fbpx

Gabrijele D’Annunzio i njegova karnevalsko-gusarska „Slobodna Država Rijeka“

Gabriele D'annunzio

Ovih dana je u Hrvatskoj izbila polemika zbog podizanja spomenika talijanskom književniku i fašistu Gabrieleu D’Annunziju, te zbog nepoznatih osoba ograničenih intelektualnih sposobnosti i osnovne naobrazbe koji su u Rijeci na Guvernerovu palaču objesili zastavu bivše Kraljevine Italije. Zbog toga moramo podsjetiti tko je bio Gabriele D’Annunzio i njegova „Slobodna Država Rijeka“

Naime, 30. listopada 1918. u gradu Fiume, danas Rijeci, talijanski pobunjenici su preuzeli vlast s ciljem proglašenja republike i s namjerom pripojenja Italiji. Grad su okupirale francuske i talijanske trupe. Gabriele D’Annunzio je pokušao uvjeriti talijanskog vojskovođu Pietra Badoglia da iskrca kopnene trupe u Dalmaciji i tako potvrdi svršen čin.

Međutim, Badoglio je naredio D’Annunziju da ne zabija nos tamo gdje ne bi smio. Dana 7. travnja 1919. izaslanstvo Rijeke predložilo je pjesniku da postane njihov šef države. Pjesnik je oklijevao do 10. lipnja, kada se obratio kralju Vittoriju Emanueleu i tražio audijenciju.

Kralj je primio pjesnika, koji mu je iznio svoje planove, ali je Vittorio Emmanuele odgovorio: “Ustav definira minimalna prava naroda i moja maksimalna prava”.

Kao odgovor, D’Annunzio je tiskao manifest “Ne želim se pokoriti naredbi. Kocka je bačena. Kad pročitate ovo pismo, već ću zauzeti vjerni grad.” Okupio je svoje naoružane sljedbenike, a da policija i vojska nisu intervenirale da ga zaustave. U međuvremenu su u Rijeci izbili sukobi između talijanskih postrojbi koje su podržavale talijanske iredentiste i Francuza koji su se svrstali na stranu „Slavena“, kako Talijani i danas zovu sve koji žive istočno od Trsta.

Predstavnici Rijeke stigli su u Veneciju i sa sobom poveli D’Annunzija. Pjesnik se pretvarao da je bolestan, ali je na kraju 11. rujna s petnaest kamiona natovarenih sljedbenicima započeo „Marš na Rijeku“.

U 11:45 su 12. rujna 1919. legionari ušli u grad, gdje su ih dočekala crkvena zvona i sirene talijanskih ratnih brodova. Počela je priča o entitetu kojeg su Talijani nazvali „Reggenza di Fiume“.

Ljudi su se počeli slijevati u Fiume. Bilo ih je svih vrsta, ljutitih, dezertera i odbjeglih mornara. Vladine snage zauzele su položaje u gradu, ali nisu poduzimale ništa. 14. rujna je admiral Casanuova naredio ratnim brodovima da napuste riječku luku, ali su ga kapetani odbili poslušati i prešli su na stranu D’Annunzija, koji je trijumfalno pisao pismo Mussoliniju.

“Jednako sam šokiran tobom i talijanskim narodom. Dok vi cmizdrite, mi se mi borimo. Gdje su vaši fašisti, vaši dobrovoljci, vaši futuristi? Probudi se! Probudi se i srami se. Napravi rupu u trbuhu i iscijedi mast. U protivnom ću to učiniti ja kada moja snaga bude apsolutna”, napisao je D’Annunzio Mussoliniju.

U međuvremenu se stanovništvo Rijeke moralo prehraniti. D’Annunzio je odlučio da ratni brodovi moraju prijeći Jadran i zaplijeniti sve trgovačke brodove na koje bi naišli. Naišli su na brod „Persia“, koji je nosio oružje za carsku Rusiju, koji je silom s posadom odveden u Rijeku.

Stoga nije točno da je D’Annunzio slao oružje Sovjetima, kako to kažu određeni izvori. Tako je piratski rat postao glavna “ekonomska grana” D’Annunzijeve “Republike ljepote”.

Najnevjerojatniji likovi predstavili su se ovoj gusarskoj državi. Među njima su bili pjesnici, krijumčari, lopovi, prevaranti, pjevači, luđaci i talog društva. Sve je privlačila apsolutna sloboda i bezakonje.

“Na ulicama Fiumea svake večeri do jutra je urlao nadrealni karneval. Međutim, nije bilo dovoljno kruha. Kokain je velikodušno dijeljen umjesto kruha, samo kako bi se održao moral i radne sposobnosti”, stoji u arhivima tog vremena. Zaista su organizirana mjesta za distribuciju kokaina, a tada je i sam D’Annunzio postao ovisnik o drogama, što se i vidjelo.

U pisanju ustava, zajedno s De Ambrisom, nametnuo je obvezno glazbeno obrazovanje za djecu, bez kojeg nisu dobili državljanstvo, a stvorio je i kult muza izgradnjom srodnih hramova. Odobrio je “rimski pozdrav”, kojeg su kasnije usvojili fašisti i nacisti. Također je odredio uniformu vojnika „talijanskog grada Fiume“, crne majice dugih rukava, zimi džempere, s vezenim lubanjama.

Zadovoljan, D’Annunzio se zainteresirao za nudizam, hodajući noću u adamitskom kostimu na plaži. Učinio je da turizam procvjeta tako što je odobrio razvode, što je u tada izrazito katoličkoj Italiji bilo nezamislivo.

Ali je očigledno da s ovim izmišljotinama nije mogao nastaviti u nedogled. Radnici su počeli štrajkati. Trgovine su se zatvorile, ekonomija i infrastruktura su bili u padu.

D’Annunzio je također odlučio poduzeti vojnu kampanju i zajedno s hrvatskim separatistima krenuo u borbu protiv “omraženog srpskog jarma”. Imenovao je belgijskog pjesnika i anarhista Léona Kochnitzkog za ministra vanjskih poslova „talijanske Rijeke“.

Kochnitzky je predložio stvaranje „Saveza potlačenih zemalja“ s ciljem pružanja potpore sovjetskoj Rusiji, no Vijeće sovjetskih narodnih komesara odgovorilo mu je mlakim telegramom: „Kremaljski komesari znaju da je Republika Rijeka kontrarevolucionarna pobuna.“

Odgovorile su mu i druge skupine: katalonski separatisti, seljački poglavari Meksika i egipatski namjesnik. U međuvremenu su kaos i glad zavladali gradom. Unatoč piratstvu, nedostatak robe je bio ozbiljan, posebno nakon što su vladine trupe postavile aktivnu blokadu grada. Ali D’Annunzio je ustrajao. Uglavnom zato što ga nitko nije dirao. Konačno, to je bila zgodna  situacija.

Talijanska vlada je imala luđaka da se njime koristi u pregovorima sa saveznicima. D’Annunzio je bio protuteža jugoslavenskim zahtjevima i izgovor da se ostane u Dalmaciji, a za Mussolinija je bio valjan izgovor da odvrati vladu od vlastitih nevolja. Maštarije D’Annunzija i njegovi mistični eksperimenti su sve više udaljavali elitu grada koja ga je ranije podržavala kako bi Rijeka postala dio talijanskog kraljevstva.

Zastava koju je D’Annunzio dizajnirao za grad nosila je zviježđe Velikog medvjeda na ljubičastoj pozadini, okružena zmijom Ouroboros, koja se grize za rep i plaši starce. Avanturisti bliski pjesniku mrzili su ga, a Filistejci su se zgražali kada su vidjeli red žena koje su defilirale kroz pjesnikovu spavaću sobu.

Iredentisti su odlučili eliminirati D’Annunzija, koji je sve to ignorirao i nastavio sa svojim karnevalom. 12. studenog, međutim, zavjera više nikome nije trebala. Italija je potpisala sporazume u Rapallu, prema kojima je Dalmacija, uključujući Fiume, prešla u ruke Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Sudbina Rijeke je određena 26. prosinca, kada su talijanski brodovi pucali na vladinu zgradu. D’Annunzio je lakše ranjen, a dvadesetak dobrovoljaca je umrlo. Tada su “legionari” počeli napuštati grad, a talijanske vladine trupe su pjesnika otjerale 2. siječnja 1921. Nakon nekoliko tjedana je otišao na istom “Fiatu” na kojem je ušao u Fiume, ali ovaj put samo u pratnji vozača i tajnika.

I tako je završila avantura velikog „vojskovođe“ i pjesnika Gabrijelea D’Annunzija, čija sramotna karnevalska republika nije vrijedna spomena, osim da se onima koji to ne znaju i ne žele znati pojasni što je zapravo bila.


“Posjedovati grad je poput posjedovanja strastvene žene”, nakon proglašenja „talijanske“ Rijeke je napisao Gabriele D’Annunzio.

“Fazan je lijep, ali nema ni trunke mozga. Rijeka je očito opila D’Annunzija”, napisao je u to vrijeme Vladimir Majakovski.

“D’Annunzio je putnik koji se pokušava švercati bez karte za vlak, industrijalac koji skriva profit, trgovac koji piše lažne bilance da bi prevario poreznike”, odgovorio mu je talijanski komunist i teoretičar marksizma Antonio Gramsci.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Babić opet razvaljuje.Bravo!! 👍

Danko
Gost
Danko
1 godina prije

pa ovo je sve pogrešno. SDR je osnovana NAKON što je D’anunzio protjeran i osnovana je Rapalskim ugovorima a predsjednik je bio Zanella. Dok je D’Anunzio bio na vlasti zvala se Talijanska Uprava za Kvarner. Pa sve liejpo piše na Wikipediji, guglajte, sve je krivo napisano

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nije Danko wikipedia mjerilo…

Danko
Gost
Danko
1 godina prije

pa uzmi onda povijesnu knjigu pa tamo pročitaj ako ti je to “mjerilo”. Kažem ti da je ovo sve krivo. Autor je pobrkao 2 entiteta. DAnunzio je samo 4 mjeseca upravljao Rijekom, SDR je trajala nekoliko godina nakon toga

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Znači revizija “Osimskih sporazuma” je na stolu?! Hrvatska je trebala reagirati puno brže i oštrije čim su se u Italiji pojavile prve teritorijalne pretenzije na naš teritorij, a posebno odmah nakon otvaranja tršćanske izložbe posvećene Gabrieleu D’Annunziju. Da je nešto slično napravila Srbija, momentalno bi skočili hrvatska Vlada i predsjednica, a ovako je sve napravljeno puno sporije, u ime nekakvih dobrosusjedskih odnosa. Slično se postupa i s porukama koje dolaze iz Mađarske, što je neprimjereno politikantstvo ovdašnjih vlasti u Zagrebu!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Željko
Klasični zadatak diplomacije je – čitanje novina i ptaćenje medija.
To bi, dakle trebalo znati ministarstvo vanjskih poslova i ured predsjednice…ali tko zna tko tamo radi i da li radi.
Lako je promjeniti ministra, a one ispod?
Pred 10- ak godina to ministarstvo je bilo poznato po tome da nikad nije bilo nigdje nikoga.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Super, nisam bija upoznat s ovom temom

Danko
Gost
Danko
1 godina prije

Nisi ni sad, ovo je sve pogrešno. SDR je osnovana NAKON što je D’anunzio protjeran i osnovana je Rapalskim ugovorima a predsjednik je bio Zanella. Dok je D’Anunzio bio na vlasti zvala se Talijanska Uprava za Kvarner. Pa sve liejpo piše na Wikipediji, guglajte, sve je krivo napisano

Regenza italiano
Gost
Regenza italiano
1 godina prije

Fiume, Abazia … bili su “regenza italiano carnaro”.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Da budemo realni, optanata (naziv uobičajen u Hrvatskoj, Talijani koriste naziv “esuli” – prognanici) makar je izvorna procjena talijanskog Ministarstva vanjskih poslova bila da je “esula” bilo oko 250.000, uvriježila se s vremenom u talijanskoj literaturi brojka od 350.000 etničkih Talijana koji su morali napustiti Istru nakon završetka fašističke okupacije a danas Istra u oba dijela (Hrvatska i Slovenija) ima cca 200.000 stanovnika!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dobro . I što s tim? Kakve veze to ima s ovom fantomskom narkomanskom “republikom”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Nemoj biti toliko strog 😊 malo je i zabavno…
Uostalom nisu nikog progonili, ubijali i radili logore?
A droga je uvijk bila prisutna u vojsci…od gljiva koje su koristili barbari do onog što je sad dospjelo do Hrvatske…

Danko
Gost
Danko
1 godina prije

ovo je sve pogrešno. SDR je osnovana NAKON što je D’anunzio protjeran i osnovana je Rapalskim ugovorima a predsjednik je bio Zanella i bila je normalna država prosperitetna čak. Dok je D’Anunzio bio na vlasti zvala se Talijanska Uprava za Kvarner. Pa sve liejpo piše na Wikipediji, guglajte, sve je krivo napisano

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

To su oni ubrojali i potomčad “esula” a kad pogledaš koliko je vremena prošlo nije čudno da je brojka narasla. Druga je stvar što ta potomčad “esula” nije morala napustiti Istru jer su rođeni u današnjim granicama Italije. Napuhivanje brojki da bi neka stvar zvučala moćnije izgleda da je sveprisutno. A kad su u pitanju žrtve onda se umanjuju do besvijesti i to vrijedi kao univerzalno pravilo političkih “matematičara”. Objektivnost je na “zbogom pameti”.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

to se još odnosi i na iseljene iz dalmacije, napose zadra.
inače dobar dio tih iseljenih talijana su zapravo etnički hrvati (i slovenci) koji su se smatrali dijelom talijanske nacije ali nisu sasvim izmijenili prezimena koja su još uvijek zvučala slavenski. neki od poznatijih su renzo de vidovich, braća cosulich, abdon pamich, augusto de marsanich itd.
ali bilo je i obrnutih primjera, da se doseljenici iz italije asimiliraju u lokalno slavofono pučanstvo…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, on nije imao uopće podršku kralja i Mussolinija, nego je benavio, obični narkoman i pijanac.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Pošto živim u Istri, jedva čekam da i Austrijanci počnu tražiti da im se vrati Pula i Istra. Pristalica ko u priči!

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Mislim radi povijesne točnosti da bi trebalo provjeriti mape. I nakon svih tih ugovora Rijeka (Fiume) je ostala pod Italijom dok je Sušak pripao Kraljevini SHS (Jugoslaviji) a granica je bila na Rječini. Ljudima koji su tamo rođeni između 2 rata kao mjesto rođenja stoji Sušak, riječki kvart koji se smatrao hrvatskim dijelom grada ali de facto funkcionirao kao posebni grad jer je bio pod kontrolom Kraljevine SHS/YU za razliku od talijanskog dijela koji su nazivali Fiume. Rijeka kao grad koji danas poznajemo ujedinila se tek nakon WW2. Neka netko slobodno provjeri. Meni su tako pričali stari Riječani pa ako su lagali mene i ja lažem vas.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Zanimljivo. To nisam pronašao.

Jezevakucica
Gost
Jezevakucica
1 godina prije

T.P.-y,
4.armija NOV- Yu na čelu s komandantom generalom Petrom Drapšinom oslobodila Rijeku 3.maja 1945.g.Od tada su Sušak i Rijeka zajedno.Trst je oslobođen zadnji u nizu a onda izgubljen za zelenim stolom.
Ne računajući onog fašističkog pjesnika-pizduna,Rijeka je uvijek na neki način bila država u državi.Sami protiv svih i krepat ma ne molat.
Maxy,
Sušak nije kvart.Sušak se naziva “istočni dio grada” a Rijeka”zapadni dio grada”.
Djelovi Sušaka su,Centar,Brajdica,Pećine,Piramida,Bulevard,Vojak,Trsat,Krimeja,Podvežica,Gornja Vežica i čini mi se predgrađe Tokija.Japanci se ne slažu sa tim ali šta ću im ja .

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Jež, meni su moji starci nadjenuli ime Sandro, gotova stvar, ali, javlja se moj djed, Dane, stari Partizan… I veli, “U mojoj kući neće biti Talijana 🙂 )
Od tada se zovem, kao što vidite… Pizistrat 🙂

Jezevakucica
Gost
Jezevakucica
1 godina prije

Pizis…,
Nije djedu bilo lako kada smo išli u Trst po traperice?

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Ma znam da je nekad sa istočne strane Rječine sve bilo Sušak. Sada je najpoznatiji onaj dio gdje se nalazi bolnica KBC Rijeka što je danas u sklopu mjesne zajednice Sušak. Više mislim na kvartove u današnjem smislu te riječi. Krimeja je poznata po igralištu Orijenta. Na Trsatu je bila kasarna pa vojarna, zatim sportska Dvorana mladosti a tu je i poznata crkva MB Trsatske. Ali naravno da se cijeli taj dio nazivao Sušak sve do ujedinjenja grada. Zanimljiv je ovaj datum 3. maj 1945, sad znamo po čemu je riječko brodogradilište 3. Maj dobilo ime. Iskopao sam i ja nešto: Sušak je 1919. ukazom kralja Petra Karađorđevića proglašen gradom. Formalno ujedinjenje 2 grada u današnju Rijeku dogodilo se 1948. jer nije samo STT – Trst bio pod teritorijalnim sporom s Italijom nego i zapadni dio Rijeke, vjerovatno i Istra.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

mislim da su rijeka i sušak oduvijek bili jedan grad sve dok nisu politički odvojeni između dviju kraljevina. i tako nakon skoro trideset godina su ponovno ujedinjeni.

mla
Gost
mla
1 godina prije

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
1 godina prije

U odnosu na broj stanovnika Rijeka ima najljepše žene.

Validiraj me njezno
Gost
Validiraj me njezno
1 godina prije

Pa istra je vec u italiji i italija u istri, zar nisu hrvatska i italija clanice EU? Nema veceg idiotluka nego kada se dvije clanice EU svadjaju oko granica kojih nema.
Tako su npr. “pametni” balkanci vodili krvave ratove 90-tih ne bi li se odcjepili od Jugoslavije a onda kad je rat zavrsio, svi skupa stali u red da udju u EU gdje istih tih granica za koje su se krvavo borili vise nece biti.

Danko
Gost
Danko
1 godina prije

Ljudi pa što je vama pa ovo je sve pogrešno. SDR je osnovana NAKON što je D’anunzio protjeran i osnovana je Rapalskim ugovorima a predsjednik je bio Zanella. Dok je D’Anunzio bio na vlasti zvala se Talijanska Uprava za Kvarner. Pa sve liejpo piše na Wikipediji, guglajte, sve je krivo napisano

Robert
Gost
Robert
1 godina prije

Ovo je krivo. Autor je pobrkao dva entiteta, D’Anunzijevu Upravu za Kvarner i Slobodnu Državu Rijeka koja je nastala nakon što je on protjeran iz grada Rapallskim ugovorima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
30
0
()
x