fbpx

Neidentifikovani avioni napadaju probagdadsku miliciju u Iraku blizu granice sa Sirijom, navodi se u izveštaju

Glajderi

Tokom proteklih godinu i po dana, iračke provladine paravojne snage optužile su Izrael da ih je u više navrata gađao u vazdušnim napadima. Tel Aviv je optužio milicije koje podržava „Iran“ za upotrebu Iraka za slanje oružja u Siriju, ali je odbio da komentariše da li je sprovodio bilo kakve operacije na iračkoj teritoriji.

Jedinicu PMF milicije bombardirala je neidentifikovana letelica zapadno od grada Akašat u Iraku u blizini iračko-sirijske granice, javili su arapski mediji pozivajući se na bezbednosni izvor u iračkoj zapadnoj guvernorati Anbar.

Prema izvoru, napad se dogodio nešto posle ponoći u nedelju ujutro, pri čemu je područje bilo napadnuto više puta. Izvor je rekao da su napadi prouzrokovali materijalnu štetu, ali da nije bilo ljudskih žrtava ili povreda.

U vezi s tim, američki vojni glasnogovornik Vaine Marotto objavio je u nedelju da su američki avioni sproveli operacije „udara u srce Daeša“, u susednoj Siriji, gde su navodno uništili „kampove za obuku terorista u udaljenoj pustinji Badiiah.”

Portparol nije pojasnio gde su se tačno dogodili američki napadi. Pustinja Badija prostire se na oko 500.000 kvadratnih kilometara Bliskog istoka, pokrivajući jugoistočnu Siriju, veći deo Jordana, deo zapadnog Iraka i severnu Saudijsku Arabiju.

Neidentifikovani avioni i dronovi više puta su pogađali položaje iračke milicije tokom proteklih godinu i po dana ili nešto više; vođe milicije i parlamentarci u Bagdadu optužili su Izrael za krivicu, a SAD kao kozaverenika zbog svoje kontrole nad Iračkim vazdušnim prostorom.

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu nagovestio je da je njegova zemlja možda izvršila udare na skladišta municije PMF u Iraku u avgustu 2019. godine, rekavši da će Izrael delovati protiv Irana, „države koja želi da nas uništi“. Formalno, Izrael nije priznao odgovornost za izvođenje udara u Iraku od 1981. godine, kada su njegovi avioni uništili iračku nuklearnu elektranu jugoistočno od Bagdada.

Iran je pružio PMF-u logističku i savetodavnu podršku za rat protiv DAEŠ-a između 2014-2017, a Tel Aviv i Vašington su ga optužili da je grupu koristio kao zamenu za svoje regionalne operacije. Teheran je negirao ove tvrdnje i rekao da je njegova podrška usmjerena na borbu protiv terorizma.

SAD su počele povlačenje svojih 5.200 vojnika u Iraku u martu usred neprekidnog niza raketnih napada na utvrđene položaje na kojima njihove snage djeluju nakon januarskog atentata na iranskog zapovjednika u Bagdadu, što je navelo irački parlament na usvajanje rezolucije koja zahteva njihov odlazak. Krajem prošlog meseca američki mediji izvestili su da je Vašington upozorio Bagdad da će se povući iz svoje ambasade u iračkoj prestonici ukoliko Irak ne uspe da proveri napade na američko osoblje.

4.3 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ndon
Gost
Ndon
22 dana prije

Lako je identificirati avione. Samo ih pratiš sa radarom od S300 i S400 i odah znaš kome pripadaju.

pero
Gost
pero
22 dana prije

Eto i dosad su ih pratili jesu kako da nisu niko im nista ne moze i gotovo .

Z.A.
Gost
Z.A.
22 dana prije

Ante jesi to dobio nagradno odsustvo …?

mnc
Gost
mnc
22 dana prije

Kada ce Pero i Djoko da pocnu logicno da razmisljaju? Nisu oni usli u Siriju ngo iz Jordana i Saudijske Arabije u Irak a to nije pod Ruskom kontrolom nego USA kontrolom.

dalmata
Gost
dalmata
22 dana prije

Uvik isti smrad i ološ.Sila,sila,varvarstvo,cionistička imbecilna bolest.Ima li iko od tih bolesnih cionista(malo slovo jer su toliko jadni za njihovu bjedu i jad tribalo bi izmislit nove znakove,tipa,kanalizacija)I onda,šta.?Za ovu vrstu promašene race,nije vridno ni osvrtat se,ni pokušavat sa njima išta šta dopire do mozga,normalnih ljudskih ljudi.Samo ih udrit,udrit i udrit,i pljunit sve one,pojedince i vlade,koji imaju bilo kakvu vezu sa ovakin gnojnim čirom na usranoj guici čovječanstva

Max
Member
Famed Member
Max
22 dana prije

Ako su neidentificirani onda su Izraelski. Jedino Izrael napada susjedne zemlje a tvrdi da se boji njihove agresije. Ne bi nikad napali one koji mogu uzvratiti.

bauštelac
Gost
bauštelac
22 dana prije

pa ako je izrael rekao da će rokat skladište u čemu je problem šta nagađate

Aber
Gost
Aber
22 dana prije

Sve većim nerviranjem drugih Izrael kopa sebi sve veću jamu.

Mravojed
Gost
Mravojed
22 dana prije

Nisi nepoznati ili neindetifikovani kako kaže Slobodan . Samo pitaju ruse tko i koji tip aviona . Zašto ne pitaju ? A nervozni su su ovi drugi jer Izraelu ne mogu ništa a Izrael može iskopati puno dublje rupe od njih 🙂 .Ako pak poravnaš Iran , opet imaš drugi kalifat koji će nastati i opet idemo iznova . Bolja je ova šema gric po gric 😉 . Rusi pojma nemaju 😉 .

Aber
Gost
Aber
22 dana prije

Da nema Amerike ne bi se Izrael pravio da je najjači na svetu.

buga
Gost
buga
22 dana prije

Svi znaju kome pripadaju avioni samo se malo prave blesavi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x