fbpx

HRT saznao za dogovor Gazprom-Naftogaz prije Moskve i Kijeva

hrt

Citirajući zapadne agencije je hrvatski javni televizijski servis jutros objavio vijest „kako su Rusija i Ukrajina postigli ugovor i isporukama plina nakon 31. prosinca, kada istječe postojeći ugovor o isporukama ruskog plina ukrajinskom Naftogazu i tranzitu preko ukrajinskog teritorija za Mađarsku, Češku i dalje kroz njihove plinske sustave u EU i zemlje regije. Informacija je objavljena u jutarnjim informativnim izdanjima svakog sata na kanalu HRT4 kao tekstualna poruka u dnu ekrana.

Međutim, na službenoj stranici Gazproma je posljednja vijest od 16. prosinca o nastavku pregovora o isporukama plina Bjelorusiji. Podsjetimo, ovakve su vijesti štetne jer u zabludu dovode kupce, a ako ih objave agencije, što ovaj put nije slučaj, kao što je Bloomberg ili dnevni listovi Financial Times The Wall Street Journal, znaju utjecati na kotacije dionica plinskih kompanija na tržištu. Dovoljno je da ne budu demantirane nekoliko sati i burzovni špekulanti, kupujući i prodajući dionice u tom razdoblju, uspiju zaraditi prilične svote nova, kao što je prije nekoliko godina u članku posebno posvećenom toj temi opširnije objasnio Noam Chomsky.

No, čini se da ovdje opet imamo slučaj ne toliko s lažnim vijestima koje pogoduju burzovnim lešinarima, već „profesionalnosti“ novinara hrvatskog javnog televizijskog servisa, čije bi se vijesti iz inozemstva mogle demantirati cijeli dan, i to usprkos činjenici da je HINA izvijestila što se točno dogodilo na jučerašnjim pregovorima u Berlinu.

Naime, jučer se Berlinu održao posljednji ovogodišnji krug pregovora Rusije, Ukrajine i Europske komisije o tranzitu ruskog plina kroz Ukrajinu nakon 31. prosinca ove godine, kada istječe sadašnji ugovor o tranzitu, a vremenski tjesnac mogao bi potaknuti pregovarače na kompromis, kaže se u komentaru ruskih Ria Novosti.

Bivši potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič je, najavljujući pregovore, ocijenio kako je vrijeme za pozitivni signal tržištima i potrošačima. Optimistične izjave odaslane su i iz Kijeva, odakle je predsjednik Vladimir Zelenski rekao da su Rusija i Ukrajina „blizu sporazumu“.

Ukrajina i EU inzistirale su na najmanje 60 milijardi kubnih metara plina godišnje. Gazprom je istaknuo da sve ovisi o ekonomskim uvjetima. Stručnjaci smatraju da će, nakon što Sjeverni tok 2 i Turski tok dosegnu puni kapacitet, optimalna količina ukrajinskog tranzita za Rusiju biti najviše 30 do 40 milijardi kubnih metara.

Izvori upoznati s tijekom pregovora navode da je preliminarno dogovoreno postupno smanjenje volumena, navodno u prvoj godini 50, drugoj 40, a trećoj na 30 milijardi kubnih metara.

Međutim, ovo su neslužbene informacije s vječno korištenom shemom o „razgovoru s izvorom koji je zbog svog statusa u pregovorima želio ostati anoniman“.

Takva shema je navodno otvorila put kompromisu. Gazprom više ne bi inzistirao na zaključivanju jednogodišnjeg ili dvogodišnjeg ugovora, a Ukrajina više ne bi tražila desetgodišnji ugovor, pišu Ria Novosti.

“Zasad neću iznositi detalje, ali zaista se više ne razmatra jednogodišnji ugovor”, rekao je Vladimir Zelenski nakon sastanka s Vladimirom Putinom u Parizu, te dodao kako je s dnevnog reda skinut i desetgodišnji ugovor, te da će njegov vremenski rok biti “negdje na sredini”.

Maksim Rubčenko za Ria Novosti ocjenjuje kako je očito da i Kijev i Moskva smatraju da bi se rok ugovora trebao preklapati s izbornim ciklusom u Ukrajini.

“To je dobro i za Zelenskog i za Kremlj. Izgledi za produljenje tranzita, a time i za normalne odnose s Rusijom koji će biti važna tema pri izboru sljedećeg ukrajinskog predsjednika. Stoga je najizgledniji petogodišnji ugovor”, kaže Rubčenko.

Dakle, ništa nije potpisano i još uvijek se pregovara o konačnoj verziji suradnje Gazproma i Naftogaza. Moglo bi se reći da su se Rusija i Ukrajina dogovorili da kako će se dogovoriti o tranzitu plina nakon 31. prosinca 2019.

Jučer je Oxfordski institut za energetske studije objavio vijest kako je budućnost transporta ruskog plina u Europu širom je otvorena.

Uloga Ukrajine, povijesno glavnog tranzitnog koridora, promijenit će se nakon što 31. prosinca 2019. s istekom trenutnog tranzitnog ugovora između Gazproma i Naftogaza Ukrajine.

Gazprom je već znatno smanjio količine plina koji prolazi kroz Ukrajinu, te je izrazio namjeru smanjenja i dalje, posebno zbog tranzitnih plinovoda za diverzifikaciju Sjeverni tok, Turski tok i iznenadnog projekta u Poljskoj u kojoj je otvoreno novo postrojenje na plinovodu Jamal za „dehidraciju“ ruskog plina u slučaju da tijekom tranzita dođe do proboja vode u plinovod. Naime, ovakvo se postrojenje ne bi gradilo da Poljska namjerava prekinuti poslovanje s Gazpromom 2022., kao što je najavljeno. No, to je druga tema o  kojoj smo već pisali.

Rusku strategiju, bez obzira na ono što službeno tvrde Berlin i Pariz, široko podržavaju najveći kupci ruskog plina u Europi, dok u Bruxellesu postoji i političko protivljenje, uz neke, navodno „regulatorne prepreke za plinovodne  projekte“.

Napetosti oko ovih pitanja naglo su porasle s početkom ukrajinske političke krize 2014. godine, ujedinjenja Krima s Rusijom i posljedičnog pogoršanja političkih odnosa Rusija-Ukrajina i Rusija-Europa.

Ali usprkos tisućama komentara o političkim pitanjima, ovdje se radi isključivo o trgovini prirodnim plinom. A poslovni scenariji uključuju dugoročne ugovorne obveze Gazproma s mogućim protocima plina od 2020. kroz postojeće i buduće plinovodne mreže, zbog čega EU razmatra regulatorna pitanja o izgradnji nove velike infrastrukture kakvu predlaže Gazprom. Razmatraju se i mogući komercijalni i ugovorni okviri za budući tranzit plina preko Ukrajine i opskrbu plinom Naftogaza, što je bila tema jučerašnjih pregovora.

Naravno Gazprom računa na kratkoročne ugovore, jer je nemoguće predvidjeti količine opskrbe kroz Sjeverni i Turski tok, koji su takoreći pri završetku izgradnje, prvi prije nego SAD nametnu sankcije na projekt, a drugi u tranutku kada Bugari izgrade svoju dionicu do Srbije, što ipak grade, iako nešto sporije nego je predviđao Gazprom.

Vraćajući se na početak, sve vijesti koje se objave na teletekstu ili „prođu“ plavom ili „crvenom“ linijom tijekom informativnih emisija, lako je provjeriti na službenim stranicama vlada, kompanija i ipak vjerodostojnijih izvora koji zbog utjecaja na burze mogu snositi i kaznenu odgovornost. Nažalost, kod nas je „proizvodnja vijesti“, vrlo upitnih, očito praksa, a ne iznimka.

Gazprom

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Plin će dolaziti i dalje iz Rusije u EU, jedini detalji su tranzitni pravci. Svi ih žele preko svog teritorija zbog ogromne zarade, ali ih mogu imati samo veliki igrači, a ne stoka sitnog zuba, kojoj se to zabranjuje. Pod izgovorom nekakvih tobožnjih sankcija protiv Rusije, sigurnosti i sličnih BS priča. Koje za stoku sitnog zuba važe, a za velike igrače ne.

ico
Gost
ico
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, zašto obmanjuješ vjerne čitatelje Portala Logično.com? Tvrdiš da sve zemlje žele preko svog teritorija prolaz ruskog plinovoda zbog ogromne zarade od transportnih taxi plus zaposleni radnici na održavanju plinovoda?!? Sve zemlje sigurno ne, jer je bivši HDZ-ov predsjednik vlade drIvo Sanader odbio kroz Hrvatsku i trasu naftovoda Družba Adria i trasu ruskog plinovoda plinovoda. Putin je tada došao na poziv tadašnjeg precednika Mesića. Ne znam kako se dr Kosoruša ponijela po tom pitanju, ali sigurno ne u interesu Hrvats

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  ico

Ako je Hrvatska odbila, ne znači da je u hrvatskom interesu bilo odbiti, niti da je Hrvatska tako željela.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  ico

Kad je to HDZ radio u interesu Hrvatistana?

Jesi me nasmijao. 😂👍

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  ico

Plin u RH vodi general Čermak, dakle, pitajte njega a ne Sabor ili Kikitarovićku.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Je li Kokos diplomirala? Ako je sad je mozemo zvati DrKolinda Grabar-Kitarovic.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  ico

Glasas za kokicu? 😂🤣

BROJ 1
Gost
BROJ 1
1 godina prije

Bolje ispasti budala nego nuklearac koji je ispao iz ruskog vlaka koji sluzi za prevoz bulava.Odnosno bolje se grijati 100 godina na jeftinom plinu bez obzira prolazi li kroz ukrajinu ili ne ,nego zivjeti 7 dana bez plina koji prolazi kroz recimo srbiju.

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

OZNA sve dozna..

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

“Nažalost, kod nas je „proizvodnja vijesti“, vrlo upitnih, očito praksa, a ne iznimka.”

Kod vas uistinu jest, a narocito kod Vas.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Vidio jutros u 7 na HRT4, baš, dolje na “crvenoj liniji”, kad ono klinac. Ali to se redovito događa, kad i upališ komp i prevrtiš vijesti na engleskom ili ruskom,. Koga onda oni lažu? Babe od 70 godina što ne znaju baratat netom, i tinejdžere koje to i ne zanima.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
1 godina prije

Nakon intenzivnih pregovora drago mi je da mogu reći kako smo u principu postigli sporazum po svim točkama te vjerujem da su ovo vrlo pozitivne vijesti za Europu, Ukrajinu i Rusiju, istaknuo je Šefčovič.

Pregovori su se održali jučer u Berlinu, a uz Šefčoviča nazočni su bili ruski ministar energetike Oleksij Oržel te ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

No, iz ruskog Gazproma nisu potvrdili postizanje novog sporazuma te navode kako će se predstavnici Moskve i Kijeva danas ponovno sastati, u glavnom gradu Bjelorusije Minsku.

Meni se čini da je ipak nesto dogovoreno iako gazprom jos nije potvrdio, tako je izgleda hrt ovaj puta pogodio

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije
Reply to  Neko iz mase

Pogodio je, evo sad citam na Sputniku. Bravo HRT, to se zove novinarstvo.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

Evo odkuda im te rane vijesti: Rusija i Ukrajina su se uspjele dogovoriti o tranzitu plina
Pet, 20. prosinca 2019. | 7:33 | Denis Davydov. Razlika u vremenu omogucava svasta.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Sta vi mislite,da samo ruski spijuni rade kodvas.HT nije nikad postala Hrvatska.Stare komunisticke i djeca JNA jos placu za propalom drzavom.Samo cenjenice,zovem i pitam za hoceli postaviti pitanja presjednickim kanditatima,hoceli postivat Evropske Rezolucije.Nista od toga i RVE1481i zadnje gdje je izjednacen fasizam sa komunizmom.Star sam,ali se nadam jednog dana demokratski standarda.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Star si, ali perspektivan ako poslušaš moj savjet.
Čitaj Logično, ali ne komentiraj, i naučit ćeš puno u mladosti propuštenog.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Crveni Sanadar i ostali domoljubi ugasiše baš svaku vijugu u tvojoj glavi ?

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  samo tako

Pitam se ,jeli jos ima toliko djeca i unucad crvene burzoazije.Jako pametni,zato vam omladina i odlazi.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Pa ko su više ti “crveni”, djeca im i unučad, imaju li ime i prezime? U kojoj su oni stranki?

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Vidi se da si star a po pisanju si izgleda, što bi Bosanci rekli, pri kafi.

mane
Gost
mane
1 godina prije

centar sovjetske spijunaze u biv jug je bio u zagrebu.tako je i danas.stric stipe mesica je marko je bio zarobljen kod staljingrada kao clan 369 ustaske pukovnije.u jugoslaviju se vraca kao vojnik novoformiranog jugoslovenskog bataljona.odlikovan je za hrabrost od tita.takodje odlikovan je i od strane hitlera,pavelica.od pavelica jer su mislili da je poginuo kod staljingrada.nije stipe mesic tek onako odlikovan od strane rusije tj putina…

renato
Gost
renato
1 godina prije

Koliko na ovu situaciju utječe vijest da je SAD prijevremeno uvela sankcije svim tvrtkama koje grade ST2 i da je švicarska tvrtka odmah prekinula s radom,saznat ćemo uskoro.Mislim da su te prijevremene sankcije plasirane s namjerom da se pritisne Rusija u ključnom trenutku pregovora sa Ukrajinom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik