fbpx

Hoće li Trump uvesti kvote urana, usred pritiska da ograniči uvoz zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost

rudnik urana

Ranije su dvije velike američke tvrtke za proizvodnju urana podnijele peticije Trumpovoj administraciji, kojom su zahtijevale da 25 posto urana koji se koristi u nuklearnoj industriji bude nabavljen u SAD-u.

Predsjednik Donald Trump za sada nije odlučio postaviti kvote za uran, kazavši kasno u petak da se ne slaže sa zaključcima ranije istrage američkog Ministarstva trgovine, koja je upozorila da uvoz urana može ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, izvještava Reuters.

Umjesto toga, predsjednik je naredio “potpuniju analizu nacionalne sigurnosti u odnosu na cijeli lanac opskrbe nuklearnim gorivom” usred “značajnih problema” koje je pokrenula studija Ministarstva trgovine. Istraga će trajati 90 dana i vodit će je grupa federalnih agencija.

Prema podacima Američke Energetske informacijske administracije, vlasnici i operateri američkih nuklearnih reaktora kupili su oko 43 milijuna funti ili 19,505 tona urana u 2017. godini. Dok je samo oko 7 posto tih isporuka bilo je iz SAD-a, ostalih 93 posto došlo je iz drugih zemalja, uključujući Kanadu (35 posto), Australiju (20 posto), Rusiju (18 posto), Kazahstan, (12 posto), Uzbekistan (5 posto) i nekoliko drugih zemalja, uključujući Južnu Afriku i Ukrajinu.

Ranije, tvrtke Color Fuels, iz Colorada, i Ur-Energy, iz Wyominga, uputile su molbu Bijeloj kući da postavi kvote na uran, te da se 25 posto nuklearnog goriva koje se koristi za domaće nuklearne elektrane nabavlja na domaćem tržištu. Također su naznačili da su odmah spremni povećati proizvodnju urana ako predsjednik Trump odobri taj prijedlog.

Američki dužnosnici, uključujući ministra trgovine Wilbura Rossa, pozvali su Trumpa da poduzme mjere u vezi s navodnom ovisnošću SAD-a o zemljama poput Rusije, Kazahstana i Uzbekistana. Optužili su ove i druge zemlje za “poplavu tržišta”, te nemogućnosti američkih dobavljača da se natječu po tržišnoj cijeni.

Prema Australian Financial Review-u, kvota od 25 posto na zalihe urana dodala bi trošak od 500 milijuna dolara postojećim troškovima od 800 milijuna dolara u nuklearnoj industriji. Nuklearna industrija izravno zapošljava oko 100.000 ljudi, a neizravno 475.000. Američka industrija rudarstva urana, u međuvremenu, kaže da zapošljava samo 400 radnika ukupno, što znači da bi kvota učinkovito osigurala subvenciju od 2 milijuna dolara za svakog radnika u industriji.

Trumpova administracija započela je pregled izvora energije SAD-a krajem 2017. godine, zbog zabrinutosti za ekonomsko rivalstvo Washingtona i Kine, koji je eskalirao u puni trgovinski rat sredinom 2018. godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ne baš. Najveći izvoznik urana je Kazahstan, a ako već ne bi imali pristup njihovom izvozu, SAD ima vjerne saveznike u Kanadi i Australiji, koji proizvode daleko više urana od Rusije (koja je tek na petom mjestu, iza Nigerije).
Osim toga, nuklearna energija čini tek 20% u SAD-u.
Otkud ti te informacije?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  tuf

Oprosti ali sam sebi proturječiš – kažeš da bi “veliki dio” SAD-a ostao bez struje, što jednostavno ne stoji kada se samo 20% električne energije dobiva iz nuklearnih elektrana. Sada spominješ samo istočni dio SAD-a i njihovih 40% , što već govori da “smanjuješ prognoze”.
Ostatak sadržaja koji šalješ nema puno veze sa stvarnošću nego je zgodna priča za one koji žele vjerovati ; većina urana koji se koristi u američkim nuklearnim elektranama dolazi iz Kanade (35%), Australije (20%), a iz Rusije tek 18% – shvatljivo mi je ako želiš radije vjerovati u bajke, ali nije ti zdravo ako želiš objektivno promatrati događaje oko sebe.

Tuborg
Gost
Tuborg
1 godina prije
Reply to  tuf

Kада узмеш у обзир насељеноист источног дела и број домаћинстава који би остали без ел.енергије, рачунај.
Не знам да ли знаш руски добро да би разумео што један од највећих стручњака у свету по овом питању говори па пишеш што пишеш.
Ископати руду је једно, а исту обрадити, обогатити, нешто је сасвим друго. У питњу је технологија којом располажу Руси и која је најбоља на свету.
Ако си ти доктор наука, експерт за нуклеарну физику и атомску енергетику, и знаш боље од Игора Острецова, наведи ко то и којом методом обогаћује тај уран који ти овде наводиш као аргумент и где?
Доктор Острецов јасно каже, Русија има 50 одсто светске производње по најефикаснијим технологијама. Значи, не резерве него производње, обогаћивања уранијума да би се он могао користити као гориво!
Надам се да сам ти објаснио разлику између руде уранијума и обогаћеног које се користи у а.електранама?

provex
Gost
provex
1 godina prije
Reply to  tuf

Branko@
Moram priznati da nisam znao za ovo. Pročitavši ovo što si naveo, proguglao sam po internetu i video da je tu dosta toga interesantnog, pa i serija “Černobil” koju je finansijski pomogao vestinghaus?
Interesantna tema.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik