Moskva odbila Berlin – Ukrajina nema što tražiti u Kerčkom tjesnacu 

Porošenko - Putin
78 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je pozvao Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti u istočnoj Ukrajini, dodavši pritom da su Francuska i Njemačka spremne pomoći u nadgledanju pomorskog prometa uz obalu Krima.

Nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom u Kijevu je Maas još jednom pozvao Moskvu da oslobodi i posade tri ukrajinska vojna broda koji su se u studenom pokušali probiti u Azovsko more, ali su od ruske obalne straže zarobljeni pored Krima.

Maas je rekao da Rusija mora osigurati slobodnu plovidbu brodovima kroz Kerčki tjesnac koji vodi do Azovskog mora

“Sve strane moraju pridonijeti smanjivanju napetosti koje bi mogle prerasti u sukobe”, rekao je Maas u Kijevu nakon što se u petak u Moskvi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Njemačka je Rusije zahtijevala da u svom akvatoriju u Kerčkom tjesnacu osigura trajnu slobodu plovidbe. Međutim, nakon razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova  u Moskvi je jedan njemački diplomat izjavio da je pomorski tranzit u Kerčkom tjesnacu trenutno slobodan.

“Kerčki tjesnac je sada slobodan, što potvrđuju svi sudionici plovidbe”, rekao je njemački diplomat za rusku agenciju RBC.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije više od mjesec dana predložila da ruski predsjednik Vladimir Putin pošalje njemačke stručnjake u Kerčki tjesnac da vide kako se prolazi kroz ovo područje. Sergej Lavrov je novinarima u petak izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio prijedlog njemačke kancelarke.

Prema ruskom ministru vanjskih poslova, Vladimir Putin se odmah složio s prijedlogom Angele Merkel.

“Nakon nekog vremena, Merkel ga je zamolila da s njemačkim stručnjacima dođu i Francuzi. Putin se složio i s tim. Prošlo je više od mjesec dana, ali do sada nismo vidjeli nikakve posjete”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, na kraju mu se obratio njemački ministar vanjskih i prenio mu prijedlog da se ove inspekcije “spakiraju” u neki dokument koji se mora dogovoriti s Ukrajinom.

“Iskreno smo rekli, ako naše kolege budu zainteresirane za ono što je ruski predsjednik obećao njemačkoj kancelarki, to se može učiniti u bilo koje vrijeme. Ako je ideja da se sve to pretvori u neku vrstu političkog postupka u kojem će i ukrajinska strana donositi neke odluke, onda riskiramo da se nađemo u istoj situaciji kao i “Normanski format” sa Steinmeierovom formulom”, rekao je Lavrov, podsjetivši na trik bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke, Franka-Waltera Steinmeiera, koji je 2016. predložio formulu za “provedbu” Sporazuma iz  Minska, koja je zapravo davala legitimitet nezakonitim odlukama Kijeva koji blokiraju provedbu samog dogovora.

Sergej Lavov je ovim riječima odbio zahtjev njemačkog ministra Heika Maasa da Ukrajina ima bilo kakvu ulogu u inspekciji slobode prolaza kroz Kerečki tjesnac u ruskom akvatoriju.

FOTO – Ruski akvatorij u Crnom i Azovskom moru nakon ujedinjenja s Krimom

Karta krima
Karta krima
Krim
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
5 godine prije

Putin se polako gubi , nije ni cudo kad su mu vucic i dacic najbolji prijatelji , putine s kim si takav si 🙂

Moreno
5 godine prije

To su sve gluposti o nekome nadzoru plovidbe kroz prolaz. Postoje precizne procedure za plovidbu kroz prolaz i one se tribaju poštivat ka i procedure kroz sve druge prolaze. Da postoje neka odstupanja od uobičajenih procedura to bi Njemci i Francuzi na sva zvona razglasili, a stvar je politička jer to nije teritorij Ukrajine na koji ona polaže pravo.

Damar Cro
5 godine prije

Dok nacistička vojna hunta stoji u Kijevu, čeka američki signal za kaos a Europa se pravi slijepa, nemaju šta Ukrajinci tražit ni odlučivat u vezi ičega. Ruse voljeli ili ne, treba razumjeti i podržati, brane se sa svih strana jer su najveća nekretnina na svijetu i jer pružaju svijetu primjer pragmatičnog i efikasnog suverenizma. U svijetu “američkih 21. stoljeća” “, “beskrajne slobode”, “demokracije kao imperativa”, tko se usuđuje biti suveren i misliti na vlastite građane? Samo jake nacije s dovoljno visokom razinom nacionalne svijesti, ponosa i inteligencije da se to usmjeri pozitivno, Dakle, nitko na Balkanu…

Ante
5 godine prije

Na to što švabe i žabari predlažu rusima sami nikada ne bi pristali da. Ukrajinci su si skuhali ljutu juhu sada neka je jedu, hebla ih ona.

Georgij Žukov
5 godine prije

Samo udarajte minusice i uzivajte , ja i dalje tvrdim da drzavniku jedne velike zemlje kao sto je Rusija , nije mjesto na derneku seseljevih pionira , potpomognutih jakim snagama pravoslavne crkve .

Riddick
5 godine prije

Ovim Francuzima migranti se iskrcavaju brodovima na plaze a oni hoce da salju posmatracke misije u Kercki prolaz?!?
A Nemci su isto racionalni kao i komsije im…

Laki Topalović
5 godine prije

Ne svi Ukrajinci, nego glasna i naoružana manjina, sa zapada zemlje, sljednici KuK monarhije i kasnije nacista. Imam blagi osjećaj da će Moskva pustiti Ukrajinu da potone do očaja i onda će se samo Ukrajinci okrenuti protiv hunte. Čak je i Desni sektor ideološki protiv EU/NATO kombinacije i traži puni suverenitet. Kad vide da se na Krimu živi bolje, da se čak i Donjecku i Lugansku živi bolje, onih 95% što sad šute će se zapitati čemu sve to…..

Ilija
5 godine prije

“… Normanski format” sa Steinmeierovom formulom”, rekao je Lavrov, podsjetivši na trik bivšeg ministra vanjskih poslova Njemačke, Franka-Waltera Steinmeiera, koji je 2016. predložio formulu za “provedbu” Sporazuma iz  Minska, koja je zapravo davala legitimitet nezakonitim odlukama Kijeva koji blokiraju provedbu samog dogovora.”
Ljudi moji , kako ti treba mozak radit da se ovako nečeg sjetiš?
I k tome, očekuješ da to onaj drugi – prihvati?

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Ukrajina za sve svoje probleme moze zahvaliti klero-fashisto nacistickom Desnom sektoru, kao sto Hrvatska za svoju svekoliku propast moze zahvaliti samo HDZ KARTELU KRIMINALACA. Niti ce u Ukrajini biti bolje dok bude ma i tragovima postojao Desni sektor niti ce u Hrvatskoj biti bolje dok ma i u tragovima postoji HDZ KARTEL KRIMINALACA.
Nazalost gotovo svaka drzava svijeta ima svoj desni sektor ili HDZ KARTEL KRIMINALACA, uz bitnu razliku da su negdije stijerani u misiju rupu i ne pojavljuju se na suncu ni na mjesecini.

Šok
5 godine prije

pobune u Donjecku i Lugansku su imale za svrhu uvući rusiju rat sa ukrajinom i tako je vratiti 20 godina unazad , umalo su i uspjeli ali je navlakuša propala, zapad cijelo vrijeme igra na provokaciju da u evropi uvuče ruse u rat, tome ukrjina jedino i služi osim mega pljačke.

pravimo se mutavi
5 godine prije

hebes to, nego zasto nema ni rijeci o ona dva su-34 sto su se sudarila povise japanskog mora. ahahaaaa pravite se mutavi a da su to bili americki onda bi odje prdili na sva zvona

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Zašto je Putin uopšte prihvatio Merkelin predlog?

mladen3x
5 godine prije

Da Rusi nešto vide u toj Ukrajini kao zemlji odavno bi stanovništvo Ukrajine pristupilo Rusiji(ne da daju suverenitet) i bili uz Ruse,taj scenarij bi se baš tako odigrao.Ali nije tako pa je bio drugačiji scenarij na koji su Ukrajinci nasjeli i sad su tu gdje jesu.Njima više nema pomoći je su Rusi napravili sve transformacije da se riješe Ukrajinske ovisnosti o bilo čemu a s druge strane tu je Poljska koja riješava nedostatke unutar EU i drži Američku hegemoniju nasuprot Rusiji.Ukrajina u ovom trenutku čisto propala nacija.

mladen3x
5 godine prije

Nas je malo,samo 4 milje i kao takvima nam nisu problemi vani,problem smo sami sebi,puno novaca se baca na državne nepotrebne troškove umjesto da se taj novac troši na industriju.Evo,vidiš,imamo turizam koji nam nosi puno prihoda,značajna grana,i šta se sad radi,država želi povečati “poreze” na iznajmljivanje apartmana,gdje to vodi,prema višim cijenama a to vodi gdje,znaš i sam odgovor.Danas ti država ima sve poreze,pristojbe i slična sranja koja traži od tebe a kada kreneš u lošem smjeru oni dižu ruke od svega umjesto da ti pomognu,još ti naplate propast.Puno je toga tu za doraditi a največi i najbitniji problem je to što država velikom dijelu stanovništva ne opali šamarčinu i kaže “dosta vas je,počnite raditi”.Pa kako jedan vojni invalid koji je “dobio” 2 metka i kojem je 1995 ustanovljena invalidnost od 100% može primati oko 6000 kn vojne mirovine a danas potpuno zdrav i bavi se čim poželi a radnik koji… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Njemci zaboravili da su samo kolonija i kako su prošli kada su pokušali zagospodariti Rusijom …

Satan Zagorski
5 godine prije

Ukrajinci trebaju biti strpljivi i čekati da ode liliPutin ili da sankcije izmore ruSSe, pa da počiste Krim, a istok mirno reintegriraju. A s ovim Sergejem Laźovim se ne treba ni razgovarat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI