London želi s Moskvom istražiti slučaj Skripal

Boris Johnson
54 komentara

Velika Britanija će zajedno s Rusijom istražiti trovanje Sergeja i Julije Skripal, kao i okolnosti smrti Nikolaj Gluškova, ruskog državljanina s prebivalištem u Velikoj Britaniji.

London je spreman Moskvi osigurati pristup istrazi, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson. “U narednim danima bismo željeli surađivati s Rusijom o ovom pitanju”, rekao je Johnson.

Na pitanje novinara kuće BBC, Andrewa Marra, hoće li Velika Britanija odobriti pristup ruskoj strani da istraži trovanje ruskih građana Sergeja i Julije Skripal i smrt Nikolaja Gluškova, britanski ministar je rekao da je London spreman na to.

“Učinit ćemo sve da pomognemo kako bi se otkrili uzroci onoga što se dogodilo”, kazao je ministar.

Nakon početnih jasnih optužbi kako ruska država stoji iza kemijskog napada na teritoriju Velike Britanije, ministar Boris Johnson kao da smiruje retoriku.

Osim toga, Johnson je ranije bez trunke sumnje tvrdio kako su Sergej i Julija Skripal otrovani nervnim agensom “Novičok“, kojeg, navodno, posjeduje samo Rusija. No, ubrzo se saznalo da je sovjetski kemičar Vil Mirzajanov, koji je radio na projektu, pobjegao u SAD i tamo objavio formulu otrova.

Zanimljivo je da su Johnson i premijerka May tvrdili kako su Sergej i Julija Skripal bili žrtve trovanja “Novičokom”, a sada traže da Organizacija za zabranu proliferacije kemijskog oružja (OPCW) pošalje svoje stručnjake u Veliku Britaniju kako bi u ponedjeljak ispitali uzorak kemijske tvari kojom su, navodno, otrovani bivši pukovnik ruske agencije GRU i njegova kćerka.

Skupina međunarodnih stručnjaka će se sastati s predstavnicima laboratorija Ministarstva obrane Velike Britanije, kao i policije. Prema riječima Ministarstva vanjskih poslova, uzorci će biti poslani u međunarodne laboratorije koje odabere OPCW. Očekuje se da će provjera i rezultati istraživanja trajati “najmanje dva tjedna”.

U to kontekstu se postavlja pitanje jesu li britanski vojni stručnjaci za kemijske otrove uopće utvrdili kojom su tvari otrovani Sergej i Julija Skripal ili su zaista uzeli ime kemijskog otrova iz britanske serije u kojoj MI6 spašava svijet od napada ovim ubojitim nervnim agensom. Naime, bojni otrov “Novičok” nije poznat široj javnosti, ali je postao poznat u sceni u kojoj se britanski agenti u šestom serijalu serije “Strike Back” bore kako bi spriječili teroristički napad u kojem je trebao biti korišten baš ovaj otrov.

U međuvremenu su britanski korisnici društvenih mreža izrazili su oštro negodovanje zbog besmislene izjave Borisa Johnsona koji je rekao da je trovanje pukovnika Sergeja Skripala naredio ruski predsjednik Vladimir Putin osobno.

Nakon što je London u znak “odmazde” protjerao 23 ruska diplomata iz Londona, 17. ožujka je Moskva je protjerala isti broj britanskog diplomatskog osoblja i zatvorila generalni konzulat Velike Britanije u St. Peterburgu. Aktivnosti Britanskog vijeća, obrazovno-kulturne ustanove u Rusiji, također su zabranjene.

Britanski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je Britanija očekivala takav odgovor Moskve i prioritet britanske vlade u ovom trenutku je pomoći diplomatima koji se protjeruju iz Rusije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, komentirajući ruski odgovor Velikoj Britaniji, izjavila je da su odluke poduzete namjerno, uzimajući u obzir moguće posljedice. Ona je upozorila Veliku Britaniju  da ne pokušava poduzimati nove kaznene mjere protiv Rusije.

Na kraju su britanska vlada i Boris Johnson popustili i u bliskoj budućnosti bi mogli vidjeti zajednički rusko-britanski tim kako istražuje slučaj. U slučaju da London promijeni mišljenje, neće se dogoditi ništa strašno i neuobičajeno. Sve će ostati kao što jest i odnosi između dvije zemlje će i dalje ići silaznom putanjom.

Povezan članak: Skandal s Rusijom Britanci pripremili još prošle godine

boris johnsonSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Kako sad odjednom to? Pa Moskva im je bila kriva 1000 posto.

Koča Popović
6 godine prije

Nevjerojatna je kolicina mrznje u javnom prostoru kontra Rusije, a na u zemljama poput Hrvatske koje bi trebale biti neutralne.Jucer hrvatski portali prepuni tekstova koji proglasavaju Putina diktatorom, cak i citav ruski narod zaostalim i nedoraslim. Toliko bezrazlozne netrpeljivosti nisam dugo vidio. Kao vrhunac veceri, sinoc je Aleksandar Volkov dobio borbu protiv Verduma u UFC-u, a hrvatski komentatori neuvijeno navijali za Verduma koji je bio nokautiran. Mediji igraju prljavu igru koja je istovremeno uzrok i posljedica spirale zla. Bojim se da nagomilana mrznja nece nestati bez velike kolicine prolivene krvi.

Ive
6 godine prije

Interesantno, Ruski tajkuni i dvostruki spijuni su se rasirili po svijetu kao rakova dijeca, no jedino se ubijaju u Londonu, i to svi koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa pokojnim Berezovskim. Dali je to neki privatni rat izmedju njih ili nisu dovoljno platili nekim lordovima koji su ih pokrivali pri unosu opljackanog Ruskog novca. Nema likvidacija Rusa ni u Izraelu, ni Egiptu ni u SAD niti po egzoticnim destinacijama, jedino im izgleda ne odgovara Londonska klima.

Lobos
6 godine prije

Ili što bi rekli u prijevodu: Mi Englezi, pojeli smo jedno veliko GOVNO 🙂

kanncer
6 godine prije

Tko je taj od koga su britni dobili po prstima…još jedan obrazac Iraka – cucki laju, karavane prolaze…

Son of Alerik
6 godine prije

Nikakve silazne putanje u britansko-ruskim odnosima nema. Sve je kako je bilo i prije ovog ubojstva dvoje ljudi. Rusija nema na mjestu prvih u izvršnoj politici diletante i u Rusiji je stvarno onaj prvi – prvi, koji zapovijeda oligarhijom koju je izgradio i koja ga podupire. U Britaniji to nije slučaj. Prvi su nam podvaljeni oni koji nisu niti deseti po redu u nekakvoj hijerarhiji. Zato sebi i mogu dopustiti izjave koje nisu dostojne niti tabloida.
Čak je i ova najava o mogućoj britansko-ruskoj komisiji koja bi zajedno istražila otrov dokaz tomu. Stigla je takva naredba. Odakle?

Sasa S
6 godine prije

Nekad mocna sila,s takvim politickim iskustvom ovakve im se stvari ne smeju dogadjati..tako se gubi kredibilitet dugo godina stvaran..i na kraju da postanu banana drzava… bananu ce sami progutati.

Duki
6 godine prije

Opaaa Kerće suradnja A?
Pa naravno kad im je Galloway jednostavno objasnio da im verzija o ruskom trovanju ne pije vodu !
A i onaj kreten sa Index-a bi mogao pogledati i čuti kako je vrlo teško da se policajac otruje u stanu od špijuna ,špijun i kći na klupi u parku,
a doktoru koji ih je zbrinjavao ništa nije bilo mada nije imao ni masku.Ajde Pero pogledaj
You-tube, jednostavno je na engleskom !????

Konstantin
6 godine prije

Hmmm … kakvo salto mortale (ukoliko je ova vest tacna) od Brita!? Ccccc … neznam na ostalim Balkanskim TV ili mainstream medijima … ali u MK su na svim TV vestima prosledili stupidnu Johnsonovu optuzbu naspram Putina. A nakon par dana covek pristao da pojede svo ka*kanje koje mu je izaslo iz usta! Sto bi Srbo-Hrvati rekli : Usta puna go*vana! Debilcine bez presedana! Cestitke Putinu i Rusiji!

Konstantin
6 godine prije

Postovani … zbog cega moj komentar ne izlazi?

Mate
6 godine prije

Stoka!

Duki
6 godine prije

Konsrantine ni moj??

tuf
6 godine prije

Biti će im osiguran neometan pristup i nepristrana istraga koliko i sa MH17. Jel oni misle da smo mi svi sisali vesla pa da ćemo im povjerovati ? Britancima ? Ajte, molim vas…
1. travnja dolazi tek za 13-ak dana.

Bruno
6 godine prije

Britanci su poznati kao dobri veslači i veslanje je njihov nacionalni sport. Samo me je ipak iznenadila brzina kojom veslaju unazad.

Konstantin
6 godine prije

Hmmm … kakvo salto mortale (ukoliko je ova vest tacna) od Brita!? Ccccc … neznam na ostalim Balkanskim TV ili mainstream medijima … ali u MK su na svim TV vestima prosledili stupidnu Johnsonovu optuzbu naspram Putina. A nakon par dana covek pristao da pojede svo ka*kanje koje mu je izaslo iz usta! Sto bi Srbo-Hrvati rekli : Usta puna go*vana! Debilcine bez presedana! Cestitke Putinu i Rusiji!

Mucke
6 godine prije

Ako je tocan ovaj navod iz clanka meni to znaci da su rusi opet popustili i da ce “savjetnici”u Guti opet
biti propusteni autobusima,sto nije dobro niti za medjunarodnu vjerodostojnost ni za samopouzdanje.

Konstantin
6 godine prije

Postovani iz Logicno… molim za objasnjenje zbog cega moj post ne izlazi ovde (po drugi put sam poslao isti)?

nekoime
6 godine prije

Opet je zahladilo, a ruski plin dobro grije.

octopus
6 godine prije

Očito da i Englezi imaju neki svoj Buzin….

Zadranin
6 godine prije

Bit će prestalo djelovanje bunike. Sad ih udarila realnost.

E Britanci, prije ste pljucali na druge, a sad ćete bit popljucani.

Evo, ja prvi: Pljuc.

PeroDD
6 godine prije

Je li Putin pobjeđuje sa 100 ili 200%?

Nena
6 godine prije

Kako vas je došla volja kad je zatvoren British Council i kad su protjerani diplomate i tko zna što jos

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Boris Johnson je rekao ………comment image

Vlastimir
6 godine prije

Tresla se gora,rodio se miš.

Sara
6 godine prije

Rusi kažu da niti SSSR niti Rusija nikada nisu proizvodili Novičok. Ako je to istina, što je onda onaj Vil Mirzajanov prodao Amerikancima?

Uostalom Briti, poslije onolikog kokodakanja, već tri dana šutke stenju i kao da niti ne dišu, a kamoli da daju izjave. I sad pomirljivi Boris J.?

Mora da je neki preokret u pitanju, Bogu budi hvala….

Jovo Kjava
6 godine prije

Ovaj Curan iz Engleske izgleda kao ono strasili iz filma Carobnjak iz Oza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI