Kinesko ministarstvo obrane izjavilo da je američka letjelica ušla u zonu gdje je zabranjen let, koja se nalazi u sjevernom, vojnom području

U-2
2 komentara

Kineska vojska priopćila je u utorak da je američki špijunski zrakoplov ušao u zonu zabrane leta s kineske sjeverne vojne oblasti bio “gola provokacija”.

Prema glasnogovorniku ministarstva, Kina je podnijela “strogi prigovor” Sjedinjenim Državama, nakon što je američki izviđački zrakoplov U-2, tijekom kineskih vojnih vježbi, uletio u zonu zabrane leta.

“Danas je američki izviđački zrakoplov U-2 ušao u zonu zabrane leta sjevernog borbenog zapovjedništva Kineske narodne oslobodilačke vojske, gdje je bilo ispaljeno bojevo streljivo”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo je istaknulo da su akcije SAD-a stvorile ozbiljnu prepreku redovitim kineskim vojnim vježbama te da su prekršile protokole zračne i mornaričke sigurnosti između dviju zemalja.

Kinesko ministarstvo obrane primijetilo je da akcije SAD-a mogu lako dovesti do nesporazuma, pa čak i do incidenta na moru ili u zraku.

“Ovo je čista provokacija. Kineska strana prosvjeduje i već je podnijela prigovor američkoj strani. Kineska strana zahtijeva da Sjedinjene Države odmah zaustave ove provokativne akcije te da poduzmu praktične korake radi zaštite mira i stabilnosti u okruženju”, priopćilo je ministarstvo.

Kina je ranije ovog mjeseca izvela dvije vježbe u provinciji Hainan. Vježbe su uslijedile bez obzira na to što američke postrojbe bez presedana borave u tom području.

Kineski istraživački centar zabilježio je 67 američkih obavještajnih letova kroz Južnokinesko more samo u srpnju, a kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova, Wang Yi rekao je za Xinhua novinsku agenciju, u intervjuu od 5. kolovoza kako su „u prvoj polovici ove godine SAD slale vojne zrakoplove preko Južnog kineskog mora više od 2.000 puta”.

ŠpijunažaU-2
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Jesu im stavili soli na rep?

Max
3 godine prije

SAD Igraju vrlo opasnu igru . Možda će započeti 3 svijetski rat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI