‘Kina je pobijedila dvaput’: Američki zakonodavci upozoravaju kineske istraživače da mogu napasti američka vlasništva

Znanstvenik
12 komentara

U strahu da će ih Kina nadmašiti, novo izvješće Senata savjetuje američkim istraživačkim institucijama da zaustave neželjene tehnološke prijenose, stranih istraživačkih partnera, u Kinu. Prema izvješću, Peking upućuje znanstvenike da usmjere istraživanja, koje financira SAD, natrag u Kinu kako bi unaprijedili svoj nacionalni razvoj.

Kongresno izvješće objavljeno u ponedjeljak preporučuje američkim istraživačkim institucijama i agencijama da usvoje nove politike, za provođenje zakona, koje imaju za cilj suzbiti protok istraživanja i tehnologije iz američkih institucija u kineske. Zaključujući da je Pekinški plan “Plan tisuću talenta“ opsežan program orkestriranja krađa intelektualnog vlasništva radi promicanja kineskih interesa. Izvješće, nadalje, upozorava institucije da budu oprezne od “dvostrukih agenata” u svom istraživačkom osoblju.

“Američki porezni obveznici nesvjesno financiraju uspon kineske ekonomije i vojske u posljednja dva desetljeća,” rekao je senator Rob Portman sa senatorom Tomom Carperom, u zajedničkom priopćenju za ponedjeljak, najavljujući izvještaj publikacija.

Stalni pododbor za istrage Senata za domovinsku sigurnost i vladina pitanja, koji je proveo istragu i kojim Portman predsjedava, u izvještaju je detaljno opisao „ne samo dubinu i troškove Kine kako bi ukrali američko intelektualno vlasništvo, već i šokantnu činjenicu da su naše vlastite savezne agencije učinile malo kako bi zaustavile njihove akcije unatoč tome što smo svjesni kineskih planova talenta. ”

“Ovi planovi talenta za Kinu su dobitak”, nastavio je Portman. „Kina pobjeđuje dva puta. Prvo, američki porezni obveznici financiraju kineska istraživanja i razvoj. Drugo, Kina koristi to istraživanje da bi poboljšala svoj ekonomski i vojni status. To je neprihvatljivo i radujem se suradnji sa senatorom Carperom na bilateralnom zakonodavstvu kako bi se okončala ova zloupotreba američkog istraživanja, intelektualnog vlasništva i novca poreznih obveznika. ”

Prema izvještaju, Plan tisuće talenata (TTP) osnovno je sredstvo Pekinga za tok informacija. Program je pokrenut 2008. godine kao način da privuče ogroman broj kineskih stručnih znanstvenika natrag u Kinu, nešto što su sklopili ogromne ugovore i pokrivanje troškova, navodi se u profilu programa objavljenom u Natureu u siječnju 2018. godine. U to je vrijeme u programu sudjelovalo oko 7000 ljudi.

U izvješću se tvrdi da TTP olakšava krađu intelektualnog vlasništva iz američkih institucija uključivanjem tajnih odredbi u ugovore sudionika koji zahtijevaju da ponovno usmjere svoja istraživanja u Kinu, dok prikrivaju svoje odnose s kineskim institucijama.

Mnogi prigovori korišteni kao primjeri uključuju pravne metode premještanja, poput iskorištavanja rupa u američkim izvoznim pravilima ili jednostavno vođenje laboratorija u Kini i SAD-u.

Sumnja SAD-a u TTP-u nije ništa novo, iako se temelji barem na izvješću američkog Nacionalnog obavještajnog vijeća iz travnja 2018., koje je reklo da je cilj programa “olakšavanje legalnog i nezakonitog prenošenja američke tehnologije i intelektualnog vlasništva.”

Kad su slične optužbe podignute u kolovozu 2018. godine, Zhang Guixin, profesor sa Sveučilišta Tsinghua i stručnjak za TTP, rekao je kineskom Global Timesu da je SAD bijesan jer je Kina kopirala igru dugo smatranu njihovom jedinstvenom namjenom: puneći svijet svojim intelektualnim talentom – uključujući i Kinu.

“SAD je najveći korisnik protoka talenata. Sad kad Kina radi isto, SAD se osjeća ugroženo,” rekao je Zhang. “Njegova optužba protiv Kine potpuno je neutemeljena i predstavlja protekcionizam. Argument se nije vjerodostojan.”

Sputnik je u studenom 2018. izvijestio o Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins, koje je zadržalo sve obveze za znanstvenike koji posjećuju iz stranih zemalja, slijedeći savjete Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), koji je upozorilo na “Prijetnje biomedicinskim istraživanjima i gubitkom intelektualnog vlasništva.”

I kanadska obavještajna služba izazvala je zabrinutost zbog krađe intelektualnog vlasništva od strane kineskih institucija, ali opet, njihovi kanadski kolege zaklinjali su se idejom da njihova istraživanja trebaju biti toliko pažljivo zaštićena ili da će Kina voditi takav ilegalni plan.

“Naše se istraživanje ne odvija u sjeni”, rekao je John-Paul Heale, koji nadzire istraživanje koje je financirao kineski tehnološki div Huawei sa Sveučilišta u Britanskoj Columbiji, za New York Times u veljači 2019., napominjući da sva istraživanja moraju biti objavljena u ionako recenziranim časopisima.

Nadalje, Wesley Wark, stručnjak za obavještajne podatke sa Sveučilišta u Ottawi, rekao je Timesu da je “zastrašivanje” oko Huaweija pogrešno postavljeno, jer sveučilišta obično nisu baš pažljiva zbog svojih stipendija, a i Kina i Huawei mogu izgubiti puno više nego što mogu dobiti ako bi špijunirali zapadne narode i bili uhvaćeni u tome.

Zaista, u izvješću Senata, od ponedjeljka, stoji da je u brojim slučajevima, neželjeni prijenos tehnologije legalan, a većina njegovih preporuka uključuje skraćivanje pozadinskih provjera novih stranih najamnika, pažljivo čitanje ugovora i inzistiranje na transparentnosti te ažuriranje zakona i propisa o intelektualnom vlasništvu kako bi se uklonile praznine.

Strah od Kine koji tehnološki nadmašuje SAD je u središtu ekonomske borbe kojoj je na površini pitanje izvoznih carina: carinski rat. Peking je uložio milijarde u sektore brze tehnologije i istraživanja i razvoja, usredotočujući se posebno na nova područja poput umjetne inteligencije. Kineska vlada postavila je opsežne, višesatne, višedecenijske planove za usklađivanje i tehnološki nadmašenje SAD-a – na što se u izvješću Senata poziva, postavljajući pitanje prijenosa informacija kao jednog od međunarodnih natjecanja.

Intelektualno vlasništvoTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ha ha
4 godine prije

žućo preskače kineski zid
bez motke

Ante
4 godine prije

Samo amer smije krasti i iskorištavati iskorištavati tuđu radnu snagu. Samo se Amer smije razvijati. Rezultat te politike je da ni F-35 ne znaju složiti kako treba nakon što su u njega utukli ogromna sredstva. Ali kada se sjetim kako su razvijali ono vozilo za prijevoz vojnika Bradley apc koji je bio toliko loše napravljen uz tolike troškove da su filmaši snimili film koji se izruguje takvom odnosu države prema vlastitoj vojsci. Tek onda su razmislili da ipak smanje malo korupciju i da naprave bolje vozilo za vlastite vojnike koje kao vole.

FATIH
4 godine prije

ZADNJI SMRTNI UDARAC OVALNOM UREDU ZADAT CE ZUTI.

Zadranin
4 godine prije

Jadni amerokenjci.. oni su stvarne žrtve ovdje (jesu *urac moj! 😂)

Svjesno ste vi prenijeli znanje Kinezima, jer ste samo gledali svoju pohlepu, i kako ih iskoristiti za profit.

Ali vas Kinezi naguziše, i to dvaput, i o vašem trošku.

Ko je sad faca?! 😂

Ha ha 😘

P***!

Toni
4 godine prije

“Američki porezni obveznici nesvjesno financiraju uspon kineske ekonomije i vojske u posljednja dva desetljeća,” …,
E pa gospodo, ne može “i jare i pare”. Izmjestili ste svu industriju u Kinu zbog niskih nadnica i tako istu razvili do neslućenih visina, a sebe uništili. Zato imate region “Rust Belt” (Zarđali pojas), zbog oštrog pada industrijske proizvodnje gdje su mnoge fabrike napuštene i opustošene. Posle hebanja nema kajanja.

samo tako
4 godine prije

Baš su se našli. Tradicionalno vi dobivate visoko obtazovani i stručni kadar na trošak poreznih obveznika drugih zemalja. I danas je taj novodošli kinez školovan na račun kineza, ne amerikanaca

Crno im se piše
4 godine prije

Senat, boli nas brigs za vaš budžet i proračune. Imamo mi prečeg posla. Na to ste trebali mislit pred 20tak godina kada ste utvrdili da negdje/gdje curi. Sada cvilite jer se drugi razvijaju??? A šta je sa Indijom ona vam cucla ideje već 50tak godina. Pa šta je sa EU Senat moj pa cuclaju se ideje oduvijek. Pa tko je Tesli pocuclao ideje??? Sad bi vi nakon krađe okretali reverse engineering. Nema curik!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI