“Nürnberg 2” protiv komunista kao ključni korak u rehabilitaciji nacizma

Zabrana zvijezde
65 komentara

Ideja o nekakvom međunarodnom sudu koji bi sudio komunizmu nije nova, ali su je sada aktualizirale baltičke države, koje svoju praksu pokušavaju podići na međunarodnu razinu. Što bi u praksi značio takav sud? Je li on s pravne točke gledišta uopće moguć? I što pokušavaju sakriti baltičke zemlje koje lobiraju za tu ideju?

Prvo, pođimo od nedavnih događaja kada se u Rigi maršu veterana nacističkih postrojbi Waffen SS pridružilo 3000 građana glavnog grada Latvije, što nije nimalo bezazleno.

Iako naizgled besmislena rasprava, ipak je mađarski parlament prije dva dana počeo raspravljati o zakonu koji bi od iduće godine, čak i za komercijalnu uporabu, kao kazneno djelo definirao korištenje simbola kao što su svastika, strelasti križ, srp i čekić i crvena zvijezda petokraka.

Tvrtke koje koriste ove simbole bi mogle biti kažnjena i do 7 milijuna dolara, a uposlenici zatvorskom kaznom.

Mađarski parlament tvrdi kako ima “moralnu obvezu” da zabrani komercijalno korištenje ” simbola tiranije”. Stručnjaci kažu da će, ako bude donesen, zakon prisiliti Heineken da biti promijeniti svoj logo, koji ima crvenu zvijezdu petokraku, koju koristi od druge polovice 19. stoljeća, a mijenja boju u crvenu 1930.

Crvene zvijezde su također u logotipu američkog lanca robnih kuća Macy i talijanske mineralne vode San Pellegrino.

Prema Reutersu, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs je izjavio da bi na temelju novog zakona Heineken pivo sa svojim trenutnim logo moglo biti zabranjeno.

No, u usporedbi s paradama i bakljadama starih nacista i njihovog podmlatka u baltičkim zemljama, mađarski slučaj doslovno izaziva podsmijeh. Uz sve to, baltičke zemlje već dugi niz godina razmišljaju kako organizirati nekakav “Nürnberg 2”, na kojem bi se zločini počinjeni tijekom sovjetskog realnog socijalizma izjednačili sa zločinima njemačkog nacizma, budući da za razliku od ovih drugih nije dobili odgovarajuću kaznu na međunarodnoj razini.

SS na Baltiku 2016.
Marš veterana nacističkih postrojbi Waffen SS u Rigi

Tako bi se baltičke države na sudu pojavile u svojstvu “oštećenika“.

Prvi konkretni prijedlozi za osnivanjeantikomunističkog suda” su u javnost izašli 2015. godine, tijekom konferencije održane u okviru estonskog “Muzeja okupacije“, uz sudjelovanje gostiju iz Latvije, Litve, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske i Gruzije. Tada je profesor litavskog Instituta za međunarodno pravo i pravo na Sveučilištu Europske unije Justinas Žilinskas rekao da bi “uspostavljanje međunarodnog suda za istragu zločina komunizma bio simboličan čin u smislu konsolidacije povijesnog pamćenja”.

Međutim, prema profesoru, “malo je vjerojatno da bi takav sud pomogao da se stvarno privedu pravdi oni koji su provodili komunističku represiju, jer takvih osoba, barem u Litvi, više gotovo da nema među živima”.

Sada je to pitanje je preselio na razinu ministarstava pravosuđa Litve i Latvije, koji su od estonskih kolega dobili prijedlog za početak konzultacija o uspostavi “Međunarodnog suda za istragu zločina komunizma”.

Nema sumnje da će se inicijativi pridružiti i neke zemlje regije, te druge s područja bivšeg Sovjetskog Saveza i Varšavskog ugovora.

Povjesničar Vladimir Simindej, rodom iz Rige i voditelj znanstvenih programa od fonda “Povijesnog pamćenja”, smatra da će Latvija, Litva i Estonija u nekoj mjeri iskoristiti antirusku histeriju i pokušati nametnuti svoje političke i povijesne tvrdnje.

“Djelovanje pravosuđa u baltičkim državama je potrebno da izmisle nešto čime bi se osudila njihova zajednička povijest s Rusijom, što je ozbiljna stvar. Nemojmo zaboraviti da je u baltičkim zemljama uvijek moguće da mobilizirati političke snage koje koriste rusofobiju i antikomunističku retoriku”, rekao je Povjesničar Vladimir Simindej.

S druge strane, doktor političkih znanosti i izvanredni profesor sa Sveučilišta u St. Petersburgu, Natalija Eremin, podsjeća da su upravo međunarodni sudovi postavili pravila za vođenje vojnih operacija.

“Ovdje vidimo da su inicijatori opet s europske periferije, čije mišljenje Europska unija ne uzima posebno u obzir. U zemljama, pokretačima ovog suda, nije bilo rata u Sovjetskom Savezu, koji utjelovljuje komunistički sustav. Osim toga, kako baltičke zemlje mogu tražiti status “oštećenika”, ako tamo nije bilo vojnih akcija i osnovane su na teritoriju neprijatelja. U tim zemljama se toliko pažnje posvećuje drugim vojnim jedinicama i legionarima postrojbi Waffen SS, koji su se borile protiv sovjetske vojske, očito u pokušaju da se dokaže da se radilo o pravednom ratu. Naravno, Estonija, Latvija i Litva su sebi dali zadaću dokazivanja da su se bavili pravednim ratom i ovo vide kao šansu da obrane svoju navodnu nevinost od komunističke ideologije, iako su mnogi baltički političari potekli izravno iz redova Komunističke partije. Uzmite, na primjer, predsjednicu Litve, Daliju Grybauskaite, koja je bila visoka komunistička dužnosnica i preživjela “čistku”. U tom smislu, zahtjev za uspostavu međunarodnog suda je politički čin, povezan s izgradnjom etnonacionalnih država u Baltiku. Oni vjeruju da se presudu nitko neće usuditi osporiti”, rekla je Natalija Eremin.

Prema njezinim riječima, pitanja priznavanja statusa “oštećenika” i osude komunizma su usko povezana.

“Ove teme za cilj imaju razvoj etnocentričnih država, ali su i ekonomski instrument pritiska na Rusiju. Imajte na umu da se na uspostavu suda poziva i kako bi se tražile naknade za bol i patnju zbog prisilnog rada u Sovjetskom Savezu. Baltički narodi još uvijek računaju da mogu dobiti naknadu od nasljednika Sovjetskog Saveza, to jest, Rusije. Istovremeno, njih uopće ne zanimaju patnje i gubici, te prisilni rad brojnih članova ruskog i drugih naroda. Osim toga, Estonija, Latvija i Litva su već osudili Rusiju za širenje komunizma i “štetu” u baltičkim zemljama”, upozorava Natalija Eremin.

“Vilnius, Riga i Tallinn su već uspostavili Dan sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, PACE rezolucija je osudila totalitarni komunistički režim, donesena je Rezolucija Parlamentarne skupštine OESS-a o ponovnom ujedinjenju podijeljene Europe, i uz sve te deklaracija, usvojene i u zemljama istočne Europe, oni osuđuju komunizam i još uvijek raspravljaju o ideji uspostave međunarodnog suda”, nastavlja Natalija Eremin.

Međutim, ako bude osuđen komunizam, iako su komunisti bili glavni povijesni protivnici i stvarni neprijatelji nacizma i fašizma, automatski će dovesti u istu poziciju kao i nacisti.

“Komunizam i nacizam su u mnogim rezolucijama i deklaracijama izjednačeni, iako je riječ o dva različita fenomena. Nacizma je prije svega ideja ultranacionalizma i agresivnog nacionalizma, dok je komunizam, naprotiv, bio ideja internacionalizma. Postoji ozbiljna opasnost ako se povuče paralela između ova dva režima. A, po mom mišljenju, ne postoji bolji način da se komunizam u potpunosti diskreditira nego putem međunarodnog kaznenog postupka na posebnom tribunalu”, zaključuje stručnjakinja.

Poznati estonski ustavno-pravni stručnjak Sergej Seredenko podsjeća Rezoluciju PACE Br. 1481 od 25. siječnja 2006. godine o “Potrebi za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima”.

Ova rezolucija navodi da su “sve totalitarne komunističke režime koji su vladali u XX stoljeću u zemljama srednje i istočne Europe, a na vlasti su u još nekoliko zemalja svijeta, karakterizirala masovna kršenja ljudskih prava, uključujući i individualna i kolektivna ubojstva i smaknuća, smrti u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije i pogubljenja, mučenja, prisilni rad i drugi oblici masovnog fizičkog terora, progoni na etničkoj ili vjerskoj osnovi, povrede slobode savjesti, misli i izražavanja, slobode tiska i nedostatak političkog pluralizma”.

Međutim, prema riječima Sergeja Seredenka, sve od navedenog je samo djelomično bilo prisutno u komunističkoj ideologiji.

“Na primjer, komunistička ideologija je duboko internacionalistička i ne prihvaća progon na etničkoj osnovi. Takve optužbe se mogu prije svega pripisati nacionalističkim ideologijama. Nacionalistička i fašistička ideologija je uspostavila režim rasne diskriminacije, a komunistička ideologija režim društvene i klasne diskriminacije, što vidimo i izrazima “klasna borba” i “diktaturi proletarijata”. Karakteristično je da se u ovoj rezoluciji nije opisala specifična vrsta komunističkog terorizma, kao “crveni teror“. Onda imamo Deklaraciju iz Ženeve o terorizmu iz 1987. godine, koja spominje “državni terorizam“, ali se suzdržala vezati ovaj fenomen za bilo koju ideologiju”, kaže Seredenko.

Podsjetio da su mađarski komunisti od Europskog suda za ljudska prava tražili ukidanje zabrane nošenja crvene zvijezde u njihovoj zemlji. On je također istaknuo važnu činjenicu da, za razliku od nacista, komunizam nije bio poražen u ratu, nego je iz njega izašao dobrovoljno i kao pobjednik.

Istovremeno, teoriju znanstvenog socijalizma još nitko nije demantirao, a mnogi istraživači i javni djelatnici dalje svoja istraživanja temeljiti na marksističkim idejama.

Uglavnom, trenutna ideja o međunarodnom tribunalu je osobna inicijativa čelnika Ministarstva pravosuđa Estonije Urmasa Reinsalua.

“Tijekom posljednjih dvadeset i pet godina estonska desnica nema novih ideja. Prije osamnaest mjeseci su on i njegovi kolege, ministri pravosuđa Litve i Latvije, potpisali pakt da će raditi zajedno kako bi od Rusija tražili naknadu za “štetu”. Ovi ljudi imaju dvije fiks ideje – suditi komunizmu i dobiti naknadu od Rusije. Međutim, Taavi Rõivas, bivši premijer Estonije, rekao je da neće tražiti novac od Moskve”, sjetio se Sergej Seredenko.

“U principu, sva ova retorika o sudovima i naknade je isključivo način za osvojiti glasove. Iskreno sumnjam da će se poduzeti bilo kakvi praktički koraci u ovom smislu”, zaključio je Seredenko.

baltičke zemljeBaltikKomunizamMuzej okupacijeNatalija EreminNürnberg 2Sergej SeredenkoVladimir Simindej
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

U mene Titova slika i petokraka zvijezda , mogu donositi svaki dan zakone , nego da vidim tko ce je doci skinuti .

Bracki Kamen
7 godine prije

Mozda i inicijativa i nije tako losa….samo je treba produbiti…
Odamah osnovati Nurnberg 3…
Naprimjer suditi svim krscanskim zemljama za zlocine u zadnjih 2000g…u ime Kriza.
Krizarski ratovi…spaljivanje vjestica…
Unistavanje latinoamerickih civilizacija…itd
Nurnberg 4…
Suditi Islamu…na zlopuporabu…
Kurana..polumjeseca i zvijezde…od pojave Muhameda na ovamo…
Nurnberg 5…

Jbt…na kraju necemo smjet ni Prdnut…koliko smo se ubijali od pojave covjeka na ovamo

kolo
7 godine prije

Zasto bi skidali samo crvene zvijezde, nek natovski idioti zabranu sve zvijezde, ukljucujuci i one na EU i Americkim zastavama a sto je s sestokrakom zvijezdom. Gluposti.
Kazu nema sto pop raditi pa krsti ovce od dosade.
Nego jeste li vidjeli balaja u Londonu, ruske novine ne pokazivaju zluradost …da je bilo u Moskvi, novine iz nato zemalja bi svrsavali od radosti.

Željko
7 godine prije

Prenosim sa jedne susjedne TV postaje !!

Grupa vandala oštetila je najveće groblje sovjetskih vojnika u Varšavi, izjavio je portparol ruske Ambasade u Poljskoj.

Vandali su na pločama oko centralnog obeliska iscrtali 15 crvenih nacističkih znakova poznatijih kao “svastika”. Osim “svastike”, počinioci su nacrtali i druge simbole koji su povezani sa nacističkom ideologijom, prenosi TASS.

Ambasada je o incidentu obavijestila ministarstva spoljnih poslova i kulture Poljske.

Na sovjetskom groblju u Varšavi sahranjeno je više od 20.000 vojnika koji su se u Drugom svjetskom ratu borili protiv nacističke Njemačke.

Spektator
7 godine prije

Europa je u gurnuta u potragu za novim Hitlerom. Ulogu katalizatora imaju izbjeglice. Nacisti svih EU zemalja ujedinite se u borbi protiv najvećeg neprijatelja Putina jer i on još malo miriše na socijalizam…. U nas je formirano povjerenstvo za “nedemokratske” režime što god to bilo. Operacija Gladio se nastavlja…
Možda ipak s Rusijom ispadne “treća sreća”, nadaju se zapadni predatori.

Georgij Žukov
7 godine prije

Ja govorim odavno da cemo se sa nacifasitima opet morati pobit .Kako god oni zamotali taj svoj drek , on uvjek smrdi i zaudara na klerikalni nacifasizam .

Weteran
7 godine prije

Prva ideja, glasno izgovorena, o izjednačavanju naci-fašizma i komunizma izašla je iz Vatikana!?

rodoljub
7 godine prije

Balticke vaske uvek su imale simpatije za fasiste .

subaru
7 godine prije

Inventori monoteizma, kapitalizma, nacizma, komunizma, socijalizma, fašizma, cionizma bi sad da sude svom čedu, ma marš u p…u m……u

Srba
7 godine prije

Izgleda da dolaze vremena kada je neophodno osvescenje, inace ludilu nece biti kraja.
.

Koča Popović
7 godine prije

Svima je jasno da udar na lijeve ideje vrsi krupni kapital pomocu nacionalizma, nacizma i fasizma. Najvecim krivcima drzim vodje ljevice s kraja sedamdesetih i osamdesetih. Nista zato. Lijeva ideja je stara kao covjek i tek nam slijedi nova borba.

PanSlaven
7 godine prije

i ja držim petokraku crvenu na počasnom mjestu…. ali svastika je prastari slavenski simbol, čak mislim da su je namjerno zloupotrijebili u napadu na Slavene, da nas odvoje od tradicije..

Antonio
7 godine prije

Steta sto se Balticke drzave jos nisu probudili. Spavaju na lovorikama da ce im Vasington davati pare dok ne rade nista – evo recite znate li jedan brend iz sve tri drzave- i da ce NATO da ih stiti.
A ko spava – njemu su oci zatvorene i ne vidi da su Ameri sve udanjeniji. Dok covek spava i ne moze da shvati sta im se moze desiti ako se samo jedna ruska divizija uputi ka njima. Ima da igraju – kazacok – i stavice opet petokrake na glavi. To su dugo radili. I siguran sam da ce tada da traze da se uvede Ninberg 3 za osudu Vasingtona. Smesno i zalosno u isto vreme. Jel, da?

dalmata
7 godine prije

Istocna Pruska,to je bilo (i po ponasanju ostalo) svabsko ime za navedene zemlje.Triba ih pustit da se do kraja ogolu.Velika je istoriska greska Staljinova glupost,pa onda jos gore je uradija Gorbacov,a za Jeljcina ne triba ni trosit rici.Triba ih pustit da in se geni toliko osilu i da krenu u novi rat.a onda(ne ponovit gresku SSSR)vec ih izbrisat.Za sva vrimena.Prvo brisanje im dolazi od njihove tvorevine bradate kuge,Cvrsto zatvorit svoje granice.zatvorit oba oka(isto kako se EU,NATO i US(r)A) pravu ludu kad oni i njhovi imbecili pravu pokolje da oni mogu pljackat,pustit da Evropa dobije sta je zasluzila,pa kad budu u nokautu udrit i ocistit jednim udarcem,bradonje,EU i NATO.Turcin je katalizator,Eu politika je njiva u koju je (zbog pohlepe)zasijano crno zlo,svih vela da bi donosilo profit.A narod?!Sa ovakvim blagoslovima ovakvöj dicnoj Europi.bolje i nije zasluzija
.

Deda Brada
7 godine prije

Ne mogu a da se ne vratim na meni omiljenu priču o mlitavoj ruskoj spoljnoj politici. Umesto da je Rusija odmah po osamostaljenju ovih ljigavih pribaltičkih državica pokrenula tužbu zbog ratnih zločina njihovih državljana pripadnika nacističkih snaga, čekala je da ova šaka jada pokrene ovo što je pokrenula i u čemu će, imajući u vidu raspoloženje većine evropskih vlada prema Rusiji, da uspe bez većih problema. Naravno, strasni navijači Rusije (koju ja, inače, volim više nego što je voli većina ljudi na ovom portalu) neće sa ovim mišljenjem da se saglase, jer ruska politika je promišljena, dalekovida i još svašta lepo i pozitivno. Doduše, ja to ne vidim, valjda sam slep. Eto, izgubila je Rusija i vekovnog ne samo pristalicu već obožavaoca Crnu Goru, koja je postala Montenegro i ekspresno ulazi u NATO. Izgubila je, definitivno, i Srbiju, samo što to još nije shvatila. Shvatiće valjda uskoro, kada se Vučić… Čitaj više »

Sara
7 godine prije

Treba zabraniti KRIŽ. Pod tim simbolom je poubijano i spaljeno najviše ljudi u povijesti čovječanstva. Sjetimo se samo svete inkvizicije i genocida po objema Amerikama.

Sara
7 godine prije

U zadnjih 110 godina Njemačka po treći put sije kaos i predratno stanje po Europi. U tom pravcu ide i ovaj opasni nasilni pokušaj rehabilitacije nacista u trima podguznim njemačkim državicama, kako bi se sutra lakše rehabilitiralo Hitlera i ostale zločince. Već sad se može čuti švapski cvilež o tome da je prošlo 80 godina i da ne treba više spominjati što je bilo….
Dobro su ih Englezi pročitali i navrat nanos pobjegli iz IV Reicha. Da nisu, možda bi im uzalud bila “Bitka za Britaniju”?

Michael Collins
7 godine prije

Komunisti su bili vjerni nacistički saveznici (Molotov-Ribentropp sporazum) sve do agresije Njemačke na SSSR (okupacija baltičkih krumpiraša, istočne Poljske, dijelova Finske… ).
I jugoslavenski komunisti nisu reagirali otporom do 22.06.1941., a NDH je stvorena više od tri mjeseca ranije, Nedić i Draža su također zajašili vlast kao vjerni kvislinzi.
Komunizma je dobar u zamisli, ali ipak neizvediv, i u praksi je bilo podosta zločina s njihove strane, i nije da nisu zaslužili mnogi tadašnji dužnosnici suđenja ili barem lustraciju. Ali imamo problem ako takve inicijative dolaze od strane naci krepalina ili mlađih neo-naci maloumnika.
To su sve činjenice, a vi ovdje možete držati stranu jednom Staljinu.

jale
7 godine prije

Procesima rehabilitacije i regeneracije nacizma upravljaju i potiču ih potomci nacističkih zločinaca kojih nije malo ostalo poslije onog rata zahvaljujući agilnosti prvenstveno USA i Britanije koje su im pružile utočište. A potomci antifašista šute ko pizde. Hehehe zanimljivo, koliko je sličnosti, ali nitko nije u isti kontekst stavio i Hrvatsku. Ah, da, pardon, Hrvatska se temelji na ZAVNOH-u, a ne na NDH, kako su izjavili nedavno iz MVP-a RH.

samo tata
7 godine prije

“Komunizam i nacizam su u mnogim rezolucijama i deklaracijama izjednačeni, iako je riječ o dva različita fenomena. Nacizma je prije svega ideja ultranacionalizma i agresivnog nacionalizma, dok je komunizam, naprotiv, bio ideja internacionalizma………..vidi li netko ovdje što i ja?….što predstavlja internacionalizam u tržišnom svijetu danas?…Želi li netko reći da ta ideja u sebi nosi socijalni aspekt? Nacizma danas u zapadnom svijetu nema, niti fašizma (ko misli drugačije taj pojma nema, ali postoji alt-desni pokret koji je tek reakcija na gubitak suvereniteta i raspad etničkih država)…….ali upravo je komunizam to koljuse na kojem jaše globalistička ideja. Tek prevozno sredstvo. I još nešto…otkud vama ovdje prevladavajuća ideja o današnjoj rusiji i komunizmu…pa rusi su prvi protiv..i svi njihovi politički potezi jasno ukazuju kako oni ovo i te kako razumiju…

Sardelino
7 godine prije

Vjerske simbole npr. križ ili polumjesec ne treba zabranjavati.Nijedan vjerski nauk po “difoltu” ne sadrži program po kojem bi se u ime vjere tražilo ubijanje pripadnika druge vjere, nacije,drugačije boje kože…Svi zločini koji su se desili ili se dešavaju u ime vjere bazično nastaju zbog zlouporabe vjere ili njenog pogrešnog tumačenja. Simbole ideologija koje u svojem programu i realizaciji programa imaju kao cilj ubijanje pripadnika druge vjere, nacije….itekako treba zabraniti a njihovo korištenje drastično kazniti.” Konačno riješenje židovskog pitanja” dakle uništenje jednog cijelog naroda je zapisani plan i program za koji ne možemo reći da je nastao zbog recimo zlouporabe ili krivog tumačenja nacističke ideologije.Komunističke simbole iz istog razloga kao i one vjerske, ne treba zabranjivati. U ideji komunizma ima dosta sličnosti sa vjerom.Prvi komunist je bio Isus. Znao je, koliko se sijećam, ondašnjim kapitalistima prevrtati banke sa novcem odnosno profitom. Papa Franjo prije neki dan je rekao da više… Čitaj više »

Miki
7 godine prije

I treba osuditi komunističke zločince!

alan ford
7 godine prije

poštujem to što je ovaj portal više nekako lijevo, ali cjenjeni autor robuje nekim zabludama…, u stvarnosti “lijevo” i “desno” ne postoje više..a ove borbe lijevo-desno kojih ima i u Hrvatskoj su samo beskorisno trvenje, onih koji ne uviđaju ništa. Takozvana ljevica je, kako sam rekao, žrtva svog neizliječivig glupog internacionalizma i kao takva, je ta ljevica za svjetsku globalističku elitu, naravno najkorisniji idiot. Velika većina europske ljevice je pokazala svoje pravo lice: veliko ništa. Oni su se radije prodali eliti, nego da se brinu za narodne mase. Narodne mase u svojo većini u svakoj državi nikada nisu djelile taj ideološki internacionalizam, sa kojime je zaslijepljena međunarodna elitna, salonska ljevica. Narodne mase–radnici su svugdje manje-više isti: žele očuvati svoju “avliju”, svoju nacionalnu državu i svoj posao i svoju sigurnost,.. i zato su za njih te mase migranata koje dovlače Merkel i ostali banditi, opasnost za vlastitu egzistenciju, Tako misli, manje… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI