Izjava pet nuklearnih sila o atomskom ratu i trci u naoružanju

Atomski
12 komentara

Nuklearni rat se ne može dobiti i nikada se ne smije voditi, saglasne su globalne sile.

Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD objavile su zajedničku izjavu u kojoj potvrđuju da se protive korištenju svojih nuklearnih arsenala u ofanzivne svrhe. Takođe su obećali da će zajedno raditi na nuklearnom razoružanju.

„Potvrđujemo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi“, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedjeljak. „Pošto bi upotreba nuklearnog oružja imala dalekosežne posljedice, takođe potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – treba da služi odbrambenim ciljevima, odvraćanju agresije i sprečavanju rata“.

Pet potpisnica je izjavilo da će nastaviti da se pridržava svojih „bilateralnih i multilateralnih sporazuma o neširenju, razoružanju i kontroli naoružanja i obaveza“ i tvrde da nijedna njihova nuklearna bomba ne cilja neku od tih ili bilo koju drugu državu.

Pet nuklearnih nacija, poznatih kao P5, nisu jedine zemlje na svijetu sa atomskim oružjem. Indija i Pakistan ga posjeduju, a vjeruje se da Izrael ima nuklearni arsenal. Sjeverna Koreja je takođe testirala nekoliko nuklearnih uređaja.

Izjava od ponedjeljka dolazi u trenutku kada su odnosi između nekih od P5 na istorijskom niskom nivou. Rusija i SAD su se dugo prepirale oko postavljanja američkih nuklearnih bombi u Evropi, a zakonodavci u Washingtonu su nedavno optužili Moskvu da planira „invaziju“ na Ukrajinu – tvrdnja koju je Kremlj odbacio – neki u Kongresu su čak pozvali na nuklearni rat ako bi se dogodila invazija.

Uoči pregovora između NATO i Moskve, SAD nisu rekle da će ukloniti svoje nuklearno oružje sa evropskog tla. Pojačavajući tenzije, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je sugerisao da bi njegova zemlja mogla da postavi ruske rakete kao odgovor.

Dalje, američki zvaničnici su tvrdili da Kina dramatično povećava svoje zalihe nuklearnog oružja.

Ističući Washingtonovo „zanemarivanje činjenica“, Peking je rekao da ima politiku „bez prve upotrebe“, dodajući da „nijedna zemlja neće biti ugrožena kineskim nuklearnim oružjem“.

U isto vrijeme, prošle godine su SAD, Velika Britanija i Australija posredovale u paktu pod nazivom AUKUS, čiji je cilj bio naoružavanje ove posljednje države podmornicama na nuklearni pogon, ali konvencionalno naoružanim. Kao rezultat toga, Australija je jednostrano otkazala ugovor sa Francuskom o dizel-električnoj podmornici vrijedan više milijardi dolara, za koji je Pariz rekao da je bio „nož u leđa“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
OPA
1 godina prije

Naravno da ga ima i IR Iran najmanje jednu pakistansku i nema potrebe za vise .

Dragačevac
1 godina prije

Hemijsko biološko i atomsko ratovanje su najgori vidovi rata koji postoje.

ledeno doba
1 godina prije

25.001-ta epizoda beskonačne komične serije-sitcoma igara geopolitike za naivce

Max
1 godina prije

Zemlje P5 koje govore o užasu nuklearmog oružja treba podsjetiti da su one krive što taj užas postoji.

Ivo
1 godina prije

Kakve su ovo cirkusarije? Kao kad se lokalni pijanci ispred ducana dogovore da eto nece dirat onog velikog iz teretane, haha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI