Novi stav SAD-a o Donbasu: “Ruski prijedlog je dobar i Kijev ne treba slati drugi”

Kurt Volker
33 komentara

Posebni predstavnik američkog State Departmenta za Ukrajinu Kurt Volker je prijedlog Rusije o razmještanju mirovne misije u Donbasu opisao kao “zanimljiv” i rekao kako je Washington Kijevu ponudio da ne iznosi nikakvu alternativnu mogućnost u Ujedinjenim narodima.

“Ovo je zanimljiva inicijativa Rusije. Razgovarali smo o tome s Ukrajinom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom. Pitam se može li se ova inicijativa dalje razvijati?”, rekao je Volker.

Volker je izjavio da su SAD pozvale Ukrajinu da, kao odgovor na rusku, ne iznosi svoju rezoluciju o mirovnim snagama u Donbasu i da se može postići sporazum oko ruskog nacrta.

Ovo je važna promjena u stavu State Departmenta o ruskom planu za Donbas.

U rujnu je Vasilij Nebenzija, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim narodima, izvijestio kako su nakon prvog čitanja predstavnici Sjedinjenih Država i Ukrajine odbili raspravljati o dokumentu.

Inicijativu o raspoređivanju mirovnih snaga u Donbasu je početkom rujna predložio ruski predsjednik Vladimir Putin. Prema ovom nacrtu rezolucije bi se slanjem oružanog kontingenta mirovnih snaga osigurala sigurnost promatrača OESS-a, kako na liniji kontakta, tako i tijekom inspekcija. Istodobno, uvjet za uvođenje mirovnih snaga je i pristanak na takvu mjeru vlasti Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Američki izaslanik za Ukrajinu, Kurt Volker, također je izjavio da je spreman posjetiti nepriznate republike Donbasa, ali tek nakon uspostavljanja “mira i sigurnosti“.

Volker je također rekao da će 13. studenog održati sastanak s Vladislavom Surkovim, pomoćnikom ruskog predsjednika za Ukrajinu.

Ranije je Volker izjavio “kako bi Rusija trebala povući postrojbe iz Donbasa, prije nego što tamo dođe mirovna misija Ujedinjenih naroda, dok Moskva opovrgava prisutnost svoje redovne vojske na teritoriju istočne Ukrajine.

Tada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za Volkerove izjave rekao da su u suprotnosti s naporima predstavnika Normandijskog formata, kojeg čine predstavnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske.

Želja Kijeva, koju SAD kao da više ne podržava, jeste da se međunarodne mirovne snage rasporede na cijelom teritoriju Donbasa i da preuzmu granicu s Rusijom, na što ne pristaju ni Moskva, posebno ne Donjeck i Lugansk.

Moskva je čak izjavila “kako bi takvo raspoređivanje mirovnih snaga moglo dovesti do maskara poput onog koji se dogodilo u Srebrenici”. Inicijativa Rusije je da se snage rasporede na liniji razgraničenja zoni na istoku Ukrajine i da se tako osigura provedba Sporazuma iz  Minska.

Izjava Kurta Volkera o mogućnosti provedbe ruskog plana za Donbas dolazi dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za Fox News izjavio “kako je nužno da se sastane s Putinom na predstojećem summitu APEC-a u Vijetnamu, jer trebaju razgovarati o Ukrajini”. Trump je također istaknuo kako Rusija može pomoći Sjedinjenim Državama u rješavanju krize na Korejskom poluotoku i u situaciji u Siriji.

donbasKurt Volker
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

ovo ne odgovara novorusiji nikako jer poslje putina moze doci neki boris pa oluja i slicno jer gdje god je un to je zamrznuti sukob i te mirovne snage nisu nikakav garant sigurnosti

fbslo
6 godine prije

Trump: …kako Rusija može pomoći SAD oko rješavanje situacije u Siriji.
Translate: kako moliti Ruse, da dopuste tih i što manje sramotan izlaz SAD iz Sirije..

Georgij Žukov
6 godine prije

Moze li mi netko pametniji od mene objasniti sto je to tocno amerika izgubila u ukrajini odnosno donbasu , kakve veze ima amerika sa ruskim narodom koji je i nakon raspada CCCP-a ostao mirno zivjeti u ukrajini sve dok ih nacisticko- majdanovska pucisticka bagra potpomognuta ambasadoricom amerike nuland a nakon sto je podjelila kifle ukrajinskim nacistima nije proglasila manjinama i zabranila im sluzenje ruskim jezikom ,a kada su se rusi pobunili protiv tih rasnih zakona nacifasista ,krenula je kristalna noc u odesi a koja je zavrsila spaljivanjem pretezno mladih ljudi odnosno omladine koja se je pobunila protiv naci fasizma . Ponavljam po 1000 put , nije mi jasno zasto Putin nakon tih dogadjaja nije samljeo ukrajinsku naci fasisticku bagru i placenika pristigle sa svih kontinenata svijeta , kao sto je to uradio sa isilovcima u siriji ? Da li zbog toga sto narod donbasa ne lezi na nafti , da… Čitaj više »

Podravec
6 godine prije

ne vjeruj amerima ni kad darove nose!

Baba Vanga
6 godine prije

Promjena stava USA
Isto kada su Milosevicu rekli da je covjek mira za balkan,pa onda Milosevic odbio s300 od Belorusije a ovi mu poslali NATO;Nece to vise proci sa Olujom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI