Mossadovu tajnu slučano otkrila francuska televizija u svojoj reportaži – “Možete krasti, lagati, svađati se i u ekstremnim slučajevima ubijati…”

Mosad Izrael
91 komentar

Tko su ti agenti i za koje misije su angažirani? Kako se vrši njihov odabir? U dokumentarcu “Mossad, tajna povijest Izraela”, redatelj Christophe Widemann otkrio što se događa iza kulisa moćne izraelske obavještajne agencije. O filmu govori novinar France 2 Laurent Delahousse.

Izraelska obavještajna agencija jedna je od najpoznatijih na svijetu. Kako bi postigao bolje razumijevanje ove institucije, redatelj Christophe Widemann snimio je za televizijski kanal France 5 dokumentarni film pod nazivom “Mossad, tajna povijest Izraela“.

Zašto je stvoren Mossad?

Mossad je osnovan 1949. godine, godinu dana nakon stvaranja hebrejske države na inicijativu UN-a. Njegova je svrha bila zaštititi Izrael od okolnih arapskih zemalja koje se nisu složile s njegovom uspostavom.

“Trećina agenata Mossada su bili preživjeli holokausta. Bili su uvjereni u misiji da ​​zaštite Izrael i Židove u svijetu “, svjedoči bivši agent Mossada u dokumentarcu.

Rigorozna selekcija

Prema filmu uspostavljen je odjel za obuku, posebno radi pronalaženja najboljih agenata.

“U početku nas je bilo 1500. Ali nakon osam mjeseci na ceremoniji prijema ostalo je samo pet ili šest muškaraca i žena ”, otkrivaju se u svjedočenju. Koji su limiti ovih agenata?

“Kao pripadnik Mossada možete krasti, lagati, svađati se i, u ekstremnim slučajevima, ubijati”, rekao je bivši agent Gad Shimron.

Uspješne misije

Dokumentarac govori o nekim misijama obavještajne agencije i tehnološkim sredstvima kojima raspolaže. Tako je među uspješnim operacijama uhićenje bivšeg nacista Adolfa Eichmanna u veljači 1960. Njegovo suđenje uživo je prenošeno na radiju. Nekoliko godina kasnije bila je krađa sovjetskog MiG-21 u Iraku. Misija je završila 1966.

Drugi Mossadov izazov bio je eliminacija čelnika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1972. nakon što je palestinski komandos pogubio devet židovskih talaca na Olimpijskim igrama u Münchenu.

Zahvaljujući internetu, obavještajna agencija trenutno koristi najnaprednije tehnologije, kaže se u filmu. Dokumentarni film “Mossad, tajna povijest Izraela” je prikazan, 26. studenog u 20:50 sati na France 5 televizijskom kanalu.

Mossad
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Malo toga se bitnoga u novijoj povijesti dogodilo, a da u tomu svoje prste nije imao MOSSAD. Od 9/11, preko aranžiranja ostalih avionskih ‘nesreća’ (uključujući onu u francuskim Alpama, malezijski nad Ukrajinom, ruski nad Sinajom) gdje su pokazali zavidne vještine činjenja zla s namjerom moderiranja blokovskih politika. Pomoć američke Vlade (mislim da je na godišnjoj razini od oko 5 mlrd dolara) koja pristiže u Izrael se demonstira i uplivom MOSSADA u sve bitne američke unutarnje i vanjske političke odluke. Nisu svemoćni i nisu nepogrešivi, ali su pokazni primjer vrhunske inteligencije u službi Zla. Vjerojatno su pri vrhu piramide, možda ne kao oni koji odlučuju, ali svakako oni koji su u egzekutorskim misijama. Među prvima su shvatili dosege interneta (“svaki izraelski student može postati partner izraelskoj vladi s punim radnim vremenom i plaćom od 2000 dolara kako bi na internetu širio propagandu izraelskog režima”), koji je premrežen Hasbara trolovima (hasbara –… Čitaj više »

basso
4 godine prije

Dovoljno novca,tehnickih sredstava ali ono sto ih cini snaznima je ogroman patriotizam.

Mirko
4 godine prije

Pa da jer ono Mukhabarat sadi cvijece.

Siniša
4 godine prije

Na žalost Jevreji postaju gori od nacista, žalosno da narod koji je preživeo holokaust radi i gore zločine od svojih dželata i pri tome sve pravdaju “pravom” njihovog naroda;žalosno što se Amerika postavila iznad svakakvih okvira međunarodnog prava i unilatelarno stvara nekakvo pravo……

Alex
4 godine prije

Mossad radi ono što i sve tajne službe ovog svijeta,samo što su bolji od ostalih.

Ante
4 godine prije

Tko to nije znao? Iste metode koriste sve današnje tajne službe i Jugoslavenska tajna služba je koristili sličnu metodu. Izraelska tajna služba je jedinstvena po tome što imaju novca kliko im god treba. Najbolje agente doslovce mogu vrbovati po cijelom svijetu što ne mogu napraviti druge tajne službe.

gost
4 godine prije

??? Što je tu “TAJNA”?

Mirko
4 godine prije

A sta sve je UDBA radila, sarađivala sa najvecim kriminalcima iz podzemlja, Arkan etc. Zatvori, ubistva, mucenja, itd. Sta sve rade Arapske obavestajne (“Mukhabarat”) od Sirije, Egipta, Saudije…zato samo nemojmo bit licemerni.

Ivo
4 godine prije

Kao i nekad gestapo, tako i danas mossad najviše ovisi o vrbovanju izdajnika i infiltraciji, inače nisu nikakvi nadljudi. I normalno, imaju moćnu mrežu superbogatih zaštitnika po svijetu, koja im omogućuje nekažnjeno izvođenje raznih terorističkih djela.
Nominalno rade na sigurnosti izrahella, iako u stvarnosti imaju mnogo mračniju agendu.

alfa33
4 godine prije

Većinom stoji što piše u tekstu i komentarima. Ali probajte napravit neko sra..e u Americi, Kini ili Rusiji i zapitajte se što bi vam se moglo dogoditi,a da su ovi dotični seronj..jesu,ali eto svatko štiti svoje interese kako misli da je najbolje.

Kažun
4 godine prije

The Dancing Israelis: FBI Docs Shed Light on Apparent Mossad Foreknowledge of 9/11 Attacks
RON UNZ REVIEW

eks
4 godine prije

Al Bagdadi ? Zašto nema ništa o njegovom poreklu, rodbini, rodnom mestu, poznanicima i poznavaocima , da kažu ko je on i šta je on ? Ruske tajne službe sigurno znaju sve o njemu, ali Rusija ne želi to objaviti , jer ne želi kvariti odnose sa Izraelom. Postoje dublji i dugoročni interesi , pre svega interesi Rusije.

MarMar
4 godine prije

Ne razumijem zasto tolika mrznja prema Židovima.
Takvi su da bi opstali.. Od pamtivjeka su se sami brinuli o sebi..od pamtivjeka ih zele izbrisat..svako popustanje bi dovelo u pitanje njihov opstanak..
I da naravno da rade silom kao i svaka tajna sluzba bilo koje drzave..da imaju pomoc amerike..biraju selektivne ciljeve i teroriste sa sto manjom kolateralnom stetom tako da ne vidim u cemu je problem.

roki
4 godine prije

interesantno nedavno sam pisao o mosadu i gle cuda tema koja se obradjuje.citam komentare i gotovo 100% izrazavate mrznju prema zidovima sto vas dovodi u ravan sa nacistima!neverovatno koliko zbog svoje mrznje verujete i pisete gluposti!da ste upola kao izraelci gde bi vam bio kraj!tacno je da su ih rimljani pregazili ali neka mi neko objasni gde je vatikan?i koja je uloga vatikana u svetu znajuci da imaju najaci bankarski sistem i pedofilsku organizaciju!a sad vam ponovo ponavljam budite sigurni da mosad prati ovaj portal i vase komentare a verujte otisli su i dalje od toga!

happy trigger
4 godine prije

opet propaganda

Pi-zdro
4 godine prije

Delirij umišljene veličine – evo ja prekopirao našlov iz drugog članka i naslova o “britaoncima i njihovim nosačima” -baš paše i ovdje.

nessy
4 godine prije

Mislim da svatko razuman, podrzava postojanje Zidovske drzave. Isto tako, da je pravde i Kurdi bi imali svoju drzavu. Ali, postojanje drzave je jedno, a brutalno maltretiranje svih susjeda je nesto drugo. Bezocno otimanje tudjih teritorija? Svu svoju agresivnu i dobrim djelom zlocinacku politiku prema susjedima oni opravdavaju brigom za nacionalnu sigurnost. Zidovi su politicki mocni, puno mocniji nego bi netko pretpostavio, obzirom na broj. Trebali bi iskoristiti svoj ogroman utjecaj, za stvoriti uvjete, da sa susjedima mogu ‘miroljubivo koegzistirati’. Jer, ‘svaka sila za vrimena’. Nedavno gledam fotku, Palestinci, djeda, sin i unuk, svaki sa puskom u ruci. Nisu nikada dozivjeli trajno mirnodopsko stanje, uglavno, zahvaljujuci Izraelu, pa sto od njih ocekivati, osim puske u ruci. Vezano za tvrdjavu Masada, citao sam da su se branili od neusporedivo brojnijeg neprijatelja, Rimljana. Kada ih je ostalo cca 60, ratnici su najprije ubili svoje najblize, a onda izvrsili samoubojstvo, da rimljanima ne… Čitaj više »

Max
4 godine prije

sve poznato.osim što je športaše oteo crni rujan a ne plo.

Tko to tamo ratuje?
4 godine prije

Jude izdali ste Isusa!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI