Na snagu stupa nova runda carina između SAD i Kine

Donald Trump Xi Jinping
1 komentar

Trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije u nedjelju je ušao u novu fazu, jer su američke tarife usmjerene na kinesku proizvodnju i Peking uzvratili udarac na povećanje američkog uvoza.

Washington je prvog dana rujna, uveo 15-postotne tarife. To je prvi dio carina usmjerenih na kombiniranu ukupnu kinesku robu vrijednu 300 milijardi dolara, čime je ranije prijetio Washington, s tim da će druga serija zakazana za 15. prosinca. Zasebno, SAD će povećati postojeću carinu od 25 posto na kineske proizvode vrijedne 250 milijardi dolara do 30 posto, počevši od sljedećeg mjeseca.

Popis na 122 stranice, koji je na snazi od 1. rujna, obuhvaća široku paletu proizvoda, prema različitim procjenama, vrijedne između 112 i 150 milijardi dolara.

Na primjer, ciljani predmeti uključuju odijela, jakne, suknje, košulje, između ostalog, različiteodjevne predmete i dodatke, kao i širok raspon obuće. Američko udruženje za odjeću i obuću priopćilo je kako će porezi koji stupaju na snagu u nedjelju utjecati na više od 90 posto odjeće, gotovo 70 posto kućnog tekstila i više od polovice uvoza obuće iz Kine.

Povećanje tarife utjecat će i na robu za bebe, poput pelena i cucla, kao i na TV ekrane, kavu, viski, mliječne proizvode, meso, sireve i udžbenike.

Vjeruje se kako posljednji porast tarife predstavlja bolni udarac američkim tvrtkama, koje ne mogu apsorbirati sve namete i  štete potrošačima, koji će na kraju snositi troškove carina. Još prije nego što je američki predsjednik Donald Trump prošli tjedan najavio povećanje carina od pet posto, glavni direktor JP-a s Wall Streeta upozorio je da će uvećane dužnosti prosječno američko kućanstvo koštati otprilike 1000 dolara godišnje.

Različite industrijske udruge već bunile protiv Trumpovih tarifa. Većina njih, uključujući kompanije za obuću sa sjedištem u SAD-u, Nacionalnu trgovinsku federaciju i Američku trgovinsku komoru (AmCham) u Kini, upozorili su da će trgovci biti prisiljeni podizati cijene i naglasili su da bi tarife tako teško pogodile prosječne američke obitelji.

Kina uzvraća udarac

Dio Pekingovog odgovora „milo za drago“ također stupa na snagu u nedjelju, i vrlo su učinkovite tarife. Tarife, u rasponu od pet do deset posto američkog uvoza vrijednog 75 milijardi dolara, podijeljene su u serije, baš kao i američke, s tim da će drugi krug biti uveden sredinom prosinca.

Smatra se da bi pristojbe Pekinga koje stupaju na snagu u nedjelju, usmjerene na oko 30 milijardi američkih dolara vrijednog uvoza, a najviše utječu na proizvode koji utječu na američki poljoprivredni sektor. Na primjer, soja će se suočiti s dodatnom carinom od pet posto, dok će govedina i svinjetina biti pogođeni dodatnim carinama od 10 posto.

Kad je Kina prošlog tjedna najavila mjeru odmazde kao odgovor na povećanje carina u SAD-u, Trump je odmah povećao za pet posto carinske stope, što je dodatno eskaliralo trgovinske tenzije. Peking tada nije slijedio SAD, ističući da, iako ima „dovoljno sredstava za odmazdu“, želi da dvije strane nastave trgovinske pregovore.

Trgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 godine prije

Ovime će biti najviše pogođeni siromašniji slojevi građana u SAD, a oni sami neće početi proizvoditi navedene proizvode, jer im se ne isplati ni sa 100% carine.
Bit će preprodaje kineskih proizvoda iz Singapura, Vijetnama i drugih azijskih tigrova.
Još uz to cijena nafte na svjetskom tržištu pada, što nikako ne pogoduje američkom gospodarstvu.
Trebali bi vojni budžet smanjiti sa 700 milijardi godišnje na 70 (još uvijek više nego Rusija) i ostatak novca ulagati u gospodarstvo i smanjenje duga.
I Rimsko carstvo je propalo jer se previše raširilo i previše trošilo na vojsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI