Laburistička stranka ulaže amandman na zakon o Brexitu u cilju izbjegavanja izolacije od Evrope

Brexit - Laburistička stranka - Zakon
0
0

Opoziciona Laburistička partija Velike Britanije planira da uloži amandman na zakon o zvaničnom izlasku te zemlje iz Evropske Unije, a kako bi osigurala da će zemlja zadržati pristup evropskom tržištu, kazao je Jeremy Corbyn, predsjednik te stranke.

Amandman će se odnositi i na pitanja prava radnika i mjere zaštite životne sredine.

„Kada dođe do aktivacije Člana 50. Lisabonskog sporazuma, uložićemo amandman koji će se ticati pomenutih problema o pristupu tržištu i zaštiti. Želimo da oni budu dio pregovora“, kazao je Corbyn.

Član 50. Lisabonskog sporazuma omogućava izlazak zemalja članica iz EU. Zvanični proces izlaska započinje kada zemlja članica obavijesti Savjet Evrope (EC) o svojoj namjeri u skladu sa ovim članom.

Poštujemo rezultate refernduma. Možda to nije onaj koji smo željeli, ali je onaj koji smo dobili“, kazao je Corbyn, odbacujući mogućnost da bi amandman mogao usporiti put izdvajanja Velike Britanije iz EU.

Corbyn je takođe naglasio da, za razliku od Tonyja Blaira koji je ranije bio predsjednik iste stranke, ne smatra da rezultati referenduma mogu biti promijenjeni.

„I dalje bi bilo pozivanja na Član 50. Nećemo to blokirati. Ne mislimo da je to ispravno. Ali mislim da će biti dosta zastupnika u parlamentu na obje strane koji će tražiti amandman koji bi podržao trgovinske sporazume sa Evropom u budućnosti“, kazao je on.

Planovi za ulaganje amandmana uslijedili su nakon najava iz partije „torijevaca“ o prekidu veza sa Evropom, smanjenju privrednih poreza i uspostavljanja osnove za trgovinske odnose sa SAD-om.

Takva politika bi neizbježno vodila „smanjenju plata, javne potrošnje i na kraju velikog pada životnog standarda u Britaniji“, smatra Corbyn.

Njegove najave dolaze nakon vladinih priprema za žalbu na odluku Visokog suda Velike Britanije prema kojoj premijerka Theresa May nema pravo da pokrene proces Brexita bez podrške parlamenta.

May je kazala da namjerava da se pozove na Član 50. do kraja 2017. godine, ako sud presudi u njenu korist. U suprotnom, to neće biti izvodljivo tako brzo. U slučaju da Vrhovni sud odbaci žalbu vlade, navodno će doći do usvajanja zakona koji će pooštriti proceduru prihvatanja amandmana na zakon o izlasku zemlje iz EU.

Brexiteuropsko tržištejeremy corbynlaburistilaburistička strankatherese may
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI