Varšava: Europa i Poljska umjesto Ukrajine mogu preferirati Rusiju

Varsava Rusija Ukrajina
10 komentara

Neke europske zemlje, ako budu morale birati između Ukrajine i Rusije, mogu napraviti odabir u korist Moskve, a Poljska je u situaciji ne može pružiti podršku Kijevu, rekao je Krzysztof Schersky, čelnik ureda predsjednika Poljske.

“Za zemlje naše regije odnosi s Kijevom nemaju funkciju odnosa s Moskvom. Bojim se da će, ako dođe do situacije u kojoj će Europa biti prisiljena birati između Ukrajine i Rusije, ostali glavni gradovi na koje Kijev danas računa  izabrati će Moskvu”, rekao je Krzysztof Schersky.

Shchersky je dodao kako će se ukrajinska vlada za takvu pomoć obratiti istočnoj Europi, kao i za vrijeme EuroMaidana, no Varšava možda neće podržati Kijev kao prije.

Također je podsjetio da je ekshumacija Poljaka zabranjena u Ukrajini i da su ukrajinski političari u tom smislu napravili veliku pogrešku.

U međuvremenu je poljska premijerka Beata Szydło prošlog tjedna izjavila kako Ukrajina ne može ostati pod ruskim utjecajem i unatoč svim problemima pozvala na kompromise kako bi se Kijev zadržao u europskoj zona utjecaja.

No, brojna neslaganja između Poljske i Ukrajine o nizu povijesnih pitanja sve više udaljavaju službenu Varšavu od Kijeva, a izjava glasnogovornika poljskog predsjednika je prva naznaka mogućeg raskola između dvije zemlje, iako Krzysztof Schersky govori o hipotetskoj situaciju u kojoj bi zemlje Europe morale birati između Ukrajine i Rusije.

 

Beata SzydłoEuromaidanKrzysztof Schersky
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…može li ukrajina ostati pod ukrajinskim utjecajem ili je sluganstvo nešto što se podrazumjeva danas;…čisti je primjer rvatska koja je slobodna i neovisna kao i čagalj u kavezu a što je najgore ona i duhovno i mentalno propada jer unazad 25 god. hrvati ne znaju ništa o sebi n iti o vlastitoj povjesti izuzev nešto od 41 i mitova od 90tih ali se zato mladi rvatski duh bombardira slikama iz anglosaksonske povjestitako da oslobođeni znaju više o graađanskom ratu u americi u 19st.nego o nazovi junaku jelačiću…a što se tiče poljaka jasan je njihov plan – otrgnuti ukrajinu od tkz. ruskog utjecaja a nakon toga u određenim povjesnim okolnostima vratiti tkz. povjesne teritorija na zapadu ukrajine…

Majk Majers
6 godine prije

Nema to “ako”. Morat ce birat izmedju Kieva i Moskve.

Koča Popović
6 godine prije

“Moderna” Poljska je izgradjena na mrznji prema Rusiji. Oni su doslovno trgovali nesnosljivosti prema Rusima i dobro to unovcili kod svojih americkih mentora. Politicke odluke EU i SAD-a da se devedesetih ojaca poljska privreda nisu plod slucajnosti ili dobre poslovne klime u poljskoj, nego uprezanje poljskog nacionalizma u uzde imperijalnog zapada. Bojim se da Poljaci nece tako lako postati prijateljska zemlja Rusiji.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Postalo je preočito kako Ukrajinom ne vladaju nikakvi demokrati, nego punokrvni i prikriveni fašisti i svi se na neki način ograđuju od nje, čak i njihovi sponzori iz Washingtona. Zbog toga ni izbor, ako i kada do njega dođe, neće biti isuviše težak.

Zvrk
6 godine prije

poljskoj bi nekako bolje pasalo da sjedi na više stolica jer mogućnosti za to ima. ali nekako su naklonjeniji strukturama koje su s one strane atlantika, a imam sumnju i na jednu malu državicu na takozvanoj čizmi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI