Moskva uložila prigovor zbog zadržavanja ruskog zamjenika trgovinskog predstavnika u Norveškoj

Ministarstvo vanjskih poslova Rusija
1 komentar

Ranije u srijedu, norveško Ministarstvo vanjskih poslova dalo je izjavu u kojoj stoji da će Norveška protjerati ruskog službenika koji je povezan sa špijunažom.

Moskva je uložila prosvjednu notu protiv Osla zbog pritvora ruskog zamjenika trgovinskog predstavnika u Norveškoj.

“Tijekom sastanka s norveškim državljaninom 15. kolovoza 2020. norveška policija neopravdano je pritvorila ruskog zamjenika trgovinskog predstavnika. Pretražili su ga i nisu mu pružili priliku za kontaktiranje veleposlanstva ili za ostvarivanje poziva konzularnog službenika. Uložili smo prigovor Ministarstvu vanjskih poslova Norveške u vezi s kršenjem statusa diplomata”, stoji u službenoj objavi ruskog veleposlanstva, u komentaru objavljenom na Facebook stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Veleposlanstvo je također naglasilo da će “Rusija, naravno, izvući vlastite zaključke” u vezi s incidentom.

Izjava dolazi nakon što je norveško Ministarstvo vanjskih poslova ranije tijekom dana dalo izjavu o tome da je odlučilo protjerati ruskog diplomata iz Norveške, u vezi sa skandalom špijunaže i da bi ta osoba trebala napustiti zemlju do kraja tjedna.

Novinski izvor NRK citirao se šeficu Odjela za komunikacije u norveškom Ministarstvu vanjskih poslova Trude Maaseide, rekavši kako je taj potez povučen jer se “ruski diplomat [čije ime nije otkriveno] susreo s norveškim špijunom”.

Istovremeno je istaknula da Norveška aktivno surađuje s Rusijom u velikom broju grana industrije te da je ta suradnja i dalje na snazi. Oslo “ne želi da ovo protjerivanje utječe na cjelokupni razvoj norveških odnosa s Moskvom”, naglasila je Maaseide.

Norveška premijerka Erna Solberg rekla je u utorak za NRK da je potrebna detaljnija istraga prije nego što vlada službeno odgovori na uhićenje stanovnika Osla, optuženog za sastanak s osobom opisanom kao “ruski obavještajni službenik”.

“Kako bismo mogli razgovarati o tome na koji će način ovo djelovati na naše odnose s Rusijom, mislim da treba pričekati […]. Obaviještena sam o uhićenju jer ti događaji mogu utjecati na naše odnose s drugim zemljama. Naravno, o tome sam odmah obaviještena ja kao premijerka, ali i diplomatski odjel”, dodala je.

Solberg je dala izjavu nakon što je norveška Policijska služba sigurnosti (PST) otkrila u ponedjeljak da su pritvorili čovjeka za kojeg se “formalno sumnja da je pružao informacije inozemnoj državi koja može naštetiti temeljnim nacionalnim interesima Norveške”.

Za spornu zemlju kasnije je potvrđeno da je riječ o Rusiji, dok je dužnosnik PST-a tvrdio da je građanin u svojim pedesetim godinama bio optuživan da se u više navrata sastajao sa službenikom za kojeg sumnja i tvrdi da pripada “ruskoj obavještajnoj agenciji”.

Osumnjičeni muškarac, koji je u subotu uhićen u Oslu, mogao bi se suočiti s do 15 godina zatvora, ako bude proglašen krivim za otkrivanje državnih tajni i za špijunažu. Priveden je u pritvor za vrijeme dok traje istraga i navodno je odbio priznati bilo kakvu krivnju.

Policijska služba sigurnosti (PST)Špijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Obaiještajna spletka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI