Protestna nota zbog posete Dmitrija Medvedeva, Krimu

Dmitrij Medvedev
7 komentara

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je protest zbog putovanja ruske delegacije na Krim, koju je predvodio premijer Dmitrij Medvedev, Saopštila je press služba ministarstva.

“Putovanje dolazi u suprotnosti sa ponovljenim upozorenjima iz Ukrajine” navodi se u saopštenju. Medvedev je juče doputovao na Krim kako bi prisustvovao proslavi povodom Dana ruske mornarice.

Republika Krim i Sevastopolj grad sa posebnim administratvnim statusom na Krimskom poluostrvu, gdje su većina rusi, odbio je da prizna legitimitet vlasti u Kijevu, koja je preuzela vlast posle nereda i državnog udara tokom februara 2014. godine.

Krim i Sevastopolj su usvojili deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014. godine, a 16. marta su održali referendum u kojem je 96,77% građana Krima i 95,6% građana Sevastopolja podržalo otcepljenje od Ukrajine i pridruženje Rusiji. Ruski presednik je potpisao ponovno ujedinjenje 18. marta 2014. godine. Uprkos uverljivim rezultatima referenduma, Kijev je odbio da prizna Krim kao deo Rusije.

Euromaidan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
4 godine prije

Krim = ruski a bratski ukrajinski narod neka dolazi na Krim raditi, ljetovati,.. i sve bude karašo

Mate
4 godine prije

😀

Hash
4 godine prije

Baš su šega ti ukri.
Često nasmiju svojim glupostima.

4 godine prije

Ukrajinci protestiraju, karavane prolaze……

Aco
4 godine prije

Pisi propalo.Cuvajte ljubaznost za zimu jer mogu vam zvrnuti gas pa cete da se smrznete.

Zvrk
4 godine prije

meni nikad nije bilo jasno zašto u političkom smislu je sevastopolj odvojen od krima

nessy
4 godine prije

Nisam shvatio poantu. Rusko izaslanstvo posjeti ruski Krim, a ukrajinci protestiraju. Ima smisla samo ako su im vlasnici tako naredili. Braco moja, slavenska, za vas napredak, bilo bi vam bolje da izgladite odnose sa Rusijom, nego sto slusate ove zapadne razbojnike, kojima je vasa dobrobit na zadnjem mjestu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI