fbpx

Ohrabren Rusijom, Huawei traži reviziju globalnih pravila za novi internet

Huawei Mate 10 Telefon

Izvještaj britanskog Financial Timesa navodi da je Kina Ujedinjenim narodima predložila da iz temelja promijeni način rada interneta kako bi se prilagodio velikom razvoju tehnologije.

Novi inženjering omogućit će usvajanje najnovijih tehnologija, ali zapadne zemlje strahuju da će to povećati nadzor kineske države nad internetskim uslugama.

Autorice Madhomita Morgia i Anna Gross izjavile su u svom izvješću za Financial Timesa da će novi inženjering omogućiti usvajanje najnovijih tehnologija, poput holograma i autonomnih automobila, ali da bi, prema nekim kritičarima, ta povećala tiraniju nad inženjering tehnologijama na kojima se temelji internet.

Huawei je u suradnji s državnim tvrtkama kao što su China Unicom, China Telecom i državnim Ministarstvom industrije i informacijske tehnologije, predložio Međunarodnoj uniji za telekomunikacije Ujedinjenih naroda novi standard za tehnologiju jezgrene mreže koji se zove “Novi internetski protokol”.

Prijedlog je odmah izazvao zabrinutost zapadnih zemalja, posebice Velike Britanije, Švedske i Sjedinjenih Država, koje vjeruju da će ovaj sustav stvoriti podjelu na globalnom internetskom polju, te da će zemlji koja upravlja pružanjem  internetskih usluga dati neograničenu kontrolu nad korisnicima interneta.

Zanimljivost u ovom apelu je da njega nije bilo u vrijeme dok su SAD bile globalna sila u pružanju telekomunikacijskih usluga, a strah se odjednom pojavio u vrijeme kada je Kina u ovom sektoru nadmašila konkurenciju.

Financial Times navodi kako je ovaj prijedlog u međunarodnoj regulatornoj agenciji dobio potporu Rusije i navodno eventualno Saudijske Arabije. Tako barem tvrde zapadni predstavnici u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije.

Sa svoje strane, britanski delegat u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije rekao je “da se vodi velika tajna bitka u oko budućnosti interneta”, napomenuvši kako se “dvije konkurentske vizije temelje, prva na slobodi i otvorenosti interneta bez vladinog uplitanja, dok je druga vizija, ona kineska, podvrgavanje interneta vladinoj cenzuri i direktivama”.

Huawei je potvrdio da su dijelovi tehnologije za novi internetski inženjering spremni i na njemu se radi uz pomoć više zemalja i kompanija, ali kineski telekomunikacijski div nije htio reći koje su zemlje i kompanije u to uključene. Kineska kompanija je rekla i da će neki od tih elemenata biti spremni za testiranje već početkom sljedeće godine.

„Jednog hladnog dana krajem rujna, pola tuceta kineskih inženjera ušlo je u konferencijsku sobu u srcu zgrade Ujedinjenih naroda u Ženevi s radikalnom idejom. Imali su jedan sat da uvjere delegate iz više od 40 zemalja u svoju viziju, alternativni oblik interneta, kako bi zamijenili tehnološku arhitekturu koja je podupirala web već pola stoljeća. Dok je današnji internet u vlasništvu svih i nikoga, oni su već u procesu izgradnje nečeg sasvim različitog, odnosno nove infrastrukture koja bi mogla vratiti vlast u ruke nacionalnih država, umjesto pojedinaca. Tim koji je smislio prijedlog za novi internetski protokol bio je kineski div Huawei , koji je na rujanski sastanak poslao najveću delegaciju u odnosu na bilo koju drugu kompaniju“, za FT pišu Madhomita Morgia i Anna Gross.

Huawei opisuje trenutnu internetsku infrastrukturu, koja funkcionira u okviru  “globalnog paketa internetskih protokola”, kao nestabilnu i u velikoj mjeri nedovoljnu za ispunjavanje potreba digitalnog svijeta do 2030. godine, uključujući autonomne automobile, ogromnu IoT difuziju i “snimanje u stvarnom vremenu”.

Umjesto toga, kineski prijedlozi upućuju na to da bi Međunarodna unija za telekomunikacije trebala usvojiti “dugoročnu viziju i snositi odgovornost dizajna odozgo prema dolje za budući internet”.

Prema Huaweiju, novi internetski protokol je osmišljen da zadovolji tehnološke potrebe digitalnoga svijeta koji se brzo razvija, bez da njegov dizajn uključuje bilo koji oblik cenzure. Kineska tvrtka potvrdila je da predvodi skupinu u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije koja se fokusira na internetsku tehnologiju budućnosti.

Oxford Informatics Labs izdat će istraživački rad za NATO u kojem upozorava kako će novi internetski protokol omogućiti “nametanje precizne kontrole unutar samih temelja interneta” i da će pristup kojeg je primijenila Kina “dovesti do središnje kontrole i nadzora nad internetom i možda čak nad njegovim korisnicima, što će imati posljedice za sigurnost i ljudska prava”.

Prema riječima stručnjaka, standarde koje je usvojila Međunarodna unija za telekomunikacije uglavnom usvajaju zemlje u razvoju u Africi, Bliskom istoku i Aziji, kojima je kineska vlada pristala osigurati infrastrukturu i tehnologiju u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put”.

Huawei i druge tvrtke koje sudjeluju u projektu planiraju standardizirati novi internetski protokol na velikoj konferenciji Međunarodne unije za telekomunikacije koja će se u Indiji održati u studenom.

Po čemu se razlikuje novi internetski protokol?

Internetska arhitektura osmišljena je prije pola stoljeća i djeluje poput poštanskog sustava. Kako bi riješili dilemu slanja informacija širom svijeta, inženjeri su podijelili poruke u male pakete koji se mogu prenijeti preko računala dok ne stignu na odredište, a svaki je paket zapečaćen računalnom adresom kojoj se ne može pristupiti, a ponovno se sastavljaju u ispravni redoslijed jednom kada budu primljeni. Ovaj postupak se naziva “protokol za kontrolu prijenosa” “.

U dokumentu kojeg je dobio Financial Times, Huaweijevi inženjeri opisali su kako se internet sve više dijeli na brojne zasebne mreže, poput privatnih komunikacija i onih koje emituju sateliti. Nadalje, u dokumentu se kaže, “kako je međusobno povezivanje tih mreža izazov zbog nespojivih mehanizama adresiranja”, dok za nove tehnologije postoji potreba za učinkovitijim sustavom adresiranja.

Novi internetski protokol bi morao imati ovu karakteristiku, što bi omogućilo uređajima unutar iste mreže da međusobno izravno komuniciraju bez potrebe za slanjem informacija putem interneta.

Zabrinutost zbog novog internetskog protokola proizlazi iz mjere u kojoj vlade ili operateri kontroliraju IP adrese.

U vezi s tim, rekli su kritičari, novi bi protokol zahtijevao da mreža ima “karakteristike praćenja”, potrebne za provjeru autentičnosti i autorizaciju novih adresa koje se dodaju u mrežu i ljude na drugom kraju, te za pakete informacija koji se šalju preko weba.

Autorice izvješća za FT su istaknule da je Huawei tijekom izlaganja na Međunarodnoj uniji za telekomunikacije također jasno dao do znanja da će novi internetski protokol imati značajku nazvanu “naredba za isključivanje”, gdje središnja točka mreže može učinkovito isključiti vezu s određenom adresom. To je potvrdio izvor koji je bio prisutan na konferenciji. Izvor je ovu značajku opisao kao “radikalni odmak” od trenutnog internetskog modela, koji djeluje kao “poštar koji, neupućen u njihov sadržaj, dostavlja pakete na svako mjesto”.

FT

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
22 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Svaka nametnuta kontroa, ili nadzor, u ovom području pokrenut će i ojačati servise dark neta. Svatko tko mrzi biti govedo, kome će u svakom trenutku vlast moći zaviriti u pijat i šupak, okrenut će se alternativnim rješenjima i mafijaškom internetu…ako mora…

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Alex

Alex, a dark net je stvrorio tko ? Kriminalci i mafijaši? da, baš oni 🙂

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan
Odakle ti uopšte ideja da su deep i dark net stvorili kriminalci , to što na dark netu možeš pronaći forume na kojima se odvijaju kriminalne aktivnosti ne znači da su ga stvorili kriminalci , to bi bilo kao da kažeš da je farmaceutsku industriju stvorila farmaceutska mafija ! Deep i dark web nisu posebno stvoreni oni su sastavnio dio neta isto kao što ne možeš reći da je vrh sante leda koja viri iznad okeana zasebna cjelina od onoga dijela koji mi ne vidimo ! Spin o štetnosti deep i dark weba upravo i forsiraju vlade i kompanije kojima nije u interesu da ne znaju gdje se krećeš i šta otvaraš na netu ! Forumima i zajednicama na deep i darku gdje se zaista odvijaju prave kriminalne aktivnosti ni ti a ni ja nećemo lako ili gotovo nikada pristupiti bez pozivnice i provjere !

Nacionalna pravila
Gost
Nacionalna pravila
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Pa tako je to … kriminalaci i mafijasi. Zbog toga treba nacionalni internet i ne globalni. Treba sacuvati nacionalni identitet.

Gogi
Gost
Gogi
1 godina prije

Ovca je uvijek ovca. I u vrijeme ovog korona glupila, ovce su najveci gadovi.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Prevedeno znači, ukoliko si dobar i poslušan imaš internet.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Pet do podne.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Amerima i ajfonu moramo vjerovati da ne prisluškuju, ne snimaju i ne bave se industrijskom špijunažom i to na riječ ali svi drugi to u startu pokušavaju i rade. Bljuv.

Logicni Komentator
Gost
Logicni Komentator
1 godina prije

Sada ce se 90% citatatelja Logicno.net zamisliti i ako do sada i nisu mislili nista lose o Kinezima, posumnjati da ti “zuti” i nisu mozda tako dobri kako su prije mislili. Ovakve informacije i clanci nisu nista ni manje, ni vise, nego dio propagandnog paketa protiv tehnoloskih suparnika USA. Zasto tako mislim? Ako slikovito zelimo opisati danasnjee stanje Interneta, onda lako mozemo reci da je Internet kao Internet danas kao u periodu renesanse, a tehnologija u periodu parnog stroja. Za sve ono sto postoji i sto “mi” zelimo, od bankarstva, poslovanja, brzine, kontrole proizvodnje itd. jednostavno ne funkcionira dovoljno dobro zbog danasnjeg Interneta koji je usko grlo i relativno nesigurna platforma. Pitanje kontrole… Pitanje je tko danas kontrolira Internet? Tko dodjeljuje IP adrese? Tko odobrava domene? Tko kontrolira, tko moze blokirati cijele domene? Tko iskljucuje termoelektrane, elektro mreze, tvornice, opskrbu vodom po svijetu? Ako Ameri odluce, oni mogu jednim klikom iskljuciti kompletni svjetski Internet! Istina je, Rusija i Kina danas imaju vec svoje, ali ako Ameri tako odluce, Rusi i Kinezi ce imati samo svoj nacionalni intranet i biti totalno izolirani. Svakako je nuzno nesto napraviti sa Internetom. Tko se buni? Pa onaj koji trenutno ima monopol, a nemoze pratiti… Pročitaj više »

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Ja odmah potpisujem da mi se placa isplacuje u firmi na ruke kako se nekada radilo.ja potpisem da sam uzeo i firma plati davanja.
Da vidis kako bi se banke brzo dovele u red.
Samim time, vidis kakav ti je internet dovoljan

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Logični komentator

Kad tvrdiš da amerokenjci mogu ugasiti cijeli svjetski internet.. ja kažem: ti se kužiš u funkcioniranje interneta ko Mare u krivi k*urac!

Prvo nauči neke stvari o internet infrastrukturi u 21.stoljeću.. pa nam se vrati sa svojim “zaključkom”.

P***!

Logicni Komentator
Gost
Logicni Komentator
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Normalan vokabular u Zadru za naturalizirane zadrane koji su donijeli iz Bibinja, Posedarja i okolice. No…. nije vazno. U Zadru je to normalno i ljudi su navikli na svoje primitivce
.
U Internet mrezu se ponesto i razumijem. Vjerojatno zato sto se Internetom sluzim jos iz vremena kad je bio komandna linija, a web nije niti postojao.
Od 15 glavnih DNS servera na kojima pociva cijeli Internet i koji je osnova funkcioniranja mreze, samo tri nisu na teritoriji USA. Ovi u USA su na tajnim lokacijama koja nisu dostune javnosti. Ne znam, ali govori se da su smjesteni u vojnim bazama(?). Svi ti glavni DNS serveri su pod kontrolom USA. Organizacija koja upravlja sistemom adreasa, odnosno DNS sistemom je: The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Los Angeles, USA, a sve je pod kontrolom United States Department of Commerce (Ministartvo trgovine Sjedinjenih drzava).
Ukoliko bi USA odlucila iskljucti DNS servere – nema Interneta!

Restart
Gost
Restart
1 godina prije

Sada niko nikoga ne kontroliše, ne prisluškuje, ne skida mejlove, ne prati? Zar, ti koji sada kukaju, misle da se svi zakopčavamo na leđa?😆😆

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Opet 2030. godina

Crodaemon1
Gost
Crodaemon1
1 godina prije

Niko nesme da vas špijunira osim vašeg USA!

CAN
Gost
CAN
1 godina prije

Molim redakciju da u miru provijeri autentičnost i sadržaj,hvala na povijerenju.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  CAN

Poštovani CAN,

Mi smo samo prenijeli vijest s FT.

S poštovanjem,

Redakcija

vutra
Gost
vutra
1 godina prije

ip protokol je nastao kao razmišljanje us vojske da osigura komunikacije u slučaju nuklearnog rata, robusno i u osnovi jednostavno do dan danas se pokazao kao izrazito modularan i portabilan i otvoren svim servisima,

ovo što kinezi predlažu mi nije baš najbistrije tj moguće da im je jednostavnije nove protokole razvijati bez oslonca na ip
no danas obzirom na propusnost mreža to nebi trebao biti problem, definitivno je problem u kontroli tj ip nitko ne kontrolira, ako ti netko uskrati pristup nekom dns_u za 10 minuta postaviš svoj i stvar radi

MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
1 godina prije

O da, baš nam treba internet kineskog tipa. Da je takav, logično.com bi brzo bio ugašen. Manimo se mi ljudi kineskog modela. Nije to za naše prostore i način života. Kineski model-Kinezima i sve 5.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Iskreno, nije mi baš jasno što Kinezi hoće.
Ako hoće neki super – protokol (?), zašto im smeta “packet switching”? Možda i transportni protokoli?
I naravno, svi smo svjesni prednosti i nedostataka i centralizacije i decentralizacije.
A ako li nešto nije jasno, ja sam – protiv.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Pa normalno je da su ameri i NATO zabrinuti pojavio se igrač koji može isto što i oni a u zadnje vrijeme i bolje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik