Primit ćemo pomoć od svih, samo ne od Izraela, izjavljuje Mikati

Najib Mikati
5 komentara

Liban, koji od 2019. godine ima ozbiljne ekonomske i političke probleme, najavio je u petak formiranje nove vlade koju će voditi 66-godišnji tehnološki mogul Najib Mikati.

Premijer Najib Mikati obećao je u petak da će se pozabaviti katastrofalnom ekonomskom situacijom u Libanu, rekavši da je spreman na saradnju sa bilo kojom državom osim s Izraelom.

“Situacija je teška, ali nije nemoguća za rješavanje ako sarađujemo”, rekao je on tokom pres konferencije u predsjedničkoj palati, kako su izvijestili mediji.

Na pitanje novinara da li bi bio partner sa Sirijom za prevazilaženje krize, Mikati je primijetio da će Bejrut „imati posla sa bilo kim u interesu Libana, sa izuzetkom Izraela, naravno“.

Prema izraelskim medijima, Tel Aviv je ranije navodno predložio humanitarnu pomoć Libanu.

Zemlje nisu uspostavile diplomatske odnose zbog sukoba Izraela sa libanskom šiitskom islamističkom političkom grupom Hezbolah, sa sjedištem na jugu zemlje.

Intenziviranje graničnog sukoba između Izraela i Libana u avgustu bilo je najozbiljnije u 15 godina od libansko-izraelskog rata 2006. godine. Hezbolah je 6. avgusta ispalio 19 raketa prema Izraelu, a IDF su uzvratile.

Političke turbulencije u Libanu počele su u avgustu prošle godine nakon ostavke vlade te zemlje predvođene Hassanom Diabom usred masovne eksplozije u Bejrutu koja je uzrokovala katastrofalne gubitke.

Kompromisni premijer Mustafa Adeeb nije mogao formirati vladu. Kao rezultat toga, u oktobru je parlament zatražio povratak Saada Haririja, koji je napustio mjesto premijera godinu dana ranije usred lokalnih protesta. Međutim, nakon 10 mjeseci, Hariri se nije uspio dogovoriti s predsjednikom o raspodjeli ministarskih mjesta između muslimana i hrišćana i dao je ostavku u julu.

Liban
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Logična odluka

Teheranac
2 godine prije

“Zemlje nisu uspostavile diplomatske odnose zbog sukoba Izraela sa libanskom šiitskom islamističkom političkom grupom Hezbolah, sa sjedištem na jugu zemlje.”
Koliko pogrešna rečenica. Možda namijenjena djeci starosne dobi abecede i početka čitanja a ne onima koji znaju da je Izrael okupirao veći dio Libana i prije postojanja te “šiitske islamističke političke grupe Hezbolah” iliti Islamskog pokreta otpora Hizbullaha. Do 2000 je Izrael pod okupacijom držao jug Libana a još uvijek svoje vojne snage drži na dijelu libanskog teritorija.

Kile
2 godine prije

Od njih jedino možete dobit rakete i bombe, zaboravi na bilo kakav oblik humanosti pošto ne spadaju u tu kategoriju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI