fbpx

Četiri godine nakon “Maidana” EU svoje tržište ne namjerava otvoriti Ukrajini

Kijev ukrajina

Prošlo je nešto više od četiri godine od velike “povijesne pobijede ukrajinskih demokrata” i prevrata u Kijevu u veljači 2014. godine, koji je proveden kako bi Ukrajina i EU popisali Sporazum o pridruživanju, dokument kojeg je zbog niza manjkavosti i nedorečenosti u studenom 2013. odbio potpisati bivši predsjednik Janukovič. Zapravo je njegova vlada bila spremna na zaključivanje ovog ugovora, ali je ukrajinski premijer Nikolaj Azarov primijetio kako ugovor ne otvara europsko tržište za ukrajinske proizvode i bio je dokument političke prirode i vezivanja Kijeva za EU, posljedično i za NATO.

Danas, četiri godine nakon što je prevratnička vlada u Kijevu, bez ikakvog razmatranja njegovog sadržaja potpisala Sporazum pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom, savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Taras Kačka priznaje da Europska unija Ukrajinu ne želi pustiti na svoje tržište.

Visoki dužnosnik iz Kijeva je to napisao u opširnoj kolumni za ukrajinski časopis “Ogledalo tjedna”. Taras Kačka navodi kako se provedba sporazuma između Kijeva i Bruxellesa ponovno odgodila.

“Jedina iznimka u aktualnom planu je energija, što samo potvrđuje opće pravilo da Ukrajina ne može prisiliti EU da se ponaša po integracijskoj logici Sporazuma o pridruživanju”, piše Kačka.

Osim toga, savjetnik ministra vanjskih poslova Ukrajine podsjeća na takozvani Sporazum o procjeni sukladnosti i prihvatljivosti industrijskih proizvoda s kojima se “događaju neka čuda”.

“Krajem studenoga su se Ukrajina i EU dogovorile da će se održati sastanak radne skupine do 2019. godine. EU je trebala ocijeniti mogućnosti procjene kvalitete infrastrukture u Ukrajini”, objašnjava ukrajinski dužnosnik.

“Dakle, mi ne govorimo o procjeni koja bi omogućila barem početak pregovora. Ne, nego će se radna skupina sastati samo kako bi se “raspravljalo o mogućnosti” te procjene”, piše Taras Kačka.

“Dakle, sporazum, toliko nužan za industrijsku integraciju Ukrajine s gospodarstvom Europske unije, ponovno se odgađa”, zaključio je visoki ukrajinski dužnosnik.

Zašto EU ne dopušta Ukrajini ulazak na svoje tržište?

EU Visa

Europska unija i dalje ne vidi jedinstvenu priliku za integraciju Ukrajine u svoje tržište, kao što je potvrdio savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Taras Kačka, koji je napomenuo kako je najveći problem jasno vidljiv na primjeru Sporazuma o ocjeni sukladnosti i prihvatljivosti industrijskih proizvoda.

U Kijevu konstantno tvrde da je novo ukrajinsko zakonodavstvo u skladu sa zakonima EU u području tehničke regulacije. Međutim, prema savjetniku, Europska unija na sve moguće načine odgađa sklapanje sporazuma na ovom području.

“Za Ukrajinu je ovaj sporazum negdje odsječeni, a negdje rastegnut. Europa je reformirala Kijev prema svojim potrebama, Ukrajina očito ne može sudjelovati u podjeli rada s Europskom unijom, zadržavajući potencijal. Zemlja je imala vlastitu proizvodnju brodova, zrakoplova i industrijske opreme, ali to europskim državama ne treba. Također ne treba ni razmišljati o članstvu u EU. Zašto bi Ukrajina trebala ući u organizaciju zbog koje čini sve što žele  Europljani, a ne razmišlja o svojim građanima”, objasnio je ukrajinski politolog Aleksandar Dudčak.

Prema njegovim riječima, ukrajinske vlasti su osigurale najbolje uvjete za Bruxelles, budući da su “gospodarske granice Ukrajine otvorene, pristup financijskim tržištima i poslovanje je također slobodno”.

“Ukrajina je poduzela sve što je morala, bez ikakve odgovornosti. Kijev ne može zatražiti programe podrške iz Europske unije, kao i druge zemlje. Europa te ne treba. Ukrajina ne može adekvatno surađivati s EU, kao što je, primjerice, mogla u okviru Euroazijske ekonomske unije. No, ukrajinske vlasti same pokušavaju porušiti sve mostove i prekinuti dijalog s Ruskom Federacijom, a Kijev ne dobiva ništa s Europom”, zaključio je Aleksandar Dudčak.

Podsjetimo da je u lipnju 2014. Ukrajina potpisala Sporazum pridruživanju i slobodnoj trgovini s Europskom unijom. Iste godine je na preliminarnoj osnovi počeo djelovati samo politički dio sporazuma. Od 2016. godine su gotovo sve odredbe koje se odnose na stvaranje područja slobodne trgovine stupile na snagu, ali govorimo o jednosmjernom procesu , jer se to ne odnosi i na Ukrajinu.

ZN.ua

 

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

EU več 4 godine Ukrajinu pretvara u svoju kasarnu in prave ratne snage ko je če bit poslane u rat protiv Rusije.
Umesto Njemaca, Francuza, Italijana, Belgijanaca, itd. na rusko-ukrajinskom frontu umirat če Ukrajinci, Poljaki, Hrvati, Estonci, Romuni, Bugari, Litvanci.
Njemačka je gubila dva rata, pa se nada da če u trečem pobediti i pokoriti evropski istok.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

EU je izgleda sa ovim stalnim odgadjanjima obecanog Ukrajincima cilj da sljedece godine u Ukrajini na parlamentarnim i predsjednickim izborima pobijede ili vrlo znacajan utjecaj osvoje stranke koje ne participiraju u sadasnjoj vlasti.
Jos ce Merkel i Macron ispasti ruski igraci u ovoj prici.

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Zašto da ginu anglosasi kada će to umjesto njih drage volje glupi slavenski kreteni.

Perica
Gost
Perica
1 godina prije

Ukrajina je poligon…za sad joj je to namena! Za posle će se već videti!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa nije više ni EU toliko glupa, da plača sve USrA avanture….. A što se tiče Ukrajine…. Ili če se lepo povratit pod Ruski utijecaj ili če se raspast… I to ne samo na dva dijela…….. Pošto je sad evidentno, da niko neče , da baca pare u jamu bez dna….

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

i eu je placala tu avanturu zvanu majdan. samo, sad lijepo prijateljski prodaju ukrajincima isti ruski plin, ali po daleko visoj cijeni. 10 miliona ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

jos se u UA proizvodi zdrava hrana, dobra slanina a ljudi su bogati i od vadjenja cilibara…svega ima ali pameti nema…nazalost korupcija i marionete su ucinili svoje…neonacisti polako dizu glavu…a EU obican pljackas…

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Ima li itko saznanja koliko je ukrainskih strateških resursa prodano Amerima, a koliko Europljanima. Nema. Sjećam se kad je Ukraina, prije oko godinu dana tražila dodatna sredstva za “stabilizaciju” financijskih tokova, dobila odgovor: “pričekajte malo, pa još niste prodali ni četvrtinu plodnog poljoprivrednog resursa”.

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Nestalo kolačića??
E pa poslije j**** nema kajanja…………tražili ste gledajte. I ljubite gospon Vladimira kaj vas tak mirno podnosi.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Tamo se nisat nece rijesiti bez Anemicnoga, kada on dodje sa svojim bogatim ratnim (dezerterskim) iskustvom te svojim iskustvom u provodjenju mirne reintegracije.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
1 godina prije

Nema Krima za nato poligon,i zato by by Ukrajina……

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Odma dan nakon državnoga udara Ameri su iz ukrajinske centralne banke uzeli zlato (30 tona) koje je posebnim avionom odma otišlo u Švicarsku. Stavili su svoju lutku u ukrajinsku centralnu banku i to je bilo game over u 24 sata. A sad to oko nekih dogovora i obećanja je bull shit. Pa i sa Trumpom upravljaju priko FED-a na koji Trump nema nikakvi uticaj, a kamoli lutkica Porošenko. Ukrajina je promašen slučaj, problem je šta ovi koji su na vlasti u Ukrajini mogu pokrenit krvoproliće . . .

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Ukrajinci su najveći naivčine na svijetu. čak su premašili nas Hrvate, što nije bilo lako, ali mi barem imamo naivce (slikare) u Hlebinama koji se još uvijek dobro prodaju.
Nadam se samo da se Srbija spasiti, ali imaju Srbi iole pameti da se na referendumi izjasne PROTIV ulaska u EU te tako zadrže neutralnosti i vojnu i ekonomsku, pa da mogu trgovati s cijelim svijetom kako žele.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Tako je, Srbi manite se lopovske EU i držite se Rusije!

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

tako je nazad iz nemacke i austrije.

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Srbi imaju šanse da se oslobode EU samo ako njihova politička elita ne promijeni ustavni zakon o referendumu. zato srbi pamet u glavu i ne dozvolite si kaj smo si mi dozvolili.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

He, he. Igra je da ti kupiš eu proizvode, a ne obratno. Tvoja priloizvodnja mora bit uništena…

Croatia
Gost
Croatia
1 godina prije

Dok su suradivali sa Rusima imali proizvodnju brodova,aviona,lokomotiva vazna transitna zemlja i imali jeftin plin i još su imali veliko trzište za svoje proizvode. Sad postali idioti i topovsko meso ovih mešetara sa zapada. Kad dode iz dupeta u glavu bit će kasno.. ???

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

imali su i posebno jeftin ruski plin. sad im eu prodaje isti ruski plin po svojoj, skuplijoj cijeni. eto zapadnih “prijatelja”.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Janukovič se premišljao između Rusije i Zapada, i da je organizirao referendum sigurno bi većina glasača bila za to da ostanu neutralni, kao nekakav most između Zapada i Rusije, što bi bilo možda i najbolje.
I onda je zio-nazi bagra iskoristila njegov kukavičluk i neodlučnost, i zna se što je dalje bilo…

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Od druge najjace sovjetske republike do failed state na nivou centalno africke republike.
A ukrajinski narod suti i place, pomalo komentira iza svoja 4 zida. Sramota.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x