Pentagon: Za preventivne udare nam ne treba nikakvo dopuštenje Kongresa

Pentagon zgrada
27 komentara

Američki ministar obrane James Mattis je priznao da može zamisliti situaciju u kojoj će Donald Trump izdati nalog za preventivni nuklearni napad bez dopuštenja Kongresa. Čelnik Pentagona je izjavu o uporabi vojne sile u inozemstvu od strane Sjedinjenih Država dao jučer, 30. listopada, govoreći na pred Odborom za inozemne poslove američkog Kongresa.

”Ako vidimo da se bilo koja zemlja priprema za napad na nas, to je neizbježno, mogu zamisliti takvu situaciju”, rekao je Mattis i dodao kako će ova odluka “biti podvrgnuta iznimno visokoj provjeri”.

Rasprava u Kongresu je bila posvećena uporabi oružanih snaga, osobito protiv terorista na Bliskom istoku. Temu Sjeverne Koreje je na početku ročišta otvorio senator Ben Cardin.

“Jesam li dobro razumio da nemate dozvolu za uporabu vojne sile protiv Sjeverne Koreje?”, upitao je Ben Cardin, objašnjavajući da je imao na umu pravo koje Pentagonu može dodijeliti Kongres.

Govoreći s čelnikom Pentagona, američki državni tajnik Rex Tillerson je rekao: “Po mom mišljenju, da”, čime je potvrdio da predsjednik Donald Trump sada nema takvo dopuštenje.

Međutim, Tillerson je podsjetio senatore da američka administracija ne treba novo ili bilo kakvo drugo dopuštenje Kongresa da koristi vojnu silu u inozemstvu.

Prema riječima čelnika State Departmenta, Kongres je 2001. Ovlastio američkog predsjednika da koristi sve potrebne snage i sredstva ”protiv države, skupina ili pojedinaca koji planiraju, počinili su ili pomagali u terorističkim napadima 11. rujna 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim skupinama ili osoba “.

”S tim dopuštenjem se provode i nastojanja da se nanese poraz Islamskoj državi  u Iraku i Siriji. U Siriji napori koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama imaju za cilj pobijediti ISIL. SAD ne žele voditi vojne operacije protiv postrojbi vlade Sirije ili vladinih snaga”, rekao je državni tajnik.

“Istodobno, SAD neće oklijevati koristiti neophodnu silu kako bi zaštitile američku koaliciju ili partnere uključene u vojnu kampanju protiv Islamske države”, dodao je Tillerson.

”Ako Kongres odluči da je za to potrebna rezolucija, prije nego je usvoji mora poništiti nekoliko prethodnih odluka, ali se ne bi trebao ograničiti vremenski okvir i jedno zemljopisno područje”, rekao je Tillerson.

 

ISILKongres SADpreventivni nuklearni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

mamu vam ludu, jel vi znate što znači eskalacija??? Luđaci totalni!

čitalac
6 godine prije

Ovo je zasigurno povezano sa pojavom ruskih specijalaca u Deir ez Zoru. Rusi su odlučili da gradić Al Bukamal na granici sa Irakon moraju uzeti po svaku cijenu, jer bi tako dobili kopneni koridor Sirija-Irak-Iran. Ako se to dogodi onda je igra završena i Ameri mogu doma. To znaju naravno i Amerikanci i zato ovo. Sve ostalo u Siriji je manje važno od ovoga…

basso
6 godine prije

Zemlje koje se osjecaju ugrozene od amerike kupuju S-400 i onda vise nema bombardovanja.

Georgij Žukov
6 godine prije

Ovi amerikanjci i nato hostapleri su zbilja ocajni , laprdaju o tim nukelarnim napadima svaki dan , pa sto cekate ? Sve vise imam osjecaj da sami sebe hrabre 🙂 av av trump ce narediti napad na koreju pa av av trump ce tomahavcima po sriji avav nato ce podrzati
ukrajinsku oluju , pa ce malo napasti iran odnosno osovinu zla , pa ipak nece , , av av pa kao trump i nato ce nukearnim udarima udarit po rusiji hahahah , to je jos najbolje ,koji su to budalasi to svijet nije vidio , pa oni mogu samo sanjati napasti sj .koreju ili iran a kamoli rusiju sa ili bez nuklearka svejedno , njih se jednostavno vise nitko ne boji i to ih cini jakoooo jakoooo nervoznim 🙂

čokolino
6 godine prije

Trla baba lan da joj prođe dan…………hohštapleri laprdaju i prete. Drugo i ne znaju.

1.komentar
6 godine prije

Cini mi se, a mozda gresim, da ce Rusi u Sociju, predstaviti predstavnicima naroda Sirije, opcije, onu njihovu i onu koju zapadni centar moci zeli da stvori.
Stvorice se nekoliko drzava na tlu Sirije, ukoliko propadne dipomatska inicijativa Moskve.

vest od pre tri dana: Američka koalicija sprema veliku ofanzivu u Dejr el Zoru(provinciji)

vest od danas:Ruska podmornica raketirala teroriste u Dejr el Zoru(provinciji)

vest od 18.09.2017: Rusija i SAD dele Dejr el Zor

Mogu oni da pricaju kojekakve gluposti o tome kako kaubojcima vise nije vazan bliski istok, kako su se povukli iz tog regiona,itd.Medjutim njima je bliski istok od prvorazredne vaznosti.Kljucno je to da na terenu,tj u Siriji i Iraku izgube saveznike.Sve vise sam siguran da ce se uskoro bas to i dogoditi.

Osoba C
6 godine prije

Jedini problem je kako se zaštiti od radijacije. To je jedini problem koji još nije riješen i koji štiti čovječanstvo od jednog dobrog rata. Nuklearnog naravno.

Laki Topalović
6 godine prije

Moš mislit, na snazi je zakon iz 2001. po kojem je Kongres ovlastio predsjednika da koristi sve potrebne snage i sredstva ”protiv države, skupina ili pojedinaca koji planiraju, počinili su ili pomagali u terorističkim napadima 11. rujna 2001. i protiv svih koji su dali utočište takvim skupinama ili osoba “. I oni su na temelju tog zakona sebi dali za pravo da uđu u Siriju. Baš ”lijepo”.

Laki Topalović
6 godine prije

OK, ako i Kurdi, što ne vjerujem, uđu u Bukamal, što će onda. Tamo nikada nije živio nijedan Kurd, a arapska plemena su na strani vlade. Šaitat i Bagara. Što onda? Kako ćemo posložiti karte? Da im ovi, nakon svega , daju domove i cijeli grad, a šiitska armija će s druge strane to gledati Ne treba se iznenaditi ako PMU milicije (milicije od 100 000 vojnika i teškom opremom) umarširaju s iračke strane. Ulog je prevelik da im to dozvole. To što su Rusi i Sirijci trenutno u nekakvom zastoju, uvijek je tako bilo kad je u tijeku Astana ili nekakve druge incijative.

Georgij Žukov
6 godine prije

Mattis palamudi dok rusi rabotaju , i danas su 3 kalibra ispaljena sa podmornice u mediteranu aha mediteranu :),odletilo u pravacu duboko zakopanih isil stakora i njihovih instruktora kod Deir ez-Zor.
U prevodu, kalibri su i danas poslali jasnu poruku mattisu (ludom psu), narancastom klaunu i nato chati Хорошо, а у вас ? 🙂

zook
6 godine prije

onaj kad su sebe srokali im je bio najbolji

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ako su mislili ispoštovati taj zakon iz 2001 trebali su prvo izrokati sebe i s.arabiju.

dalmata
6 godine prije

Cini mi se da je doslo vrime,da u USrA vridi pravilo”jebe lud zbunjenoga”.Ako ovako nastavu,agonija u koju upadju sve vise i sve nepovratnije,ima samo jedan cilj,pas na lancu nelaje zbog sela nego zbog sebe.I jos je vrlo zanimljivo pitanje,jesu li Yenki ludi li su bez pameti kad mislu da Rusi i KInezi nece razvalit po njima.Ovo ludastvo ranjene viri je tim vise neshvatljivo kad su sami objavili.da i mala(ali junacka)S.Koreja je u stanju i moze sjebat kompletnu elektro inftastrukturu USrA i.kako sami navodu,pot amanilo bi 90% Yenki populacije.Ili mozda se ovi 10% “izabranih”nada da ce prigrabit cilu pustaru koja ostane?!

Istrijan
6 godine prije

Možeš zamislit….Pa oni u svakome vide svog neprijatelja da bi imali dobar izgovor u ime. “In God we trust”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI