fbpx

Milorad Dodik ne ide u Washington

Milorad Dodik za stolom

Prema izvještajima novinskih agencija s područja BiH, Milorad Dodik neće biti prisutan na inauguraciji predsjednika Donalda Trumpa u Americi. Ovisno o entitetu iz kojeg dolaze izvještaji, razlikuju se i interpretacije činjenica.

Novinska agencija SRNA prenosi izjavu Milorada Dodika od 15. siječnja, u kojoj izjavljuje da neće prisustvovati inauguraciji jer je situacija eskalirala u trenutku kada su neki službenici stare američke administracije vidjeli njegovo ime na listi uzvanika. Po toj interpretaciji, stara administracija je pokušala spriječiti njegov ulazak u Sjedinjene Države. Dodik je naglasio i da nije htio iskoristiti priliku za promoviranje interesa Republike Srpske. “Od mene se tražilo da odustanem od inicijative povezane s Ustavom BiH, da prestanem s aktivnostima povezanim sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, i da se distanciram od politike SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata, Dodikova partija).

Dodik je tom prilikom, na pitanje da li razmišlja o traženju vize koristeći pasoš Republike Srbije, izjavio da sigurno neko vrijeme neće koristiti pasoš BiH i da će ga se javno odreći, zaključujući da će koristiti pasoš Srbije.

Bosnian National Network dodatno tvrdi da je Dodik lažno informirao javnost da ga je na svoju inauguraciju pozvao novi američki predsjednik Donald Trump, i odbijanje vize prikazuje kao politički šamar. BNN također prenosi vijest o Dodikovom odricanju od pasoša, ali naglašava da je Dodik prije putovao s istim pasošem u SAD, i gostovao kod američke vojske.

BNN iznosi i mišljenje da su brojni potezi Dodika, od vojnih vježbi u istočnoj Bosni, preko održavanja referenduma o proslavi 9. siječnja, do negiranja države BiH i vrijeđanja inozemnih namjesnika, stavili Dodika na crnu listu američke i evropske politike.

Izvori: Srna | BNN

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
3 godine prije

Ali ste našli ” adekvatnu osobu ” za početak tjedna !? Što bi premijer Plenković rekao ” tamo neki tamburaš ” !!

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Željko

A koja bi to bila “adekvatna osoba”, kada u političkom smislu na celu svakog pojedinog balkanskog protektorata stoluju tamo neki tamburasi svirajuci na tudje note?
Prije cete docekati Godoa nego politicku figuru sa vizijom i integritetom.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije
Reply to  Željko

Moj druže Željko, ova ti je osoba jedina normalna na be&ha političkoj sceni; onaj koji može odbrusiti Amerikancima, tzv. Visokom predstavniku, čak ih otpremiti u neku stvar… zaslužuje divljenje, poštovanje… kao npr. Sava Kovačević na Sutjesci… 😉

Sarajevo
Gost
Sarajevo
3 godine prije

uplicemo se u odnose izmedju poslodavca i uposlenika, na zadovoljsto istih…

4 x
Gost
4 x
3 godine prije

Kreatori raspada Jugoslavije su vođama svakog od naroda dodijelili određene obrasce ponašanja kojih se svi striktno drže. U pitanju su obrasci koji potpomognuti medijima stvaraju animozitete kod ostalih naroda. Srpskim vođama je dodijeljena uloga “nevaspitanih čobana” i oni se tog obrasca i dan danas drže. Neki od njih imaju pravo da pokažu određeni stepen inteligencije, ali to uvijek moraju demonstrirati na vulgaran način. Npr. ode Šešelj u Hag i napravi cirkus od tužilaštva i svi srbi zadovoljni njegovim forama, a svrha njegovog “rada” u Hagu je da u nesrpskim medijima (u konkretnom slučaju zapadnim) održi predstavu o nevaspitanim i agresivnim srbima.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Države, nastale raspadom Jugoslavije, ne smiju ni u unutrašnjoj ni u vanjskoj politici, ništa napraviti bez odobrenja SAD, a onda i EU.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Ispravka,nesmiju niti pomisliti da naprave.. To nisu drzave to su kolonije …

mars
Gost
mars
3 godine prije

Karakteristično je kako politički liderčići s ovih naših prostora vide sebe i nastoje prikazati svojim narodima u cjelokupnom kontekstu međunarodnih odnosa i to naročito kada su glavni igrači u tim odnosima u pitanju. Jedni nepozvani trče u Vašington da bi novoj administraciji dali upute i sudjelovali u kreiranju njene politike, drugi se na silu pokušavaju samopozvati na njenu inauguraciju gdje poslije neuspjeha pokušavaju sada prodati priču kako je to bila gotova stvar, ali eto zle sile stare administracije to nisu dozvolile, kao da jednu takvu (za njih sporednu stvar) stara i nova administracija ne bi rješile u trenu da je novoj zaista stalo to toga, a treći opet prijeti onom drugom što se htjeo samopozvati na inauguraciju, kako treba paziti šta radi, govori i kako se ponaša, jer bi u suprotnom mogao nestati (ma šta to značilo), kao da on u svojim rukama ima svu silu i moć i o tome odlučuje ili kao da barem šapće na uho onom glavnom, a on ga u svemu sluša. Nikako da se nađe neko da im objasni da svi oni kod tih glavnih velikih igrača imaju status nebitnih činioca pa se tako prema njima i odnose, i da se čak i onda kada im pruže priliku i čast da se pojedinačno sastanu na najvišem nivou prodaju sljedeću priču – “vi ste mi najdraži lider u regionu, ali nemojte to reći onim drugima”, pa svi oni sa neviđenim ushićenjem i ubjeđenošću u navedenu “činjenicu” svoj ego dignu do nebesa, pa se onda i ponašaju u skladu sa tim. Mada ne vjerujem da bi, čak i da im to neko pokuša objasniti, njihov mentalni sklop i “državnički” kapacitet to bili u stanju shvatiti.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Stigoh samo da viknem za njim , kotrljaj se mileee…

Ivica
Gost
Ivica
3 godine prije

Čega je taj nazovi gospodin uopće Lider???

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Ivica

Lider nečega što je na tvoju žalost realnost i nezaobilazan faktor.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Tadmur

E tadmure tadmure…
Taj faktor i lider tog faktora imaju rok upotrebe kao i kondom na spolovilu onih koji ga koriste (faktor i lidera) u opcenju sa onima koji, na drugoj strani, imaju faktor i lidera ciji je rok upotrebe nesto duzi…ulozak, naime, moze da traje nesto duze.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Sarka

A zar ostali imaju duži rok upotrebe … pa naravno da nemaju

karantanac
Gost
karantanac
3 godine prije

Onaj ko misli da je ovaj krkan jedina normalna osoba ube-ha ,je gori krkan od njega.Vi u be-ha znate šta znači reč KRKAN.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik