Njemačka ljevica odbila osuditi “aneksiju” Krima i traži raspuštanje NATO pakta

Sahra Wagenknecht - Die Linke
18 komentara

“Enfant terrible” njemačke politike Sahra Wagenknecht i ljevičarska stranka Die Linke su u svom novom programu za predstojeće izbore za Bundestag odbili prihvatiti “antiruske točke” europske politike i ne žele osuditi takozvanu “aneksije Krima”, prenosi Bild. Umjesto toga, Die Linke traži “raspuštanje NATO-a”, koji je, po njihovom mišljenju, prijetnja miru u Europi, te stvaranje novog sustava kolektivne sigurnosti u kojem će sudjelovati i Rusija.

Na kongresu održanom u Hannoveru je njemačka ljevičarska stranka Die Linke usvojila program za izbore za Bundestag.

“Sve prijedloge koji kritiziraju Rusiju su delegati odbacili. Odbili su da se u program uvrstiti da je aneksija Krima kršenje međunarodnog prava, a rat na istoku Ukrajine uopće nije našao svoje mjesto u programu, jer ni to nije podržano od većine delegata kongresa stranke”, prenosi njemački list.

Osim toga, Die Linke u svom programu traži raspuštanje NATO pakta i stvaranje kolektivnog sigurnosnog sustava koji uključuje Rusiju. Program s kojim će se predstaviti biračima na predstojećim izborima kritizirao politiku sankcija Europske unije protiv Moskve, kao i gomilanje NATO naoružanja na njegovim istočnim granicama.

“Prebacivanje vojnika u EU i NATO saveza na granicu s Rusijom  može ugroziti svijet”, navodi se u programu.

Također se izričito traži “povlačenje svih njemačkih vojnika iz vojnih sukoba u inozemstvu i da se okončaju redoviti strani vojni pohodi”.

Unatoč opasnosti od međunarodnog terorizma, Die Linke želi “ograničiti sve tajne službe i ukinuti ograničenja za izbjeglice”.

S druge strane, čelnik stranke Zelenih, Cem Özdemir, rekao je da odbija osuditi “aneksiju Krima”, te da se mora prekinuti “promicanje iskrivljene slike na Moskvu”.

“Jasna osuda kršenja ljudskih prava u Rusiji i Kini također nisu uključeni u program njemačke ljevice”, sažima Bild.

Podsjetimo da trenutni saziv Bundestaga u odlasku, koji je izabran 2013. godine, ukupno ima 631 zastupnika. Njih 311 su članovi dvije udružene demokršćanske stranke (CDU/CSU), 193 zastupnika imaju socijaldemokrati (SPD), dok Die Linke ima 64, a Zeleni 63 zastupnika.

Na prošlim izborima liberali Slobodne demokratske stranke (FDP) i Alternativa za Njemačku (AfD) nisu prošli izborni prag. Na izborima u rujnu za Bundestag se predviđa uspon i ulazak s relativno dobrim rezultatom Alternative za Njemačku, vjerojatno i dobar rezultat stranaka Die Linke i Zelenih, koji su u političkom smislu oponenti Alternative za Njemačku, ali se čini da su, kao što je bio slučaj u Francuskoj, po pitanju vanjske politike u mnogočemu bliski.

Die Linkeprogramsarah wagenknecht
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komarko
6 godine prije

Jako dobar program za Njemačku i EU.

Ivan1
6 godine prije

Die Linke i Zeleni bi se trebali udružiti.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Psi laju a karavane prolaze.
Ne smiju oni skrenuti sa puta zacrtanog pre 50 ljeta.
Inace bi ujko Sam teglio usi i castio uranijumom.
Baze USA ostaju i dalje a marionete ce samo zadacu
izvrsavati.
Lajat na mijesec i nije teska stvar 😉

Zvrk
6 godine prije

Lažna ljevica.

anarho
6 godine prije

Bice da su Rusi ovaj put hakovali mozgove poslanika Bundestaga … hahaha

davor
6 godine prije

Da se dogodi raspuštanje NATO ja odmah šaljem cvijeće, pizze i gajbu pive u ambasadu države koja to pokrene.

davor
6 godine prije

NATO je jedina preostala prijetnja istinskom globalnom miru. A ko je kriv Englezima šta su išli kolonizirati Australiju i Ameriku umjesto tipa Azerbajdžan i Katar, mislili su da će tako dovijeka dominirati ali eto vidimo danas kako je to ispalo, vezali su sve svoje nade i osobne i državne sudbine uz naftne i plinske pustare.

Zare
6 godine prije

E tome se kaze “populizam”. Ovi neka ista Siriza

Borac2
6 godine prije

Sahra je inace puna finih izjava…samo je steta sto je die linke na sorosovoj platnoj listi.

Stanko
6 godine prije

Ova politika ljevice bila bi spas za narode Evrope.Bez saradnje sa Rusijom neće biti mira.Evropa i evropski političari trebaju prestati biti slijepi izvršioci ratoborne politike Amerike.

Miki
6 godine prije

Ljevičarstvo je bolest, koja uništava državna uređenja i zamenjuje ih anarhijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI