“Monstrum s istoka” – Gazprom obara rekorde u izvozu plina u EU

Ruski plin i zima u EU
34 komentara

“I dok ekstremne hladnoće oduzimaju živote Europljana, trgovci plinom obaraju rekorde u prodaji”, javlja Euronews, koji podsjeća da je samo u Poljskoj nekoliko osoba umrlo od smrzavanja.

Kako bi se izbjegla ponavljanja takvih slučajeva, vlasti u Varšavi su pozvale da se posebna pažnja posveti ljudima koji spavaju na ulicama-

U Rumunjskoj je stanovništvo službeno upozoreno na zapreke zbog snježnih oluja, a polarna hladnoća je pogodila i Njemačku, Austriju i Italiju.

No, Euronews vijesti o vremenu nastavlja napomenom da hladnoća u Europu dolazi iz Sibira, a iz Rusije dolazi i “nešto drugo – prirodni plin koji se u Europi koristi za grijanje”.

Da je kojim slučajem hladnoća došla iz Norveške ili drugog dijela planete, malo je vjerojatno da bi se vijesti iz meteorologije i ekonomije usko vezale jedna za drugu. Ovako ispada da Rusi raspolažu nekom nepoznatom tehnologijom, koja sibirski mraz preusmjerava prema nesretnoj Europi, koja onda mora davati više novca Gazpromu.

Ukrajina - smrznuti muškarac

Uostalom tko zna, možda su opet uključeni divovski ventilatori na Uralu, koji su nedavno radioaktivni oblak iz Rusije otpuhali u Europsku uniju i sada služe za slanje sibirskog mraza u istom smjeru? Ne zaboravite što su sve u stanju učiniti Rusi!? Oni su krivi za Brexit, za izbor Trumpa, za neželjene ishode na referendumima i izborima diljem demokratske i civilizirane Europe, pa što bi im bio problem napraviti podzemne silose iz kojih po potrebi izlaze ventilatori koji milijarde kubika zraka šalju s jedne točke euroazijskog prostora na drugi. Takav se dojam stječe čitajući Euronews. Uostalom, britanski meteorolozi su hladnoću koja je okovala Europu nazvali “Monstrum s istoka”, ili izvorno “Monster from the East”. Nije poznato je li ova vijest označena takozvanim “hashtagom” #RussiaDidIt, ali nije ni važno.

“Kontinuirani mraz je pomogao ruskom Gazpromu da obori rekord u izvozu plina. Prema riječima predstavnika tvrtke, četvrti uzastopni dan se izvoze rekordne razine plina. Od početka mjeseca je tranzitna cijena plina gotovo udvostručena”, navodi se u publikaciji.

“U međuvremenu se narednih nekoliko dana ne očekuju poboljšanja vremenskih uvjeta. Žestoka hladnoća trajat će barem do početka ožujka”, upozorava Euronews.

Ranije se zabilježeno da je Gazprom prošli tjedan kontinuirano obarao dnevne rekorde izvoza plina u Europu, a zbog oštrog hladnog vremena je u Europi cijena plina na mjestu preuzimanja zbog mraza povećana za više od 30%.

I naglo povećanje potražnje za plinom se događa zato što su skladišta tijekom zime uglavnom ispražnjena i više ne mogu pokrivati dnevne vrhove potrošnje. Prema operaterima, skladišta u Belgiji su puna tek 13% od ukupnog kapaciteta, u Francuskoj oko 19%, u Nizozemskoj oko 22%. U Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, punjenje skladišnih objekata je doseglo 35%, no ubrzano se prazne.

Sjeverni tok 2, gasovod
FOTO: Ilustracija, gasovod

U Italiji je najteže stanje, jer je zbog radova na plinovodu u Švicarskoj ograničen tranzit između sjeverozapadne i južne Europe, dok se u ožujku očekuje početak radova na održavanju naftnih polja u Libiji.

U ovoj situaciji, europski kupci povećavaju kupnju ruskog plina. Gazprom je već izvijestio o novim apsolutnim rekordima dnevnog izvoza u Europu od 21. do 24. veljače. Samo u subotu je isporučeno 655,2 milijuna kubnih metara. S obzirom na to da opskrba plinom tradicionalno pada vikendom i povećava se početkom radnog tjedna, Gazprom za ponedjeljak očekuje novi rekord.

Kako god došla, hladnoća može pozitivno utjecati na izvoz Gazproma i u ljeto, jer će zemlje Europske unije prisiliti da troše svoje rezerve. U Gazpromu tvrde kako je moguće da ove godine EU kupi rekordne količine plina, veće od prošle godine, kada je izvoz u EU iznosio 165,6 milijardi kubnih metara. Ruski izvoznici ne sumnjaju da će europske tvrtke i kupci izabrati ruski plin, kojeg dobivaju po povoljnim cijenama čak i ako dijelom poskupi zbog rasta cijena nafte.

BrexitgasGaspromGazpromPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sunseeker
6 godine prije

Ruski plin tražen više nego Ifon X i kod amera i evropi..

aziz
6 godine prije

Sad će Amerika Ukrajini prodati ” Američki plin” sa Krima

Spock
6 godine prije

A tek kad Rus jednog dana kaže da više ne prihvaća papir bez pokrića u zlatu kao sredstvo plaćanaja…

Tarzan
6 godine prije

Preveliki račun za plin je nezgodna stvar. Hitler je izvršio samoubojstvo kada ga je vidio.

Majk Majers
6 godine prije

Okrutno ka ruska zima zapadu sjeda sve ovo. Jos da se nauce kako da ih grije ljubav prema americkom fasizmu, di bi in bija kraj

Antonio Cagapulito
6 godine prije

Ne shvaćam zašto rusi ne zatraže plaćanje unaprijed u zlatu ili im zavrnuti ventil.

Good Old Rebel
6 godine prije

To Nijemci polažu prijemni ispit iz energetike kod Rusa, ako ga polože i drugi iz Evrope će se okuražiti i položiti isti ispit kod Rusa. A profesori iz Amerike skaču neuposleni okolo da “ukapaju štogod”, ako prođe kod nekih malo skućenijeg uma. Energetika se ne polaže na Harvardu ni na Lomonosovu već u Gazpromu.

Dodumavanje
6 godine prije

Sad će krenuti optužbe o ruskom harpu

White trash
6 godine prije

Sad bi Vladimir Putinjo mogao malo podignuti cijene za nestašne ljubitelje ukapljenog plina koji je opet iz Russije ali se vozika malo okolo pa poskupi. Poljaci pjevaju pjesmice o ljetu …

prepisivacina
6 godine prije

nasi portali su isto pistil o monstrumu sa istoka, ali oops to nisu nasi portali nego copy/paste nasih prijatelja engleza:)))

Sinisa
6 godine prije

Ruska urota….ukrali su hladnocu sa Sjevernog pola i prebacili u EU i USA,sve samo da utrpaju svoj prljavi plin i zarade na tudjoj muci….sram ih bilo!

mmne
6 godine prije

a sankcije…..brrrrrrr?

čitatelj portala
6 godine prije

Europa ne može bez Rusije isto kao što Rusija ne može bez Europe. To polako uviđa stanovništvo.

Ivo
6 godine prije

Realno, da Rusija namjerava napasti eu, sad bi im bila idealna prilika. Dosta da zavrnu plin, već bi bilo mrtvih, a ulaz s vojskom (koja bi usput otvarala plinovode kako negdje prođe) bi bio dočekivan s pjesmom i cvijećem. (I to ne samo u Zagrebu kao i obično, već i u drugim gradovima širom eu).

hiber
6 godine prije

Bajka za malu djecu. U stvari se radi o vrlo toploj zimi. Samo je u Rusiji hladnije. Na Islandu je temperatura u plusu. Na Sjevernom polu tek -6. Za tjedan, dva temperature idu u debeli +. Uzrok ovog prodora hladnog zraka je potiskivanje uslijed prodora toplog zraka na Sjeverni pol. Inače plin se kao i el.struja plaća po ukupnom utrošku, a ne po maksimalnom vršnom opterećenju. Barem je tako u civiliziranom društvu, ali ne i u Hrvatskoj.

tedi
6 godine prije

Kako bas sada ta zlocesta zima lupa na vrata,kad visibabe treba da cjetaju,a antiruske parolele se popele na kresendo.To me podjetilo na Hitlerov napad 41g.Bas kada su krnuli ono ih zakuca minus do bola.
Ti rusi su prebogati zime i plina za izvoz koliko zelis.
” putevi Gospodnji su nepoznati”.
P.S.Zar ono Poljska nije pocela neke kompe oko plina sa Svedskom?

palermo
6 godine prije

Bravo za Ruse! Nego, što mi imamo od toga da je autor tako sretan zbog te vijesti?

palermo
6 godine prije

Bravo za Ruse! Nego, što mi imamo od toga da je autor sretan kao malo dijete?

cool
6 godine prije

Šteta što ova ledenica neće trajati duže tek bi onda bilo političkog cirkusa političara s njihovim odlukama oko LNG terminalima. Takve gluposti je teško i slušati jer svatko normalni zna ekonomski izračunati da je to propast bez obzira na “utemeljene” tvrdnje poslovno-ekonomskih “stručnjaka” koji su vlastima podrška u promociji odluka, mada su i sami svjesni u tu laž; doduše mora se i priznati da je i vlastima teško iskreno zboriti ( čast izuzecima) kad su pod pritiskom koji se svodi na čistu ucjenu.

davor
6 godine prije

BRAVO GAZPROM,BRAVO RUSIJA,SAMO TAKO,SAMO NAPRIJED,IMPERIJALISTIMA U INAT,PRED NOSOM,NEK SE ŽIVI POJEDU OD LJUBOMORE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SU 57
6 godine prije

Samo ih derite ( EU ).. hehe..

Son of Alerik
6 godine prije

Eto ga na, da je ‘diverzifikacijski’ plan EU s LNG terminalima dovršen, sad bi i američki plin bio isplativ pa ne bi bilo Gazpromovih rekorda. Hladni zrak koji je došao i u naše krajeve je doista iz Sibira i stoga su ovi europski komentatori zbog političke korektnosti morali svakako to zakamuflirati i reći da dolazi sa sjeveroistoka. A koliko će nam svima tek biti bolje kad se led na Arktiku otopi skroz pa ruski i kineski tankeri krenu puni plina ka Europi, grijat ćemo se još jeftinije, cvjetat će tisuću cvjetova. Usputno će se i ovi ‘nezapamćeni’ ledovi događati sve češće, ali tim bolje za našu Rusiju, našu majku i maćehu. Ništa nije toliko vrijedno kao Europa na koljenima, a mi u toj Europi u blatu. Samo nek su Kina i Rusija jake i složne. Prije će nam vratiti naš socijalizam pa ćemo opet moći toliko malo raditi da nas… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI