„Crnu Goru destabilizira Beograd i ometa vodeću državu u euroatlantskim integracijama“

Milo Đukanović
361 komentar

Ranije smo pojasnili što znači usvajanje novog zakona o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori, koji je samo nastavak unošenja razdora u „pravoslavnu civilizaciju“, koji je Samuel Huntington u svom poznatom djelu „Sukob civilizacija“ označio kao jednu od neprijateljskih zapadnoj civilizaciji i predvidio neminovni sukob ne samo ove dvije, već svih civilizacija navedenih u svom „remek djelu“ iz 1996.

No, čini se da zaista ima onih koji vjeruju kako je Đukanovićev zakon o „vjerskim slobodama“ donesen kako bi se Crna Gora „još više emancipirala i potvrdila svoj suverenitet, koji je ugrožen od strane Beograda“.

Ipak, koliko je poznato, referendum o osamostaljenju Crne Gore je održan bez ikakve opstrukcije i nije bilo posebnih napetosti u razdvajanju posljednje dvije države koje su ostaje u savezu nakon raspada SFRJ. Stoga nije jasno zašto bi Beograd sada ponovno pokrenuo proces „okupacije Crne Gore“?

Za sada je SPC u Crnoj Gori, kojoj prijeti oduzimanje imovine za koju ne može potvrditi da je bila u njenom posjedu prije 1918., na zakon odgovorila molitvenim bdjenjima ispred hramova i crkava u zemlji.

Diljem Crne Gore od petka, kada je usvojen spomenuti zakon, održavaju se molitve nakon kojih se organiziraju prosvjedne šetnje građana. Za sada nisu zabilježeni nikakvi veći incidenti, ali ovakav način prosvjeda smeta Milu Đukanoviću i njegovim mentorima u NATO paktu.

“Pozivam svećenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrati u crkve i hramove, da pozovu vjernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon”, kazao je premijer Duško Marković iz Đukanovićeve stranke,  istaknuvši da se u crkvama planiraju neredi, napadi na policijske službenike, građane i imovinu. Dokaze za ove tvrdnje nije iznio, što očito nije ni potrebno.

No, ovdje ćemo krenuti obrnutim smjerom i prenijet ćemo zajedničku izjavu  oko osamdeset političara, intelektualaca, članova nevladinih udruga i drugih javnih osoba iz regije, koji su optužili su službeni Beograd za „pokušaj nasilne destabilizacije Crne Gore“. Oni su otvoreno pismo dostavili podgoričkom Radiju Antena M i tvrde kako je u Crnoj Gori „ugrožen mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica, kao i euroatlantski put Crne Gore“.

Pismo je naslovljeno “Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regiji od strane Beograda”, a među potpisnicima su Sonja Biserko, Stjepan Mesić, Latinka Perović, Milan Kučan, Azem Vlasi, Ivo Goldstein, Svetislav Basara, Filip David, Nenad Čanak, Čedomir Jovanović, i drugi.

U pismu se kaže da “zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u euroatlantskim integracijama u jugoistočnoj Europi europske institucije i vlade demokratskih zemalja ne smiju biti pasivne u osudi destabilizacije Crne Gore koja se provodi na principima politike Slobodana Miloševića“. Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti i podsjećamo čitatelje da su ga među prvima objavili mediji i portali kao što je Peščanik, čije sponzore možete vidjeti u dnu članka i na temelju toga ocijeniti krije li se iza ovog procesa fragmentacija zapadu neprijateljske pravoslavne civilizacije, po scenariju Samuela Huntingtona, ili je ovo pokušaj destabilizacije rusko-srpske osovine, kako tvrde javne osobe, potpisnici ovog pisma, kojeg prenosimo u izvornom obliku.

„Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori i regiji od strane Beograda“

„Država Crna Gora izložena je pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.

Reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države. Svoju državnu nezavisnost, ukinutu nakon srpske okupacije 1918. godine, Crna Gora je obnovila na referendumu 21. maja 2006. godine. Usvajanjem Zakona o vjerskim zajednicama, pripremljenim u saradnji sa Venecijanskom komisijom i usaglašenim sa najvišim evropskim standardima u toj oblasti, Crna Gora menja zakon donet pre pola veka. Istovremeno, ovim se poništava Dekret regenta Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, i u potpunosti zaokružuje državno-pravni okvir Crne Gore. Otuda napadi velikosrpskih nacionalista na Zakon o vjerskim zajednicama, koji je i povod za novi pokušaj državnog udara.

Oktobra 2016. Crna Gora je uspela da se odbrani od rusko-srpskog udara. Uspe li novi pokušaj destabilizacije Crne Gore, njegove direktne posledice biće oružani sukobi, gubitak ljudskih života i materijalna razaranja.

Strateg, pokrovitelj, logističar i naredbodavac poslednjeg pokušaja destabilizacije Crne Gore je zvanični Beograd, odnosno vlasti Srbije, Srpska pravoslavna crkva i najveće opozicione stranke. I ovoga puta srpske elite konsensualno od vlasti u Srbiji zahtevaju radikalnu reakciju.

Upozoravamo da su mehanizmi destabilizacije Crne Gore jednaki onima osmišljenim devedesetih godina prošlog veka. I njihov cilj je isti: zadržavanje Crne Gore pod beogradskim velikodržavnim patronatom najsigurniji je način očuvanja ideje velike Srbije. „Spomenici“ takve politike zvaničnog Beograda su genocid, etničko čišćenje i masovni ratni i zločini protiv humanosti počinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Crna Gora je od strane zvaničnog Beograda i njegovih saveznika odabrana kao žrtva regenirisane politike Slobodana Miloševića prema susednim državama pored ostalog i zbog svog beskompromisnog opredeljenja za građansko društvo, za evro-atlantske integracije, zaštitu manjina i najbolje odnose sa susedima.

Iako je srpski nacionalizam izgubio gotovo sve poluge moći, verujemo da je važno upozoriti na pogubne posledice ovakve politike zvaničnog Beograda. Regionalna solidarnost imperativ je za sve balkanske narode, koji moraju pokazati odgovornost i spremnost za predstojeće izazove.

Zbog značaja Crne Gore kao vodeće države u evro-atlantskim integracijama u Jugoistočnoj Evropi, smatramo nedopustivom pasivnost evropskih institucija i vlada demokratskih zemalja u osudi novog pokušaja destabilizacije Crne Gore na principima politike Slobodana Miloševića. Političkom, crkvenom i medijskom kampanjom dezinformacija iz Beograda, koja se sprovodi i u Podgorici i Banja Luci, ozbiljno je ugrožen mir ne samo u Crnoj Gori, već i u celom regionu.

Iz navedenih razloga pozivamo sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd.

Potpisnici:

  1. Latinka Perović, istoričarka
  2. Stjepan Mesić, predsednik Predsedništva SFRJ i predsednik Hrvatske
  3. Milan Kučan, predsednik Slovenije
  4. Budimir Lončar, ministar spoljnih poslova SFRJ
  5. Bogić Bogićević, član Predsedništva SFRJ
  6. Raif Dizdarević, predsednik Predsedništva SFRJ
  7. Haris Silajdžić, predsedavajući Predsjedništva BiH
  8. Azem Vllasi, advokat
  9. Veljko Bulajić, reditelj
  10. Bogdan Tanjević, košarkaški trener
  11. Šerbo Rastoder, istoričar
  12. Ivo Goldstein, istoričar
  13. Husnija Kamberović, istoričarka
  14. Milivoj Bešlin, istoričar
  15. Momir Samardžić, istoričar
  16. Nikola Samardžić, istoričar
  17. Živko Andrijašević, istoričar
  18. Dragan Markovina, istoričar
  19. Edin Omerčić, istoričar
  20. Adnan Prekić, istoričar
  21. Ivo Vajgl, diplomata, član EP
  22. Žarko Papić, direktor IBHI
  23. Dimitrije Popović, slikar
  24. Senad Pećanin, advokat
  25. Tamara Nikčević, novinarka
  26. Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  27. Jelena Višnjić, sociološkinja
  28. Milorad Popović, pisac
  29. Boris A. Novak, pisac
  30. Mirjana Miočinović, dramaturškinja
  31. Vladimir Arsenijević, pisac
  32. David Filip, pisac
  33. Svetislav Basara, pisac
  34. Nenad Prokić, dramaturg
  35. Veton Surroi, pisac i publicista
  36. Andrej Nikolaidis, pisac
  37. Shkelzen Maliqi, filozof
  38. Biljana Srbljanović, dramaturškinja
  39. Vladimir Milčin, reditelj
  40. Dino Mustafić, reditelj
  41. Radmila Vojvodić, rediteljka
  42. Emir Hadžihafizbegović, glumac
  43. Nataša Mićić, poslanica u Skupštini Srbije (LDP)
  44. Čedomir Jovanović, narodni poslanik, predsednik LDP
  45. Nenad Čanak, narodni poslanik, predsednik LSV
  46. Bojan Kostreš, političar (LSV)
  47. Aleksandar Olenik, advokat, predsednik Građanskog demokratskog foruma
  48. Tanja Petovar, advokatica
  49. Aleksandar Sekulović, Savez antifašista Srbije
  50. Sinan Alić, novinar
  51. Nerzuk Ćurak, politikolog
  52. Edina Bećirević, profesorka univerziteta
  53. Gjyleta Mushkolaj, profesorka univerziteta
  54. Slobodan Backović, akademik CANU
  55. Slavo Kukić, sociolog
  56. Esad Duraković, filolog
  57. Branka Dragović Savić, novinarka
  58. Dinko Gruhonjić, novinar
  59. Slobodan Sadžakov, filozof
  60. Tomislav Marković, pisac i kolumnista
  61. Belul Beqaj, novinar
  62. Lula Mikijelj, aktivistkinja
  63. Srdjan Šušnica, pravnik i kulturolog
  64. Izabela Kisić, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
  65. Reuf Bajrović, političar
  66. Agon Bajrami
  67. Slaviša Lekić, novinar
  68. Boris Varga, politikolog i novinar
  69. Zlatko Dizdarević, novinar
  70. Boško Jakšić, novinar
  71. Dragan Banjac, novinar
  72. Mijat Lakićević, novinar
  73. Gordana Suša, novinarka
  74. Boro Kontić, novinar
  75. Dragan Bursać, novinar
  76. Emir Suljagić, novinar i pisac
  77. Miloš Ćirić, politikolog
  78. Nataša Govedarica, dramaturškinja
  79. Snežana Čongradin, novinarka
  80. Pavle Radić, kolumnista
  81. Bojan Tončić, novinar
  82. Andrej Nosov, reditelj
  83. Dušan Mijić, preduzetnik
  84. Ivo Komšić, političar
  85. Suzana Kadirić, novinarka
  86. Ćerim Bajrami, političar
  87. Esad Rastoder
  88. Rusmir Mahmutćehajić, Međunarodni forum Bosna
  89. Ferid Muhić, filozof
  90. Senadin Lavić
  91. Rasim Gačinović
  92. Mustafa Cerić
  93. Dženana Karup Druško, novinarka
  94. Jovanka Babić, pravnica
  95. Vesna Cvejić, univerzitetska profesorka
  96. Hrvoje Klasić, istoričar
  97. Zoran Vuletić, preduzetnik
  98. Dragan Kapičić, sportski radnik
  99. Beba Zugic Kapičić, glumica
  100. Rajko Todorović Todor, slikar
  101. Aleksej Kišjuhas, sociolog
  102. Dušan Petričić, karikaturista
  103. Enis Imamović
  104. Mića Jovanović, novinar
  105. Dragan Veselinov, profesor
  106. Branka Latinović, Forum za međunarodne odnose
  107. Hajdana Nikčević Glomazić, andragoškinja
  108. Maja Obradović, preduzetnica
  109. Vladimir Obradović, preduzetnik
  110. Romano Bolković, novinar
  111. Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine
  112. Nevenka Tromp, profesorka
  113. Geoffrey Nice, advokat
  114. Edita Tahiri, političarka
  115. Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine
  116. Nedim Sejdinović, novinar
  117. Miroslav Ilić
  118. Aleksandra Đurić-Bosnić, kulturološkinja, Novi Sad
  119. Ljilja Spasić, aktivistkinja
  120. Olga Zirojević, istoričarka

Sponzori NVO u Srbiji i dalje
Sponzori Peščanika

Peščanik/Apel / Peščanik/Podržavaju

Crna Gora je u bahatosti uspjela nadmašiti Ukrajinu

Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

Državni udarPeščanik
Pretplatiti se
Obavijesti o
361 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PeroTunguz
4 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=wZVuLS3e6zQ

covjek je objasnio sve za 3 minuta

Srbislav
4 godine prije

Cuj Miroslav Ilic? 😃 Ajd ovi ostali al odkud on?

Siniša
4 godine prije

Kada je bio referendum svima CrnoGorcima koji nisu živjeli van Crnr Gore su oduzeli pravo glasa, glasali su samo rezidenti.
Usvojeni zakon nije u dogovoru sa Venecijanskom komisijom već je u sukobu sa preporukama i mišljenjem te komisije,sa mišljenjem Vatikna, sa mišljenjem Carigrada/Stambola.
Elem…fasciniran sam reakcijom naroda, apsolitno nemilitantno i uporno..
Zanimljiv video…ako vam se da jer traje…
https://youtu.be/gvQum0TAIYE

Sale
4 godine prije

Dobro je da postoji (još) jedan ovakav spisak izgubljenih, a bez kompasa…

Siniša
4 godine prije

Šta je pamerno u ovom zakonu kada se radi o oduzimanju imovine SPC?

Konstantin
4 godine prije

Lista sa ovim likovima (potpisnicima) …. samo im nedostaju jos Zoran Zaev, Bojko Borisov, Edi Rama, Kolindica (ali ovi zadnji 4 su aktuelnibpoliticari pa valjda dobili komandu “stoj”). Podrska narodu CRNE GORE … nadam se da je ovo pocetak kraja Milogorca Djukele. ;o)

Alex
4 godine prije

Podgrijani leševi dižu svoj glas 😂😂😂

Siniša
4 godine prije

Vratite mi Bajru!!!!!

kefir
4 godine prije

Beogradska čaršija je uvijek tlačila male narode oko sebe.

Retro
4 godine prije

Milan Kučan idol Slovenackih ljevičara potpisnik haha. Tu je i Mesić haha

Carlosan
4 godine prije

“Diljem Crne Gore od petka, kada je usvojen spomenuti zakon, održavaju se molitve nakon kojih se organiziraju prosvjedne šetnje građana.”
POZNATO!
Sad zamislite da u CG ima neka jna kakve bi to bile prosvjedne setnje.

Carlosan
4 godine prije

Pitanje za cijenjene citatelje i cijenjenog g, Babica:
Jesu li ili nisu 1918 oduzete bogomolje Cpc i predane Spc?
Ako jesu, u cemu je problem?

Kajzer Soze
4 godine prije

Dovoljno je pogledati imena sa spiska i prepoznati da se na njemu u 90% slučajeva nalaze imena ljudi koji su u vlastitim zemljama imaginarni stručnjaci koje ne jebe niko ni pod tačkom razno ili još jednostavnije dežurna potštapala za sve i svašta , svi ćemo prepoznati tip ovih osoba jer ih svako od nas ima u vlastitoj zemlji , to su oni stručnjaci koje ćete ako naveče gledate dnevnike na deset različitih kanala u barem osam njih vidjeti ove nebitne likove ali koji će davati ,,stručne” savjete na temema od rata u Siriji ili demonstracija u HK preko toga zašto je komšiji Miletu sa trećeg sprata pobjegla žena do načina na koji će se pošumljavati Mars , ovaj tip ljudi ćete uvjek naći pri nekim nevladinim organizacijama za presipanje iz šupljeg u prazno a koje rade po principu draže nam je američko govno nego ruska torta i to ne zato… Čitaj više »

zoran
4 godine prije

pa gospodo,ti sto su se potpisali su u ovoj prici nebitni.sustina ovoga zakona je da se sve bogomolje prebace u vlasnistvo drzave i da ih onda drzava izdaje za masne pare crkvi.prosto,jednostavno to je susutina.ah da ima jos jedna kvacica a to je da su DPS i njegovi puleni ovaj uslov o crkvama potpisali sa EU jos pre par godna jer je evropa to napetnula kao uslov.sve bi to bilo ok,da crkve i u evropi pripadaju drzavi.ne gospodo crkve su sustinski van drzavnog aparata ali su na teritorijama tih drzava pa kao takve se vode da su njihove.najveca stvar u svemu ovome je da mora da se razbije pravoslavlje u paramparcad na sitne komade da bi se lakse vladalo njome i da bi se vladalo crkvama.milo djukanovic nikada nije skrenuo sa titovog puta samo je malo krivudao!!

AJeTo
4 godine prije

Milo nije djetesce iz carevog novog ruha, ali je rekao car je gol. SPC je terenski operativac za veliku Srbiju. Da li je Bogic Bogicevic naivni bogec ili je covjekoljub prije svega?

Pero
4 godine prije

Jeste vi smjesni.
SPC je Crkva opasnih namjera.
Njima su svi srbi.

Red-Ninja
4 godine prije

Jos kad bi Bosna i Hercegovina mogla izglasat isti zakon pa da se konacno stane na put Ideji Velike Srbije , i da onda svi zivimo u miru .

Trenutno necenzurirano ime
4 godine prije

Dakle, perjanice neoliberalne ljudkopravaške misli na Balkanu otvoreno podržava autokratski režim u provedbi šovinističkih zakona, jer je to u interesu njihovih financijera.. Vrlo dobro da su ovako otvoreno ispuzali na čistinu u ovako velikom broju, tako da i najglupljem bude jasno kojeg je porijekla njihova zabrinutost za demokratske standarde kojom nas stalno obasipaju..

Slavonac
4 godine prije

Kasno Marko na Kosovo stize.Disu ti pametni akademici bili dok se je pisala mem.sana1i2,gdjesu bili kad su u njihovom glavnom gradubacalo cvjece na tenkove prema Vukovaru,gdjesu bili kad suse karte crtale-Karlobag,Karlovac,Virovitica i.t.d.Svako zlo se mora na pocetku sprecavat.Samo istina Srbina spasava.

U prolazu
4 godine prije

Komentari……Pa se čudimo što se SFRJ raspala. Trenutno vodi srpska opcija na portalu…..To se mora izbalansirati, inače će biti loše po SFRJ, pardon, logično.

hiber
4 godine prije

Koji razdor u pravoslavnoj crkvi? Razdor je nastao jos 1918. kada su pravoslavnu crkvu koja se prvobitno nazvala Pravoslavna crkva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca “prekrstili” bez ikakva osnova u Srpska pravoslavna crkva. Umjesto da autor Babic napise kako je sve to nestalo i od tri autokefalne nastala tvorevina danas zvana kao SPC, imamo ovakve paušalne tvrdnje. Inače za neupućene, ovo je posljedica vraćanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Uopće nije problem u zgradama sagrađenim u Crnoj Gori do 1918. vec u činjenici da, kanonski gledano, pravoslavne zgade u Boki, Dalmaciji i Istri pripadaju Ukrajinskoj crkvi.

Pantsir S1
4 godine prije

Kako je, odnosno kojim je to kanalom došla ova zajednička izjava, do ovih intelektualaca iz regiona.Prvih 88 intelektualaca su inicijalno potpisali izjavu, a ostali kad su istu pročitali u medijima.
Znamo ko je sve potpisao, ali ne znamo ko je napisao samu izjavu.Imali smo primere kad intelektualci potpisuju izjave u korist neke stranke u jednoj državi, gde implicitno možemo doći do nekih odgovora.Ali ovde je situacija potpuno drugačija.Čak i opozicija u Srbiji ne misli da Beograd stoji iza haosa u CG.

Laki Topalović
4 godine prije

Jel ima , a ima, samo ne mogu doći do riječi, komentatora da nisu bolesni u glavu i odmah skrenu u nebuloze. Alo, jel ovdje u pravu Soros i njegovi mediji koji podržavaju Đukanovića, ili nisu? Talebani jedni , ili trolovi, koji ste klinac?

fićo
4 godine prije

Za to izvesni Ćirjaković ima zajednički naziv-autošovinisti,a klasični je janjičari.(To se odnosi na Srbe među potpisnicima)A što se “destabilizacije”tiče srpski režim je u svim akcijama na štetu zemlje kojom vlada saučesnik,a ne suprotstavljena strana.

hiber
4 godine prije

A nekanonski gledano, nacionalno je, za razliku od narodnoga, potpuno subjektivno stanje i stvar je odabira pojedinca. Isto kao što bi stvar pojedinca trebala biti i sloboda vjeroispovijesti. Dakle, po kojoj to logici, neka objasni Babić, svi koji idu u katoličku crkve su Hrvati, a svi koji idu u pravoslavnu crkvu su Srbi. Ovdje je problem da se Katolička crkva pokušava odmaknuti od ovog šablona krećući se prema obitelji, za razliku od protestantizam gdje je osnova pojedinac. Pravoslavlje se, nažalost, zaglavio u imperijalnoj povijesti i zbog tvrdokornih stavova Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne Crkve prijetilo je da više pravoslavnih vjernika bude u nekanonskim,raskolničkim nego u kanonskim crkvama. To je naravno bio drugi razlog odluke Svevasionskog patrijarha o UPC. Prvi razlog je bila, naravno lova, upravo kao i kad formiranja Srpske pravoslavne crkve 1920. godine kada je tadašnji karađorđevićki regent odriješio državnu kesu i platio tomen. Da su Tomen platili… Čitaj više »

U prolazu
4 godine prije

Babiću, šta te spopalo ? Obrađuješ temu i njene implikacije samo sa geopolitičkog aspekta. Treba se staviti u poziciju malog naroda kome je država, kralj i crkva oteta 1918. Svaka nepravda teži da se ispravi. Da li će neko to iskorištavati za neke geopolitičke ciljeve, sigurno hoće. Ali to nije razlog da se mali narodi ne bore sa svoje. Sada treba biti pametan pa naći kompromisno riješenje. Time što će se crkva zvati crnogorska, ona neće dobiti točkove i otići negdje drugo. Neka naprave dogovor sa SPC, nije to nemoguće ako ima dobe volje. Ako toga nema, onda ide politika i sukob. Crnogorci samo hoće da imaju svoju crkvu koja će da prati njihovo društvo/državu, a ne poglede i interese susjedne države. Kao što je kralj A.K. iskoristio okolnosti i maznuo crnogorcima državu, tako i Milo koristi sadašnje okolnosti ……Sada je pitanje, šta je pravednije po narod , akcija prvog… Čitaj više »

Krtica
4 godine prije

Zanimljiv je taj austrougarski šovinistički termin “velikosrpski”. Znači, dovoljno je bilo kojoj srpskoj osobi, ideji ili pokretu dodati naziv “veliko” i evo opravdanja i za najekstremniju represiju i nasilje.
Može li netko od ovih koji podržavaju njegovo korištenje objasniti zbog čega je netko tko izražava srpski identitet u CG automatski “velikosrbin”?

zx 14
4 godine prije

Ja samo da primetim da su se komentari na ovom portalu razvodnili, i da se meri čiji je veći i prepuni su gluposti i dnevne loše politike.
Navijačke strasti i osvetoljubivost su nas doveli tu gde jesmo, ali pametniji očigledno nismo….
P.S. za ove što lupetaju gluposti,postoji pisana istorija pogotovo u vezi spc i Srba, tu je sve prilično jasno postoje arhivi stari 1000godina ,crkve i manastiri stari preko 1000godina, prve eparhije se pominju u PISANIM tragovima krajem 9.veka , a u današnjem Beogradu 878,godine.1219 godine crkva dobija autokefalnost, a 1221 Sv.Sava na spasovdan kruniše svog brata Stefana i Srbija postaje kraljeina a Stefan Prvovenčani prvi srpski kralj. Istorija Srba i Srbije je mnogo veća i kompleksnija od par fraza tipa sanu i traktorijada …

Alfa33
4 godine prije

Ma meni se čini da Crna Gora u boj kreće, jedan hoće a 500 neće…sretno vam bilo u brakorazvodnoj parnici….

Sarmat
4 godine prije

Mislim da većina potpisnika uopće nije ni svjesna na kakav papir su stavili svoje ime.

Savovic Danilo
4 godine prije

Za Crnu Goru I njene interese su uvijek najgori bili Srbi koji su odje rodjeni(a veci su Srbi od Srba iz Srbije), ma pustite mahinacije vlasti I crkvenih velikodostojnika koji svakim svojim aktom samo pokusavaju ojacati svoje pozicije. Ko je vjernik(ma kako se osjecao) taj ce svoj duhovni poriv zadovoljiti u crkvi ma ko bio vlasnik “pro forme” iste. Sustina je da je Djukanovic sljedbenik Washingtona I njihove vanjske politike(jedan od najvjernijih) a SPC gleda da svoj uticaj iskoristi u otklonu od ove politike i veceg zblizavanja Rusiji.Vrlo jednostavno

Ad astra
4 godine prije

Ovo što se događa u CG je nastavak otporu srpskoj agresivnoj politici. Svi ste vi Srbi i normalno je da mi vladamo s vama. Ma nemoj mi kazati. Rezultat takve politike je da su se svi odmaknuli od Srbije. Ponavlja se stari iskušani scenarij. Pobuni narod protiv vlasti da bi se ti vratio na tron. Taj recept je iskušan ali neučinkovit.

dulebg
4 godine prije

Sa, Milo bi da ukine SPC i Srbe protera, a oni se još bune, i Beograd ih podržava? Strašno!!?

Dunja
4 godine prije

Ovo su bedni plaćenici Milovog medijskog maga Bebe Popovića, koji ovim lupetanjem prave odstupnicu Milu i uz pomoć Vučića mu pružaju prostor da se prepakuje jer ovakav hrišćanski, miran, liturgijsli otpor, nije očekivao…Srpska Pravoslavna Crkva je pokazala da ipa i razumnih i UMNIH ljudi….https://mitropolija.com/2020/01/03/perovic-vucic-nek-dodje-kao-drzavnik-vjerski-praznici-nijesu-prilika-za-to/

Weteran
4 godine prije

Mesecima, a i duže govorim:
Globalističkoj Eliti najveća konkretna prepreka je Pravoslavna crkva!?
Posebno Ruska i Srpska!
I u vezi konkretnih dešavanja:
S 400 !?
Podgorica se ovih dana u izjavama često poziva na EvroAtlantizam!?
S 400 ??
Gledali ste u “Opstanak” kada Alfa mužjak lava zapišava svoju teritoriju koju brani !

Carlosan
4 godine prije

Pa ako su srpske te crkve u cemu je problem?
Srbi ce dokazati tko ih je gradiio i nitko ih nece oduzumat.
Ako nisu srpske onda nisu srpske.
Ja stvarno ne vidim u cemu je problem.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Čitam komentare koji veze nemaju sa tekstom i mogu napisati :sram vas bilo. neka nas pljačkaju, dobro nam je kako smo zaslužili.
Mrš* bando pokvarena!!!! P

Zvrk
4 godine prije

Ovako iz profila sliči na Iva Kobaša.

DažBog
4 godine prije

Hju, vala nalajasmo se danas a veliki Milo nam se kezucka odozgore s vr’a stranice.
A hebi ga uvjek su nam se drugi smijali dok smo jedni po drugima lajali i usput se klali.
Nikad’ iz dupeta u glavu …

Meštar
4 godine prije

Evo ga opet o SPC u Crnoj Gori. Jasno je da SPC nije crkva nego politička organizacija preko koje Srbijanci projiciraju svoje interese. Stoga su potezi Crnogorske vlade potpuno opravdani. Slušao sam par izjava iz Srbije na tu temu: gnjusno i primitivno.
Nemaštovito, kao i 91. u Hrvatskoj , idu s blokadom puteva. Kako je to završilo 95. znamo. Ne razumijem tu količinu mazohizma i izdaje ovih dobrovoljnih davaoca tuđe krvi iz Beograda?

Koba
4 godine prije

Za ovih 120 ni rođena majka ne bi suzu pustila.

Janko
4 godine prije

Za Biserko,Cedo, Micicku mora biti nocna mora zivjeti u zemlji Srbiji, koju ne volis.Ovakve prilike im dodju kao ispusni ventil ,da unutrasnje nezadovoljstvo ,mrzovolju i ispusu.Dakle Beograd ugrozava drzavnu stabilnost i suverenost ,pazi molim te “vodece zemlje evropskih intergracija…,koje li papazjanije,a sto ta drzava i njenja politika hoce da svojim odlukama uredjuje crkvena pitanja za potpisnike srbomrzce je to normalna stvar. Pa u kojoj drzavi se to radi neka potpissnici ovog bljutavila navedu kao primjer.Narod koji svoj8m zivotima zeli da brani svoje crkve i svoju veru su podrivaci vlasti,a vlast koja narodu hoce da oduzme njegove crkve je demokratska i kao kazu vodeca drzava u evroontegracijama..Sramota za sve placene potpisnike, u sluzbi placenih nalogodavaca ,koji provode politiku razdora medju narodima koju su primjenjivali i 1990 godine (Mesic i….

Koba
4 godine prije

Vidi ti kolio naših “velikihhrvata” i “dodrinaša” podržava ovo probrano društvo od 120, a kladim se da dotične u pitanju interesa svoje države i naroda ne mogu ni smislit. Bit će da velikihrvati baš i nisu toliki Hrvati koliki su antiSrbi.

U prolazu
4 godine prije

Čim se čovjek rodio na ovim prostorima, izgleda da je prinuđen o puno stvari da razmišlja, posebno o međuljudskim odnosima. Pročitam da je 1890 Austrougarska radila popis stanovništva u Dubrovniku….kaže u tom popisu, većina od nekih 11000 stanovnika izjasnila kao Srbi katoličke vjere i da im je jezik srpski. Danas izgleda nevjerovatno. Mene interesuje, šta je uticalo na to da sada oni više nisu Srbi…kako se to desilo ? Šta se to desilo sa ljudima da promijene osjećaj identifikacije ? Nisu bili prihvaćeni kao katolici ? Izgleda da to nije slučaj samo sa Dubrovnikom. A sada pitanje oko CG. Kažu da se kralj Nikola pozivao na Srbe i sprpstvo…Nakon što su ga protjerali, da li je on tada postao više crnogorac nego srbin ? Ovdje ne treba previše emotivno ulaziti. Može da se radi i o indijancima. Prihvatanje u ovakvim situacijama je ključ za mir. Izgledamo kao braća koja se… Čitaj više »

Zeks
4 godine prije

Serem se u vasu crnu goru

puki
4 godine prije

Pogledah listu ovih imena, koje podržavaju Đukanovića i koje su se potpisale. Od imena koja su mi poznata, većina su sorosevi plaćenici, ima tu i nekoliko “antifašističkih”, ljevičarskih naivaca, a ima i ljigavih šićardžija, kao glumac Hadžihafizbegović. A ovaj Dragan Kapičić “sportski radnik”, je li to onaj bivši košarkaš KK Crvene Zvezde 70-ih godina? Ovako, soroseva ekipa su: Mesić, Buda Lončar, Silajdžić, Dragan Markovina i Hrvoje Klasić (sorosevi kućni povjesničari i cionistički plaćenici), Ivo Vajgl, Ivo Komšić, Vlasi, Mustafa Cerić, Sonja Biserko, V. Arsenijević, Andrej Nikolaidis, Gordana Suša (bivša novinarka Sorosevog Yutela) i naravno pripadnici izabranog naroda; Ivo Goldstein i Filip David Peščanik je okupljalište svih sorosčadi iz regije, a vode ga likovi potekli iz bivšeg “Otpora”. Na Peščaniku su i poznata hrvatska sorosčad: Puhovski, Dejan Jović, .. i bivši Feralovci Dežulović i Viktor Ivančić. Kako su pojedni ljevičari glupi, posebno oni čitatelji na Indexu, za koji povremeni pušu Dežulović… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI