Ohrabren Rusijom, Huawei traži reviziju globalnih pravila za novi internet

Huawei Mate 10 Telefon
22 komentara

Izvještaj britanskog Financial Timesa navodi da je Kina Ujedinjenim narodima predložila da iz temelja promijeni način rada interneta kako bi se prilagodio velikom razvoju tehnologije.

Novi inženjering omogućit će usvajanje najnovijih tehnologija, ali zapadne zemlje strahuju da će to povećati nadzor kineske države nad internetskim uslugama.

Autorice Madhomita Morgia i Anna Gross izjavile su u svom izvješću za Financial Timesa da će novi inženjering omogućiti usvajanje najnovijih tehnologija, poput holograma i autonomnih automobila, ali da bi, prema nekim kritičarima, ta povećala tiraniju nad inženjering tehnologijama na kojima se temelji internet.

Huawei je u suradnji s državnim tvrtkama kao što su China Unicom, China Telecom i državnim Ministarstvom industrije i informacijske tehnologije, predložio Međunarodnoj uniji za telekomunikacije Ujedinjenih naroda novi standard za tehnologiju jezgrene mreže koji se zove “Novi internetski protokol”.

Prijedlog je odmah izazvao zabrinutost zapadnih zemalja, posebice Velike Britanije, Švedske i Sjedinjenih Država, koje vjeruju da će ovaj sustav stvoriti podjelu na globalnom internetskom polju, te da će zemlji koja upravlja pružanjem  internetskih usluga dati neograničenu kontrolu nad korisnicima interneta.

Zanimljivost u ovom apelu je da njega nije bilo u vrijeme dok su SAD bile globalna sila u pružanju telekomunikacijskih usluga, a strah se odjednom pojavio u vrijeme kada je Kina u ovom sektoru nadmašila konkurenciju.

Financial Times navodi kako je ovaj prijedlog u međunarodnoj regulatornoj agenciji dobio potporu Rusije i navodno eventualno Saudijske Arabije. Tako barem tvrde zapadni predstavnici u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije.

Sa svoje strane, britanski delegat u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije rekao je “da se vodi velika tajna bitka u oko budućnosti interneta”, napomenuvši kako se “dvije konkurentske vizije temelje, prva na slobodi i otvorenosti interneta bez vladinog uplitanja, dok je druga vizija, ona kineska, podvrgavanje interneta vladinoj cenzuri i direktivama”.

Huawei je potvrdio da su dijelovi tehnologije za novi internetski inženjering spremni i na njemu se radi uz pomoć više zemalja i kompanija, ali kineski telekomunikacijski div nije htio reći koje su zemlje i kompanije u to uključene. Kineska kompanija je rekla i da će neki od tih elemenata biti spremni za testiranje već početkom sljedeće godine.

„Jednog hladnog dana krajem rujna, pola tuceta kineskih inženjera ušlo je u konferencijsku sobu u srcu zgrade Ujedinjenih naroda u Ženevi s radikalnom idejom. Imali su jedan sat da uvjere delegate iz više od 40 zemalja u svoju viziju, alternativni oblik interneta, kako bi zamijenili tehnološku arhitekturu koja je podupirala web već pola stoljeća. Dok je današnji internet u vlasništvu svih i nikoga, oni su već u procesu izgradnje nečeg sasvim različitog, odnosno nove infrastrukture koja bi mogla vratiti vlast u ruke nacionalnih država, umjesto pojedinaca. Tim koji je smislio prijedlog za novi internetski protokol bio je kineski div Huawei , koji je na rujanski sastanak poslao najveću delegaciju u odnosu na bilo koju drugu kompaniju“, za FT pišu Madhomita Morgia i Anna Gross.

Huawei opisuje trenutnu internetsku infrastrukturu, koja funkcionira u okviru  “globalnog paketa internetskih protokola”, kao nestabilnu i u velikoj mjeri nedovoljnu za ispunjavanje potreba digitalnog svijeta do 2030. godine, uključujući autonomne automobile, ogromnu IoT difuziju i “snimanje u stvarnom vremenu”.

Umjesto toga, kineski prijedlozi upućuju na to da bi Međunarodna unija za telekomunikacije trebala usvojiti “dugoročnu viziju i snositi odgovornost dizajna odozgo prema dolje za budući internet”.

Prema Huaweiju, novi internetski protokol je osmišljen da zadovolji tehnološke potrebe digitalnoga svijeta koji se brzo razvija, bez da njegov dizajn uključuje bilo koji oblik cenzure. Kineska tvrtka potvrdila je da predvodi skupinu u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije koja se fokusira na internetsku tehnologiju budućnosti.

Oxford Informatics Labs izdat će istraživački rad za NATO u kojem upozorava kako će novi internetski protokol omogućiti “nametanje precizne kontrole unutar samih temelja interneta” i da će pristup kojeg je primijenila Kina “dovesti do središnje kontrole i nadzora nad internetom i možda čak nad njegovim korisnicima, što će imati posljedice za sigurnost i ljudska prava”.

Prema riječima stručnjaka, standarde koje je usvojila Međunarodna unija za telekomunikacije uglavnom usvajaju zemlje u razvoju u Africi, Bliskom istoku i Aziji, kojima je kineska vlada pristala osigurati infrastrukturu i tehnologiju u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put”.

Huawei i druge tvrtke koje sudjeluju u projektu planiraju standardizirati novi internetski protokol na velikoj konferenciji Međunarodne unije za telekomunikacije koja će se u Indiji održati u studenom.

Po čemu se razlikuje novi internetski protokol?

Internetska arhitektura osmišljena je prije pola stoljeća i djeluje poput poštanskog sustava. Kako bi riješili dilemu slanja informacija širom svijeta, inženjeri su podijelili poruke u male pakete koji se mogu prenijeti preko računala dok ne stignu na odredište, a svaki je paket zapečaćen računalnom adresom kojoj se ne može pristupiti, a ponovno se sastavljaju u ispravni redoslijed jednom kada budu primljeni. Ovaj postupak se naziva “protokol za kontrolu prijenosa” “.

U dokumentu kojeg je dobio Financial Times, Huaweijevi inženjeri opisali su kako se internet sve više dijeli na brojne zasebne mreže, poput privatnih komunikacija i onih koje emituju sateliti. Nadalje, u dokumentu se kaže, “kako je međusobno povezivanje tih mreža izazov zbog nespojivih mehanizama adresiranja”, dok za nove tehnologije postoji potreba za učinkovitijim sustavom adresiranja.

Novi internetski protokol bi morao imati ovu karakteristiku, što bi omogućilo uređajima unutar iste mreže da međusobno izravno komuniciraju bez potrebe za slanjem informacija putem interneta.

Zabrinutost zbog novog internetskog protokola proizlazi iz mjere u kojoj vlade ili operateri kontroliraju IP adrese.

U vezi s tim, rekli su kritičari, novi bi protokol zahtijevao da mreža ima “karakteristike praćenja”, potrebne za provjeru autentičnosti i autorizaciju novih adresa koje se dodaju u mrežu i ljude na drugom kraju, te za pakete informacija koji se šalju preko weba.

Autorice izvješća za FT su istaknule da je Huawei tijekom izlaganja na Međunarodnoj uniji za telekomunikacije također jasno dao do znanja da će novi internetski protokol imati značajku nazvanu “naredba za isključivanje”, gdje središnja točka mreže može učinkovito isključiti vezu s određenom adresom. To je potvrdio izvor koji je bio prisutan na konferenciji. Izvor je ovu značajku opisao kao “radikalni odmak” od trenutnog internetskog modela, koji djeluje kao “poštar koji, neupućen u njihov sadržaj, dostavlja pakete na svako mjesto”.

FT

Internet
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Svaka nametnuta kontroa, ili nadzor, u ovom području pokrenut će i ojačati servise dark neta. Svatko tko mrzi biti govedo, kome će u svakom trenutku vlast moći zaviriti u pijat i šupak, okrenut će se alternativnim rješenjima i mafijaškom internetu…ako mora…

Davor drugi
3 godine prije

Prevedeno znači, ukoliko si dobar i poslušan imaš internet.

Zagor
3 godine prije

Pet do podne.

Dopizdilomi
3 godine prije

Amerima i ajfonu moramo vjerovati da ne prisluškuju, ne snimaju i ne bave se industrijskom špijunažom i to na riječ ali svi drugi to u startu pokušavaju i rade. Bljuv.

Logicni Komentator
3 godine prije

Sada ce se 90% citatatelja Logicno.net zamisliti i ako do sada i nisu mislili nista lose o Kinezima, posumnjati da ti “zuti” i nisu mozda tako dobri kako su prije mislili. Ovakve informacije i clanci nisu nista ni manje, ni vise, nego dio propagandnog paketa protiv tehnoloskih suparnika USA. Zasto tako mislim? Ako slikovito zelimo opisati danasnjee stanje Interneta, onda lako mozemo reci da je Internet kao Internet danas kao u periodu renesanse, a tehnologija u periodu parnog stroja. Za sve ono sto postoji i sto “mi” zelimo, od bankarstva, poslovanja, brzine, kontrole proizvodnje itd. jednostavno ne funkcionira dovoljno dobro zbog danasnjeg Interneta koji je usko grlo i relativno nesigurna platforma. Pitanje kontrole… Pitanje je tko danas kontrolira Internet? Tko dodjeljuje IP adrese? Tko odobrava domene? Tko kontrolira, tko moze blokirati cijele domene? Tko iskljucuje termoelektrane, elektro mreze, tvornice, opskrbu vodom po svijetu? Ako Ameri odluce, oni mogu jednim klikom… Čitaj više »

Restart
3 godine prije

Sada niko nikoga ne kontroliše, ne prisluškuje, ne skida mejlove, ne prati? Zar, ti koji sada kukaju, misle da se svi zakopčavamo na leđa?😆😆

Pero
3 godine prije

Opet 2030. godina

Crodaemon1
3 godine prije

Niko nesme da vas špijunira osim vašeg USA!

CAN
3 godine prije

Molim redakciju da u miru provijeri autentičnost i sadržaj,hvala na povijerenju.

vutra
3 godine prije

ip protokol je nastao kao razmišljanje us vojske da osigura komunikacije u slučaju nuklearnog rata, robusno i u osnovi jednostavno do dan danas se pokazao kao izrazito modularan i portabilan i otvoren svim servisima,

ovo što kinezi predlažu mi nije baš najbistrije tj moguće da im je jednostavnije nove protokole razvijati bez oslonca na ip
no danas obzirom na propusnost mreža to nebi trebao biti problem, definitivno je problem u kontroli tj ip nitko ne kontrolira, ako ti netko uskrati pristup nekom dns_u za 10 minuta postaviš svoj i stvar radi

MatijaVZHR
3 godine prije

O da, baš nam treba internet kineskog tipa. Da je takav, logično.com bi brzo bio ugašen. Manimo se mi ljudi kineskog modela. Nije to za naše prostore i način života. Kineski model-Kinezima i sve 5.

Lucija
3 godine prije

Iskreno, nije mi baš jasno što Kinezi hoće.
Ako hoće neki super – protokol (?), zašto im smeta “packet switching”? Možda i transportni protokoli?
I naravno, svi smo svjesni prednosti i nedostataka i centralizacije i decentralizacije.
A ako li nešto nije jasno, ja sam – protiv.

Dopizdilomi
3 godine prije

Pa normalno je da su ameri i NATO zabrinuti pojavio se igrač koji može isto što i oni a u zadnje vrijeme i bolje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI