Iznenadni posjet ruskog ministra obrane Damasku

Šojgu - Assad
44 komentara

Jučer poslijepodne, naravno, tek nakon što je odletio iz Sirije, mediji su izvijestili da je ruski ministar obrane, boravio je u radnom posjetu toj zemlji, tijekom kojeg je u Damasku razgovarao sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom.

”Posjet ruskog ministra obrane Siriji je održan je u ime ruskog predsjednika Vladimira Putina”, izvijestila je služba za tisak ruskog Ministarstva obrane.

“U ime ruskog predsjednika Vladimira Putina, ministar obrane Sergej Šojgu je bio na radnom putovanju u Damasku gdje je održao razgovore sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom”, navodi se u kratkom priopćenju.

Tijekom razgovora su Sergej Šojgu i Bashar Al-Assad raspravljali o stabilizaciji situacije u Siriji, funkcioniranju zona za de-eskalaciju sukoba, kao i pružanju humanitarne pomoći civilnoj populaciji Sirijske Arapske Republike.

Detalji o susretu nisu priopćeni javnosti, osim što je naknadno potvrđeno da se general Šojgu u Damask iznenada zaputio nakon odlaska iz Tadžikistana.

Komsomolska Pravda se pita koje su bile pute ministru obrane i zašto je Damask posjetio baš sada? Naravno, uspješna ofenziva sirijske vojske, uz potporu ruskih zračnih snaga, nakon deblokade Deir Ez-Zora zahtjeva prilagodbe novonastalim okolnostima u zajedničkoj borbi Moskve i Damaska protiv terorista.

Ogroman dio teritorija Sirije je oslobođen je terorista ”Islamske države” i vrijeme je da se razmisli što činiti nakon potpunog poraza ove terorističke organizacije.

Čak i rusko Ministarstvo obrane potvrđuje ovu verziju.

”Tijekom sastanka su Šojgu i Assad raspravljali su o vojnoj i vojno-tehničkoj suradnji kako bi dovršili posao uništenja  terorista ISIL-a u Siriji”, izjavio je ruski vojni odjel.

Prije 2 godine je Rusija pokrenula kampanju protiv terorista u Siriji i tada nitko nije mogao znati koliko dugo će ova operacija trajati. Govorilo se ”oko tri mjeseca” ili ”pola godine”, a tada je egzistencija Sirije kao države, ali i vlade Bashara Al-Assada, visjela o koncu. Stručnjaci su vjerovali da će ISIL u Damask ući za nekoliko tjedana. No, tada je intervenirala Rusija.

Operacija traje već dvije godine i još nije gotova, iako je uništenje ”kalifata” jako blizu. Za to vrijeme je Rusija u borbenim uvjetima uvježbala vojsku i flotu, koja je po iskustvu, reputaciji i borbenoj spremnosti neusporediva s onom prije 2015. godine.

Sirija je u suradnji s ruskim i iranskim savjetnicima je ustrojila oružane snage sposobne za sve oblike modernog ratovanja.

I što je najvažnije, Rusija je dobila Siriju kao sigurnog i pouzdanog saveznika, vojne baze u toj zemlji, političku težinu na cijelom širem Bliskom istoku, od Irana i Egipta do Turske i Libije i ugovore za kupnju ruskih oružja koja su se dokazala u borbama u Siriji.

Rusija je ostvarila i drugi važan cilj. Uništeno je na tisuće terorista rodom iz Rusije i Zajednice Nezavisnih Država koji su se borili u redovima ”Islamske države”, čime ih je onemogućila da se vrate u Rusiju i zemlje u okruženju i da tamo čine zločine.

O čemu su se tijekom radnog sastanka govorili general Šojgu i Bashar Al-Assad saznat ćemo uskoro, vjerojatno na bojnom polju.

ISILIslamska državaKalifatministar obrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mungos
6 godine prije

dogovorili se da saa predje eufrat i osvoji što više teritorije sa te strane,kao i najvažnija naftna polja,da ne ulazi u sukob sa kurdima,to će rusi srediti. da se uozbilje saa krene u odlučnije akcije. nastavlja se sa planom do konačnog uništenja id. tata je tako naredio,kao i da se ne boje amerikanaca,jer im tata isčupati uši

Mak
6 godine prije

Vjerovatno su razgovarali o Kurdima, jer su zauzeli teritorije koje su 10 puta vece od onih u kojim zive!

Brik
6 godine prije

Citat iz članka: “I što je najvažnije, Rusija je dobila Siriju kao sigurnog i pouzdanog saveznika, vojne baze u toj zemlji, političku težinu na cijelom širem Bliskom istoku, od Irana i Egipta do Turske i Libije i ugovore za kupnju ruskih oružja koja su se dokazala u borbama u Siriji.”
Pitanje: Ima li ovdje nešto novo u svjetskoj politici, osim što je umjesto SAD-a u pitanju Rusija?
Dakle, Rusija provodi istu politiku kao što je provodio SAD sa saveznicima u Iraku, a na ovom portalu se nemilice pljuca po SAD-u i njegovim saveznicima kao o okupatorima koji gledaju samo osobni interes.
Što je bio u konačnici interes Rusije u ovom ratu u Siriji vidimo iz priloženog citata. Nema razlike između SAD-Irak ili Rusija-Sirija.

Laki Topalović
6 godine prije

U vojnom smislu je sirijska vojska sjeveroistočno od Deir Ez-Zora prešla Eufrat da oslobodi naftna polja, a nije krenula jugoistočno da se spoji sa šiitima iz Iraka, iako im je tamo bliže, obzirom da irački šiiti drže sjeverozapadni dio granice s Irakom, dakle, nafta pod prvo, a onda plan Teherana za spajanje. O tom su razgovarali. Prvo sirijski (ekonomski) , ujedno i ruski prioriteti , a onda koridor Teheran – Bejrut. Da ne bi bilo glavinjanja, jedni vamo drugi tamo.

loren
6 godine prije

d ogovor oko sirije i drugih kriznih podrucja svijeta je postignut rusi amerikanci i kinezi sa svjetskim gazdama su sve dogovorili svjetskog rata nece biti podijeljene su zone uticaja te ce se sada rjesavati oni koji budu pruzali otpor tome s tim da svatko rjesava svoje vazale u kontekstu toga sojgu je dosao saopciti asadu sto je dogovoreno za siriju i koji je njegov zadatak mislim da se mozemo opustiti biti ce jos svega i svacega ali je bitno da svjetskog rata i atomskih gljiva biti nece

posmatrac
6 godine prije

Ministar vojni u “radnoj” poseti…
Radi se u sve tri smene, na deratizaciji.
A ovi “sendvicari” sto dolaze ovde i mudruju kako je sve dogovoreno, kako nema nista od Sirije i ostala trabunjanja, ne treba uzimati za ozbiljno.Puste zelje samo…
Ko kaze da je sve gotovo, kad ISIL bude porazen!
Pa ima tu jos 20 krugova pregovora, pa pritsaka, pa opet pregovora i tako dalje…
A, obicno najjace “pritiska” onaj koji ima silu na terenu.A u ovoj situaciji pogadjajte cija je sila na terenu!

Ivo
6 godine prije

Trola brika plaćaju isti oni koji teroriziraju Siriju i Irak, i koji su podbunili Čečene da se okrenu protiv centralne vlasti u Moskvi. Jedino nisam siguran da li mu dnevnice plaćaju preko nekog soroševog ngo-a, ili radi u državnoj službi. U svakom slučaju profesionalni trol, vidljiv iz aviona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI