Lukašenko “privatno” tjedan dana u Sočiju – Putin ga, navodno, ne želi vidjeti

Lukašenko
24 komentara

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko je stigao na odmor u ruski grad Soči, gdje namjerava provesti ostatak tjedna, priopćio je njegov tiskovni ured.

Česti izleti bjeloruskog lidera u “ljetnu prijestolnicu” Rusije sigurno nemaju veze s njegovom ljubavi prema ovom mjestu, koliko sa željom da održi neformalni sastanak s predsjednikom Rusije i razgovara s njim u neformalnom okruženju o novim izazovima.

Međutim, na opće iznenađenje, ovog puta sastanka neće biti. Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da se ruski predsjednik ne planira susresti s Lukašenkom.

“Koliko mi znamo, Aleksandar Lukašenko se nalazi u Sočiju na privatnom putovanju. U sljedećih nekoliko dana, sve dok ne razumijemo raspored šefova država, a oni su pretrpani, barem Putin takav sastanak nema na popisu. Naravno, još uvijek je u tijeku posao i vrijeme mogu uskladiti Vrhovno državno vijeće Rusija-Bjelorusija”, rekao je Peskov.

Za boravak u Sočiju, dok u Minsku traju za sada još uvijek mala okupljanja u organizaciji Canvasa, tjedan dana nije malo. Je li Peskov iskren i je li Putin zaista nema vremena da se sretne s Lukašenkom, to nitko ne zna.

No, ako tako jest, razlozi su jasni, jer čelnik Bjelorusije očito ne pridonosi konstruktivnom dijalogu.

Nije tajna da je u posljednjih nekoliko godina Minsk savez država koristio za sve vrste pogodnosti iz Rusije, dok je znao sustavno zanemarivati svoje obveze.

Na primjer, priznavanje neovisnosti Abhazije i Južne Osetije je Lukašenko povezana s jamstvima da će Rusija snositi odgovornost za sve moguće troškove Bjelorusije, ako donese takvu odluku.

Drugim riječima, u zamjenu za gospodarsku pomoć, povlaštene tarife i druge bonuse Lukašenko je Putinu nudio prazna obećanja i uvjeravanja o njegovoj odanosti, vjerujući da je se mudar vladar tako treba ponašati.

Lukašenko je uspio profitirati čak i od sankcija, rata i krvoprolića u Donbasu, kada je režimu u Kijevu prodavao potrebne vojne zalihe i gorivo. Kada je na kraju Moskva, umorna od svega, izvijestila o tome Lukašenka, on je obukao uniformu i pokrenuo histeriju koja je započela uhićenjem proruskih novinara. Vrhunac histerije je bila konferencija za novinare na kojoj se nekoliko sati žalio na Kremlj i izrekao niz uvreda neprimjerenih diplomatskom rječniku, pogotovo “saveznika”.

Nakon toga je uslijedilo izručenje ruskog državljanina Azerbejdžanu, gdje je optužen samo zbog “posjete Nagorno-Karabahu”, što je apsolutno nevjerojatno.

Je li Lukašenko odlučio koristiti sva raspoloživa sredstva da pokaže svoju moć Moskvi i da se “oslobodi” saveza s Rusijom?

Osim toga, nakon što je ruski predsjednik potpisao uredbu o priznavanju dokumenata Donjecke i Luganske Narodne Republike, službeni predstavnik Odbora državne granice Bjelorusije, Anton Bičkoski je poručio da će se građani DNR i LNR, koji se s tim dokumentima nađu u Bjelorusiji, “dovesti pred lice pravde“.

Takva sitničavost potvrđuje da se bjeloruski lider u ovom trenutku ne bavi važnim problemima i nema razuman stav o stvarima i izazovima koji stoje pred njim.

Prema izjavi Peskova, jasno je da razgovarati s osobom u takvom stanju nema smisla i bilo bi kontraproduktivno.

Tvrditi da je Putin uvrijeđen i da ne zna kako obuzdati Lukašenka je smiješno. Međutim, susreta s njim, prije nego zauzme više ili manje realne stavove, vjerojatno neće biti, osim ako svi Lukašenkovi potezi nisu dogovor s Moskvom, a o njihovim rezultatima će se raspravljati na tajnim sastanku u Sočiju.

Bez obzira na sve, “šteta” koju je počinio Lukašenko je neznatna, a mediji su od njegovih odluka i izjava napravili svađu nesagledivih razmjera. Sve je moguće, a istinu znaju samo dva čovjeka na svijetu. Jedan je trenutno u Sočiju, a drugi u Kremlju.

Vezani članci:
Bjelorusija – Lukašenko misli da je pametniji od Sadama, Gaddafija i Janukoviča zajedno
Lukašenko ukinuo vize i na poklon dobio CANVAS

Aleksandar Lukašenkodmitrij peskov
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bear
7 godine prije

Satjeran je u kut.Kap preko svega je nabavka nafte iz Irana.
Moskva vec odavno ima spreman scenarij za Belorusiju,ceka se pravi trenutak.
Do kraja godine bice rjesen i Donbas i Minsk.
A sada,zasto se tako ponasa-ne znam.Cini mi se,da to zna GRU i FSB.

MilanCZ
7 godine prije

Javna tajná dá je Lukasenko prije godinu Dana na jednom Ruskim tv kanálu izjavio dá zelí bití predsjednica švih bjelorusa i rusa.Tada se zaletio,opet se zalece,imao je on tih izleta Puno,mislim dá je izgubio konce u rukama ili mu netko becao Puno,izjavama izletio,povratka nemá,rusi mu neoorastaju,ovaj izlet nije privátní,nego je pozván na tepih dá mu se káže sto ga čeká..

Tomica
7 godine prije

Moguće i da se prodao pred odlazak, da se ima pod stare dane.

Brainstorm
7 godine prije

narogusili se rusi na tursku pa je turska omeksala. nakon godina ignoriranja bilo je dovoljno malo ostrijeg tona prema hrvatskoj pa hrvatska omeksava. malo ignoriranja bjelorusije pa ce i bjelorusija omeksati.
za canvas mislim da je organiziran od strane rusa i to na ovaj nacin. canvas je pod kontrolom zapada ali rusi imaju svoje agente unutar canvasa. rusi su organizirali proteste da uznemire lukasenka ali su pomocu svojih agenata u canvasu predstavili kao da su protesti organizirani od strane zapada.

jale
7 godine prije

Zaboravljate jedno, danas najvažnije i najbitnije. Saveznički odnosi Rusije i drugih država su isključivo na interesnoj sferi. Ako neko vidi interes na drugoj strani, što da se ne iskoristi. Osim toga, nema tu više patetične ideološke sapunice pa da možemo govoriti o izdaji, prevari, a u geostrateškom i obrambenom smislu, Bjelorusija je Rusiji meki trbuh i danas joj je potpuno nepotrebna. Osim toga, Rusija je danas i za mnogo decenija unaprijed najspremnija i najsposobnija vojna snaga na svijetu. Najjačima ne trebaju saveznici. Saveznici trebaju slabima koji pretendiraju tron najjačeg, a kao što više alki slabi snagu lanca tako i veliko i komplikovano savezništvo smanjuje borbenu moć. Ovo zadnje sam se referirao na NATO.

čitatelj portala
7 godine prije

Moram to ponoviti. Vladimir Putin je najveći svjetski državnik.
Vjerovatno je Lukašenka pozvao u Soči da ga izriba.

Sara
7 godine prije

I prije su oni bili u “lošim” odnosima. Pa je onda došla vijest o potpisivanju Sporazuma i slika iz Minska: neki hodnik, naprijed zajedno Porošenko, Merkelica i Hollande – namrgođeni kao da su im propale sve lađe, a 5-6 metara poslije njih Vova i Lukašenko – osmijeh od uha do uha….tako da nisam baš uvjerena u sve što se piše pogotovo u msm.
Lukašenko u Sočiju, Vladek u Kremlju – možda jeste tako, ne kažem, ali ne vjerujem ni riječ…
http://www.russia-direct.org/sites/default/files/field/image/putin-lukashenko-hollande-merkel-poroshenko-minsk-peace-talks-625.jpg

Georgij Žukov
7 godine prije

Nije bez vraga car Aleksander III zakljucio a ciji je zakljucak u svojim “Sjecanjima” (1933.) citirao veliki knez Aleksandar Mihajlovic: “Na cijelom svijetu imamo samo dva vjerna saveznika, volio je car govoriti svojim ministrima: to su nasa vojska i mornarica. Svi ostali ce se prvom prilikom okrenuti protiv nas.”

Berlusconi
7 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI