“Nacionalni interesi, sigurnost i izravna demokracija” su temelj programa Marine Le Pen

Marine Le Pen
38 komentara

Čelnica “Nacionalne fronte” Francuske, Marine Le Pen, počela je predizbornu kampanju za predsjedničke izbore koji će se održati krajem travnja, a drugi krug početkom svibnja ove godine. Predstavila je svoj program u 114 točaka, a mainstream mediji su u naslovnicama naglasak dali na jednu od njih – čvršći stav prema imigrantima.

U sklopu izbornih obećanja je predložila “napuštanje eurozone, snižavanje dobi za odlazak u mirovinu, tvrdo stajalište prema migrantima, te poreze na ugovore sa strancima”.

“Svrha ovog programa jest prije svega Francuskoj vratiti slobodu, a ljudima dati da se čuje njihov glas”, predstavljajući svoj program je rekla Le Pen.

“Program također predviđa ograničavanje svima dostupnih prava, uključujući besplatno obrazovanje, samo na francuske državljane, zapošljavanje 15 000 policajaca, izgradnju novih zatvora, ograničavanje migracije te napuštanje zajedničkog zapovjedništva NATO saveza”, prenosi Hina, što je oko desetak točaka od ukupno 114, ne pojašnjavajući ništa detaljnije o sveobuhvatnom programu.

Čudno, dio medija je izostavio obećanje Marine Le Pen da će izvesti Francusku iz Europske unije i NATO pakta, a ne samo povući francuske predstavnike iz zapovjedništva Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu. Ova dva obećanja podsjećaju ja film o Harryju Potteru i Lorda Voldemorta, kojega se svijet čarobnjaka toliko boji da ga se ne usuđuju zvati imenom, pa ga spominju govoreći o “Znate-Već-Komu” ili “Onomu-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti”. Čini se da se i uredništva zapadnih medijskih kuća uvukao toliki strah, te se ponašaju kao da je izlazak iz Europske unije i NATO pakta nešto toliko strašno da se ne smije ni spomenuti, ili se mijenja zamjenskim tumačenjem poput “izlaska Francuske iz zajedničkog zapovjedništva NATO saveza”.

Govoreći pred publikom od oko 3 000 ljudi u Lyonu, Merine Le Pen je rekla da će pod njezinim vodstvom nacionalni interesi Francuske imati prednost iznad svega, što je jasna aluzija na platformu “Amerika na prvom mjestu” Donalda Trumpa i “Preuzeti ponovno kontrolu” u Velikoj Britaniji, što je bio slogan pristaša Brexita.

Le Pen je svojim pristašama obećala da će Francuskoj vratiti njezinu otetu slobodu.

Financijska i islamistička globalizacija se međusobno pomažu. Ove dvije ideologije Francusku žele vidjeti na koljenima”, rekla je čelnica “Nacionalne fronte”. Možda nekome zvuči kao obična populistička fraza, ali ako pogledamo povijest odnosa financijske globalističke oligarhije, ali ne islama, kao religije, nego njegovih radikalnih i terorističkih islamističkih ogranaka iza kojih stoje vehabijski režim u Saudijskoj Arabiji i Kataru, tek onda vidimo koliko je kompleksna suradnja između ova dva kraka globalističke hobotnice.

U manifestu objavljenom na početku dvodnevne konferencije, Marine Le Pen je objavila popis od 144 “obveze” za Francusku. Istina, obećala je da će napustiti eurozonu i integriranu zapovjednu strukturu NATO pakta, što praktično znači napuštanje Sjevernoatlantskog saveza.

Le Pen je također obećala da će održati referendum o izlasku iz EU, osim ako se partneri EU ne odluče na stvaranje koalicije nacionalnih država, bez jedinstvene valute i bezgraničnog područja. Također je obećala da će uvesti poreze na uvoz i na ugovore o zapošljavanju stranaca, niže poreze na dohodak i revidirati dob za odlazak u mirovinu.

“Ono što je na kocki u ovim izborima je kontinuitet Francuske kao slobodne nacije i naše postojanje kao naroda”, rekla je Le Pen svojim pristašama.

“Ovi predsjednički izbori predstavljaju dva suprotna prijedloga – izbor između “globalizma”, kojeg podržavaju svi moji protivnici… i “patriotski”, iza kojeg stojim ja”, rekla je Marine Le Pen.

Isti slogan je već dva puta korišten 2016. godine i oba puta je dao iznenađujući rezultat. Hoće li Le Pen osvojiti “tri od tri”, znat će se u svibnju.

U svakom slučaju, ostaje činjenica da je 114 točaka pojednostavljeno na “stvaranje policijske države” i ksenofobiju, što je prilično šturo i neprofesionalno tumačenje njenog programa. Ako je on zaista toliko zastrašujući, zar ne bi bilo najbolje objaviti ga u cijelosti, da Francuzi i cijela Europa “vide s kim imaju posla”? Izgleda da Marine Le Pen nudi jednostavna rješenja za složene probleme, što i jest karakteristika sličnih stranaka i pokreta, što ne mora značiti da su u krivu.

Naime, ovih se dana oglasio i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, koji od premijera Tsiprasa traži slično što predlaže Marine Le Pen, ali s pozicije krajnje ljevice.

Kako piše Keep Talking Greece, Yanis Varoufakis je pozvao premijera Alexisa Tsiprasa da okrene leđa kreditnim institucijama u Grčkoj i da stvori paralelni sustav plaćanja i jednostrano restrukturira kredite koje drži Europska središnja banka.

Varoufakis poziva Tsiprasa “da na dva fronta pripremi vjerovnike na otkazivanje suradnje, jer je to jedini način da se izbjegne još jedno bolno povlačenje premijera u kratkom roku i plan njemačkog ministra financija Wolfganga Schäublea dugoročno”.

U svom članku je Varoufakis rekao kako je plan Schäublea dovesti Grke do točke iscrpljenosti na kojoj će sami pitati da napuste euro.

“Budući da smo paralelni platni sustav već dizajnirali 2014. godine, Tsipras je u noći referenduma bio u dilemi između plana za Grexit sa Schäubleom i trećeg bailouta, odnosno plana spašavanja”, rekao je Varoufakis i dodao “kako je to pokušao objasniti premijeru u referendumskoj noći”.

“U stvari, nije postojalo osnove za nadu da će treći otrovni bailout biti postupno racionalan, u smislu da će Europska komisija podržavati Atenu, tako da će mjere štednje i antisocijalne mjere MMF-a oslabiti do te mjere da će MMF prisiliti Berlin da prihvati restrukturiranje duga i niže primarne suficite, koje je Europska središnja banka nametnula Grčkoj programom kupnje obveznica programa Kvantitativnog popuštanja (QE)”, napisao je Varoufakis i optužio glavne europske pregovarače da lažu.

Zbog čega ova digresija s Grčkom i najnovijim prijedlogom za izlaskom Grčke iz pregovora s kreditorima i eurozone, što bi ujedno značilo i Grexit? Iz prostog razloga što Varoufakis s pozicije ljevice nudi slična jednostavna rješenja za složene probleme kao i Marine Le Pen. Povijest odnosa između Atene i takozvane Trojke je već pokazala da je bio u pravu i da Grčkoj ništa gore ne bi bilo da se dogodio planirani Grexit.

Marine Le Pen ostavlja prostora i za reformu EU i povratak na savez suverenih nacionalnih država. Je li to pogrešno? Vjerojatno nije, budući da europski narodi u ovom povijesnom trenutku još uvijek imaju jak nacionalni identitet, kojeg ne može zamijeniti nikakav dekret Europske komisije ili Europskog parlamenta, sve da sutra proglase “europsku naciju”, kao što je nekoć komesar Envera Hoxe u Albaniji partijskim dekretom “ukinuo Boga”.

Stoga plan Marine Le Pen zaslužuje veću pozornost, kao što je Tsipras u referendumskoj noći trebao poslušati Varoufakisa, budući da su već imali razrađen plan vraćanja na drahmu kao nacionalnu grčku valutu.

Temelj programa Nacionalnog fronta su “nacionalni interesi, sigurnost i izravna demokracija”

Komentirajući 144 obećanja predsjedničke kandidatkinje Nacionalnog fronta, koja je na otvaranju predizborne kampanje najavila u subotu navečer u Lyonu, piše Le Figaro, koji dodaje kako je Le Pen rekla da će Francusku dovesti u red u roku od pet godina.

Program ukupno ima 12 stranica i podijeljen je na sedam poglavlja za “slobodnu”, “sigurnu”, “uspješnu”, “fer”, “ponosnu”, “jaku” i Francusku “s održivim razvojem”. Detalji će biti objavljeni tijekom kampanje.

“Moj zadatak je u bliskoj budućnosti provesti učinkovitu revoluciju”, piše u uvodu i biračima nudi izbor između “globalizacije” i “patriotizma”.

Prije pet godina je čelnica “Nacionalnog fronta” sastavila popis od 12 “obećanja”, a glavne teme su bile od ekonomije do sigurnosti, obitelji, školstva i položaja Francuske u Europi.

U 2017. program ima iste ideološke temelje, ali ima brojnih izmjena i dopuna, prije svega oko tema kao što su imigracija i sigurnost. Reforma Ministarstva unutarnjih poslova podrazumijeva primanje novih 15 tisuća policajaca, centralizirao bi se rad policije i žandarmerije, uvela doživotna kazna zatvora, a smrtna kazna je sada isključena iz programa. Trenutno je kapacitet francuskih zatvora 40 tisuća mjesta, a prenapučenost bi se riješila izgradnjom novih i automatskim progonom stranih kriminalaca, kao u većini europskih zemalja. Predviđa se i ukidanje prava na francusko državljanstvo osobama koje su rođene i odrasle u Francuskoj, jer se tako žele uklonili subjekti povezani s islamskim fundamentalistima. Oduzimanje prava na državljanstvo nositeljima dvojnog državljanstva povezanih s islamističkim terorizmom sa sobom nosi i gubitak građanskih prava.

Kao sigurnosni problem Le Pen vidi i ostanak u NATO paktu i predlaže izlazak. Rekla je da će Francuska uvećati proračun za obranu do 3% u 2018. i izgraditi drugi nosač zrakoplova “Richelieu”.

Jedno od glavnih obećanja Le Pen je i kupovna moć. Ona zadržava prijedlog za uvođenje socijalnog poreza na uvoz po stopi od 3% od vrijednosti uvezene robe, ali predlaže da se prihod od tog poreza koristite za povećanje za 200 eura plaća koje su trenutno ispod 1 500 eura.  S obzirom na stanarsko pravo, ovdje želi smanjiti naknadu za upis vlasništva od 10%, kako bi se pojednostavila registracija vlasništva, te stvoriti program stambenih pogodnosti za mlade. Također se planira smanjenje prioritetne tarife za plin i električnu energiju za 5%.

“Nacionalni front” poziva na obvezno uvođenje starih oznaka “Made in France“, te u javnoj nabavi dati prioritet francuskim poduzećima. Zamjenik predsjednice “Nacionalnog fronta” je istaknuo da porez na ugovore o radu za tvrtke koje zapošljavaju strance, uključujući i one iz Europske unije, može biti i do 10% ukupnih prihoda kompanije.

S obzirom na oporezivanje, Le Pen nudi smanjenje poreza na dohodak od 10% za prve tri tranše kredita, kao i smanjenje poreza za mala poduzeća. Program u središtu ima borbu protiv poreznih i socijalnih prijevara.

Proporcionalni sustav glasovanja

Zagovornik je inicijative državnog referenduma o “izravnoj demokraciji”, što ne čudi, obzirom da bi Marine Le Pen na svim nacionalnim i lokalnim izborima s proporcionalnim sustavom glasovanja dobivala 30-postotnu većinu. Veoma nedemokratski 1987. vlada Jacques Chiraca je bez glasanja u parlamentu, te pozivom na članak 49-3 ukida proporcionalni izborni sustav. Također se predlaže da se odustane od regionalne i međuopćinske podjele u korist odjela i općina. U području obrane, Le Pen inzistira na povećanju proračuna za 2% do 3% za pet godina, počevši od 2018. godine.

S obzirom na obiteljsku politiku, tu program predviđa ukidanje zakona koji dozvoljava homoseksualni brak. Zamišljena je i reforma ugovora građanskog braka. Marine Le Pen se također želi vratiti u razdoblje kada se osposobljavanje i obrazovanje temeljilo na “temeljnim znanjima”. Najavila je i ukidanje starog i uvođenje novog radnog zakonodavstva.

Kao zagovornica suvereniteta, Le Pen želi organizirati referendum o reviziji Ustava, što će biti temelj za buduće reforme. Poznat je stav prema EU i da želi postići četiri vrste suvereniteta – ekonomski, monetarni, pravni i teritorijalni. Konačno, novi strateški izvor gospodarskog razvoja su francuska prekomorska područja.

Front nationalNacionalna frontaPredsjednički izboriprogram
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Koča Popović
7 godine prije

Jedina prava opasnost za vladajuce elite koje drze bogatstvo i pozicije, jest ljevica, ne socijaldemokratska, vec ona koju danas popularno nazivaju krajnja. Umjesto nje nam elite nude laznu nadu u obliku desnih populista tipa Marine Le Pen, Donalda Trumpa, Orbana…

4 x
7 godine prije

Ironija je da su tkz. globalisti uspjeli da naprave
nešto globalno, ali ne način kako su zamišljali. Napravili su globalni otpor protiv laži i nepravde.

Sarajevo
7 godine prije

Valonija i Flandrija bi onda trebale doci na red 🙂

Sarajevo
7 godine prije

interesantno, frontnational je na .com domeni, a ne na .fr

shumadinac
7 godine prije

Mnoga rešenja su očigledna i običnim ljudima tako da ih ekonomski i politički stručnjaci sigurno znaju, nedostaje samo želja da se primene (neću sada o razlozima). Zato ona ne otkriva rupu na saksiju već samo prstom pokazuje na nju (ima hrabrosti da to uradi). Desničarske partije imaju mnoge pozitivne stavove, da nije tako ne bi ni imali podršku. Razvoj porodice, zaštita ekonomije, zaštita stanovništva, kvalitetnije obrazovanje… sve sasvim logični, racionalni i napredni planovi. Ali i tu mora postojati mera jer ako se pretera, ako se ode u drugu krajnost onda se dobija čak i gore od predhodnoga. Babić je pokušao da ublaži stav o borbi protiv islamizacije pretpostavkom da se radi o borbi protiv islamskih radikala i terorista a ne protiv islama. Dobro je ako je tako ali to ne znamo ni mi ni on. Gotovo sigurno bi u početku bili vrlo progresivni ali iskustvo nas uči da desničari imaju… Čitaj više »

vladek68
7 godine prije

Interesantno je da je tu vrlo malo toga sto mozemo povezati sa nekom desnicom,pogotovo krajnjom.Inace,direktna demokracija je izrazito ljevicarska ideja.Nacionalni Front jednostavno zeli rijesiti goruce probleme u zemlji koji se akumuliraju desetljecima.Isto to zeli i Varoufakis,i medju njima prakticki nema bitne razlike.Sto se tice ljevice,ona u evropi gotovo da vise ni ne postoji,ili je marginalna.Problem je u korumpiranim(reformiranim) strankama koje se uopce ne razlikuju od desnice.Osvjezenje je nuzno i nudi jedinu nadu u spas,bez obzira kako zvali stranke koje ce doci na vlast.

jale
7 godine prije

Evropska Unija je talac financijskih centara moći. S jedne strane talac je zapadnih globalističkih bankstera i burzovnih mešetara poput Rotschilda, Buffeta i Soroša i njihovih dinastija, a sa druge strane talac je petrodolara zaljevskih monarhija Saudijske Arabije, Katara i UAE i još nekih. Sjetimo se kako je Gadafi financirao političke kampanje i stranke Berlusconija i Sarkozija, a to je procurilo jer je počeo previše solirati, dok su s njegovim padom, pali i oba dva prehodno pomenuta, a kroz zapadne mainstream medije koji danas patriotizam nazivaju fašizmom, isplivale sve njihove prljavštine i porodične tajne. Taj način financiranja evropskih stranaka i političara od strane arapa budi osnovanu sumnju da su i druge političke stranke i njihovi lideri po Evropi dobijali keš od raznih arapskih emira, kraljeva i šeika za provođenje političke agende koja samo njima odgovara. Rezultat toga je migrantska kriza, koja je ili kao kazna, ili kao pritisak, za neispunjena obećanja… Čitaj više »

Željko
7 godine prije

Kratko i jasno , ona neće dobiti izbore i EU će opstati !!

Delon
7 godine prije

Jedno pitanje svima
ako netko zeli izaci iz NATO pakta, jel to lijevica ili desnica i zasto?

holop
7 godine prije

U Francuskoj policija zabija crncima pendreke u supak. Nase zapadne europske vrijednosti.
Zasto novine sutu?

Georgij Žukov
7 godine prije

Sve sto je SR Hrvatskoj ponudio tudjman 1991g “Nacionalni interesi, sigurnost i izravna demokracija” to sada francuzima nudi Marine Le Pen,pa tko voli nek izvoli.

Jupiter
7 godine prije

Francuzi za sebe kažu da su ponosni nacionalisti. Poslednjih 50 godina su samo bleda slika u senci UK i Nemačke.Ako pobedi Le Pen Francuska če ubrzo krenuti stopama Ujedinjenog kraljevstva, a tad Evropo nek ti Bog pomogne.

krivA
7 godine prije

…clanak nisam citao…, uz duzno postovanje autoru i redakcij (to cu poslje)…, ali.., nevezano za temu.., pitanja…
1. Svrha.., bit postojanja na ovoj planeti?!
2. Tko ili Sto je Bog..,( ne vredjajuci vjernike ma koje vjeroispovijesti bili)?!
3.Sto je LJUBAV?!
4. …i da li su nase misli stvarno nase.., produkt naseg mentalnog sklopa…naseg sveukupnog iskustva i obrade usvojenih podataka te unutarnjih i vanjskih podrazaja?!
…dalje.., nije potrebno pisat. Ne provociram…ali meni interesantno…, odgovore mi je nemoguce pojmit ah naci odgovore…, nemoguca misija. Jos jednom isprika redakciji i citaocima sto sam skrenuo sa teme. BmD

krivA
7 godine prije

…Jupiter.., ispricavam se ali.., da li je Vas odgovor na adresu pacjenta..krivA..?!

Sarka
7 godine prije

“Predviđa se i ukidanje prava na francusko državljanstvo osobama koje su rođene i odrasle u Francuskoj, jer se tako žele uklonili subjekti povezani s islamskim fundamentalistima. Oduzimanje prava na državljanstvo nositeljima dvojnog državljanstva povezanih s islamističkim terorizmom sa sobom nosi i gubitak građanskih prava.”
Svako ko podrzava ovo gore citirano, nije normalan. Ako onim koji se smatraju normalnim trebam objasnjavati zasto tako mislim, odgovoricu ukratko-ni vi niste normalni.
I kada, na kraju, dodju i po vas..ii propuste vas kroz dimljak…niste bolje ni zasluzili.

čitatelj portala
7 godine prije

Artikulirala je sve probleme i ponudila rješenja. Neka joj Bog pomogne da osvoji vlast.

krivA
7 godine prije

…i tako…bivam “izopcen i protjeran” na “index”, jer.., ne “pripradam” u ovo drustvo. Savjetivano mi je procitati Kuran, Bibliju, ponesto filozofske literature, to sve “promjesati” te bih trebao dobiti odgovore na “postavljena” pitanja, koja su takodje objavljena u komentaru. Interesantno.., napisem komentar i Tusku, koji mi ne sluzi na cast, koji je, na moje iznenadjenje ipak, dozvolom redakcije objavljen.. (o mogao bih ga okarakterizirati i svrstati u “govor mrznje”…te “zaradim” neke plusice na njemu, koji iskreno … ne “podgrijavaju” moj ego, kao sto ga ni minusi ne remete, te odmah uputim ispriku redakciji i komentatorima i iznenadim se…”zarada” plusica bila je nesto skromnija. Postavih “neka”, pitanja, potaknut glasnim razmisljanjem, kad ono….”izgon”. Ma nista neobicno za nekoga kome je je IQ blizu tocke ledista.. (mislim na sebe). Ali ok..!,..dobro je! Na zalost, a na moju srecu osjet neke “neke” pripadnosti nekome ili necemu nemam a pogotovo “indexu”.Pripadam sebi a uvik se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI