Irački Kurdistan blokiran od Turske, Irana, Sirije i Bagdada

3 komentara

U iračkom Kurdistanu se održao referendum o neovisnosti kojeg je ranije zabranio Ustavni sud u Bagdadu. Na biralištima je bilo uglavnom mirno i predsjednik iračkog Kurdistana je izjavio kako nitko neće natjerati Kurdistan da se ”vrati u Irak”.

Iran blokirao Kurdistan

Iran je zatvorio granice s iračkim Kurdistanom i obustavio sve letove za Erbil. Iranska vojska je rasporedila borbene zrakoplove u bazi Hamadan, ”koji će u slučaju prijetnje iz Kurdistana pomoći iračkoj vojsci”. Iranska vojska je pokrenula i vojne vježbe na granici s iračkim Kurdistanom.

Erdogan: ”Jedne noći možemo doći neočekivano”

Turska je povukla svoje instruktore iz grada Bashiqe, gdje su provodili obuku iračkih Kurda. Turski predsjednik Erdogan je rekao da će zatvoriti granice i naftovode kojima Erbil izvozi naftu preko turskog teritorija.

“Ulaz i izlaz u irački Kurdistan će na graničnom prijelazu Habur biti zatvoreni” izjavio je Erdogan u govoru u kojem je ljutito osudio kurdski referendum.

“Nakon toga, vidjet ćemo kome će prodavati svoju naftu. Ventili su kod nas i trenutak je da ih zatvorimo. Ako postoji prijetnja protiv nas u Iraku i Siriji, sve su opcije na stolu”, rekao je Erdogan.

Kurdistan
FOTO: Kurdistan

Barzani pokušao umiriti Erdogana, ali uzalud.

“Nismo i nećemo prijetiti nacionalnoj sigurnosti Turske, niti ćemo se uplitati u turske poslove. Ni danas, niti u budućnosti. Želimo biti dobar susjed”, rekao je Barzani.

Turski predsjednik je kurdski referendumom nazvao “avanturom”, ukazujući da se ovaj čin pretvoriti u dugogodišnji sukob, budući da u tom području ne žive samo Kurdi, nego i Arapi i Turkomani, koji se ne slažu regiju kontrolira samo “jedna skupina”.

“Ovo nije njihov osobni teritorij i uzalud pokušavaju. Jedne noći mi možemo doći neočekivano”, zaprijetio je Erdogan.

Također je ukazao na turske vojne vježbe koje se trenutačno provode na turskoj granici s kurdskom pokrajinom u Iraku.

Prema njegovim riječima, turska vojska tamo nije poslana “samo tako”.

Središnje vlasti u Iraku su zatražile da susjedne zemlje zatvore sve granične prijelaze s iračkim  Kurdistanom i da sve naftne poslove vode samo s Bagdadom.

Turska, Iran, Sirija i Bagdad su poručili da ne priznaju rezultate referenduma.

Skup najavljenih mjera iračke vlade uključuje i uskraćivanje korištenja zračnih luka u zemlji, što su Kurdi nazvali “kolektivnom kaznom koja podsjeća na praksu zloglasnog bivšeg iračkog režima”, kazao je kurdski premijer Nechirvan Barzani.

Iračka vlada traži da Kurdistan preda kontrolu nad svim međunarodnim graničnim postajama federalnim vlastima, uključujući i zračne luke, te priopćila međunarodnoj zajednici da se obraća isključivo vladi u Bagdadu, osobito u odnosu na naftu. Irak je ove mjere najavio nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u nedjelju.

“Ovo je kolektivna kazna Kurdistana. Ono što je Abadi priopćio je kolektivno kažnjavanje svih stanovnika Kurdistana”, rekao je Nechirvan Barzani, nećak predsjednika Massouda Barzanija.

Izrael stoji iza klana Barzani

”Irački Kurdistan ne prima vojnu pomoć iz Izraela, ali Erbil ima političku podršku Tel Aviva”, rekao je zapovjednik kurdskih Peshmerga snaga,  general Sirvan Barzani.

Izrael je jedina država na svijetu koja je službeno podržala održavanje referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana. U raznim novinskim člancima i stručnim procjenama se navodi kako Tel Aviv pruža vojnu podršku Erbilu.

“Danas smo u izuzetno teškoj situaciji. Ovo je prijelazno razdoblje u povijesti Kurda i u budućnosti nećemo zaboraviti one koji su nas ozbiljno podupirali. Među njima je danas Izrael. Nemamo granice s Izraelom, nema zajedničkog zračnog prostora pa stoga ne dolazi vojna pomoć. Ali postoji politička i moralna podrška. Zahvalni smo premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu”, rekao je Sirvan Barzani.

Sirvan Barzani je nećak dugogodišnjeg vođe iračkih Kurda Massouda Barzanija. General je i zapovjednik “Crnih Tigrova”, elitne jedinice kurdskih Peshmergi.

ErbilIrački KurdistanMassoud BarzaniNechirvan BarzaniReferendumReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čađo
6 godine prije

Veli da nema kopnene granice pa ih zidovi ne mogu vojno pomoci. Koji tokmak! Koja suplja prica! Kao da zidovi okolo jos putuju na devama i u karavanama od oaze do oaze…
Vrlo je indikativno da ih podrzavaju samo zidovi.

Markiz
6 godine prije

I ameri glume kao da su protiv referenduma ustvari mole boga da se jos jedna fronta na bliskom istoku otvore.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ako krenu ovi svi na ove iračke kurde neće se dobro provest.Na rubu su katastrofe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI