Milorad Dodik ne ide u Washington

Milorad Dodik za stolom
14 komentara

Prema izvještajima novinskih agencija s područja BiH, Milorad Dodik neće biti prisutan na inauguraciji predsjednika Donalda Trumpa u Americi. Ovisno o entitetu iz kojeg dolaze izvještaji, razlikuju se i interpretacije činjenica.

Novinska agencija SRNA prenosi izjavu Milorada Dodika od 15. siječnja, u kojoj izjavljuje da neće prisustvovati inauguraciji jer je situacija eskalirala u trenutku kada su neki službenici stare američke administracije vidjeli njegovo ime na listi uzvanika. Po toj interpretaciji, stara administracija je pokušala spriječiti njegov ulazak u Sjedinjene Države. Dodik je naglasio i da nije htio iskoristiti priliku za promoviranje interesa Republike Srpske. “Od mene se tražilo da odustanem od inicijative povezane s Ustavom BiH, da prestanem s aktivnostima povezanim sa zakonom o Ustavnom sudu BiH, i da se distanciram od politike SNSD (Savez nezavisnih socijaldemokrata, Dodikova partija).

Dodik je tom prilikom, na pitanje da li razmišlja o traženju vize koristeći pasoš Republike Srbije, izjavio da sigurno neko vrijeme neće koristiti pasoš BiH i da će ga se javno odreći, zaključujući da će koristiti pasoš Srbije.

Bosnian National Network dodatno tvrdi da je Dodik lažno informirao javnost da ga je na svoju inauguraciju pozvao novi američki predsjednik Donald Trump, i odbijanje vize prikazuje kao politički šamar. BNN također prenosi vijest o Dodikovom odricanju od pasoša, ali naglašava da je Dodik prije putovao s istim pasošem u SAD, i gostovao kod američke vojske.

BNN iznosi i mišljenje da su brojni potezi Dodika, od vojnih vježbi u istočnoj Bosni, preko održavanja referenduma o proslavi 9. siječnja, do negiranja države BiH i vrijeđanja inozemnih namjesnika, stavili Dodika na crnu listu američke i evropske politike.

Izvori: Srna | BNN

Evropska politikaInauguracija Donald TrumpMilorad DodikRepublika BiHRepublika SrpskaSNSDViza
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
7 godine prije

Ali ste našli ” adekvatnu osobu ” za početak tjedna !? Što bi premijer Plenković rekao ” tamo neki tamburaš ” !!

Sarajevo
7 godine prije

uplicemo se u odnose izmedju poslodavca i uposlenika, na zadovoljsto istih…

4 x
7 godine prije

Kreatori raspada Jugoslavije su vođama svakog od naroda dodijelili određene obrasce ponašanja kojih se svi striktno drže. U pitanju su obrasci koji potpomognuti medijima stvaraju animozitete kod ostalih naroda. Srpskim vođama je dodijeljena uloga “nevaspitanih čobana” i oni se tog obrasca i dan danas drže. Neki od njih imaju pravo da pokažu određeni stepen inteligencije, ali to uvijek moraju demonstrirati na vulgaran način. Npr. ode Šešelj u Hag i napravi cirkus od tužilaštva i svi srbi zadovoljni njegovim forama, a svrha njegovog “rada” u Hagu je da u nesrpskim medijima (u konkretnom slučaju zapadnim) održi predstavu o nevaspitanim i agresivnim srbima.

Osoba C
7 godine prije

Države, nastale raspadom Jugoslavije, ne smiju ni u unutrašnjoj ni u vanjskoj politici, ništa napraviti bez odobrenja SAD, a onda i EU.

mars
7 godine prije

Karakteristično je kako politički liderčići s ovih naših prostora vide sebe i nastoje prikazati svojim narodima u cjelokupnom kontekstu međunarodnih odnosa i to naročito kada su glavni igrači u tim odnosima u pitanju. Jedni nepozvani trče u Vašington da bi novoj administraciji dali upute i sudjelovali u kreiranju njene politike, drugi se na silu pokušavaju samopozvati na njenu inauguraciju gdje poslije neuspjeha pokušavaju sada prodati priču kako je to bila gotova stvar, ali eto zle sile stare administracije to nisu dozvolile, kao da jednu takvu (za njih sporednu stvar) stara i nova administracija ne bi rješile u trenu da je novoj zaista stalo to toga, a treći opet prijeti onom drugom što se htjeo samopozvati na inauguraciju, kako treba paziti šta radi, govori i kako se ponaša, jer bi u suprotnom mogao nestati (ma šta to značilo), kao da on u svojim rukama ima svu silu i moć i o… Čitaj više »

Alen
7 godine prije

Stigoh samo da viknem za njim , kotrljaj se mileee…

Ivica
7 godine prije

Čega je taj nazovi gospodin uopće Lider???

karantanac
7 godine prije

Onaj ko misli da je ovaj krkan jedina normalna osoba ube-ha ,je gori krkan od njega.Vi u be-ha znate šta znači reč KRKAN.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI