„Ne možemo čekati još 30 godina“: Azerbejdžanski predsjednik kaže da se tri decenije dug sukob oko Nagorno-Karabaha mora riješiti „SADA“

Nagorno-Karabakh
39 komentara

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev upozorio je da njegova zemlja ne može priuštiti više „uzaludne“ pregovore sa Jermenijom oko dugo osporavanog Nagorno-Karabaha, dok se u regionu nastavljaju obnovljene borbe.

Alijev je izjavio da grupa Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) o Nagorno-Karabahu, kojom kopredsjedavaju SAD, Francuska i Rusija, „radi već 28 godina na pronalaženju rješenja, ali bez uspjeha“.

Azerbejdžanski lider naglasio je da se rješenje sukoba sa susjednom Jermenijom mora naći „što prije“.

„Nismo u mogućnosti da slušamo izjave poput „Prestanite, mi ćemo sarađivati s vama, pregovarat ćemo i pomoći ćemo.“ Čuli smo ovo mnogo puta. Nemamo vremena da čekamo još 30 godina. Konflikt se mora riješiti sada.“

Višedecenijski spor oko Nagorno-Karabaha – velike enklave naseljene Jermenima u Azerbejdžanu – pretvorio se u nasilan 27. septembra, kada su Jermenija i Azerbejdžan jedni druge okrivili za agresiju na granici. Teške borbe nastavljene su tokom cijele sedmice, a zabilježeni su smrtni slučajevi među jermenskim i azerbejdžanskim snagama, kao i civilne žrtve. Nekoliko zgrada, uključujući bolnicu, oštećeno je tokom granatiranja glavnog grada sporne regije u petak.

U četvrtak su lideri Rusije, Francuske i Sjedinjenih Država izdali zajedničko saopštenje, pozivajući na trenutni prekid nasilja i zahtjev objema stranama da nastave razgovore. Kancelarija Alijeva je izvijestila da je francuski predsjednik Macron u petak telefonirao azerbejdžanskom lideru, ponovo pozivajući na prekid vatre i pregovore.

Alijev je, međutim, rekao da će razgovori biti „besmisleni“ ukoliko Jermenija ne pristane na „povratak okupiranih teritorija Azerbejdžanu“. Region se proglasio neovisnim usred krvavog rata ranih 1990-ih u kontekstu raspada Sovjetskog Saveza i ostao je usko povezan sa Jermenijom.

U međuvremenu, jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da se „prekid vatre može uspostaviti samo ako se Turska ukloni sa Južnog Kavkaza“, pozivajući se na snažnu podršku Ankare svom istorijskom savezniku Azerbejdžanu. Takođe je rekao da se „teroristi“ sa Bliskog istoka bore u Nagorno-Karabahu „pod sponzorstvom Turske“.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u petak da “ako situacija ne bude riješena” i Azerbejdžan zatraži pomoć, Ankara “ne bi oklijevala” da je pruži.

Predsjednik Macron prethodno je rekao da Francuska ima „vjerodostojne“ informacije da su sirijski militanti preko Turske stigli u Nagorno-Karabah. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je upozorilo da razmještanje militanata iz Sirije i Libije stvara „dugoročne prijetnje bezbjednosti svih zemalja u regionu“.

ArmenijaAzerbajdžanNagorno-Karabah
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rijeka-2
3 godine prije

Azerbejdžan ima podrsku NATO-vaca a sve ostalo je farsa, sve je ovo igra a cilj je doci Rusiji ispod trbuha. Rusija je bezpomocna. Jucer je Putin cestitao Nijemcima Dan Ujedinjena a njemacki ministar vanjskih poslova Heiko Maas trazi dodatne sankcije na Rusiju. Maas kaze, ako OPCW ustanovi da postoje tragovi Novichoka na onom samplu sto su oni njima dali – sigurno da ce naci – onda EU mora udariti jos sankcija na Rusiju. Svi kad su u skripcu trazu kao zadnje sredsvo Rusiju za pomoc. Kao sada Armenija. Pogledajmo Grcku, pravoslavna zemlja i sad kad je u NATO i EU, sad kad je u polozaju da nesto napravi za Rusiju, Grci im podmecu nogu. Tako se moze reci i za Bugare…za svaki slavenski ili pravoslavni narod. Sto je Hrvatska napravila za Ruse kroz svoju povijest. Dakle kako netko rece jucer….. Ako zelite da vam Rusija pomogne, najprije pomognite Rusiju i… Čitaj više »

Tomi
3 godine prije

Sutra da turci i azarbijan udju u armeniju i naprave masakar svijet zajedno za rusima ne bi mrdnuo bila bi poneka osuda i to je to. Rusi morajo da budu dobrice sad ako jim sa srecom proradi taj NS2

Bokan
3 godine prije

Eto što se dogodi zbog imerijalističke i genocidne ruske politike. Mijenjali su granice, prekrajali i raseljavali. Selili narode po Sibiru, crtali državne granice kako im odgovara. A sve su to radili jer im odgovaraju zamrznuti konflikti ( Abhazije, Osetija, Nagorno Karabah, Krim, Pridnjestrovlje… ) koje bi kao onda oni riješavali i glumili face. Kao budite uz nas a mi ćemo vam pomoći u tom zamrznutom konfliktu.Samo, narodi ginu, narodi pate… Dok neki na tome profitiraju ( Turska), neki loše prolaze ( Armenija). Čitatelji ovdje navijaju, neki za jedne neki za druge, kao da je nogometna utakmica. Rat će ostaviti posljedice koje neće proći 50-100 godina. Pogledajte samo ex- Jugoslaviju ili Ukrajinu danas. A glavno je pitanje zašto? Zašto bi netko dao teritorij naseljen jednim narodom drugoj državi, a onda pomagao napad matične države na taj teritorij? Shvatili su izgleda Gruzijci, Armeni,Moldavci i Ukrajinci da im jedino članstvo u NATO-u i… Čitaj više »

Z.A.
3 godine prije

Ovo sto se desava u Nagornom Karabahu je strasno sto ginu neduzni ljudi s obje strane ali je tako uvijek bilo kad je politika u pitanju . Politicke odluke uvijek su bile pogubne po male a za polticare nebitne ljude koji su se uvijek koristili kao statisticki brojevi za ostvarenje ciljeva. Ovdje samo moze izgubiti Pasinjin kao neko ko je pokusao u ovaj prostor uvesti zapadnjake a sto je prosto nemogce u ovakoj konstalaciji odnosa gdje su glavni igraci Rusija , Turska i Iran sa svojim interesima . Stat ce ovaj rat kad se neko uvjeri da ne moze igrati po svojim pravilima nego se mora igrati kako kazu mocniji ciji interesi se ne mogu i ne smiju zanemariti.

alex
3 godine prije

Morali bi se Rusi umješat, jer će biti loše ako Turci zauzmu izvore nafte na Kaspijskom jezeru. Iran bi mogao dati jednu ruku.

Lampuga
3 godine prije

“Dobar kralj ti donese 100 godina mira, loš te odvede u rat….. “

medo
3 godine prije

Maas kaze, ako OPCW ustanovi da postoje tragovi Novichoka na onom primjerku sto su oni njima dali – sigurno da ce naci – onda EU mora udariti jos sankcija na Rusiju. Nitko se nece usuditi reci: Pa ako je OPCW nasao na toj boci ili uzorku Novichok zar to ne moze staviti njemacka tajna sluzba [ ex. Gestapo ] na zahtijev njemacke vlade. Buduci da Nijemci trazu hladni rat u Europi i buduci da radu na zahladjenju odnosa s Rusijom, to bilo bi objasnjenje? Kakve sankcije Njemacka u okviru EU zeli nametnuti Rusiji a da ne nanese sama sebi stetu? Ne znam. Odgovora nemam. Ali vidim da ce EU uskoro uci u sukob i s Amerikom, Kinom i Rusijom i Britanijom. One zemlje koje jos nisu u EU kao Srbija bi mogli iz ove situacije dobro profitirati. Imaju odresene ruke da sklapaju sporazume s svakim. Nijemci, bolje receno ona vlada… Čitaj više »

Lurker
3 godine prije

Naravnoucenje, ako zelis zivjeti kako tako u miru, ili postani supersila ili nadji jakog gazdu ili nabavi nuklearno oruzje… Sve od ovoga ima svoju cijenu ali i rat isto.

borg
3 godine prije

gigi pinna – Rusofob
Je aka Baustelac s foruma…tamo siri mrznju 24 sata protiv Rusije

Max
3 godine prije

Azeri misle da su dovoljno jaki upravo sad i okolnosti im idu u prilog i potpora Turske a i Izraela. Zato su i krenuli.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI