Irak pokrenuo protuterorističku kampanju u području uz Siriju

irak
5 komentara

Prekjučer su iračke snage najavile da će  pokrenuti ofenzivu kojom će u zapadnom dijelu pokrajine Anbar trajno uništiti ISIL. Izvor iz Bagdada je za Iraqi News izjavio kako su i američke snage stigle u bazu Ain Al-Assad, u regiji Al-Baghdadi u Anbaru. “Operacijom ćemo osloboditi grad Annah, potom će se naše postrojbe stacionirati u bazi T1, smještenoj u blizini grada”, dodao je izvor.

U četvrtak je Emad Al-Dulaimi, gradonačelnik Rutbe, izjavio da će se  prvom fazom vojne operacije osloboditi dvije regije, Okashata i Annaha.

Anah, Qaim i Rawu, zapadne gradove u pokrajini Anbar, ISIL je okupirao još 2014. godine. Iračke trupe su uspjele osloboditi najveće gradove Anbara, uključujući Faludžu i Ramadi.

Nakon najave pokretanja kampanje, jučer ujutro su iračke snage uspjele su osloboditi jedno od uporišta militanata takozvanog ”kalifata” u zapadnom Anbaru, priopćili su vojni mediji.

Iračko Ministarstvo obrane se obratilo priopćenjem: “Zajedničkim naporima su iračka vojska, Hashd Al-Shaabi snage, plemenske milicije i policija Anbara potpuno oslobodile regiju Akashat”.

“Trupe su oslobodile cestovno raskrižje i međunarodnu ceste u smjeru Akashata. Operacije su još uvijek je u tijeku”, dodaje se u priopćenju.

Potvrđeno je da su operaciju oslobađanja  Akashata vodile šiitske paravojne snage, koje su napad pokrenule iz četiri pravca.

ISIL se povukao iz područja i pobjegao prema Qaimu, samo nekoliko sati nakon silovitih topničkih udara i masovnog napada.

Iraqi News javlja ”kako ISIL gotovo da i nije pružao otpor u Akashatu”. Regija se nalazi između gradova Rutbah na granici s Jordanom i Qaim na granici sa Sirijom.

Irački vojni zapovjednik, general Abdel-Amir Rasheed Yarallah, rekao je kako snage kojima zapovijeda moraju osigurati vitalnu autocestu koja ostale regije Iraka povezuje sa susjednim Jordanom i Sirijom.

Irački zapovjednici procjenjuju da ISIL u Qaimu, koji je ključna destinacija kampanje, ima više od 1500 boraca, dok nije poznat njihov točan broj sa sirijske strane granice, zbog stalnog premještanja s jednog fronta na drugi.

Sirija

U međuvremenu su provladine milicije u Siriji najavile operacije sa svoje strane granice.

Pod zapovjedništvom Glavnog stožera sirijske vojske je pokrenuta treća faza ofenzive “Velika zora” u istočnom dijelu sirijske pokrajine Deir Ez-Zor.

U priopćenju iz sjedišta savezničkih snaga Sirije, koje uključuju iranske, iračke, libanonske i druge milicije, stoji kako je, nakon uspješnih operacija u pustinjskim područjima Damaska i Suweyde, počela treća faza operacije kako bi se oslobodila sva granična područja u blizini susjednog Iraka i grad Al-Bukamal.

Proiranske snage, Hezbollah, pakistanska Zeinabiyun i afganistanska Fatemiyun brigada su osigurale borce za pokretanje napade prema Al-Bukamalu iz južnog pravca, odakle ih do pograničnog grada na iračkoj granici dijeli oko 40 do 50 kilometara pustinje. Međutim, teritorij na iračkoj strani granice još uvijek drži ISIL i ova će operacija trebati zračnu potporu i koordinaciju sa snagama koje djeluju u  području Deir Ez-Zora.

S iračkom stranom je već dogovorena komunikacija, gdje su potvrdili da su kampanju u zapadnom Anbaru i pokrenuli  ”jer su sirijske snage pokrenule ofenzivu s druge strane”.

Oslobađanje Akashata, bivšeg rudarskog grada u sunitskoj provinciji Anbar, prva je operacija nakon što je ISIL prošlog mjeseca poražen u sjevernom gradu Tal Afaru.

“Iračka vojska, Hashd Al-Shaabi i pogranične snage su pokrenule veliku operaciju i osigurali granicu”, rekao je general Abdelamir Yarallah, načelnik iračkog ”Zajedničkog zapovjedništva za operacije protiv Islamske države”.

U ovom trenutku za nadzor nad područjem s obje strane granice se bore sirijska vojska i proiranske milicije u Siriji, koalicija vladinih i paravojnih snaga u Iraku, ali to želi i američki savez kurdskih i arapskih boraca poznat kao ”Sirijske demokratske snage” (SDF).

Osloboditi Al-Bukamal je važno i za Iran, jer ne želi dozvoliti da dva glavna prijelaza iz Iraka u Siriju, na sjeveru i jugu, budu pod kontrolom snaga koje su odane Sjedinjenim Državama.

Osiguravanje kopnenog koridora preko Iraka moglo olakšalo Iranu vezi s damaskom i Bejrutom, iako bi bilo kakav transfer kopnenim putem trebao odobriti Bagdad. Iračka vlada ima dobre odnose s Teheranom i Washingtonom, a oko ovog pitanja se još nije otvoreno izjasnila.

Što se tiče SDF snaga u Siriji, visoka savjetnica sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada je izjavila kako je njegova vlada spremna za borbu i protiv SDF snaga i povratiti nadzor nad cijelom zemljom.

“Bilo da je to SDF, ISIL ili bilo koja nelegitimna i strana sila u Siriji, borit ćemo se protiv njih i vratiti kontrolu u našoj zemlji”, rekla je Bouthayna Shaban.

 

irak

Ain Al-AssadAnbarAnnahIraqi NewsIslamska državaKalifatSAASDF
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
VeBi
6 godine prije

Kakav im je stos s tim najavama operacija?!

Ivo
6 godine prije

Da se da do znanja . kurdima i njihovim sponzorima da budu cito i ne razmahuju se previše oko Deir Ezzora i Bukamala. Samo to.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI