Observer: Velike Albanije će sigurno biti i jedna zemlja će izgubiti sve

Velika Albanija
117 komentara

“Uplitanje Rusije na Balkanu može ugroziti cijelu jugoistočnu Europu, a Zapad mora ispraviti štetu nanesenu tijekom raspada Jugoslavije”, komentirajući za Observer  situaciju u Makedoniji je rekao američki stručnjak za sigurnost i bivši analitičar Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), John Schindler.

Schindler je napisao da NATO mora pomoći jugoistočnoj Europi da se obrani od agresivnih poteza kao pokušaj puča u Crnoj Gori prije nekoliko mjeseci i ukazuje na opasnost od velike krize u Makedoniji.

“U bivšoj Jugoslaviji su, nakon urušavanja komunističkog režima, NATO i EU inzistirali na očuvanju unutarnjih granica”, napisao je  John R. Schindler i dodao kako ovaj pristup vidi kao osuđen na propast.

On smatra da je Tito održavao Jugoslaviju ujedinjenu “kombinacijom karizme, političkog talenta i vrlo opasnom tajnom policijom”, što ne posjeduju ni NATO ni EU.

“Došlo je vrijeme da Zapad prizna svoju grešku u jugoistočnoj Europi i da joj da ono što joj je stvarno potrebno, normalne nacionalne države s koherentnim granicama”, piše Schindler, dodajući da je potrebno iznova iscrtati Titovu kartu republičkih granica.

John Schindler - NSA
John Schindler – Ex analitičar NSA

Američki “stručnjak” kaže da se Republika Srpska treba pridružiti Srbiji, što ionako dugo želi i kaže da mu nitko racionalno ne može objasniti zašto se granice Srbije iz komunističkih vremena mogu promijeniti, a one Bosne i Hercegovine ne mogu.

Kolumnist Observera kaže da bi Hrvatima iz zapadne Hercegovine trebalo dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podsjeća da većina lokalnih Hrvata već imaju hrvatske putovnice.

Schindler smatra da bi ostatku BiH trebalo biti dopušteno da ide svojim putem i da ubrza postupak za ulazak u NATO i EU.

“Zapad mora odustati od fantazija da se dugoročni mir na Balkanu može postići izoliranjem Srbije”, kaže kolumnist, ističući “da Beograd treba pristati na kompromis i priznati Kosovo kao neovisnu državu”.

Makedonija je najveći gubitnik

Prema Schindleru, “Velika Albanija je ionako pitanje vremena i bolje je to postići mirnim putem“.

On smatra da Kosovu trebalo dozvoliti da se ujedini s Albanijom, a Srbiji bi trebala pripasti regija sjeverne Mitrovice, na Kosovu i Preševska dolina. Kolumnist kaže da srpske vjerske objekte na Kosovu treba staviti pod zaštitom Ujedinjenih naroda i proglasiti ih ekstrateritorijalnim područjem.

Schindler je rekao da će najveći gubitnik u prekrajanju karte Balkana biti Makedonija i Skopje, koji će izgubiti sjeverozapadni dio zemlje u kojem većinom žive Albanci. Ali Makedoniju prije svega treba pozvati u članstvo u EU i dati joj velikodušnu pomoć Zapada.

Kolumnist Observera je ocijenio da Putin na Balkanu trenutno pokušava izazvati nevolje, ali da se od Moskve u razmjeni teritorija na Balkanu očekuje suradnja i da Kremlj treba tretirati kao ravnopravnog partnera.

“Kada bi Zapad prihvatio činjenicu da narodi jugoistočne Europe mogu postići mir samo kada bi živjeli u koherentnim nacionalnim državama, poput Njemačke, Poljske ili Danske, onda možemo očekivati ​​da će se Balkan smiriti i početi rješavati ozbiljne probleme kao što su siromaštvo, kriminal i korupcija koji razjedaju sve zemlje bivše Jugoslavije od vremena njenog nasilnog raspada”, zaključio je Schindler.

Izvor: Observer


VEZANI ČLANCI: Albanci vječiti pijuni u tuđim rukama | Makedonsko bure baruta

balkanJohn Schindlerprekrajanje granica
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roko
6 godine prije

Hrvatska je “nacionalno čista” pa nam je predivno. Ovaj lupeta bez veze…Potrebno je izaći iz NATO-a i pružiti ruku pomirenja jedni drugima-sve ostalo će doći samo po sebi…ah da, ali to ne paše našim političarima…blago nama s našim prodanim dušama!

Alen
6 godine prije

Jel opet se postavljaju ratne linije… Mi vamo oni tamo…

neutralni
6 godine prije

Kolumnist Observera je ocijenio da Putin na Balkanu trenutno pokušava izazvati nevolje, ali da se od Moskve u razmjeni teritorija na Balkanu očekuje suradnja i da Kremlj treba tretirati kao ravnopravnog partnera……ha koja je tobudaletina..da Putin hoce Balkan vec bi ga imao,sto ce Putinu Balkan,sacica jada prodanih dusa koji se prodaju za saku dolara a kad Amarikancima vise nebudu trebali onda ce ih pokopati u svojim vlastitim lazima,prevarama i svemu onome sto imaju iza sebe..Tko vlada Kosovom,sve predsjednik do predsjednika,svi oni koji su radili za bivšu Udbu,a bolje da nepisem dalje,mogli bi mnogi to krivo shvatiti..Srbija ima keca u rukavu ali neznam sto to neiskoristi,ima arhiv i popis svih udbasa,kriminalaca koji su radili za razne sluzbe..pa pticama na grani je jasno da i Njemacka obavjestajkna sluzba sadasnje rukovodstvo Kosova vodilo kao kriminalce,koristi ih Njemacka za svoje interese na Balkanu a kad im nebudu trebali,onda ce ih poslati u zatvor..

PanSlaven
6 godine prije

OpServer je glasilo kreatora, nema nikakvu težinu.
Svi znamo što je potrebno, samo moramo početi raditi na tome! Što prije, tim lakše.
Ovo je trenutak u kojem se FYRoM iz ‘former’ prebacuje u ‘future’, Bivša jugoslavenska republika makedonija u Buduću jugoslavensku.
O tome treba li Rusiji Balkan i zašto, ‘govori za Sputnjik Andrej Fursov, ruski istoričar i socijalni filozof’. (stavi to u tražilicu da vidiš)

Tadmur
6 godine prije

Idiotska prica.

Mostar
6 godine prije

Bolje bi bilo da prenosite sto kaze
Paul Craig Roberts.
Ipak nek se zna sto misli direktor FBI.

Direktor FBI James Comey je izjavio da je ova slavenska zemlja Rusija najveca prijetnja zemaljskoj kugli…eto tko ne zeli zivijeti na koljenima je prijetnja US-ranima.

Ivan1
6 godine prije

Otpor Makedonaca mi daje nadu u ljudskost. I sami Makedonci govore da su za ovu situaciju najviše odgovorni Amerika i EU, a najmanje Albanci.
Velika Britanija i Francuska nastoje izać iz Unije, a Kosovo i Albanija žele pristupit.
To vam sve govori kakva je EU zajednica, ili bolje reći u kakvom je stanju.
Putin već ima svoj utjecaj na Balkan, kojeg Zapad nastoji destabilizirat, kao što ima svoj utjecaj u Turskoj, ili bilo gdje drugo, jer su velesila. Balkan nije nikakvo izolirano područje bez Ruskog utjecaja.

Rade_s
6 godine prije

Balka je važan samo balkancima i za njega će ginuti dok postoji svijet.
Naravno, vazalski.

Osoba C
6 godine prije

”Velika Albanija” ili ”Prirodna Albanija”, kako je zovu njeni arhitekti ima pokrajinu Kosovo. Slijedi stvaranje ”Iliride”, na teritorji Makedonije. Tu je i ”Dardanija” na jugu Srbije. Ljudi rade na tome, a njihovi interesi se podudaraju sa interesima onih koji ih podupiru, jer preko njih imaju kontrolu tog prostora. To je realnost. E sad, bojim se šta će od toga svega ispasti, jer se granice na Balkanu ne mijenjaju bez krvi.
Ne pratim dovoljno srpsku političku scenu, ali mi nešto nije baš jasno koji je njihov interes da guraju izgradnju autoputa Niš – Priština – Tirana.

Jupiter
6 godine prije

Govorim o činjenicama bez namere da nekog povredim.Države na Balkanu koje imaju znatan broj ne hrišćanskog stanovništva imaju problem sa stabilnošću i stalnim prisutnim tenzijama koje malo po malo dovode Balkan na ivicu rata.Ko potpiruje ekonomsko nezadovoljstvo i primitivna nacionalna osećanja zarad teritorijalne ekspanzije vodi ne hrišćansku populaciju u rat i istrebljenje.
Sa jedne strane guraju hrišćani zapada a sa druge hrišćani istoka , kada se nađu pod tako velikim pritiskom dobronamernih biće smrvljeni.

Osoba C
6 godine prije

Izgleda da ovi arhitekti imaju neki fetiš broja tri. Ovdje su u igri tri ”albanske pokrajine”. U Siriji je u igri podjela na sunitski, šitski i kurdski dio. U Libiji bi stvarali Tripolitaniju, Cirenaiku i Fezan.

fenix
6 godine prije

Sve se vise na Zapadnim medijima spominje mjenjanje granica i to nije slucajno nesto znacajno se sprema. Nazalost velika Albanija je vise manje realnost ( Albanija+Kosovo) BiH je potpuno nefunkcionalna ne samo da RS zeli samostalnost( u principu imaku sve atribute drzavnosti) vec i Hrvati u BiH su po prvi puta pokrenuli ozbiljno pitanje Autonomije ili samouprave u BiH je neka vrsta Srpsko Hrvatske koalicije protiv Sarajeva. Tesko da BiH moze opstati u buducnosti moguce je da ce biti neka vrsta konferencije velikih sila o Balkanu gdje ce se odretiti granici slicno kao u Berlinskom kongresu.

Q-90651
6 godine prije

Starikov je napisao 16 knjiga u obranu Rusije.
Jedna njegova knjiga se zove
Кто заставил Гитлера напасть на Сталина
U slobodnom prjevodu
Tko je napravio žljeb da Hitler krene na Rusiju.
U toj knjizi Starikov objasnjava, tko je financirao Hitlera, tko mu je davao samopuzdanje i oruzje, tko mu je davao teritoriji sve u nadi da bude Njemacka protuteza Rusiji [ SSSR ].

basso
6 godine prije

Jedino sto ce se ostvariti iz ovog komentara je velika albanija,iako nije velika zauzimace sve teritorije drzava na kojoj zive vecinski albanci.Putin nista ne pokusava na balkanu,izgleda kao da ga to podrucje uopste ne interesuje.

Michael Collins
6 godine prije

Ovaj mamlaz (još jedan “bivši”) se razbacuje tuđim teritorijem kao da mu ga je ćaćać ostavio u nasljedstvo. Ameri neće ni pod koju cijenu dopustiti ujedinjenje Kosova sa Albanijom, jer je Kosovo dobilo “neovisnost” (nakarada od države samo takva) ne zato što zio-naziji vole Albance, a mrze Srbe, već su zio-naziji trebali jedno koliko-toliko eksteritorijalno područje koje će biti direktno pod njihovom kontrolom.
A priključenje Republike Šumske Srbiji nije stvaranje male Velike Srbije? I mi kao trebali pljeskati tomu ovdje?

davor
6 godine prije

Tito nije crtao unutarnje granice bivše Jugoslavije. Crtali su ih oni koji su fetišisti za crtanje granica, koji se razbacuju pojmovima kao što su heartland i strategic, slavne međunarodne komisije. Zato je i došlo do onakvog rata 90-ih iz kojeg nijedan narod nije profitirao, već je trebalo se razići dostojanstveno na način na koji su to učinili primjerice Češka i Slovačka, a zadržati postojeće ekonomske strukture koje ne idu na štetu lokalnom stanovništvu.

Miljenko
6 godine prije

osnivaci albaneza ,zapad ide dalje u svojoj mrznji prema Slavenima u strahu od ruskog uticaja spremni su da uniste sve gde mogu slavensko neshvatajuci ako se slavenske zemlje u okruzenju udruze da lako albaneza moze i da ne bude da ih vrate odakle su ih i doveli u ove krajeve

Nik
6 godine prije

Kazu velika albanija velika hrvatska velika srbija … bla bla bla…amo sada ovako za koga za sto? Pa ljudi moji mi odumiremo svi skupa u hrvatskoj se kuce prodaju upo cjene po slavoniji ..od zagreba do splita kada se putuje pustara..hercegovina takodjer prepostavljam da je i u srbiji tako kolege iz srbije bi mogle bolje rec , mi bi veliko ovo veliko ono a ne mozemo popuniti stanovnistvom ni ovo jada zemlje sta imamo , ljudi se iseljavaju a kada su vanka k..se cija je drzava veca i bolja tj ko ima veceg pisu ..jadno i zalosno..manje ljudi manja ekonomija manja proizvodnja manje doktora manje sestara manje naucnika manje seljaka za obraditi zemlju manje svega i na kraju jedno veliko nista di ce doc bilo ko i kupiti nas za sitnu lovu skupa sa nasim velikim drzavama u biti sta pricam vec su nas davno kupili…

Koba
6 godine prije

Ovaj Schindler je ekscentrik i njegove tekstove treba uzmati sa rezervom. Pratim ga već 5 gonina na twitteru zbog njegovih ratnih “veza” sa ex JU. Za razliku od nekog američkog medijskog mainstreama on otvoreno progovara o događanjima u Bosni, mudžahedinimau ABiH (knjiga unholy terror) i svrstavanju medija na stranu Muslimana (bošnjaka) . Po zanimanju je doktor povijesti (tematika WW1), samoproglašeni ekspert za sjeveroistočnu Europu, impesionira ga UDBA kojoj pripisuje “velike moći”. Inače politički je monarhist (socijal-reakcionist), pravoslavac, vrlo osjetljiv na Poljake, voli Hrvate i A-U nostalgičar je, pa mu Srbi baš i nisu dragi.

gogijard
6 godine prije

sve je to – osim Albanaca – realno jedan narod. Nažalost, nevjerojatno turbulentne povijesti i nažalost jako zatrovan povijesnim lažima. Kada istina o nama samima bude opće prihvaćeno, uobičajeno znanje svih nas, onda i samo onda će biti mir na ovim prostorima. Dok nas nacionalisti i bolesnici vode nema šanse za mir.

H\'ghar
6 godine prije

“Yankee go home.”
Gdje god su se upetljali ostalo je “sr.nj.!
A ovaj balavander, plaćeni bez-mozgović, pa neće valjda narod na Balkanu dozvoliti da im granice opet kroje zapadnjaci, i pa da ostanu bez vlastitih povijesnih teritorija!
Ne apeliram i nisam rusofil, ali (ispravite me ako griješim) da su nama na Balkanu ikada rusi radili na oduzimanju dijelova teritorija..dapače njima je uvijek i još uvijek im je cilj naše teritorije povećati u vlastitom interesu. Kod Zapada je obratno.. smanjiti u vlastitom interesu.

fb slo
6 godine prije

Najgore za Balkan so ovaki “stručnjaci”
poput ovoga.

Uz to, da su USA i EU očito skoro sjebali Makedoniju,
a sad je problem u Rusima…

Pa za neke je stvarno metak preskup!

fb slo
6 godine prije

A mi Balkanci smo kao glupi,
i ne shvačamo,
da treba kaos u Makedoniji,
da turski gasline ne bi mogao iz Grčke preko Makedonije u Srbiju i šire po Evropi !

Balad
6 godine prije

“Schindler je napisao da NATO mora pomoći jugoistočnoj Europi da se obrani od agresivnih poteza kao pokušaj puča u Crnoj Gori prije nekoliko mjeseci…”

Može li ovaj kreten objasniti kako je NATO pomogao Ukrajini, ne u POKUŠAJU puča, već u njegovom IZVRŠENJU? Logističkom podrškom preko naizgled s njim nepovezanih institucija i zakrinkanih pojedinaca koji ih predstavljaju?

Ne samo da je kreten na vrhu glavne uzdanice NATO pakta, već naniže od njegovih institucionalnih prerogativa odluke provodi krdo kretena.

A narod (koji narod? – stoka koja se eufemistički kiti takvim imenom?), hoće li plakati, cviliti, kmečati, jaukati, i proizvoditi ostale zvukove osjećaja boli – ustvari vlastitog kretenstva! – kad sam sebe, birajući kretene da ih vode, dovede do vlastitog masovnog trebljenja?

Pa, sretno im bilo; kad kretene vode kreteni, rezultat se zna. Dobit će ono što zaslužuju! 🙂 🙂 🙂

Trojan
6 godine prije

Mozda mi je promaklo…a kako ce Bošnjaci shvatiti to Observerovo stvaranje novih granica?BiH uz sve probleme nije samo država Srba i Hrvata…mnogo ne pametan..jesu li stvarno zlobni ili samo naivni neznajuci kakve posljedice se mogu izazvati takvim teorijama…

Nedim Dino Atic
6 godine prije

Naj postenije bi bilo Ukinuti takozvanu Republiku Srpsku, vratiti Kosovo Srbiji. Ojacati granice Makedonije tako da se ona nikada ne raspadne. Sto se tice Hrvatske tu nema se sta dirati. A ovi govnari sto pokusavaju razjebati I ovo malo sto je ostalo od drzava ex yu. Trebaju ostaviti na miru. A ne siriti mrznju medju narodom. I otvarati stare rane, na ostacima ex yu

Sinisac
5 godine prije

Jedino pošteno i prihvatljivo rečeno je priznanje da je cijelu krvavu kuhinju zakuhala Amerika,preko svojih satelita iz NATO-a i EU ?

H\'ghar
6 godine prije

“Yankee go home.”
Gdje god su se upetljali ostalo je “sr.nj.!
A ovaj balavander, plaćeni bez-mozgović, pa neće valjda narod na Balkanu dozvoliti da im granice opet kroje zapadnjaci, i pa da ostanu bez vlastitih povijesnih teritorija!
Ne apeliram i nisam rusofil, ali (ispravite me ako griješim) da su nama na Balkanu ikada rusi radili na oduzimanju dijelova teritorija..dapače njima je uvijek i još uvijek im je cilj naše teritorije povećati u vlastitom interesu. Kod Zapada je obratno.. smanjiti u vlastitom interesu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI