fbpx

Izbori za EP- Sve je napravljeno da Europska komisija ostane pod upravom Berlina

Belgija zgrade evropske komisije

Pred nama je vikend u kojem će se održati izbori za Europski parlament, koji će odrediti i sastav buduće Europske komisije. Kako s ovim sazivom odlaze i Jean-Claude Juncker i njegovi povjerenici, sada se svi pitaju kakva bi mogla biti budućnost EU. Tko će vladati u Europi? Tko će sjediti na prijestolju u Bruxellesu? Kako će se sastaviti buduća Europska komisija? Naravno, sve će ovisiti o sastavu Europskog parlamenta i mogućim savezništvima između parlamentarnih skupina i saveza između trenutnih europskih vlada.

Međutim, već sad su se pojavili sukobi oko novog ekonomskog povjerenika u Europskoj komisiji. U tom smislu je važno naglasiti odbijenicu Berlina da to mjesto pripadne talijanskom kandidatu.

Italija se pokušala fokusirati na ekonomsko područje i dobiti to mjesto. Predsjednik Confindustrije, Vincenzo Boccia, uputio je svoje upozorenje tražeći da se vlada u potpunosti posveti takvoj situaciji.

“Da bi bila aktivna i igrala ulogu koja nam pripada u Europi, talijanska vlada mora znati kako predložiti i dobiti povjerenika s kvalificiranim izaslanstvom na ekonomskom polju, koji će donositi odluke o trgovini, industriji, unutarnjem tržištu, ekonomskim pitanjima i konkurenciji”, rekao je prije nekoliko tjedana Vincenzo Boccia.

Luigi Di Maio, kao zamjenik premijera i ministar za gospodarski razvoj, rekao je da Italija namjerava imati povjerenika za industriju i unutarnju trgovinu. Ali postoji još jedan element koji je puno važniji od želja zemalja PIGS skupine ili južne Europe. To je činjenica da Francuska i  zemlje sjeverne Europe ni po  koju cijenu Rimu ne žele dati jedno od europskih “ministarstava” iz kojeg Europska unija “nesigurnim” članicama, poput Italije ili Mađarske, može nametnuti određenu financijsku politiku od one koja bi bila manje usmjerena prema “mediteranskim bunarima bez dna”.

Prema glasinama o mogućim koalicijama nakon glasovanja u nedjelju, a prije svega na temelju onoga što su europski predstavnici rekli o Italiji, teško je da “antisistemska” vlada u Rimu može računati na ekonomskog povjerenika.  Jasno je da su sjeverne europske zemlje već blokirale talijanskog predstavnika u Europskoj komisiji. Rim je zbog opsade ipak morao odustati od svojih želja, što samo dokazuje tvrdnju koliko je unutar Europske unije teško za protivnika imati francusko-njemačku osovinu.

Europska komisija mora biti pronjemačka

evropska komisija

Ali, ako je izazov već počeo s ekonomskim povjerenikom, koji ima snažne ovlasti u odlučivanju sudbine zemalja članica isključivo s financijske točke gledišta, jednako je važno tko će biti novi predsjednik Europske komisije.

Iz imena koja su se nametnula se vidi da je potpuno svejedno tko bio izabran, jer su svi kandidati orijentirani pronjemački.

Stoga će cijela Europska komisija u velikoj mjeri biti fokusirana na održavanje statusa quo ove Europske unije, koja ima tendenciju da ostane centralizirana, osim ako u europskom domu nema revolucionarnih snaga ili gotovo nevjerojatne revolucije.

Jer čak i ako ne bude Nijemac taj koji će voditi Europsku komisiju, karte su posložene tako da će to biti netko iz orbite zemalja koje su dio velike sfere utjecaja Berlina i izvršavaju zapovijedi Njemačke. Tome dodajmo Europsku središnju banku sa sjedištem u Frankfurtu i imamo ostvarenje IV Reicha bez ispaljenog metka i masovnih zločina koji štete ugledu Berlina u Europi i svijetu.

Imena su uvijek ista. Kandidati su Manfred Weber, Frans Timmermans, Margrethe Vestager, Ska Keller, Jan Zahardil, a zatim dva autsajdera, Nico Cuè i Violeta Tomić. Svi oni su prihvatljivi kandidati za čelno mjesto u Europskoj komisiji, osim ako na scenu ne uđu Angela Merkel ili Francuz kao što je Michel Barnier.

Sva ta imena ukazuju da će onaj tko bude upravljao Europskom unijom biti dijete političkog i ekonomskog sustava koji će pogodovati interesima Njemačke, te da ne postoji spremnost da se potkopa “dominacija” Berlina, niti francusko-njemačke osovine o kojoj ovisi “budućnost Europske unije”.

Sve karte su podijeljene, unatoč željama mediteranskog područja koje već duže vrijeme pokušava imati veće pravo glasa na Starom kontinentu.

To je očito poziv na buđenje kojeg zemlje izbačene iz igre moraju čuti. Ako su najjači kandidati dva Nijemca, jedan Danac, jedan Čeh, jedan Nizozemac i jedan Španjolac, jasno je da se za zemlje koje nisu u njemačkoj orbiti ništa neće promijeniti. Vjerojatno će se strogost protiv Rima i buntovnih zemalja još više povećati.

Manfred Weber je jasno stavio do znanja da nije zainteresiran za savez s Matteom Salvinijem i rekao kako neće biti nimalo otvoren prema izvršnoj vlasti koju vode Liga i Pokret 5 zvijezda (M5S).

Nizozemac Frans Timmermans predvodi  drugi tabor središnje i sjeverne Europe  koji je dio Berlina i neće voditi politiku koja nije u skladu sa stvaranjem povoljnije industrijske politike na sjeveru. Činjenica je da je Nizozemska jedna od prvih zemalja koja je stekla prednosti od marginalizacije Italije, jer to može utjecati na povećanje prometa u lukama Nizozemske, ali to je samo dio pogodnosti koje je sjever stekao u odnosu na jug.

Evropska komisija

Margrethe Vestager, spitzenkandidat iz redova liberala, mogla bi značiti još veće otvaranje u smislu razbijanja francusko-njemačke osovine, kao što je pokazalo otvoreno protivljenje spajanju Siemens-Alstoma, ali ako dozvole Berlin i Pariz. Dakle, čak i ako dođe u ured, Margrethe Vestager sigurno neće biti predsjednica antinjemačke Europske komisije. Osim toga, Danska je povijesno usko povezana s ekonomskim i strateškim blokom kojeg predvodi Njemačka.

Isto je i s kandidatima manjih stranka. Nico Cuè, predstavnik ljevice, koji očito nikada neće doći na vlast, ali je ipak dijete gospodarskog sustava poput onog u sjevernoj Španjolskoj koji je neraskidivo povezan s njemačkom industrijom.

Jan Zahardil, kojeg su predstavili konzervativci i reformisti, dolazi iz Češke, zemlje u kojoj je industrijsko tkivo gotovo u potpunosti spojeno s njemačkom, kao u svim zemljama Istočne Europe i Višegradske skupine. Činjenica da je Zahardil liberalniji od suverenista u istočnom bloku znači da sigurno neće pozitivno utjecati na afirmaciju zemalja koje ne pripadaju orbiti oko Berlina.

Isto vrijedi za Ska Keller, Njemicu i kandidatkinju Zelenih, koja se silom prilika sigurno neće suprotstaviti politikama koje su povoljne za Njemačku.

U svakom slučaju će na čelu Europske komisije biti Nijemac. To je ono čemu teži njemačka kancelarka Angela Merkel, koju uopće ne zanima tko će sjediti na prijestolju u Bruxellesu, sve dok je to potvrda središnje uloge Berlina u Europskoj uniji.

Zašto? Odgovor može biti višeslojan, ali je dovoljno pogledati BDP u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, koje je prema konačnoj procjeni u prvom kvartalu 2019. Godine raslo za mizernih 0,4% u usporedbi s četvrtim kvartalom 2018. godine. Detaljno izvješće je upravo objavio Savezni ured za statistiku Njemačke (Destatis).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ne na prethodni kvartal, BDP Njemačke je u prvom tromjesečju porastao je za 0,6%, a ako se u obzir uzmu sezonska prilagođavanja, onda se može govoriti o 0,7%. Pokazatelji se u potpunosti podudaraju s prognozama analitičara i njihovim preliminarnim procjenama, što znači da se Berlin imao vremena pripremiti za preuzimanje Europske komisije i izbjeći neugodna iznenađenja iz Italije ili neke druge zemlje ili političkog bloka. Dakle, kako god glasali, Europska komisija ostaje u rukama Berlina, iako bi prethodno spomenuta revolucija mogla biti uspon antisistemskih stranaka, koje će, prema Reutersu, dobiti oko trećinu zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

italija I slične zemlje poput mađarske itd. se nemogu zaobići. u slučaju zaobilaska italije I ostalih može doći do blokade rada jer u mnogim segmentima vođenja europske unije je potrebna suglasnost svih članica

ps. mostar kao grad je blokiran godinama jer se dvije glavne stranke u mostaru ne mogu dogovoriti. sada se priča o mostarizaciji fbih I bih. kako stvari stoje moglo bi doći do mostarizacije I cijele europske unije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Odakle to, od kada je uvedeno da se “važne odluke” donose većinom i ne možeš koristiti pravo veta. Dakle, svejedno je, bio ili ne protiv nečega.. Ako većina odluči, to prolazi

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a o kojoj većini ti govoriš. tko može natjerati italiju da ne prizna krim dijelom rusije ili da ne ukine sankcije rusiji. tko može narediti italiji da šalje vojsku na ruske granice ili da ne potpiše pristup putu svile itd. ako se ne budu uvažavale članice zašto bi te članice uvažavale brisel

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To je utopija. Koliko vidim, nitko nije rekao ne ni na što, barem što se vlada tiče, osima na kvote migranata i neke simbolične pobjede Mađarske. Sve u svemu, opcija je ili izlazak ili pokoravanje. Mislim da miniranje iznutra neće ići.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vidi lako im je bilo vladati dok su oko njih na europskom nivou bili istomišljenici. ako uđe 30% neistomišljenika e onda je problem. šta će biti ako u europski parlament iz francuske uđu poslanici marine le pen. što ako ta marine le pen preuzme ns sljedećim izborima francusku. što onda, biće takvih još. što ako se stvori blok od nekih 5-10 država u kojima su antisistemske stranke na vlasti i koje imaju svoje predstavnike na europskom nivou. čujem I da afd u njemačkoj stoje odlično. e sada ti kažeš “pokoravanje ili razlaz”. postavit ću ti pitanje što ako ne bude niti pokoravanja niti razlaza

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Da li bi smeo da se kladiš kolega da će Le Penova nešto radikalno da promeni? Još uvek mi je sveže u sećanju oduševljenje zbog dolaska Trampa…
Štaviše, možda im Lepenova odgovara jer nacionalizam koji se uzdiže širom planete nije se pojavio slučajno.

Kako god, kontrola je još uvek čvrsto u “njihovim” rukama i neće je lako ispustiti.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

pa kako su neki pisali I putin I xi su njihovi ali vidimo da ih žuljaju. marine le pen koliko god bila njihova ona daje određena obećanja glasačima. mora barem 10% stojati iza tih obećanja. e vidiš I tih 10% je dovoljno. znam tijekom prošlih izbora u francuskoj da su I berlin I brisel I vošington bili protiv nje a za macrona. ako neće le penova pojavit će se drugi, treći a koji će je zamjeniti. a nije samo tu le penova, ima tu njih još. vidiš kako su u austriji namjestili jednu paraobavještajnu operaciju a kako bi svrgli vicekancelara pred eu izbore. prijetnje sankcijama zemljana višegradske grupe radi odbijanja da prime migrante. prijetnje salviniju u vezi proračuna itd. itd. u svakom slučaju je bolje da se nešto dešava nego da ostane sve isto a mi svi da mašemo glavicama u znak odobravanja. ja znam da neki navijaju za hdz I da sve ostane isto. zna se kome je mercelova bila na stranačkom skupu a eto kako vidimo ona će nastaviti vladati u europskoj uniji kao da se ništa neće desiti. e pa vidjet ćemo. ako laže koza ne laže rog

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Xi i Putin nisu njihovi? O tome treba dobro razmisliti i pokusati pogledati sumu iza drveta. Nebih se usudio jos uvijek reci da nisu njihovi.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Po zakonu komutacije to bi značilo da će evropska komisija biti pod upravom Vašingtona.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Obzirom na odnose Berlin-Washington, ne bih rekao. Nijecima je sada svega dosta, a vidjet ćemo hoće li uspjeti . No onda dolazimo na problem što ćemo mi u IV Reichu?

Rus
Gost
Rus
1 godina prije

Isto sto i u trecem

davor
Gost
davor
1 godina prije

Ne postoji njemački utjecaj, IV reich je upravljan iz Washingtona.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kako je govorio Coluche (vasi suradnici jkoji zive u Fr znati ce o kome govorim): “Si voter changeait quelque chose, il y a longtemps que ça serait interdit.” Kada bi glasanje nesto mijenjalo, davno bi bilo zabranjeno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Francuska je velika zemlja; ipak, i kod nje je suverenost upitna…
Mikron ustrajava na osovini Berlin- Pariz, mada je jasno da su sa eurom i Francuzi na gubitku…i sa sankcijama Rusiji, francusko selo.
Ali, ne i poduzeća; mislim da ih nekih 600injak lijepo posluje na ruskom tržištu…
Ma nije nikakvo čudo da hodaju “žuti prsluci”.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

@Lucija- to je opsirna tema.koja bi se trebala obrazloziti vise u obliku i volumenu knjige- sama forma komentara nije nikako dovoljna. Npr euro- relevantne institucije (potvrdjeno na TV) kazu da je svaki francuz od uvodjenja eura izgubio oko 52 000 eura. Euro je krojen i uveden prema njemackoj deutsche mark te samo Njemackoj i odgovara. Sve ostale zemlje su slabije i vise trpe ekionomski. To je samo jedan od razloga zasto Francuska strelovito leti prema dolje tj prema velikom prasku- zuti prsluci su samo nagovjestaj.Ima previse onih koji jos nisu nicega svjesni-sto ne mijenja nista na stvari. Pratim i dvije tri druge zapadnoeuropske zemlje. Na osnovu pravih informacija, analiza i projekcija , ne treba biti vidovit kako bi znao svoju relativno blisku buducnost.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

LOGICNO bilo bi lijepo da naparavite jednu analizu politickih stranaka i istaknutijih politicara po drzvama bivse YU.
pa odgovorite na pitanja: Ili ako vam se neda raditi analizu napravite anketu medju citaocima.
Koja je politicka stranka po pojedinim drzavama najvezi lazov i prevarant?
Koji je od pojedinih politicara po drzavama taj najveci lazov i prevarant koji je ispunio najmanje, a tko najvise predizbornih obecanja.
Pa recimo to uvedete kao godisnju praksu te na kraju godine dodijelite titule:
NAJVECI LAZOV
i mozda titulu
NAJPOSTENIJI POLITICAR.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

EU je stogodišnji globalistički projekt kojega je idejni začetnik Richard von Caudenhove Kalergi, plemić iz habsburške monarhije, povezan sa pripadnicima plemstva iz više europskih država koji je tvorac paneuropskog pokreta i od 1922 do 1939 izdava je časopis Pan Europa i bija je financiran od globalista odnosno iz Rockefellerove fondacije. 1925 je napisa knjigu Praktični Idealizam u kojoj je, između ostaloga, pisa i o naseljavanju Europe Afrikancima, Arabima i Azijatima kako bi se dobila nova baštardirana raca.
Kalergi je sudjelova i u dizajniranju EU zastave i on je odabra EU himnu koje je osnova posljednji stavak Beethovenove Devete simfonije, skladane 1823.
Postoji i nagrada Caudenhove Kalergi koja se dodjeljuje svake dvi godine za europskog političara koji je napravija najviše da se ubrza uništavanje europskih naroda. Dobitnici Caudenhove Kalergi nagrade su 2010 i Angela Merkel i 2012 Herman von Rompuy.

U Europi se tek zadnjih nekoliko godina pojavljuju kritike EU i to je sve još uvik slabo jer sa stvarnim stanjem i strukturom toga totalitarnoga monstruma je tek mala manjina upoznata.

Za obične građane kontrolnim sistemom programirane percepcij jednostavno je nemoguće u nekoliko godin pojmit ono šta se počelo planirat još prij 100 godin . . . radilo se po planu sve do danas . . . i danas dok mi po noći spavamo oni koji su određeni rade na tome planu i teško je njih stić, a kamoli prestić.

Skroz je svejedno odakle su svi ti komesari, logično je da su bliži Njemačkoj jer se sa oltara bolje misa čuje, a njihov oltar je ECB u Frankfurtu koja uz MMF i Europsku Komisiju tvori famoznu Trojku, inačicu Politbiroa CK bivšega SSSR-a.
To šta je neko iz Njemačke skroz je nebitno, i taj koji bi iz Njemačke bija na vrhu EU radija bi za Njemačku isto ka Plenković za Hrvatsku. Logika stvari kaže kako Njemačka dominira jer ima najjaču ekonomiju i to je osnovni princip globalizma di će svaka korporacija progutat neku manju lokalnu tvrtku iz iste branše, a princip globalizma je zamjena nacionalnih država korporacijama di korporacije preuzimaju ulogu države i radi toga nacije odnosno narode triba neutralizirat, a neutraliziraju se tako da se raseljavaju, a doseljavaju novi odnosno da se ”multikulturiraju” i to sve se dobro miša ka jaja za padišpanj.
To je isto ka da se Bayeru koji je kupija Monsanto suprotstavi neki OPG koji je najjači u Hrvatskoj i to se nemože napravit nikakvom reformom postojećeg sustava jer vuk more prominit dlaku, ali će isto jist janjce. Sustav triba dekomponirat i sastavit novi, a to nikad u povijesti nije išlo lako.

wilham 3
Gost
wilham 3
1 godina prije

a ne da će komisiju nama i bugarima uz rumunjski nadzror

wilham 3
Gost
wilham 3
1 godina prije

da nam nema evropske unije crkli bi od gladi

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Sada kad savet Evrope lepo zamoli Ruse da se vrate u isti ..molba je vec poslata…konacni nadzor Evrope ce imati koalicija Berlin- Moskva..prvo znaci savetodavna pa sledi energetska pa na kraju raspadom Natoa i vojna kontrola….SAH-MAT sto bi rekli sahisti.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

wilham 3 Jasno, penzioneri nebi imali penzije, a radnici nebi dobivali plaće i svi bi riknili

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” Patriotizam je za nacionalističke i populističke pokrete centralna tema.

Globalizam im je stran. Oni veruju u Degolovu Evropu nacija “od Atlantika do Urala”, a ne u apstraktnu Evropu Žana Monea, i svakako ne u današnju briselsku birokratiju. Nacija i otadžbina su najveće celine kojima oni mogu iskazati lojalnost i ljubav. Ko bi marširao u boj za ničiju zemlju u ime EU?

Ali nisu svi evropski nacionalisti isti. Vladajuća poljska Stranka prava i pravde ne slaže se sa Orbanovim Fidesom iz Mađarske oko uloge Putinove Rusije.

Iako Evropski parlament ne poseduje veliku moć, ovi izbori imaju veliki značaj. Razmislite o Faražu. Ako njegova stranka Bregzit bude prva u Britaniji, kako torijevci mogu da ne nastave sa povlačenjem iz EU na osnovu glasanja iz 2016. godine a da ne izdaju svoje najvernije birače na najvažnijem pitanju?
… Vestinet rs, prema Buchanan.org
Ja očekujem , otprilike,42% za suvereniste…?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Što bi s UKIP-om?
Nije valjda Faraž samog sebe rebrandirao.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Jedan ekonomista napisao je studiju o nejednakostima unutar jedinstvenog ekonomskog prostora: da zone veće kapitalne opremljenosti isisavaju profit iz zona niže kapitalne opremljenosti. To je npr.problem Italije, SAD, bivše SFRJ, i sada vidimo – EU. Stvar se rešava stalnim oporezivanjem i povraćajem sredstava u “nerazvijene” krajeve, što izaziva večito nezadovoljstvo bogatijih.

davor
Gost
davor
1 godina prije

Postoji još jedan detalj vezan uz Manfreda Webera zbog čega ga i neke druge države žele za spitza, koje su malo utjecajnije od “strašne francusko-njemačke osovine” a to je da će isti pokušati otkazati Nord Stream projekt sa Rusijom.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Samo jedno pitanje od mene pastira.Njeci izgubili rat,a mi sa ovi prostora isli nji izgradjivat.Pitam ove pametne,kojja je to partija dopustila i jeli treba danas postivat RVE1481, koja govori o totalitarnim rezimima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
26
0
()
x