Kijev želi da EU naplati “dug” od Gazproma od 2,56 milijardi dolara

gas plin sat mjerac
15 komentara

Naftogaz je pokrenuo novi napad na ruski Gazprom. Ukrajinska tvrtka ruski plin namjerava uzeti od zemalja EU. To će učiniti ako Gazprom prema odluci Arbitražnog suda u Stockholmu ne plati Naftogazu 2,56 milijardi dolara. Ovo je ponedjeljak, 12. ožujka, potvrdio glavni komercijalni direktor Naftogaza Jurij Vitrenko.

“Ako Gazprom dobrovoljno ne provede odluku Arbitražnog suda u Stockholmu, pozvat ćemo sudove europskih zemalja koje su ratificirale međunarodnu konvenciju da one izvrše presudu”, kazao je Vitrenko.

Prema njegovim riječima, Ukrajina neće uzeti plin iz tranzitnih tokova prema Europi.

“Bolje nam je dobiti naknadu za plin prije udara na europska tržišta”, objasnio je Vitrenko.

Istoga dana je Europska unija zauzela stranu Ukrajine u sporu s Gazpromom.

“Razgovarali smo s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom zbog nedavne odluke Gazproma da obustavi isporuke plina Ukrajini. Gazprom mora ispunjavati ugovorne obveze. Europska komisija, uključujući povjerenika  za energiju Maroša Šefčoviča, aktivno radi u tom smjeru. Spremni smo nastaviti trilateralne pregovore u vezi s tim”, rekla je ministrica vanjskih poslova EU Federica Mogherini.

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili

Ranije je zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine za europske integracije Elena Zerkal izvijestila da će diplomatski ured inicirati tripartitne pregovore EU-Ukrajina-Rusija kako bi se osigurala stabilnost isporuke plina Ukrajini i EU.

U Europskoj komisiji su trilateralne pregovore nazivali učinkovitim sredstvom za rješavanje nesuglasica i istaknuli su da su spremni posredovati u pregovaračkom procesu.

Međutim,  ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak je rekao da trilateralni pregovori Ukrajine, Rusije i Europske komisije o tom pitanju nisu planirani, jer se radi o tvrtki, a ne ruskoj državi.

Podsjetimo, odluka Arbitražnog suda u Stockholmu je izazvala oštru reakciju Gazproma. Od 1. ožujka su prekinute isporuke plina Ukrajini, navodeći kako nema dodatnog sporazuma o ugovoru, a potom je ruska tvrtka najavila namjeru raskidanja svih ugovora s Naftogazom.

Plinovod Rusija

Kao odgovor, 7. ožujka je Kijev počeo oduzimati imovinu Gazproma u zemlji. Među imovinom su dionice JSC “Gaztransit” vrijedne 1,3 milijardu rubalja. Istog dana je premijer Ukrajine Vladimir Groisman Ministarstvu pravosuđa zemlje i vodstvu Naftogaza naredio da koordinirati aktivnosti u oduzimanju imovine Gazproma “diljem svijeta”. Groisman je naglasio da će stav Kijevu u situaciji s Gazpromom biti “težak i dosljedan”.

Hoće li Kijev ruski plin u Europi uspjeti iskoristiti kao ulog u pregovorima? Naime, prema poznatom ugovoru između Gazproma i Naftogaza, koji je formalno na snazi do kraja 2019. godine, propisano je da stranke trebaju rješavati sporove na Arbitražnom sudu u Stockholmu. Ali je također važno razumjeti da sporazum ima dva ključna dijela. Prvi je opskrba plinom Ukrajine, a drugi tranzit preko Ukrajine u Europu i oni nemaju veze jedan s drugim.

Dakle, ugovor navodi da je Ukrajina dužna kupiti oko 40 milijardi kubičnih metara ruskog plina godišnje, a ako ne, slijede kazne. S druge strane, ugovor navodi kako Gazprom planira preko Ukrajine Europi isporučiti 110 milijardi kubnih metara plina godišnje. A u slučaju da potrošnja plina u Europi poraste, tako će rasti i zalihe. Nije bilo kazni za manjak tranzita.

“Moramo ujediniti sve naše napore da Gazprom ispuni svoje obveze”, rekao je ukrajinski premijer.

Gazprom je sada uložio žalbu i čeka što će se dogoditi. No problem je što učiniti s presudom je već donio Stockholm. Štoviše, razmatranje žalbe Gazproma može potrajati, a nitko ne zna kako će to završiti.

Ukrajina u ovom slučaju može besplatno uzeti plin iz Europe, a EU će izdati račun Gazpromu, čime će pokriti iznosu od 2,56 milijardi dolara, što je kazna iz Stockholma.

Ukratko, Kijev trenutno može stvoriti problem, ali postupak oko arbitraže se i dalje nastavlja. Brzih odluka, kako tvrde u Kijevu, ovdje ne može biti. Što se tiče plana za besplatnu opskrbu plinom iz Europe u Ukrajinu, te naknadnim slanjem računa Gazpromu, to je prilično neshvatljivo. Ako Ukrajina i uspije nešto uzeti u okviru ovog spora, onda bi to trebalo biti isključivo vlasništvo Gazproma, a plin koji u Europu dolazi preko Ukrajine nije vlasništvo Gazproma, već europskih trgovaca. Činjenica da su oni ovaj plin kupili u Rusiji za Kijev ne igra veliku ulogu, ali ipak nije sve tako jednostavno kako tvrdi ukrajinski premijer.

GazpromNaftogaz
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Ne vidjena piraterija!!!

cool
6 godine prije

Koje su ovo političke gluposti Ukrajinskih političara za ne povjerovati?? Stvarno im je dosadno i ne znaju kako bi skrenuli pozornost na sebe.

fbslo
6 godine prije

Isto, kao kod istjerivanju ruskih diplomata iz Londona:
Treba sljediti pravne uzance: ako ima dokaza za otrovanje može se suditi; ako neko ima mogučnost žalbe na presudu i koristi je, ta presuda nije punomočna-ne valja(još).

Lobos
6 godine prije

Pa naravno daje ukro politicarima najbolje naplatiti, trebaju im se dzepovi necim puniti..

Globalista
6 godine prije

Takvih pritisaka na Rusiju ce jos uvijek biti,bez obzira dali su Rusi u pravu ili krivu.Gasprom nije duzan Ukrajincima to platiti,to je dogovor dvije firme,dali se ispostuju dogovori ili ne,dali ce dalje poslovati ili ne a ne dogovor Rusije i Ukrajine.Malo su Ukrajinci pobrkali loncice,moraju necim zabavljati narod da se narod nebavi onim cim bi morao,a to su cjene koje svaki dan u Ukrajini rastu.Nista od toga,to je tlak EU da sama neplati Ukrajini razne dugove koje je obecala a kad su vidjeli da od njih nista,sada sve to zele brebaciti na Rusiju.Pa nisu rusi budale i naivcine da neznaju o sto ide i radi cega.

MilanCZ
6 godine prije

sto brisete ili cenzurirate komentare moje pod imenom globalista,sto ja lose pisem i neistinu od onog sto je u stvari.Pokusavam samo pojasniti neke stavri koje mnogi nevide.

igi
6 godine prije

…globalisti se nalaze pred zidom i ne znaju kako vuči daljnje poteze a da ne ugroze dosadašnji globalni poredak pa koriste metode koji u biti i nemaju nekog velikog utjecaja na običnog ruskog čovjeka….protjerivanje diplomata i prekidanje diplomatskih odnosa ako za namjeru nemaju totalni rat u biti su običan labuđi pjev….laički govoreći rat pogotovo nuklearni najveće štete će uzrokovati centralnoj i srednjoj europi gdje na maloj teritoriji živi ogroman broj stanovništva…u slučaju takve kataklizme nastat će seoba europljana prema jugu,bliskom istoku i africi dok će rusofono stanovništvo napustiti europski dio rusiji i krenuti prema centralnoj aziji i sibiru i u biti europa će nestati za sljedečih nekoliko stotina godina dok se priroda sama ne oporavi;amerika pogotovo njen atlantski i pacifički priobaljni dio će nestati i stanovništvo će krenuti prema sjeveru i jugu….kao rezultat toga kršćanstvo će biti na rubu izumiranja dok će islam prosperirati jer će izbjeglice biti primorane da… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Sto se babi snilo to joj se htilo. Ovo mora da je efekt anemicnih savjetoivanja, anemicnog premijera, anemiucne drzave.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Ukrajina bi lovu od plina…comment image

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI