Kijev plijeni imovinu Gazproma u Ukrajini

Poršenko - hijene
37 komentara

U plinskom ratu između Gazproma u ukrajinskog Naftogaza je vlada u Kijevu odlučila poduzeti oštre mjere kako bi prisilila rusku kompaniju na poštivanje odluke Arbitražnog suda u Stockholmu, koji je krajem veljače presudio da Gazprom ukrajinskoj kompaniji mora isplatiti odštetu od 2,65 milijardi dolara. Gazprom se žalio na presudu, ali je 1. ožujka obustavio isporuke plina Kijevu i pokrenuo proces raskida svih trgovinskih i tranzitnih ugovora s ukrajinskom stranom.

Nakon toga, Kijev je 7. ožujka priopćio kako na otvorenoj aukciji namjerava prodati dionice tvrtke “Gaztranzit”, zaplijenjene u okviru obvezne naplate novčane kazne za zlouporabu monopola na tržištu od strane Gazproma. To je navedeno u poruci objavljenom na portalu ukrajinske vlade.

Stav Ukrajine u situaciji s Gazpromom treba biti težak i dosljedan. Gazprom mora provesti presudu Arbitražnog suda u Stockholmu, ispuniti zahtjev tijela za suzbijanje monopola Ukrajine i odluke ukrajinskih sudova”, izjavio je ukrajinski premijer Vladimir Groisman.

U siječnju 2016. je Antimonopolski odbor Ukrajine kaznio Gazprom za zlouporabu monopola položaj na ukrajinskom tržištu prirodnog plina s novčanom kaznom od gotovo 86 milijarde ukrajinskih grivna. Nakon godinu dana, iznos kazne je udvostručen.

“U ovom slučaju je počelo oduzimanje imovine koja pripada Gazpromu u Ukrajini”, navodi se u priopćenju.

Konkretno, oduzete su nekretnine tvrtke “Gazprom trgovina Ukrajine” i Međunarodnog konzorcija za upravljanje i razvoj ukrajinskog plinskog transportnog sustava, te dionice JSC “Instituta JužniIGIprogaz” i JSC “Gaztranzita”. Dionice tih tvrtki bi trebale biti prodane na javnim dražbama.

Nije poznato pokriva li ova imovina barem dio potraživanja Kijeva, ali je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko u intervjuu za Financial Times predvidio kolaps Rusije zbog nepoštivanja sudskih odluka.

Porošenko je rekao da će akcije u vezi sa sukobom zbog plina s Rusijom biti ozbiljne.

“Podnijeli smo tužbe Ujedinjenim narodima zbog kršenja zakona koji počinju financiranjem terorizma i završavaju na Krimu. Ako se Rusija ne bude pridržavala zakona i ne bude poštovala odluke suda, mislim da će biti potpuno uništena”, za Financial Times je izjavio predsjednik Ukrajine.

Ranije je Gazprom poslao Naftogazu Ukrajine službenu obavijest o početku postupka za raskid ugovora o opskrbi i tranzitu plina. Naftogaz od ruske tvrtke ukupno namjerava dobiti još 20 milijardi dolara, što pravda dvostrukom tarifom za tranzit ruskog plina u Europu preko Ukrajine.

Međutim, čini se da će, osim gubitka nekoliko nekretnina i dionica tvrtki kćeri Gazproma, koje bez ruskog plina u Ukrajini ionako ne vrijede ništa, konačno rezultat biti prekid svih poslovnih veza s ukrajinskom stranom, iako su se u Bruxellesu nadali da će one ostati na snazi do kraja 2019. godine, kako stoji u ugovoru. Gazprom je već priopćio da je presuda Arbitražnog suda u Stockholmu apsurdna i da ruska tvrtka nema namjeru podržavati propalo ukrajinsko gospodarstvo.

Arbitražni sud StockholmGazpromGaztranzitJužniIGIprogazNaftogaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Globalista
6 godine prije

Porošenko moze puvati u vjetar,njemu su dani odbrojani kao i vladi sadasnjoj u Kijevu.On sam sebi sjece granu,nije toga niti svjestan,raznim zakonima,gluparijama,Ukrajina bez Rusije propada svakim danom sve vise i vise.Bagra se nagrabila para,vec su mnogi prebacili pare u druge zemlje,kupili stanove ,kad bude gusto svi ce ti pobjeci.Evropa je umorna vise od Ukrajine i njihovih problema,Porosenko i pojedinci u vladi igraju joj uvijek kako zasvira americka drzavna elita a nisu oni niti svjesni da su svi redom otpisani a drzi ih se na vodi da svakim danom sve vise zaglibe kako bi ih mogli totalno sve redom otpisati iz politickog i ekonomskog zivota.Mnogi ti oligarhi nisu niti svjesni toga,prebacili su svoje pare van Ukrajine a preko noci mogu ostati bez para.

igi
6 godine prije

Nije poznato pokriva li ova imovina barem dio potraživanja Kijeva, ali je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko u intervjuu za Financial Times predvidio kolaps Rusije zbog nepoštivanja sudskih odluka.
….može li mi itko objasniti o kakvom kolapsu ovaj govori….

Laki Topalović
6 godine prije

Gazprom je u Ukrajini ostavio nekoliko zgrada, ili ureda i što reče ovaj. “Dionice sestrinskih kompanija u Ukrajini”. Tko će to kupit, baš bi volio vidjeti. Iako sumnjam i ove nekretnine da su kupljene , prije će biti da su uzete u zakup. Što mogu prodati? Ništa jadnici, ….. PR trik obični

Globalista
6 godine prije

Poznavajući situaciju u Ukrajini,mene ona vise nebrine,tamo je sve to jasno ali me puno vise brine trenutna politicika situacija u Slovackoj gdje bi moglo doci do veliko tzv.potresa u EU i sire.U Slovackoj se događa jako opasna stvar danas i ovaj vikend,mogao bi biti puno jaci Majdan nego u sto je bio Ukrajnii,puno jaci i brutalniji.Mnoge novine o tome sute i to svjetske,ako se desi Majdan ovaj vikend u Slovackoj,proces nestabilnsoti mogao bi se prosiriti na kompletnu regiju i sire.Prema izjavama predsjednika Vlade Slovacke Fica,organizatori svega toga su razne nevladine udruge koje placa Soros,to je otvoreno izjavio na televiziji.Uz sve to danas dovode autobusima tzv.protestante iz evrope kako bi relaizirali taj Majdan.Tu se radi o procesu destabilizacije EU preko Slovacke koji moze preci u jako nestabilnu i nepredvidivu situaciju.Izgleda po svemu tome,americka drzavna eliat nemiri se sa porazom i porazom Pax Ameikana i zeli na sve nacine da izazove haos… Čitaj više »

Jurišić maja
6 godine prije

na kraju priče uzeti će rusi cilj ukrajinu

Zvrk
6 godine prije

zato su se naši škverovi okoristili sa ukrajincima.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Porosenko, Jacreee, Groisman,sve redom kazarski kriminalci koji vode Ukrajinu u propast.

fbslo
6 godine prije

Pa daj, ko če ove Ukrajince več jednom, da probudi…

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

ove sezone se barem kolju nakon hladnoča

wetzer maja
6 godine prije

ovo je cisti apsurd, zna se, da su ukrajinci po posebno povoljnim uvjetima dobivali jeftinije taj plin, a sad govoriti o nekom monopolu….bez glave i repa. zna se, da je ukrajina rusiji duzna koji milijuncic u dolarima i rusija je to jos uvijek (iz nepoznatog razloga) odsutjela, mogli su proglasiti ukrajinski bankrot – pa nisu. zapad preko ukrajine ugrozava rusiju i odavno joj je objavio rat. samo srecom – dobrih zivaca sahovskog majstora, jos imamo mir u evropi.

Dopizdilomi
6 godine prije

Odlično, inteligentno. Zahvaljujući inatu i idiotu rusi se riješili stvari u Ukraini koje nikome nisu mogli prodati.

Alex
6 godine prije

Jadni ovi ljudi u Ukrajini. Niko ih ništa nije pitao, oteta im je sadašnjost i budućnost. Ne bi se čudio da su onog u engleskoj ukii otrovali samo da naštete Rusiji.

Jurišić maja
6 godine prije

hoholi će uskoro opet imati prorusku vladu čim prođu izbori u rusiji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI