onako kako ptica kukavica poturi svoje jaje. Vidiš li ko nas sve vodi, smatraš li da je problem nekom budućem srpskom predsedniku ubediti svoga Srbina opet ući u neku zajednicu? Mislim da problem ne bi bio, ludi Srbin bi klicao od sreće

DažBog
Gost
DažBog

Sengen do Tokija … ups Tirane

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Mlata.Mi Srbi kao narod ne treba da polazemo nade u coveka ili kakvu partiju.Blagoslov Srbiji moze sici samo sa neba,molitvama Svetog Save,svih Srba svetitelja,Majke Bozije.Rode moj,ajmo da promenimo sebe na bolje,pa ce se i stvari oko nas menjati na bolje.Ajmo na Liturgiju brate moj ko god da si i gde. god da si. Pozdravljam te puno!.Tako nam Bog pomogao i niko nam nista ne mogao!

Siniša
Gost
Siniša

Apsolutna glupost….vrh interesa Srba bi bio da Jugoslavija nikada nije nastala.

Slavonac
Gost
Slavonac

Normano je bilo ,daje kraljevina ostala sa Drazom ministrom obranom.Toste imali i devedeseti,pa ste nesto krivo procjenili.Govorijo je jedan Srpski knjizevnik devedeseti,nemoj samo sa Hrvatima Slobo ratovati.Jebeno je to kad dodjes iz Nisa,a nepoznas teren.

Siniša
Gost
Siniša

Čini mi se da ti toga književnika smatraš odgovornim za onaj memorandum?

Zanzo
Gost
Zanzo

Gosn. Vasa Cubrilovic

Zanzo
Gost
Zanzo

Nije jedan srpski knjizevnik nego srpski akademik Vasa Cubrilovic. Sa Hrvatima mozes sve samo nemoj ratovat.Izgubit ces.I opet ga Slobo nije poslusao.I izgubio.Vjerovatno nije dobro ucio povijest ratova Hrvata i Turaka jedno 500 godina dok su srbi to vrijeme uredno ckomili kako bi Zagrebcanci rekli.

x@y
Gost
x@y

Kosovo je srpska zemlja ,čiji su narod islamizirali okupacijom od strane Turaka, a prije okupacije to je bila srpska monarhija i vladalo je pravoslavlje, barem toliko sam upoznat sa tim povijesnim činjenicama.

Moris
Gost
Moris

Totalna budalaština. Realno, Jugoslavija je bila bolja za sve narode u odnosu na ovo što danas imamo.

Mlata
Gost
Mlata

Za naivce da al ne i za one koji su još u početku ubeđivali mog tiupavog kralja da ne ulazi u nikakve saveze sa tek oslobođenim narodima

x@y
Gost
x@y

Mlata @ tvoji kraljevi su se međusobno poubijali, toliko o vašim kraljevima.

Mlata
Gost
Mlata

Hhahahhahhha…..to nećeš da guglaš, a? Guglaš gluposti, našao hrvate još pre priznavanja hrišćanstva, tragove kažeš. Guglaj malo koje to ubijao moje kraljeve…ima hrvata, makedonaca, muslimana…svega ima moj gugl majstore

x@y
Gost
x@y

Šta da googlam ,primjerice “Crna ruka”, budući sprski kralj spremao urotu protiv postojećeg kralja.. I u ćorak zadnji..

hiber
Gost
hiber

Koji razdor u pravoslavnoj crkvi? Razdor je nastao jos 1918. kada su pravoslavnu crkvu koja se prvobitno nazvala Pravoslavna crkva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca “prekrstili” bez ikakva osnova u Srpska pravoslavna crkva. Umjesto da autor Babic napise kako je sve to nestalo i od tri autokefalne nastala tvorevina danas zvana kao SPC, imamo ovakve paušalne tvrdnje. Inače za neupućene, ovo je posljedica vraćanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Uopće nije problem u zgradama sagrađenim u Crnoj Gori do 1918. vec u činjenici da, kanonski gledano, pravoslavne zgade u Boki, Dalmaciji i Istri pripadaju Ukrajinskoj crkvi.

Tink
Gost
Tink

Hiber, bez ljutnje ali vece gluposti odavno ne cu od ovog

hiber
Gost
hiber

Pravoslavno kanonsko pravo je čudna stvar. Tvoja ocjena je, tvoja ocjena. Inače, Dalmatinska pravoslavna eparhija je (bila) dio Bukovinsko-dalmatinske autokefalne mitropolije sa sjedištem u Černivcima. Inače, SPC se voli pozivati na kanonsko pravo po kojem autokefalnost mora priznati i crkva od koje se odcjepljuje, i to je ključna teza po kojoj odbijaju Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Odnosno u jednom slučaju je pravo, a u drugom glupost. Još je luđe pravilo pozivanje na Pećku patrijaršiju, po tome bi se sad srpska pravoslavna crkva trebala nazvati kosovska pravoslavna crkva.

Tink
Gost
Tink

Hiber, mislio sam da od prvog komentara ne moze biti vece gluposti, ali vi me demantovaste sledecim.” Bukovinsko dalmatinska autokefalna mitropolija” sta je motiv ovakvom “komentarisanju” da li stvarno u ovo verujete ili to onako po inerciji.

hiber
Gost
hiber

To je povijesno zbilja tako. Nije stvar vjerovanja. Bukovinsko dalmatinska mitropolija je umotvorina cara Franje Josipa, kao što je Srpska pravoslavna crkva umotvorina Aleksandra Karađorđevića. Tada se mislilo da je mješanje krušaka (pravoslavlja) i jabuka (srpstva) dobra ideja, svesrdno podržana od Katoličke crkve zbog njenih interesa. Sada nakon što su fašisti i komunisti dodali svoj obol, stavljanje tradicionalizma ispred Evanđelja smrtnosni je kamen oko vrata pravoslavlju na ovim prostorima. Osobno, mislim da je ruski model najprimjenjiviji na ovim prostorima i za SPC bi bio najbolji dakle Srbijanska crkva beogradske patijaršćije, Crnogorska crkva beogradske patijaršćije, Hrvatska crkva beogradske patijaršćije. Ruski model je bolji jer je Ruska crkva po ustavu višenacionalna torba, a SPC nije. Ovaj model je na žalost neprimjenjiv jer su ustaše kompromitirale koncept Hrvatske pravoslavne crkve koja je uz to bila nekanonska iz razloga što kontunuitet pokušava vući iz Karlovačke autokefalne mitropolije (ugarski dio monarhije). Problem je samo što to nije Karlovac iz današnje Hrvatske, već Srijemski Karlovci u današnjoj Vojvodini. Dakle, jedino rješenje za SPC je da se odrekne Karađorđevičke ostavštine i vrati Nemanjičkim korijenima. To se inače zove apokatastaza. Paradoks sa Nemanjićima je da je sv.Sava (Rasko) stvorio pravoslavnu crkvu na ovim prostorima, ali nije okrunio Nemanjiće. Naime krunu im je isposlovao u Rimu od pape Honorija.

mmne
Gost
mmne

sta mi naprica kumim te bogom….pa to ni dedeic ne prica!!!

Weteran
Gost
Weteran

Prvi razdor u Pravoslavnoj crkvi nastao je 1054 godine !?
Kreni od tada!

x@y
Gost
x@y

Wetera@ pardoniram, ali mislite na raskol u zapadnom kršćanstvu od kojeg se je 1054.god. odvojilo istočno (pravoslavna crkva)?

Pantsir S1
Gost
Pantsir S1

Kako je, odnosno kojim je to kanalom došla ova zajednička izjava, do ovih intelektualaca iz regiona.Prvih 88 intelektualaca su inicijalno potpisali izjavu, a ostali kad su istu pročitali u medijima.
Znamo ko je sve potpisao, ali ne znamo ko je napisao samu izjavu.Imali smo primere kad intelektualci potpisuju izjave u korist neke stranke u jednoj državi, gde implicitno možemo doći do nekih odgovora.Ali ovde je situacija potpuno drugačija.Čak i opozicija u Srbiji ne misli da Beograd stoji iza haosa u CG.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Jel ima , a ima, samo ne mogu doći do riječi, komentatora da nisu bolesni u glavu i odmah skrenu u nebuloze. Alo, jel ovdje u pravu Soros i njegovi mediji koji podržavaju Đukanovića, ili nisu? Talebani jedni , ili trolovi, koji ste klinac?

Helena
Gost
Helena

Laki je malo nervozan. Srećna ti nova godina, Laki 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Laki je uvijek neurozan….nema garanta u stavu da sebi čovek kaže…”Miran sam od Lakija.” 😁

fićo
Gost
fićo

Za to izvesni Ćirjaković ima zajednički naziv-autošovinisti,a klasični je janjičari.(To se odnosi na Srbe među potpisnicima)A što se “destabilizacije”tiče srpski režim je u svim akcijama na štetu zemlje kojom vlada saučesnik,a ne suprotstavljena strana.

hiber
Gost
hiber

A nekanonski gledano, nacionalno je, za razliku od narodnoga, potpuno subjektivno stanje i stvar je odabira pojedinca. Isto kao što bi stvar pojedinca trebala biti i sloboda vjeroispovijesti. Dakle, po kojoj to logici, neka objasni Babić, svi koji idu u katoličku crkve su Hrvati, a svi koji idu u pravoslavnu crkvu su Srbi. Ovdje je problem da se Katolička crkva pokušava odmaknuti od ovog šablona krećući se prema obitelji, za razliku od protestantizam gdje je osnova pojedinac. Pravoslavlje se, nažalost, zaglavio u imperijalnoj povijesti i zbog tvrdokornih stavova Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne Crkve prijetilo je da više pravoslavnih vjernika bude u nekanonskim,raskolničkim nego u kanonskim crkvama. To je naravno bio drugi razlog odluke Svevasionskog patrijarha o UPC. Prvi razlog je bila, naravno lova, upravo kao i kad formiranja Srpske pravoslavne crkve 1920. godine kada je tadašnji karađorđevićki regent odriješio državnu kesu i platio tomen. Da su Tomen platili pravoslavni vjernici SPC bi pripadala njima, s obzirom da su Tomen platili građani tadašnje Kraljevine SHS onda sukcesijom pripada svim građanima država nastalih raspadom Jugoslavije. A kome će oni svoje dionice dati njihova je privatna stvar.

Siniša
Gost
Siniša

A šta je bila pre 1920?

Koba
Gost
Koba

Dobro se vratio hiber. Uglavnom se slažem se sa tvojim mišljenjem. Čudni su putevi gospodnji pa tako najveći protivnik “boljševizma” Risto brani zakon iz 1978. Šta reći ali ako je Milo od TDIsrbina mogao postati Montenegrin, može i Risto postati boljševik.
Samo jasno je da pravoslavna crkva bez logistike SPC-a u Crnoj Gori ne može postojati. Kako da se stvati preslože crkve i manastiri ostati će u rukama sadašnjeg svećenstva. Miraševa CPC nije crkva, to je više kao NGO. Sumnjam da broji 10 svećenika i 1000 vjernika.
Ne mogu se oteti utisku da je ovaj sukob dogovoren i dobro isplaniran. Teško da se slučajno može poklopiti da događaj ide u korist svih uključenih strana i Mila, i Riste, a bogami i Ace.

hiber
Gost
hiber

Koba, sve ispravno. U kršćanstvu Crkve nisu zgrade, već zajednice vjernika i klera. Zato je posjed vjerske zajednice naspram zgrade odlučan, a vlasništvo je stvar državnog upisa, dakle potpuno nebitno. Taj problem ne mogu da riješe u Crkvi sv. Groba a kamo li će u Crnoj Gori. Bitno je da su izbori u svibnju a Milo je kompaktirao biračko tijelo. I manjine, koje zajedno čine koliko i prosrpske stranke. Kako sam bas bio u Crnoj Gori tamo je potpuno mirno i nema ekcesa. Kad se višak vrati u Srbiju bice sve po starome. Međutim, mislim da ce da se neke druge stvari da se mijenjaju dugoročno u CG.

Siniša
Gost
Siniša

Kada se višak vrati u Srbiju?
O čemu ti bijedo maštaš?

hiber
Gost
hiber

Pardon, onih 10.000 iz Bijelog Polja se valjda vratili iz “šopinga” u Konavlima i Dubrovniku, pa svrati da se pomole.

Siniša
Gost
Siniša

Taj deo i jeste “Srpski” deo Crne Gore….obraći oažnju na Berane, Busvu, Kotor, Nikšić, itd….da li su oni negde bili na šopingu pa se skupili;Hiber moj respekt prema tebi ali danss si apsolutno van koloseka.

Mlata
Gost
Mlata

Pitaj ga Siniša šta je interes tim manjinama u CG, odakle njima briga za svetu cpc? Mada ja ne znam da se radi o manjini, trećina je srpska, trećina muslimanska i treća trećina ostaje…ja ne znam šta je, čija je

x@y
Gost
x@y

A muslimana kao uopće nema u Srbiji? Kosovo ih je krcato, iako je srpska zemlja.

Mlata
Gost
Mlata

Krcata ih i je vaša obala, svi najbolji lokaliteti su zauzeti od njih! Čekaj samo, čekaj…od zajedničke mržnje prema Srbima ne vidiš da će te okupirati…smeju nam se , i meni i tebi

x@y
Gost
x@y

Neće Mlata, u to budi siguran, a za informaciju znamo točno gdje ih najviše ,nažalost dio gdje je najviše miješano pučanstvo i najviše građana koji imaju srpske korijene ,jer su se očito provukli sa srpskim putovnicama a za to naravno ne krivim Vas, nego propuste u radu Vlada, kako hrvatske tako i srpske i čitav sistem mita i korupcije i organiziranog kriminala i duboko se nadam da će se sve to jaaako brzo konačno raščistiti..

Koba
Gost
Koba

Da, da i ta srpska crka, eto, još ne baci anatemu i izopći Đukanovića. Kad se to dogodi onda ću posumnjati u svoje razmišljanje o dobro isplaniranoj predstavi.
Crna Gora je širok pojam Podgorica, Herceg Novi, Cetinje, Ulcinj mogu biti i na različitim planetama.
Tamo je Srpstvo i Crnogorstvo u nekom čudnom odnosu koji se međusobno ne isključuju, zao bi čovjek rekao da je Crnogorac Srbin razočaran u srpstvo, odnosno što on nema primat na srpstvo.
Siguran sam da minimalno 80% onih što se izjašnjavaju Srbima u CG ne bi pristala na gašenje CG državnosti i njeno stapanje u Srbiju. Ali kako bilo odvoje li to neko iskonsko njegoševsko mitsko srpstvo iz tijela Crne Gore ona nema budućnost.
Ovo danas smatram samo nastavkom dinastičke borbe, odnosno sukob potomaka bjelaša i zelenaša.

hiber
Gost
hiber

Da, samo sada upliću i Boga. Apsurdno je za crkvene zgrade govoriti da su srpske svetinje. Shvatio bi da imamo pravoslavne svetinje, katoličke svetinje ili islamske svetinje. Crkvene zgrade sa minimalnom poviješću su najčešće nacionalna kulturna dobra pod zaštitom države. Svako tko je bogobojazan, a to bi svećenici morali biti, izbjegao bi nacionalnu komponentu u zgradi koja načelno pripada univerzalnom Bogu. Ako ne pripada Bogu i vjerskim obredima, nego nacionalnim entitetima, onda, već sam objasnio zašto, mora ići sukcesija kao i sa ostalom imovinom SFRJ, odnosno Kraljevine SHS. Problem je što prosrpske stranke ne mogu biti takmac Đukanoviću, pa se sada upleo Risto. Kratkoročno, može mobilizirati srpske vjernike, ali dugoročno tko zna kakvo će se prokletstvo navući. Valjda je sada cilj što više vjernika rastjerati.

Siniša
Gost
Siniša

Apsurdno je što sam te smatrao inteligentnim.

Koba
Gost
Koba

Stvar je u tome što bogomolje na Balkanu, po pravilu, pripadaju nacionalnim entitetima, pa čak i kad nominalno i pravno, kao u slučaju KC, ne pripadaju . Sličnu stvar imaš s islamskom zajednicom u Srbiji.
Ako netko želi ispravljati krive drine u CG morati će zahvatiti sve vjerske zajednice, a to sigurno ne može jer mu većina ovisi od istih.

U prolazu
Gost
U prolazu

Babiću, šta te spopalo ? Obrađuješ temu i njene implikacije samo sa geopolitičkog aspekta. Treba se staviti u poziciju malog naroda kome je država, kralj i crkva oteta 1918. Svaka nepravda teži da se ispravi. Da li će neko to iskorištavati za neke geopolitičke ciljeve, sigurno hoće. Ali to nije razlog da se mali narodi ne bore sa svoje. Sada treba biti pametan pa naći kompromisno riješenje. Time što će se crkva zvati crnogorska, ona neće dobiti točkove i otići negdje drugo. Neka naprave dogovor sa SPC, nije to nemoguće ako ima dobe volje. Ako toga nema, onda ide politika i sukob. Crnogorci samo hoće da imaju svoju crkvu koja će da prati njihovo društvo/državu, a ne poglede i interese susjedne države. Kao što je kralj A.K. iskoristio okolnosti i maznuo crnogorcima državu, tako i Milo koristi sadašnje okolnosti ……Sada je pitanje, šta je pravednije po narod , akcija prvog ili drugog ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa kako čitam, svi obrađuju temu s tog “prizemnog” aspekta, a gube iz vida ono bitno. To valjda i jeste cilj. Meni osobno ne treba da čitam kafanska prepucavanja duška markovića, Đukanopvića i Šešelja ili tko im već odgovara na izjave. Kad se diskurs skrene u te teme, gubi se iz vida ono bitno, a to je širi geopolitički kontekst za utjecaj na Balkanu, gdje je Đukoanović samo pijun da izglasa ovaj zakon i podijeli prvo Crnogorce međusobno, jer Srba tamo nema u toj mjeri da bi bili politička sila prevage, kao manjina se izjasnilo 28%. Puno , za neku manjinu, jeste, ali je ovo unutarnji raskol među Crnogorcima na bjelaše i zelenaše, opet. I onda Milo donese zakon, a gore elita kaže da je to rusko-srpska urota. Ma se+em im se na pismo, (ono u tekstu)

DažBog
Gost
DažBog

Laki, ako je 28% manjinskih Srba a gje su tu Muslimani, Albanci, Hrvati??? Koliko je ondak ostalo MiloGoraca da idu u tu njihovu CPC ili ce i pomenuta 3 naroda takodje da se klanja u CPC???
Nekima se matematika otela kontroli – ispast ce da MiloGoraca ima 200% u CG.

Slavonac
Gost
Slavonac

Bravo momak,ostale je onda,samo Srbina istina spasava.

Zanzo
Gost
Zanzo

Eto tebi 27 minusa za istinit komentar

Krtica
Gost
Krtica

Zanimljiv je taj austrougarski šovinistički termin “velikosrpski”. Znači, dovoljno je bilo kojoj srpskoj osobi, ideji ili pokretu dodati naziv “veliko” i evo opravdanja i za najekstremniju represiju i nasilje.
Može li netko od ovih koji podržavaju njegovo korištenje objasniti zbog čega je netko tko izražava srpski identitet u CG automatski “velikosrbin”?

zx 14
Gost
zx 14

Ja samo da primetim da su se komentari na ovom portalu razvodnili, i da se meri čiji je veći i prepuni su gluposti i dnevne loše politike.
Navijačke strasti i osvetoljubivost su nas doveli tu gde jesmo, ali pametniji očigledno nismo….
P.S. za ove što lupetaju gluposti,postoji pisana istorija pogotovo u vezi spc i Srba, tu je sve prilično jasno postoje arhivi stari 1000godina ,crkve i manastiri stari preko 1000godina, prve eparhije se pominju u PISANIM tragovima krajem 9.veka , a u današnjem Beogradu 878,godine.1219 godine crkva dobija autokefalnost, a 1221 Sv.Sava na spasovdan kruniše svog brata Stefana i Srbija postaje kraljeina a Stefan Prvovenčani prvi srpski kralj. Istorija Srba i Srbije je mnogo veća i kompleksnija od par fraza tipa sanu i traktorijada …

Alfa33
Gost
Alfa33

Ma meni se čini da Crna Gora u boj kreće, jedan hoće a 500 neće…sretno vam bilo u brakorazvodnoj parnici….

Sarmat
Gost
Sarmat

Mislim da većina potpisnika uopće nije ni svjesna na kakav papir su stavili svoje ime.

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Ako je podpisao kucan, onda znaju…… 😃

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo

Za Crnu Goru I njene interese su uvijek najgori bili Srbi koji su odje rodjeni(a veci su Srbi od Srba iz Srbije), ma pustite mahinacije vlasti I crkvenih velikodostojnika koji svakim svojim aktom samo pokusavaju ojacati svoje pozicije. Ko je vjernik(ma kako se osjecao) taj ce svoj duhovni poriv zadovoljiti u crkvi ma ko bio vlasnik “pro forme” iste. Sustina je da je Djukanovic sljedbenik Washingtona I njihove vanjske politike(jedan od najvjernijih) a SPC gleda da svoj uticaj iskoristi u otklonu od ove politike i veceg zblizavanja Rusiji.Vrlo jednostavno

Ad astra
Gost
Ad astra

Ovo što se događa u CG je nastavak otporu srpskoj agresivnoj politici. Svi ste vi Srbi i normalno je da mi vladamo s vama. Ma nemoj mi kazati. Rezultat takve politike je da su se svi odmaknuli od Srbije. Ponavlja se stari iskušani scenarij. Pobuni narod protiv vlasti da bi se ti vratio na tron. Taj recept je iskušan ali neučinkovit.

Mlata
Gost
Mlata

Dokle će tebi strah od Srba i Srbije određivati ko će biti predsednik i ko će imati većinu u saboru? Otkrivate slabosti vaše, na svakom koraku, to nije odlika državotvornog naroda,ameri vas kao takve prosto obožavaju…tako Mlata bar misli

Ad astra
Gost
Ad astra

Mlata, da u odličnim smo odnosima s US. I ne samo s njima, članica smo EU i predsjedamo s istom. U Hrvatskoj nema straha od nijedne države, a što se Srba u Hrvatskoj tiće, to su ravnopravni građani koji participiraju u vlasti i državnoj upravi. Puno mladića i djevojaka srpskog porijekla su časnici i dočasnici u Hrvatskoj vojsci. Ukratko, Hrvatska je civilizirana europska država koja aktivno sudjeluje u radu najbitnijih međunarodnih asocijacija.

Mlata
Gost
Mlata

Vidim ja da ti ti “sisaš državnu sisu” i to onu najbolju, najrazvijeniju na vimenu te samim tim gubiš dodir sa realnošću

Revnitelj
Gost
Revnitelj

Ad astra.I umanjuje broj poklanih,maljem poubijanih u rupi pobacanih,zadavljenih i na svakojake nacine ubijenih Srba.

Mlata
Gost
Mlata

Sad ih je “podnošljivih 3%” i odjednom ih voli, ceni itd

Ivo
Gost
Ivo

ad zasra, smećaro stara, baš si aktivan danas. Hajde sad malo o onim zločinima kojima si osobno prisustvovao, kad već imaš vremena danas. pohvali se, hajde.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

@Ivo ,ti dezerteru, koji mjenjaš stranke kao gaće ,bolje šuti,
Ad astra govori istinu i ne pljuje po svojim korijenima za razliku od tebe!

Mlata
Gost
Mlata

Istinu gurne pod tepih…to mu poručuješ?

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Ne poručujem to, nego da je Ivo licemjeran i dvoličan čovjek, to poručujem i da laže!
NIJE U REDU GENERALIZIRATI SVE ZBOG POJEDINACA I KAO ŠTO JA NE MISLIM DA SU SVI SRBI LOŠI ISTO TAKO GLEDAM NA SVAKU DRUGU NACIJU, A VI SVI POKAZUJETE SAMO KOLIKO STE MALOUMNI I PRIMITIVNI U SVOJIM GLAVAMA KADA TAKO RAZMIŠLJATE I POZIVATE NA MRŽNJU!

STVARNO STE GLUPI KADA MISLITE DA NI MILOŠEVIĆ NI TUĐMAN NISU BILI INSTALIRANI OD ZAPADA DA BI ZAVADILI SVE NARODE U SFRJ ,JER SU ZNALI ŠTO GDJE SE NALAZI NAJSLABIJA TOČKA I NAJVEĆI FITILJ MRŽNJE!

Helena
Gost
Helena

Nije u redu generalizirati sve zbog pojedinaca, a gore si izneo niz generalizacija na račun Srba. Budi čestit čovek, ne koristi dvostruke aršine.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Helena@ iznio sam ono što piše na hrvatskim stranicama, na provokacije od strane nekih a ne zato što ja to stvarno tome vjerujem..
Ja nisam baš tako lakovjerna osoba, a inače ako ne pišem diplomatski onda je to direkt u glavu!
I dalje sam istog stajališta da ću reći ono što mislim i iza toga stojim, koliko god to izgledalo nemoguće ovako virtualno.

Mislim da biš se trebala preusmjeriti sa proaktivnim režanjem na neke druge a ne na mene, ako te već agresija zadovoljava.

Siniša
Gost
Siniša

Mani se ti Ive institucije….

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Za Ivu znam da je “zrela žuta institucija”, ipak je hrvat.. i znam u kojim je strankama bio i koliko ih je promijenio… Toliko o Ivi. Drži se ti njega 😉

Siniša
Gost
Siniša

AlZasra živi u svom pralelnom svijetu;slično tebi.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Siniša@ Nikad ne podcjenjuj nikoga a pogotovo ne nekog koga smatraš protivnikom, iako Vam ja to nisam.
Ima puno igrača , kako u realnom tako i u virtualnom svijetu koji jedno govore a drugo rade. Ja taj definitvno nisam ,no prepuštam sudbini da sama odluči kako će koga tretirati,jer vjerujem u karmu.

Siniša
Gost
Siniša

Naravno da ovde nikoga ne smatram za protivnika već z sugovornika i koristim svaku priliku da nešto naučim…
Elem….karma je kučka.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw

Od kud ti to Elem nego od turaka? E da tek ćeš vidjet još kolika je karma kučka, kad si tako primitivan i zloban, da ne rečem i glup, Elem,Elem.. biti će takvima poput tebe iteako!

dulebg
Gost
dulebg

Sa, Milo bi da ukine SPC i Srbe protera, a oni se još bune, i Beograd ih podržava? Strašno!!?

Dunja
Gost
Dunja

Ovo su bedni plaćenici Milovog medijskog maga Bebe Popovića, koji ovim lupetanjem prave odstupnicu Milu i uz pomoć Vučića mu pružaju prostor da se prepakuje jer ovakav hrišćanski, miran, liturgijsli otpor, nije očekivao…Srpska Pravoslavna Crkva je pokazala da ipa i razumnih i UMNIH ljudi….https://mitropolija.com/2020/01/03/perovic-vucic-nek-dodje-kao-drzavnik-vjerski-praznici-nijesu-prilika-za-to/

Siniša
Gost
Siniša

Tačno Dunja….fenomenalna reakcija ljudi koji pripadnika Srpske Pravoslavne Crkve……..Crna Gora je bastion Srpstva;Kosovo i Metohija su Srce Srbinovo ali Crna Gora je bastion čojstva.

Weteran
Gost
Weteran

Mesecima, a i duže govorim:
Globalističkoj Eliti najveća konkretna prepreka je Pravoslavna crkva!?
Posebno Ruska i Srpska!
I u vezi konkretnih dešavanja:
S 400 !?
Podgorica se ovih dana u izjavama često poziva na EvroAtlantizam!?
S 400 ??
Gledali ste u “Opstanak” kada Alfa mužjak lava zapišava svoju teritoriju koju brani !

Carlosan
Gost
Carlosan

Pa ako su srpske te crkve u cemu je problem?
Srbi ce dokazati tko ih je gradiio i nitko ih nece oduzumat.
Ako nisu srpske onda nisu srpske.
Ja stvarno ne vidim u cemu je problem.

Janko
Gost
Janko

Problem je sto drzava zeli da odredjuje sto je crkveno

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Čitam komentare koji veze nemaju sa tekstom i mogu napisati :sram vas bilo. neka nas pljačkaju, dobro nam je kako smo zaslužili.
Mrš* bando pokvarena!!!! P

Zvrk
Gost
Zvrk

Ovako iz profila sliči na Iva Kobaša.

Koba
Gost
Koba

Meni liči na onog konja NjKV-a.

DažBog
Gost
DažBog

Hju, vala nalajasmo se danas a veliki Milo nam se kezucka odozgore s vr’a stranice.
A hebi ga uvjek su nam se drugi smijali dok smo jedni po drugima lajali i usput se klali.
Nikad’ iz dupeta u glavu …

Meštar
Gost
Meštar

Evo ga opet o SPC u Crnoj Gori. Jasno je da SPC nije crkva nego politička organizacija preko koje Srbijanci projiciraju svoje interese. Stoga su potezi Crnogorske vlade potpuno opravdani. Slušao sam par izjava iz Srbije na tu temu: gnjusno i primitivno.
Nemaštovito, kao i 91. u Hrvatskoj , idu s blokadom puteva. Kako je to završilo 95. znamo. Ne razumijem tu količinu mazohizma i izdaje ovih dobrovoljnih davaoca tuđe krvi iz Beograda?

Helena
Gost
Helena

Hvala ti, Babiću, na temama o Srbima, da imaju gde ljudi dati oduška mržnji.😂 Ljubi te Helena u pero. Samo nastavi. Kad porastem udaću se za tebe 🙂

x@y
Gost
x@y

Helena@ gluposti, to uopće čak nije ni smiješno, nikakva mržnja ne smije postojati.

Koba
Gost
Koba

Za ovih 120 ni rođena majka ne bi suzu pustila.

Janko
Gost
Janko

Za Biserko,Cedo, Micicku mora biti nocna mora zivjeti u zemlji Srbiji, koju ne volis.Ovakve prilike im dodju kao ispusni ventil ,da unutrasnje nezadovoljstvo ,mrzovolju i ispusu.Dakle Beograd ugrozava drzavnu stabilnost i suverenost ,pazi molim te “vodece zemlje evropskih intergracija…,koje li papazjanije,a sto ta drzava i njenja politika hoce da svojim odlukama uredjuje crkvena pitanja za potpisnike srbomrzce je to normalna stvar. Pa u kojoj drzavi se to radi neka potpissnici ovog bljutavila navedu kao primjer.Narod koji svoj8m zivotima zeli da brani svoje crkve i svoju veru su podrivaci vlasti,a vlast koja narodu hoce da oduzme njegove crkve je demokratska i kao kazu vodeca drzava u evroontegracijama..Sramota za sve placene potpisnike, u sluzbi placenih nalogodavaca ,koji provode politiku razdora medju narodima koju su primjenjivali i 1990 godine (Mesic i….

Koba
Gost
Koba

Vidi ti kolio naših “velikihhrvata” i “dodrinaša” podržava ovo probrano društvo od 120, a kladim se da dotične u pitanju interesa svoje države i naroda ne mogu ni smislit. Bit će da velikihrvati baš i nisu toliki Hrvati koliki su antiSrbi.

U prolazu
Gost
U prolazu

Čim se čovjek rodio na ovim prostorima, izgleda da je prinuđen o puno stvari da razmišlja, posebno o međuljudskim odnosima.
Pročitam da je 1890 Austrougarska radila popis stanovništva u Dubrovniku….kaže u tom popisu, većina od nekih 11000 stanovnika izjasnila kao Srbi katoličke vjere i da im je jezik srpski. Danas izgleda nevjerovatno. Mene interesuje, šta je uticalo na to da sada oni više nisu Srbi…kako se to desilo ? Šta se to desilo sa ljudima da promijene osjećaj identifikacije ? Nisu bili prihvaćeni kao katolici ? Izgleda da to nije slučaj samo sa Dubrovnikom. A sada pitanje oko CG. Kažu da se kralj Nikola pozivao na Srbe i sprpstvo…Nakon što su ga protjerali, da li je on tada postao više crnogorac nego srbin ? Ovdje ne treba previše emotivno ulaziti. Može da se radi i o indijancima. Prihvatanje u ovakvim situacijama je ključ za mir. Izgledamo kao braća koja se dijele i ne žele jedni sa drugima ništa da imaju, kao braća koja osporavaju jedni drugima pravo na samostalan život van “zajedničke kuće”, pravo na jezik, religiju……Pa dokle tako ?

Zanzo
Gost
Zanzo

Pokret Srba katolika javlja se u Dubrovniku krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Iz pisma koje je Josipu Jurju Strossmayeru 1893. godine napisao Antun Stražičić, novinar i publicist iz Dubrovnika, razvidno je kako se odvijala velikosrpska propaganda u Dubrovniku tog vremena, kao i kako su se dubrovački Hrvati toj propagandi uspješno oduprijeli. Velikosrpska propaganda polučila je djelimični uspjeh. Bila je to pojava t.zv. Srba-katolika. Budući da je ta pojava bila nastala neprirodno, iskonstruirano, kao nešto umjetno pokazala se prolaznom i nije se ukorijenila. Nestaje stvaranjem južnoslavenske države (zadovoljenjem svojih političkih interesa) 1918. godine. Riječ je o političkom i kulturnom pokretu malog dijela Dubrovčana koji su u doba formiranja suvremenih nacija izgradili srpski nacionalni identitet, a ne hrvatski kao golema većina Dubrovčana. Srbi katolici u koaliciji s autonomašima vladali su Dubrovnikom skoro cijelo jedno desetljeće, od 1890. do 1899. godine. Izbore su dobili zbog nesloge u hrvatskim strankama (narodnjaci i pravaši) i sloge na autonomaško-srpskoj strani. Na sljedećim izborima mjesni su Hrvati uvidjeli svoju krupnu pogrješku i stvari su se vratile na mjesto.Pokret nije zaživio i danas nema dubrovačkih katolika koji se smatraju Srbima. Zaostavština pokreta su imena njegovih pripadnika u nazivima dubrovačkih mjesta: Šetalište Nika i Meda Pucića, Ulica Pera Budmanija, Ulica Baltazara Bogišića, Bogišićev park, spomenik Baltazaru Bogišiću na cavtatskoj rivi. U historiografiji pokret je zaboravljen i nije opširnije razrađen do travnja 2011. kada je izišla iscrpna raščlamba dubrovačkoga srbokatoličkog pokreta, na 711 stranica. Dubrovački doktor sociolog Nikola Tolja objavio je u vlastitoj nakladi knjigu Dubrovački Srbi katolici – istine i zablude. Objavljivanjem iznimnog djela “Dubrovački Srbi katolici, istine i zablude”, dubrovačkog znanstvenika dr. sc. Nikole Tolje, koji je za to dobio Nagradu Grada Dubrovnika, javnosti je tek tada ponuđen cjelokupan uvid u okolnosti i razloge iz kojih se preko tisuću Dubrovčana, predvođenih nizom najuglednijih pojedinaca u posljednjem desetljeću 19. stoljeća, odlučuje izjasniti kao Srbi. Dubrovnik je, zajedno s Dalmacijom i Istrom, grcao pod vlašću Austrije, Dubrovčanima posebno omrznute jer je ona bila prvi gospodar nad Gradom nakon njegove višestoljetne samostalnosti (1358.-1808.), dok Banskom Hrvatskom i Slavonijom harači mađarska vlast predvođena Khuenom-Héderváryjem. Za razliku od toga, na istoku su kneževine, a kasnije kraljevine, Srbija i Crna Gora, samostalne i slobodne države temeljem odluka Berlinskoga kongresa 1878., objašnjava dr. Nikola Tolja i dodaje kako su se takva Srbija i Crna Gora, te ideja ujedinjavanja južnoslavenskih naroda, dijelu Dubrovčana ukazale kao spas. Dio najuglednijih Dubrovčana izlaz je vidio u srpskoj nacionalno-političkoj ideji, nastojeći izdvojiti svoj grad iz osramoćene i izmoždene kuenovske Hrvatske i približiti ga slobodnoj Srbiji, kojoj su pripisivali ujediniteljsku ulogu. Sanjali su slobodu od Austrije i stvaranje zajedničke moćne južnoslavenske države u kojoj bi stoljećima slobodan Dubrovnik imao autonomiju kakvu zaslužuje. Srbokatolici su nastojali dokazati da je dubrovačka kultura, jezik i književnost oduvijek srpska. Razvoju pokreta pogodovali su mnogi čimbenici, među kojima su neuspjeli pokušaji ujedinjenja Trojedinice, nedovršenost procesa hrvatske nacionalne integracije, doživljavanje Srbije kao južnoslavenskog Pijemonta, promidžbeni utjecaji iz Srbije, romantičarsko učenje po kojem se duh naroda određuje po jeziku, djelovanje gimnazijskih profesora, povijesna prisjećanja (stoljetna suradnja i… Pročitaj više »

Zanzo
Gost
Zanzo

nastavak Srbi su muku mučili oko pronalaženja i najmanje povijesne jezične iskrice koja bi posvjedočila da je jezik Dubrovnika bio i ostao srpski. Pretraživali su mnoštvo radova i nisu mogli naći ništa uvjerljivo, te su iznijeli na vidjelo samo jednu pronađenu sintagmu (srpski dijak). Glavno oružje u rukama srbokatolika bilo je romantičarsko učenje prema kojem se duh i posebnost jednog naroda određuje isključivo prema jeziku. To učenje zastupali su mnogi ugledni slavisti 19. stoljeća, a među njima i jedan praktičar, Vuk Stefanović Karadžić. On je 1849. objavio djelo Srbi svi i svuda u kojoj iznosi tvrdnju da su svi štokavci Srbi, svi kajkavci Slovenci, a samo su čakavci Hrvati. Hrvatsko ime za jezik rijetko se nalazi kod starih Dubrovčana, ali se ipak može naći. Nalazi se primjerice u poslanici Mavra Vetranovića upućenoj 1539. godine Petru Hektoroviću, poslanici Nikole Nalješkovića Korčulaninu Ivanu Vidaliju 1564. i Hvaraninu Hortenziju Bertučeviću, u prepjevu Sofoklove Elektre Dominka Zlatarića 1597. itd. Hrvati su iznosili i tvrdnje po kojima je dubrovačko područje, pa i južniji krajevi, isprva bilo čakavsko. Srbi su dokaz srpstva Dubrovnika vidjeli u uporabi ćirilice, tj. njene zapadne inačice danas poznate pod imenom bosančica. Koliko su pak učeni Dubrovčani 19. stoljeća poznavali ćirilicu, posvjedočuje sljedećih nekoliko primjera. Životopisac Iva Vojnovića Mirko Žeželj navodi da Ivo nije znao pisati ćirilicom. Ivo Banac navodi da je Anđelo Maslač, učeni dominikanac i učitelj Matije Bana, bio “na glasu kao jedini Dubrovčanin tog vremena koji je poznavao ćirilicu”. Stjepo Obad navodi da je sredinom 19. stoljeća u cijelom Cavtatu ćirilicu poznavao jedino župnik Ivo Zaffron. Pišući životopis Ivana Augusta Kaznačića, vezano uz njegove nakane početi uređivati Zoru Dalmatinsku, Innocenz Čulić upozorava da ovaj “ne zna ćirilicu i glagoljicu, a to sve bi trebao znati”. Historiografija Osim Dubrovčanina Antonija Stražičića, Makaranina Lovra Pavlovića i Bokelja Pava Kameranovića koji su o svom pokretu pisali u jeku pokreta u 1890-im godinama, prvi je monografski o Srbima katolicima pisao srpski politički iseljenik u Kanadi Lazo M. Kostić. S hrvatske strane prvi se pokretom, ne toliko iscrpno kao Kostić, bavio Ivo Banac koji je objavio prikaz pokreta 1983. u SAD-u. Svi ostali monografski radovi o Srbima katolicima, osim jednoga opširnog rada Koste Milutinovića, objavljeni su kako sa hrvatske tako i sa srpske strane tek 1990. i kasnije, te su uvelike ideološki obojeni i nastali su u prvom redu iz ideološke potrebe, uglavnom kao reakcija na suton hrvatsko-srpskih odnosa 1980-ih i Domovinski rat (1991.-1995.) u kojem je Dubrovnik bio pod opsadom JNA i srpsko-crnogorskih dragovoljaca. U jeku Domovinskog rata 1992. akademik Jeremija Mitrović objavio je knjigu Srpstvo Dubrovnika u kojoj naširoko s velikosrpskih pozicija raspravlja o etničkoj naravi Dubrovnika.Mitrovićev oponašatelj Svetozar Borak u istom je stilu u Novom Sadu objavio knjigu Srbi katolici, a desetak godina kasnije u istom će gradu Tatjana Rakić objaviti uradak Pokret Srba katolika i srpski pokret u Dubrovniku krajem XIX. veka. Godine 2007. haški pritvorenik Vojislav Šešelj sakupivši golemu građu objavit će 1 032 stranice veliku knjigu Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije u kojoj tvrdi da su svi… Pročitaj više »

U prolazu
Gost
U prolazu

Poštovani Zanzo. Zahvaljujem vam na uloženom trudu, te zaista korisnim informacijama na temu “Srbi katolici u Dubrovniku”.

Zeks
Gost
Zeks

Serem se u vasu crnu goru

puki
Gost
puki

Pogledah listu ovih imena, koje podržavaju Đukanovića i koje su se potpisale. Od imena koja su mi poznata, većina su sorosevi plaćenici, ima tu i nekoliko “antifašističkih”, ljevičarskih naivaca, a ima i ljigavih šićardžija, kao glumac Hadžihafizbegović. A ovaj Dragan Kapičić “sportski radnik”, je li to onaj bivši košarkaš KK Crvene Zvezde 70-ih godina?

Ovako, soroseva ekipa su: Mesić, Buda Lončar, Silajdžić, Dragan Markovina i Hrvoje Klasić (sorosevi kućni povjesničari i cionistički plaćenici), Ivo Vajgl, Ivo Komšić, Vlasi, Mustafa Cerić, Sonja Biserko, V. Arsenijević, Andrej Nikolaidis, Gordana Suša (bivša novinarka Sorosevog Yutela) i naravno pripadnici izabranog naroda; Ivo Goldstein i Filip David

Peščanik je okupljalište svih sorosčadi iz regije, a vode ga likovi potekli iz bivšeg “Otpora”. Na Peščaniku su i poznata hrvatska sorosčad: Puhovski, Dejan Jović, .. i bivši Feralovci Dežulović i Viktor Ivančić.
Kako su pojedni ljevičari glupi, posebno oni čitatelji na Indexu, za koji povremeni pušu Dežulović i Ivančić, koji uvijek glume nekakve nezavisne novinare, ljevičare, antifašiste, borce protiv nacionalizma… A još tada ranih 90-ih bili su Sorosevi plaćenici, pa kasnije plaćenici EPH-a i Nine Pavića, pa sada opet plaćenici Sorosa i cionista na Peščaniku, kojega, dakle sufinanciraju Sorosevo Otvoreno društvo, Fond braće Rockefeller, kao i NED. Zloglasni NED, ustvari organizacija CIA-e, organizacija ratobornih desničarskih cionista, koja ima prste u mnogim prevratima,. pučevima, obojenim revolucijama i ratovima širom svijeta, organizacija najratobornojh desničarskih cionista, koju je osnovao židov Allen Weinstein 1983., a “ljevičari” Dežulović i Ivančić su faktički plaćenici CIA-e i tih ratnih huškača… Kako mi se gade ti licemjeri, koji po hrvatskim medijima, svako malo glume nekave moralne veličine.
Na listi autora Peščanika je naprimjer i Anne Applebaum, agresivna ratoborna američka antiruska židovska aktivistica, članica grupe Bilderberg.
Peščanik usko surađuje i sa “Radiom Eho Moskva”, koje je u Rusiji također leglo sorosčadi i cionista, kao Stanislav Belkovski, Pavel Felgenhauuer, Lev Šlosberg i drugi kofol “ruski opozicionari” ( u stvari sve Netanjahhuova i Soroseva etnička braća)..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik