O pitanju Ukrajine i Donbasa Moskva je otvorila karte

Putin - Lavrov
31 komentar

Uoči razgovora s američkom stranom o pitanju Donbasa, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je naveo jasne stavove Rusije o ukrajinskoj krizi.

U stvari, Moskva nudi Zapadu da “zatvoriti ukrajinski projekt” i povuče se iz područja koje Rusija povijesno smatra svojom zonom utjecaja. Teško je ne primijetiti tradicionalnu strategiju Kremlja, koji je spreman čekati i vratiti se razgovoru nekoliko godina kasnije.

Za rusku televiziju je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao niz značajnih izjava o širokom spektru pitanja vanjske politike. Među ključnima su bile one koje se tiču ukrajinsko krize.

Kao što je poznato, borbe u Donbasu se i dalje vode i situacija je vrlo teška. Službenu retoriku Moskve o tom pitanju karakterizira povišena razina krutosti, a ponekad i vrlo dvosmislena ironija. Dovoljno je podsjetiti na nedavni komentar tajnika ruskog predsjednika kako Kremlj ne sudjeluje u “opskrbi municijom” lokalnih milicija, ali se nada da će “borci imati dovoljno municije da odgovore na agresivne akcije vojske Ukrajine”.

Ključne točke u izjavama ruskog ministra vanjskih poslova su sljedeće:

Prvo, nametanje pune odgovornosti ukrajinskoj strani za trenutno pogoršanje situacije i eskalaciju nasilja u Donbasu. Istovremeno je naglasio da u velikoj mjeri eskalaciju izazivaju dragovoljačke bojne, koji u stvari i nisu dio oružanih snaga Ukrajine.

Drugo, ne samo da nije zauzeo prezriv stav prema vlastima u Kijevu, nego je Lavrov apelirao na savjest svog ukrajinskog kolege Pavela Klimkina i drugih predstavnika vlasti Ukrajine.

Treće, nije optužio Zapad za ono što se događa u Donbasu. Konkretno, ministar vanjskih poslova je istaknuo objektivnost i nepristranost misije OESS-a, koja više ne može “nadzirati” ukrajinsku vojske u dragovoljačke bojne.

U stvari, Kremlj konstantno baca sjeme razdora između Kijeva i nekih snaga na Zapadu, pokazujući im apsolutno beznađe njihovog projekta, što je rezultiralo činjenicom da danas mnogi traže razumnije rješenje u ovoj situaciji i kako “časno napustiti igru”.

Četvrto, vraćajući se na ideju decentralizacije Ukrajine kao metodu rješavanja situacije, Lavrov se, govoreći o tome, žalio da se ne provodi Sporazum iz Minska, koji uključuje davanje široke autonomije Narodnim Republikama, a to su prijedlozi koje su podržani i od strane zapadnih zemalja.

U isto vrijeme je Lavrov istaknuo da, iako su kontakti s novom američkom administracijom već počeli, službenici State Departmenta s kojima će biti moguće razmotriti situaciju u Ukrajini još nisu imenovani.

Naime, ruski ministar vanjskih poslova je u svojim izjavama naveo ruski stav oko budućeg rada s Washingtonom o ukrajinskom pitanju, a razgovore će o Donbasu uskoro voditi s novim šefom State Departmenta, Rexom Tillersonom.

Dakle, njegove bi se izjave mogle svesti na nekoliko osnovnih točaka.

Prvo, Ukrajina je zona ruskog utjecaja, a svi ostali su pozvani da napuste projekt koji nije dao rezultate u posljednjih nekoliko godina. Za Lavrova je ovo glup projekt, koji njegovim stratezima izvlači novac i resurse, a ne donosi im nikakvu korist. U tom slučaju, Moskva je spremna “oprostiti i zaboraviti” sve probleme koji su ovom prilikom nastali.

Drugo, Moskva će o ukrajinskom problemu odlučiti kako smatra da je najbolje. Alat će biti decentralizacija zemlje, što bi na kraju dovelo ili do raspada Ukrajine ili obnove države na novim principima, koji odgovaraju Rusiji.

Treće, ako Zapad, uključujući SAD, ne budu spremni prihvatiti ruski prijedlog, Moskva je spremna čekati još nekoliko godina, sve dok netko u ovoj utrci “ne stane na vlastite grablje”. Treba li podsjetiti da je na potpuno transparentan i prilično sarkastičan način Lavrov govorio i u proljeće 2014. Tri godine od sukoba i raznih provokacija, na kraju se vratio u isti.

Moskva je na stolu otvorila svoje karte. Sada je na redu Washington.

donbasponuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
7 godine prije

Moskva je cijelo vrijeme i igrala otvorenim kartama dok je zapad blefirao. Ni jedna NATO država nije bila spremna ući u otvoreni rat s Rusijom za Ukrajinu a Rusija je jasno pokazala da neće prihvatiti rezultate puča u Kijevu kao svršen čin. Stoga je organizirala otcjepljenje Krima zbog njegove strateške važnosti i podršku Dombasu kako bi se mogao vojno suprotstavit Kijevu. U slučaju potrebe vojne zaštite Dombasa pripremljene su neophodne zakonske podloge za puno angažiranje ruske vojske i stvarno je bilo jasno i slijepcu da Kremlj nema namjeru odstupiti. Zapad i dalje blefira, ove sankcije nisu efikasne jer u jednakoj mjeri pogađaju i EU ekonomiju, zveckanje oružjem na ruskoj granici i pokretanje propagandne mašinerije u medijima samo su politička poza. Niko u evropskim državama nije toliko blesav da pokrene agresivni rat protiv države s takvim nuklearnim potencijalom kakav ima Rusija. Putin je javno rekao komentirajući vojni paritet s zapadom: Oni… Čitaj više »

shumadinac
7 godine prije

Za sada je Rusija u dobroj poziciji ali ako Amerika bude želela zaoštravanja ponudiće Ukrajini članstvo u NATO što je samo pitanje želje jer oni određuju pravila a što Rusija ne može dozvoliti iako nema pravne osnove za protest (osim “dogovora” o neširenju NATO-a)… Dakle, Rusija je stalno u defanzivi (čak i u Ukrajini i Siriji jer samo rešava probleme koje je Zapad “instalitao”) dok Amerika ima gotovo neograničen arsenal provokacija – opasna situacija koja samo čeka mračan momenat.

f4731
7 godine prije

U stvari, Moskva nudi Zapadu ………a ne NATO paklu?
Nato pakt ima svoju zastavu, vojsku, centralu i predsjednika a ne zapad.

Pen
7 godine prije

@ shumadinac
@ Majkl Đordan

Ti “medjunarodni zakoni” o sirenju NATO pakta, tko ima pravo uci i tko nema, vrijedi samo ako je Rusija na koljenima.
Rusija sad vise nije na koljenima i zakoni se mijenjaju.
Jedno su americki “zakoni” gledu toga a drugi su ruski.
Ako Ukrajina ili Finska ili bilo koja zemlja uz rusku granicu zeli uci u NATO pakt, Rusija ce to tretirati kao da joj je ta doticna zemlja objavila rat.

Aj, da sad vidimo ciji zakon vise drzi vodu, to jest, ciji zakon ce prevladati.

Pen
7 godine prije

Amerikanci znaju vrlo dobro gdje je njihova “crta”, npr. Rusi nesmu doniti nuklearno oruzje na Kubu.
Rusi imaju svoju “crtu” Amerikanci nesmu uvuci u NATO pakt nikoju zemlju koja je uz rusku granicu.
Ako zele uvuci u NATO pakt Liberiju ili Meksiko, to Rusiju nije briga.
Rusi i Amerikanci imaju neku svoju “crtu” koja je takoreci svetinja i za koju je opravdano izazvati treci nuklearni rat.
Obo dvoje to znaju, narod, obicni puk to ne zna.
Obo dvoje su naucili to postivati.

Igor
7 godine prije

Ako turci mogu podupirati proturske snage u Siriji onda mogu i Rusi podupirati proruske snage u Ukrajini 🙂

Kobajaši
7 godine prije

Vašington može da se slika.
Ako se Moskvi prohte može da bude za par sati u Kijevu.
Šta će onda Vašington? Može samo da slini. Kao i u Siriji.

Tomica
7 godine prije

NATO radi to što radi i radit će uvijek. Crvenu liniju neće niko preći ali vidimo da su je daleko pomakli zadnjih 20tak godina. Zakoni, pravila i pravo su za neke druge, ne i za SAD. Ne vidim način da Rusija spriječi ulazak Ukrajine u NATO osim da se promijeni stanje i svijest u samoj Ukrajini. U potpunom okruženju neprijateljskih država smanjit će se i druge mogućnosti Rusije da parira Zapadu i povlačit će se dok god može. Kad više ne bude mogla …… , ne znam.

bzvz
7 godine prije

Zašto Rusi ne skupe m.. i jednostavno okupiraju Ukrajinu i postave si je dakle po svojim pravilima ako to već toliko žele? Teško da će tu zapad išta moći. Kako misle natjerati Ukrajinu da se postati kako Ru želi bez neke odlučnije akcije?

Alen
7 godine prije

Krim je bitan , kakva ukrajina…Ovo s ukrajinom je bilo samo radi krima..Bespotrebno je naglabati.koliku stratesku vaznost krim ima za rusiju.. Oko toga se sve vrti..

Alen
7 godine prije

Kako Amerika sluzi velikom kapitalu tj privatnicima a nato sluzi americi dakle nato je privatna firma za vojno ispunjavanje privatnickih zelja kada to nisu u stanju obicnim trgovinskim ratom…

Takodjer to je privatna firma zaduzena iskljucivo za otimanje prirodnih bogatstava napadnutih zemalja i stavljanje na raspolaganje americi koja sluzi privatnicima..

Tako jednostavno..

čitatelj portala
7 godine prije

Ruska federacija ima najjaču diplomaciju na svijetu. Zato, u posljednje vrijeme, sve sukobe rješavaju u svoju korist. Bravo, Slavenska braćo.

Spektator
7 godine prije

Igra je već dugo ista, SAD je svjestan da mora onemogućiti povezivanje Rusije i EU jer istog trenutka postaje drugorazredna sila. SSSR su ekonomski uništili utrkom u naoružanju. Sada to isto rade nastavljaju s Rusijom. Ukrajina tu ima vrlo važnu ulogu. Glavna je strategija da se da se osnaže desne, neofašističke snage u europskim državama, posebno na “uspravnici” koju SAD naziva “sanitarni kordon” prema Rusiji. Imigranti su tu odigrali ulogu katalizatora. Neofašističke snage su alat za militarizaciju graničnih zemalja EU prema Rusiji, jer se te zemlje tradicionalno boje Rusa i imaju loše povijesno iskustvo: Estonija, Letonija, Litva, Poljska, Češka, Slovačka, Hrvatska, Rumunjska. Jedino Mađarsku i Srbiju još treba “dovesti na pravi put”. Interesantno je da to isto rade u Ukrajini gdje su podigli snage koje su pomagali Hitleru u 2. svjetskom radu (Bandera). Neobično je gledati jednog Židova (Ihor Kolomoyskyi) koji osniva neonacistički Bataljon Azov, no to je sve dio… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI