Jevrejska značka za obilježavanje budućih žrtvi

Jevrejska značka
31 komentar

Istorijsko porijeklo jevrejske značke

Tokom više od deset vijekova muslimanski kalifi, srednjovijekovni biskupi i, na kraju, nacističke vođe, koristili su identifikacionu značku za obilježavanje Jevreja. Dekreti kojima se naređuje identifikacijska značka rijetko su bili izolovana djela. Oni su često bili dio niza antijevrejskih mjera namijenjenih odvajanju Jevreja od ostalog stanovništva i jačanju njihovog inferiornog statusa.

Dolaskom Francuske revolucije u 18. vijeku i jevrejske emancipacije u 19. veku, „jevrejska značka“ je nestala u zapadnoj Evropi. Kada su nacistički zvaničnici implementirali jevrejsku značku između 1939. i 1945., to su učinili na pojačan, sistematičan način, kao uvod u deportaciju Jevreja u geto i koncentracione logore u istočnoj Evropi pod okupacijom Njemačke.

Jevrejska značka tokom nacističke ere

Tokom nacističke ere njemačke vlasti ponovo su uvele jevrejsku značku kao ključni element u njihovom planu da progone i na kraju unište jevrejsko stanovništvo Evrope. Koristili su značku ne samo da bi stigmatizovali i ponižavali Jevreje, već da bi ih razdvajali i posmatrali i kontrolisali njihova kretanja. Značka je takođe olakšala deportaciju.

Nacistički ministar propagande Josef Goebbels prvi je u memorandumu u maju 1938. predložio „opštu oznaku razdvajanja“ za njemačke Jevreje. Šef bezbjednosne policije Reinhard Heidrich ponovio je tu ideju 12. novembra 1938., na sastanku koji je sazvao Herman Goring nakon Kristallnachta. U oba slučaja nisu preduzete trenutne mjere.

Kada i gde je uvedena jevrejska značka?

U septembru 1939. godine, nakon njemačke invazije na Poljsku, pojedine njemačke vojne i civilne vlasti nametnule su jevrejsku značku u određenim poljskim gradovima i selima, a prva je proglašena u gradu Vloclavek 29. oktobra 1939. godine. U Generalnoj vladi, taj dio Poljske koju je direktno okupirala Njemačka, generalni guverner Hans Frank naredio je 23. novembra 1939. godine da svi Jevreji stariji od deset godina nose “jevrejsku zvijezdu”: bijelu traku sa plavom šestokrakom zvijezdom, koja se nosi preko desnog gornjeg rukava odjeće. Bilo je teških kazni za one koji su uhvaćeni da je ne nose.

Odmah poslije invazije Njemačke na Sovjetski Savez, 22. juna 1941., uvedena je jevrejska značka, iako nije postojao opšti poredak. Tokom kratkog vremena između njemačke invazije i masovnog ubijanja Jevreja širom Sovjetskog Saveza nosile su se razne značke u različitim regionima.

Tada je 1. septembra 1941. Rajnhard Hajdrih naredio da svi Jevreji stari šest godina ili više  moraju nositi značku koja se sastojala od žute Davidove zvijezde na crnom polju koja će se nositi na grudima, sa riječju “Židov”  u zvijezdi upisana na njemačkom ili na lokalnom jeziku. Ovo se odnosilo na sve njemačke Jevreje i Jevreje na, od Njemačke okupiranim teritorijama: Alzas, Bohemija-Moravska i Vartegau (teritorije zapadne Poljske koje su pripojene Njemačkoj).

U zapadnoj Evropi pod okupacijom Njemačke pokušaji uvođenja značke naišli su na različit stepen protivljenja lokalnog stanovništva, zvaničnika, pa čak i njemačke vojske.

Individualna izuzeća

Određeni pojedinci bili su izuzeti od nošenja značke, mada su takvi izuzeci bili češći u zapadnoj nego u istočnoj Evropi. Oni kojima je dozvoljeno da ne nose značku uključuju, između ostalih,

  • strani Jevreji, posebno oni iz neutralnih zemalja
  • Jevreji čiji je rad bio posebno važan za Njemce, kao što su rukovodioci velikih radionica
  • neki zvaničnici jevrejskih savjeta
  • saradnici
  • i Jevreji iz mješovitih brakova

“Svaka sličnost sa današnjim događajima je slučajna”

 

JEVREJIJevrejska značkanacisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara Kuka
3 godine prije

Žuta zvijezda nije služila nikakvom obilježavanju židova i njihovj identifikaciji kao židova. Znali su Gestapo i SS jako dobro tko je sve židov i bez prišivene zvijezde. Zvijezda je služila prije svega kao sredstvo za ponižavanje. Vanjski, svima vidljivi dokaz pokornosti pojedinca volji državnog aparata.

Taj komad tkanine je dakle imao sasvim drugu svrhu od one koja je službeno deklarirana. A kako ste napisali svaka sličnost sa današnjim komadima tkanine i njihovom stvarnom svrhom je sasvim slučajna.

My 5th
3 godine prije

Hahaha pravo ste jeb*ebeni igraci 🙂

kolona
3 godine prije

KADA I GDE JE UVEDENA JEVREJSKA ZNAČKA? Na zapadu, ideja je stoverena na zapadu u Njemackoj. Njemacka je izvor genocida nad zidovima. Kad je Njemacka metnula skoro cijelu Europu pod svoju vlast, Nijemci su cak i onda cesto rabili termine Europa a mislili su na Treci Reich. Nakon sto je Njemacka napala Rusiju, Hitler je na radiu odrzao govor u kojem je nasao opravdanje za napadaj. U tom govoru je cak spomenuo Europa 12 puta. Europa je bila Njemacka. Ime Rusija je spomenuo 45 puta. Tko zeli naci govor, neka otipka ovo ispoda GERMAN PEOPLE! NATIONAL SOCIALISTS Weighted down with heavy cares, condemned to months-long silence, the hour has now come when at last I can speak frankly. Kad je Njemacka napala Kraljevinu Jugoslaviju, Hitler je isto odrzao govor na radiju i nasao je opravdanje zasto je to napravio i Nijemci su nasli da to opravdanje drzi vodu. Tako je… Čitaj više »

Istrazuj
3 godine prije

“… strani Jevreji, posebno oni iz neutralnih zemalja….” Najvaznije pitanje je – ko su “strani jevreji”? A i odgovor je odavno poznat. Slazem se da neki dijelovi ove analize stoje – te da je poredjenje sa danasnjom situacijom gdje smo prakticno SVI mi “jevreji”…. Medjutim, dodao bih da nije samo “znacka” u 2WW ili maska danas – poveznica. Poveznica je takodjer – ko je stojao IZA Hitlera i ko ga je doveo na vlast! Masa je dokumenata o tome – da su upravo cionisti (politicko zidovstvo!) – i doveli Hitlera na vlast! Mozda neko sumnja da i danas iz ove lazne “pLandemije” ne stoji politicko zidovstvo – medjutim, ja bih tome odmah preporucio da pogleda “religiju” svih vlasnika Centralne banke FED, svih direktora najvecih banaka, svih gigantskih mas-medijskih kuca, svih produkcijskih kuca Holivuda, svih vlasnika tzv “drustvenih mreza”…. Pa cak i kada se religija kod tih mocnika niti spominje ili… Čitaj više »

Perun
3 godine prije

2020 je godina i u ovom vremenu opterecivati sredstva javnog informiranja prosloscu nije bas preporucljivo…Opipavanje pulsa nacionalistima rasisitima anarhistima imperijalistima etc..etc ( citaj politickim i drugim lesevima i mumijama ) je cisto izrugivanje sadasnjem vremenu i ljudima kojima te kvazi analize ne znace puno…P.S. Google Android i Windows Microsoft su simboli rituala porobljavanja i dominacije a koriste ih jako puno ljudi na planeti Zemlji …Kaplar ili Kozojeb iz Austrije nije imao simbol pod kojim bi pokrenuo mase pa je drpio i otudjio i na kraju zloupotriebio simboliku swastike …Simbol srece stavio je u polupismeno smisljen kontekst i projekt koji se nakraju izjalovio…A i ovaj kontekst upotrebe Davidove zvijezde u samopromociji novinarsko spisateljskog ,,kvazi” umijeca duboke analize smisla simbolike ne drzi vodu ….Jevreji imaju vlastitu drzavu koja stiti interese ,,svih” njenih gradjana i drugih koji zive pod stijegom drzave na kojoj je Davidova zvijezda simbol …..Teme kao ova ne zasluzuju da… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

Do 16. st. i Češke Davidova zvijezda nije bila isključivo židovski simbol…nalazila se i u islamu, “Solomon seal”, pečat i u kršćanstvu, npr čest motiv na prozorima katedrala…

Lucija
3 godine prije

“ДИРЕКТОР московског Националног истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“ Алекандар Гинцбург изјавио је да би прва руска вакцина против коронавирусне инфекције могла да почне да се користи од 14. до 15. августа.”, fakti.org
? 😲😱

erfvjwdfvwdjcbadscbhadshchsadc
3 godine prije

Interesantan napis ispod intervjua sa Petrom Čelikom: “cvele cvelevic cvele cvelevic prije 21 sat (uređeno) Када је не тако давно одређена мањина упозоравала на одређене кораке сатаниста (метод куване жабе , полако и неприметно)против угрожавања личних слобода и здравља обичног народа попут запрашивања, вакцинације, намета који немају везе са реалношћу итд. људи су им се смејали по принципу “теоретичар завере” , сада када је зло дошло на свачији праг, одједном су сви постали “свесни” опасности. Већина људи генерално има један проблем…СЛАБО ПАЛИ и неће да чује истину. Оно што сам такође приметио, поготово за време ове Орвеловске спрдачине звана ” Корона” је да ће та иста већина увек споро палити, и лажно себе бодрити ” биће боље”. Нажалост све указује на то да неће бити боље, и да ти “оптимисти” у ствари лажу себе, а да су “дефетисти” у ствари већином реалисти и на неки начин упозоравају, не зато да… Čitaj više »

Max
3 godine prije

E meni neće nitko nabijati značku ni po cijenu života!

Rog
3 godine prije

Pretjerujete sa tim židovima…i drugi narodi su patili , i pate pod čizmom ideologija, ali se nitko ne reklamira kao židovi.

mike
3 godine prije

IBM= obilježavanje…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI